Битва за Україну. День вісімсот двадцять шостий

Битва за Україну. День вісімсот двадцять шостий 29.05.2024 20:10 Укрінформ 10 країн дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії. Залишилися лише організаційні питання для відкриття переговорів про вступ до ЄС. Швеція надасть два літаки раннього попередження ASC-890

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-28 травня під час візиту до Португалії Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки – сайт глави держави. Президент Зеленський мав зустріч у Лісабоні з президентом Португалії Марселу Ребелу де Соузою.

Україна виконала всі вимоги та рекомендації ЄС для відкриття переговорів про членство. Залишилися лише організаційні питання – Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Уряд Швеції надасть Україні новий 16-й пакет військової допомоги на суму 13,3 мільярда шведських крон (1,16 млрд євро), який стане найбільшим для країни – Пол Йонсон, міністр оборони Швеції. У нього, з-поміж іншого, входять два літаки системи повітряного раннього попередження та управління (AEW&C) ASC-890

– Станом на 29 травня 10 країн дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії – «за» виступили Франція, Литва, Латвія, Швеція, Естонія, Польща, Фінляндія, Чехія, Велика Британія та Нідерланди – LIGA.net.

– На саміті НАТО будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО, але не слід очікувати офіційного запрошення – Джуліан Сміт, посол США при НАТО.

– Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи визнав, що Росія здійснює культурний геноцид на українських територіях, а стирання культурної ідентичності є інструментом війни та спрямоване на знищення нації. Водночас можуть бути спроби послабити це формулювання під час голосування 26 червня – Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Ще три чіткі голоси за Саміт миру, ще три безпекові угоди для України, ще три принципові підтвердження нашого орієнтира – повної інтеграції України в європейський простір».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Для нас, безумовно, війна в Україні є головною екзистенційною загрозою, а війна в Газі – найбільшим етичним питанням… Перемога агресора, путінської Росії, стала б демонстрацією, що збройна агресія виправдовує себе і що будь-яка країна буде в небезпеці, якщо це перетвориться на норму…»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– На лінії фронту відбулися 60 боєзіткнень. Упродовж сьогоднішнього дня ворог значно активізувався на Курахівському напрямку, але найбільша кількість сутичок залишається на Покровському напрямку. З початку доби зіткнень уже 19. Противник зосереджує атаки в районах Новоселівки Першої, Новоолександрівки та Сокола. Використав уже 18 КАБів поблизу Євгенівки, Олександрополя і Воздвиженки – Генштаб (станом на 16:30).

– На півдні українські захисники відбили 18 штурмів армії РФ, 6 з них в районі Старомайського та 1 в районі Роботиного, 11 безуспішних штурмів у районі населеного пункту Кринки. Ворог, зазнавши втрат, відійшов на свої вихідні позиції – Сили оборони півдня України.

– Під Часовим Яром російська армія намагається провести перегрупування, спроб штурмів там зараз менше. Натомість ближче до Білогорівки ситуація більш динамічна – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

– На Краматорському напрямку від початку доби противник уже двічі намагався витіснити українських бійців з позицій, а штурмові дії ворог без успіху проводив у районах Іванівського та Кліщіївки – Назар Волошин.

– Вночі 29 травня Сили оборони знищили 13 із 14 російських ударних безпілотників типу Shahed-131/136 – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

– У Стрілецькій бухті тимчасово окупованого Севастополя партизани виявили протичовновий корабель ВМФ РФ «Олександрівець» та різні катери, які охороняють узбережжя – партизанський рух «АТЕШ».

– Російський ЗРК «Бук-М1» знищено FPV-дроном за 100 км від лінії фронту. Сталася детонація спорядженої ракети і установку розірвало – росЗМІ.

– На фронті загинув представник боксерської спільноти Львівщини Максим Кіт. Він боронив нашу державу від окупантів в складі 80-ї десантно-штурмової бригади. Вічна пам'ять Герою…

***

– Окупанти тричі обстріляли місто Лиман Донецької області, пошкоджено будинки та адмінбудівлі, щонайменше 8 людей зазнали поранень – Донецька ОВА.

– Поліція ідентифікувала всі 19 тіл загиблих унаслідок російського удару по гіпермаркету «Епіцентр» у Харкові, пошукові роботи завершені – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ

– В Україні відкрили ще один табір для військовополонених росіян «Центр-3» – Укрінформ.

– В Україні 673 особи постраждали від російських вибухонебезпечних предметів – ДСНС.

– Минулої доби російські загарбники обстріляли Донецьку, Чернігівську, Херсонську області, вбили п’ятьох жителів, ще 16 людей дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • за підсумками візитів до Іспанії, Бельгії та Португалії повідомив, що укладено ще три безпекові угоди, обговорено наближення застосування F-16, спільні проєкти у виробництві зброї, техніки та боєприпасів;
  • під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі розповів про спроби Росії розширити війну – Телеграм глави держави.

– Сьогодні – Міжнародний день миротворців ООН. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав українських миротворців – Укрінформ.

– Мінстратегпром спільно з Міноборони та Генштабом ЗСУ провели демонстраційні випробування техніки для медичної евакуації з нагоди Всесвітнього дня екстреної медичної допомоги – пресслужба Мінстратегпрому.

– Заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо прибув з візитом в Україну – посольство США в Україні.

– Львівський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Ірини Фаріон на рішення Галицького районного суду міста Львова та постановив поновити її на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки – Укрінформ.

– У реєстрі «Оберіг» 710 000 громадян без юридичних підстав мали статус «в розшуку»: проблему розвʼязали завдяки застосунку «Резерв+», де призовники можуть оновити свої дані – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони.

– Кабмін, МОЗ та Нацслужба здоров'я запровадять ще один пакет стоматологічної допомоги для військовослужбовців, ветеранів та осіб, які отримали інвалідність унаслідок війни – Сергій Дубров, заступник міністра охорони здоров’я.

– Державна служба з надзвичайних ситуацій у партнерстві з ЮНІСЕФ і Укрзалізницею запустили напередодні канікул інформаційну кампанію «Літні пригоди без шкоди» – ДСНС.

– Верховний суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було схвалено у 2019 році – пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

– Церемонія прощання з генеральним директором агентства «Інтерфакс-Україна» Олександром Мартиненком відбудеться у п'ятницю на Байковому кладовищі – «Інтерфакс-Україна».

***

– Служба безпеки України зібрала доказову базу на голову правління російського ЦМРБанку Руслана Ареф’єва, який фінансує війну РФ проти України, заочно йому оголошено підозру – пресслужба СБУ.

– Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальний акт за фактом незаконного збагачення ексначальника Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова на суму понад 190 мільйонів гривень – ДБР.

– Обвинувальний акт стосовно співробітника Управління державної охорони, який убив підлітка на столичному фунікулері, направили на розгляд суду – ДБР. Слідчими бюро встановлено, що позбавлення життя неповнолітнього вчинено з хуліганських мотивів, а тому перекваліфікували підозру на ч. 2 ст. 115 КК України, яка передбачає довічне ув’язнення.

– Чотирьом посадовцям держустанови «Божковська виправна колонія (№16)» повідомили про підозру. Їм інкримінують причетність до катування в’язнів – ДБР.

***

– Рішення про тарифи на електроенергію буде 30 травня. Обговорюють ціну 4,8 грн. Тобто, з 1 червня за споживання до 100 кВт тариф планується залишити колишнім – 2,64 грн/кВт-год, на все, що більше, буде новий тариф – 4,8 грн/кВт-год. – РБК-Україна.

– Імпорт електроенергії запланований протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 18 821 МВт-год. Експорту не відбувається – НЕК «Укренерго».

– ДП «Ліси України» виграло тендер Міноборони України на поставку майже 28 тис. куб. м деревини – Юрій Болоховець, генеральний директор підприємства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Україна отримає першу партію артилерійських снарядів, закуплених у рамках чеської ініціативи, найближчими днями – Петр Фіала, прем'єр-міністр Чехії. 

– Уряд Литви схвалив виділення 13,5 млн євро на придбання радарів, які будуть передані для коаліції з пошуку засобів ППО України, яку очолює Німеччина – Лаурінас Кащюнас, міністр оборони Литви.

– США будуть представлені на Глобальному саміті миру у Швейцарії – Карін Жан-П'єр, речниця Білого дому. На запитання, чи буде там президент США Джо Байден, вона відповіла, що «не має більш конкретної інформації, якою може поділитись».

– Литовський уряд схвалив підготовлену Мінфіном країни постанову про виділення на підтримку освітньої галузі України 5 мільйонів євро – на відновлення зруйнованих шкіл і дитсадків, а також обладнання бомбосховищ і встановлення інших засобів захисту – пресслужба кабміну Литви.

– Президент Еммануель Макрон анонсував візит Президента України Володимира Зеленського до Франції наступного тижня з нагоди заходів до 80-ої річниці висадки союзних військ у Нормандії (День Д) – TF1.

– Google продовжив підтримку українських стартапів на суму від 100 до 350 тисяч доларів – МОН України. Перевага надається проєктам, які використовують ШІ для розв'язання соціальних проблем.

– У ДТП, що сталася відразу після опівночі в середу в Гданську на півночі Польщі, загинули двоє українських підлітків віком 16 і 17 років – поліція Поморського воєводства.

***

– Бельгійські та французькі поліцейські провели серію одночасних обшуків в офісах Європейського парламенту (ЄП) в Брюсселі та Страсбурзі – Euronews. Ці обшуки є частиною масштабного розслідування проти російської операції впливу, коли членам Європарламенту виплачувалися гроші за поширення прокремлівської пропаганди.

– Європейська комісія 29 травня офіційно (після 6 років) припинила штрафну процедуру щодо Польщі, яка передбачала покарання через недотримання країною цінностей ЄС – пресслужба Єврокомісії.

– Нейтральна Австрія у вівторок підписала меморандум про взаєморозуміння щодо програми протиповітряної та протиракетної оборони «Європейський небесний щит» (ESSI) (скорочено «Sky Shield»), завершивши офіційне приєднання до цієї європейської ініціативи – APA.

– У роботі супутникової системи зв'язку Starlink 29 травня фіксували збій – соцмережа Х компанії.

– Євросоюз та його країни-члени розглядають заходи реагування на рішення парламенту Грузії, який відхилив вето президента на закон «Про прозорість іноземного впливу» – заява Жозепа Борреля, Високого представника ЄС.

– Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі пообіцяв підписати скандальний закон про «іноагентів» замість опозиційної президентки, після чого документ набуде чинності – «Ехо Кавказу».

– Неурядові організації Грузії заявили, що не будуть виконувати закон про «іноагентів» – NewsGeorgia.

– Райффайзен Банк, російське дочірнє підприємство австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International, заборонить вихідні перекази в доларах – пресслужба банку.

– МВФ оптимістично оцінює перспективи економіки Китаю і покращив прогноз її зростання в поточному й наступному році порівняно зі своїми квітневими прогнозами – пресреліз місії МВФ.

– Побутова техніка Bosch, Delonghi і Philips, вироблена для українського ринку, почала постачатися в РФ і продаватися через маркетплейси і мережі магазинів електроніки – росЗМІ.

***

– В адміністрації президента США заявили, що авіаудар Ізраїля по терористичному угрупованню ХАМАС у Рафаху, внаслідок якого загинули десятки палестинців, не змінить політику США щодо підтримки Єврейської держави – Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому.

– Колишній голова служби зовнішньої розвідки Ізраїлю (Моссад) Йоссі Коен, ймовірно, погрожував колишній головній прокурорці МКС Фату Бенсуді, яка розслідувала можливі злочини Ізраїлю на палестинських територіях – The Guardian.

– Китай серйозно стурбований військовою операцією Ізраїлю в Рафаху та рішуче закликає Єрусалим припинити атаку на це місто – Мао Нін, речниця МЗС КНР Мао Нін

ВОРОГ

– Російська пропаганда поширює фейк про використання найближчим часом Силами оборони України заборонених хімічних речовин на Харківському напрямку – Центр протидії дезінформації.

– Путін призначив свого колишнього охоронця Олексія Дюміна – ексгубернатора Тульської області, секретарем Державної ради РФ – Радіо Свобода.

– У Росії готують підвищення ставки ПДВ для підприємств з 20% до 25%, а також для фізосіб, річний дохід яких перевищує 27 тис. дол. Це може принести бюджету додаткові 14,2 млрд доларів – мінфін РФ.

– Самопроголошений Лукашенко підписав закон про призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) – Зеркало.

– У Росії на вимогу Генеральної прокуратури був заблокований сайт правозахисного проєкту Avtozak LIVE – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Літак Миротворці Португалія Суд Швеція Угода Правопис допомога Зеленський Війна з Росією Застосунок «Резерв+»

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *