Битва за Україну. День вісімсот п’ятдесят другий

Битва за Україну. День вісімсот п'ятдесят другий 24.06.2024 21:29 Укрінформ У ЄС офіційно затвердили 14-й пакет санкцій проти Росії. Сили оборони України завдали удару по центру дальнього космічного зв'язку РФ у селищі Вітіне у Криму

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот п’ятдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ракетні атаки росіян

  • 24 червня росіяни вдарили «Іскандерами» по Покровську, Торецьку, Кураховому, Дружківці. Є загиблі й постраждалі, найбільше – у Покровську. Щонайменше 5 людей загинули і 41 отримали поранення, серед поранених троє дітей, один з яких в тяжкому стані – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА.
  • Російські окупанти атакували Одеську область двома крилатими ракетами, ймовірно «Іскандерами-К». В Одесі пошкоджено складські приміщення торговельної мережі мережі супермаркетів Таврія В, а також житлові будинки та автомобілі поруч. Відомо про чотирьох постраждалих – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

Сили оборони України завдали удару по центру дальнього космічного зв'язку РФ, який знаходиться під тимчасово окупованою Євпаторією у селищі Вітіне. На місці удару виникла масштабна пожежа – Defense Express. Центр дальнього космічного зв'язку є унікальним для Росії об'єктом.

Переговори щодо вступу України в ЄС стартують 25 червня – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

ЦИТАТА

Герман Галущенко,  міністр енергетики України: «Ми дякуємо партнерам за ухвалені рішення (щодо 14-го санкційного пакету – ред.). Вони мають важливе значення для усунення прогалин, що досі дозволяли Росії обходити вже запроваджені санкції та заробляти гроші на війні в Україні. Маємо завдати агресору ще сильнішого удару і витіснити його з усіх світових енергетичних ринків».

Кирило Буданов, начальник ГУР: «Атаки по російських нафтопереробних заводах можуть не переломити перебіг війни, а врешті-решт вплинути на військову складову та психологічний стан загарбників».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач ЗСУ генерал Сирський та головнокомандувач Обʼєднаних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі у телефонній розмові обговорили ситуацію на фронті та першочергові потреби для протидії російським загарбникам – Фейсбук Сирського.

У ЗСУ спростували повідомлення про нібито повне захоплення російськими військами населеного пункту Новоолександрівка на Покровському напрямку – управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Контррозвідка СБУ України за сприяння керівництва Держприкордонслужби України викрила прикордонника, який збирав для ФСБ РФ інформацію про Сили оборони на кордоні Волинської області з Білоруссю – пресцентр СБУ.

У ДБР підтвердили отримання заяви начальника штабу бригади Нацгвардії «Азов» Богдана Кротевича щодо необхідності розслідування дій одного з генералів ЗСУ через великі втрати українських військ на полі бою – Укрінформ.

На фронті від початку доби стались 114 бойових зіткнень, бої на цей час тривають на семи напрямках – найбільше на Покровському та Лиманському напрямках – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00)

  • На Покровському напрямку тривають 13 боєзіткнень в районах Сокола, Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Євгенівки, Олександрополя та Воздвиженки. За сьогодні росіяни уже 35 разів намагалися тиснути на цьому напрямку.
  • На Лиманському напрямку кількість атак за сьогодні збільшилась майже вдвічі – до 18, шість з яких іще тривають. Штурмові дії відбуваються в районах Греківки, Копанок, Невського, Серебрянського лісництва, Тернів та Синьківки.
  • На Торецькому напрямку російські війська атакують в районі Південного. Це вже сьома за сьогодні штурмова дія на цьому напрямку.
  • На Куп’янському напрямку було 4 спроби росіян просунутися, бої точаться неподалік Піщаного та Стельмахівки.
  • На Харківському напрямку Сили оборони відбили п'ять російських атак у районі Вовчанська.

Морські дрони Magura можуть працювати на будь-якій водній поверхні, тож не виключається їх застосування в акваторії Азовського моря – Євгеній Єрін, представник ГУР Міноборони.

Оголошена у Білорусі раптова перевірка бойової готовності військ на сьогодні не становить загрози для України – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

Російські окупанти після вибухів запровадили в тимчасово окупованому Севастополі режим надзвичайної ситуації – Телеграм-канал «Крымский ветер».

На фронті загинув відомий український хореограф Антон Смецький. Вічна пам'ять Герою…

***

У Харкові після російських ударів 22-23 червня залишаються у лікарнях 20 поранених, серед них є пацієнти у тяжкому та вкрай тяжкому стані – Харківська ОДА.

З початку повномасштабного вторгнення слідчі Національної поліції розпочали 120 962 кримінальні провадження за фактами вчинення на території України злочинів з боку військовослужбовців Росії – пресслужба Нацполіції.

У травні були зафіксовані 715 випадків застосування російськими військами боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних речовин – командування Сил підтримки Збройних сил України.

За минулу добу російські окупанти обстріляли Донецьку, Запорізьку, Херсонську області, одна людина загинула, 21 жителю завдали поранень – дані ОВА.

Із 20 тисяч офіційно зареєстрованих викрадених Росією дітей до України вдалося повернути 800 – Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції ТОТ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візит прем'єр-міністерки федеральної землі Мекленбург – Передня Померанія Мануели Швезіґ, яка очолює німецький Бундесрат (Палату федеральних земель) до Києва

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з президенткою Бундесрату ФРН Мануелою Швезіг висловив вдячність Німеччині за підтримку і вагомий внесок у зміцнення України. Сторони обговорили децентралізацію української енергосистеми та інвестиції у розвиток відновлювальної енергетики – Телеграм Шмигаля.
  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та президентка Бундесрату Мануела Швезіг на зустрічі у Києві обговорили європейську та євроатлантичну інтеграцію України – Фейсбук Стефанчука.

***

Президент Зеленський представив співробітникам Управління державної охорони нового очільника відомства – полковника Олексія Морозова – пресслужба Президента.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль обговорив із міністром з питань розвитку міжнародної співпраці та торгівлі Швеції Йоганом Форсселлом та представниками шведського бізнесу питання збільшення інвестицій в Україну – Телеграм Шмигаля. У Києві відкрила своє представництво Business Sweden – організація, що працює на більш ніж 40 міжнародних ринках та допомагає шведським компаніям досягти успіху за кордоном.

Україна у рамках підготовки до вступу у Європейський Союз проаналізувала 28 тисяч законодавчих актів на предмет їх узгодження із європейським законодавством – Арсеній Пушкаренко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

У Києві сьогодні розпочався Третій міжнародний форум експертної мережі Кримської платформи, який відбудеться у форматі дводенної експертної події. Перший день включає панелі, присвячені викликам національного рівня та проблематиці захисту прав корінних народів, панелі другого дня присвячені викликам міжнародного рівня – Аліна Фролова, координаторка безпекового треку експертної мережі Кримської платформи. Основне:

  • Експертна мережа Кримської платформи – міжнародного координаційного механізму для повернення питання Криму до порядку денного – розширюється – Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в АРК.
  • У тимчасово окупованому Криму постійно триває судовий моніторинг політично вмотивованих справ, але після повномасштабного вторгнення набагато складніше стало із доступом до «судових процесів» – Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA.

Цього літа у застосунку «Резерв+» можуть запустити сервіс автоматичного надання відстрочки від призову – Катерина Черногоренко, Заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Право власності на інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» перейшло до Андрія Мартиненка, сина Олександра Мартиненка – «Детектор медіа».

Усі обленерго у вівторок, 25 червня, з 00:00 до 24:00 застосовуватимуть графіки погодинних відключень електроенергії – Укренерго.

Державна інспекція енергетичного нагляду провела перевірки 31 оператора системи розподілу до роботи у спекотний період – пресслужба інспекції.

5 липня 2024 року в Скарбниці Національного музею історії України відкриють виставку «Скарби Криму. Повернення». Експозицію показуватимуть до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова – МКІП.

***

Броварський міськрайонний суд розпочав підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку за обвинуваченням в організації розгону та розстрілів людей 18-20 лютого 2014 року – Укрінформ.

***

У 2023 році компанії-лідери добувної промисловості отримали понад 365 млрд грн доходу. Їх сукупний дохід зріс на 13% порівняно з першим роком повномасштабної війни – Опендатабот.

Після тривалих судових процесів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив контроль над ще одним так званим «зомбі-банком» – ПАТ «КСГ БАНК» – пресслужба Фонду.

Доходи Одеського порту зросли на 88% порівняно з довоєнними – Олексій Мясковський, директор порту.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ в Люксембурзі

 – Міністри закордонних справ країн ЄС мають прийняти остаточне рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів для військової підтримки України, та щодо застосування правових процедур для уникнення блокування такого рішення з боку однієї з країн-членів ЄС – Жозеп Боррель, високий представник ЄС. Наступного тижня Україна може отримати перший транш у розмірі 2,5 млрд євро з доходів від заморожених активів РФ.

– Рада ЄС затвердить текст безпекової угоди з Україною у вівторок – «Інтерфакс-Україна».

– Міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили 14-й пакет санкцій проти, який поширює тиск на російську енергетику та передбачає додаткові інструменти боротьби з обходом наявних санкції – сайт Ради Європи.

Рада ЄС у 14-му пакеті санкцій проти Росії передбачила:

  • вперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну санкції проти російського газу;
  • розширення заборони на польоти над територією ЄС, розширення заборони на перевезення товарів автотранспортом на території ЄС, включно з транзитними перевезеннями, на перевізників з ЄС, від 25% частки в яких належить російським фізичним або юридичним особам;
  • цільове застосування обмежувальних заходів проти 61-ї компанії, що належать третім країнам.
  • заходи проти «Системи передачі фінансових повідомлень» (СПФП), розробленої Центральним банком Росії як аналог системи SWIFT;
  • заходи проти російського «тіньового флоту».
  • заборону європейським партіям, громадським та дослідницьким організаціям отримувати будь-яке фінансування, що має російське походження;
  • додаткові обмежувальні заходи за здійснення кібератак проти країн ЄС та України. До списку включено 6 осіб, причетних до діяльності російських спецслужб.
  • заходи боротьби із ввезенням та продажем незаконно вивезених з України історичних та культурних цінностей.
  • санкції на осіб, серед яких опинилися матір очільника Чечні Рамзана Кадирова, командувач Військово-морського флоту РФ та багато інших російських посадовців, а також табір «Артек» та актор Іван Охлобистін.

На засіданні Ради ЄС із закордонних справ:

  • міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив на необхідності прискорення військової допомоги Україні, зокрема ППО, та розширення виробництва оборонної продукції – соцмережа Х глави української дипломатії.
  • Росія застосовує проти країн Європейського Союзу повний спектр гібридних інструментів, від дезінформації до актів прямого саботажу, що змінює статус Європи як «спостерігача» за російською агресією проти України на її жертву – Еліна Валтонен, керівниця зовнішньополітичного відомства Фінляндії.
  • Підтримка України через Європейський фонд миру – найкращий захист для ЄС – Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН.

Літня пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, яка розпочинається сьогодні, триматиме у фокусі правові та правозахисні питання, пов'язані з агресією Росії проти України, дебатуватиме щодо викликів демократії в Грузії, а також обере нового генсека Ради Європи на наступні п'ять років – Укрінформ.

ПАРЄ підготує резолюцію, у якій закріпить рішення першого установчого Саміту миру, що відбувся в Швейцарії 15-16 червня – Євгенія Кравчук, членкиня української делегації у ПАРЄ.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія засуджують поглиблення військової співпраці між Північною Кореєю та Росією, включаючи продовження постачання зброї з КНДР до РФ для підтримки російського вторгнення в Україну – південнокорейське МЗС.

Агентство Fitch Ratings погіршило прогноз по довгостроковому кредитному рейтингу Грузії з «позитивного» на «стабільний». Причина – підвищення політичних ризиків та ухвалення закону про іноземних агентів – Ліга.

У Північній Македонії парламент затвердив новий склад уряду на чолі зі 46-річним правоцентристом Християном Міцкоським після парламентських виборів, які відбулись у травні – АР.

Імпорт нафти в Індію з Росії зріс у травні до рекордних 2,1 мільйона барелів на день, це пов'язано зі зниженням попиту Китаю на російську нафту – Reuters.

***

Єменські хусити у понеділок атакували у Червоному морі судно, яке належить Греції – Центрального командування Збройних сил США.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що фаза інтенсивних бойових дій проти ХАМАС у секторі Гази добігає кінця, але війна не закінчиться доти, доки ісламістське угруповання не припинить контролюватиме палестинський анклав – Reuters.

ВОРОГ

Північнокавказький осередок «Ісламської держави» Wilayat Kavkaz, ймовірно, здійснив комплексну і скоординовану атаку на церкви, синагоги та правоохоронні структури в Республіці Дагестан 23 червня. Загинули близько 20 осіб, 15 з них – поліцейські – Радіо Свобода.

З 24 червня російська дочірня структура китайського Bank of China  призупинила всі операції з банками Росії, які потрапили під санкції США – «Коммерсант» з посиланням на джерела на фінансовому ринку.

Посла США у Росії Лінн Трейсі викликали в Міністерство закордонних справ РФ у зв’язку з ракетним ударом по тимчасово окупованому Росією Севастополю і заявили, що допомога США Україні, включаючи дозвіл на удари вглиб російської території, «безкарною не залишиться».

Із білоруського аеродрому «Барановичі» в напрямку аеродрому «Шаталове» (Смоленська область, Росія) у понеділок вилетіли два розвідувальні літаки Су-24МР – Беларускі Гаюн. Су-24МР постійно перебували в Білорусі з січня 2023 року і брали участь у спільних льотно-тактичних навчаннях Білорусі та Росії.

Під Москвою у місті Фрязіно загорівся науково-дослідний інститут «Платан», який займається розробкою і виробництвом радіокомпонентів. Є постраждалі – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *