Битва за Україну. День сімсот сороковий

Битва за Україну. День сімсот сороковий 04.03.2024 20:51 Укрінформ Кіберфахівцям ГУР вдалось зламати сервери Міноборони РФ. Варшава звернеться до Єврокомісії про повну блокаду на ввезення до ЄС будь-якої агропродукції з Росії та Білорусі

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сороковий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Конституція України чітко визначає, що Президент виконує свої повноваження до вступу на посаду нового глави держави і не може передавати свої повноваження іншим особам чи органам – ЦВК.

– Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України реалізували чергову успішну спецоперацію проти держави-агресора – у результаті DDoS-атаки вдалось отримати доступ до серверів Міністерства оборони Росії – ГУР.

***

– Європейська комісія збирається представити рамкові умови для переговорів з Україною про членство в ЄС на розгляд Ради ЄС у березні – Ерік Мамер, речник Єврокомісії.

– Європейська Комісія не має наміру долучатися до будь-яких контактів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всі необхідні заходи для повної відмови від російського газу – Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

– Країни ЄС досягли політичної згоди щодо того, щоб і далі у скоординований спосіб скорочувати споживання газу і забезпечити достатні запаси на нову зиму – пресслужба Ради ЄС.

– Україна має стати повноправним членом схеми підтримки оборонної промисловості ЄС, що також допоможе використати досвід країни та наблизити Київ до членства. Цей проект пропозиції підготувала Європейська комісія – Euractiv.

– Євросоюз має ухвалити аналог акта Сполучених Штатів України про лендліз для України. Про це заявив депутат Європейського парламенту від Німеччини Міхаель Галлер – Guildhall.

– Варшава офіційно звернеться до Єврокомісії про повну блокаду на ввезення до Євросоюзу будь-якої агропродукції з Росії та Білорусі – Дональд Туск, глава польського уряду.

– У Палаті представників США готують новий проєкт з допомогою Україні. Його прийняття прогнозується не раніше кінця березня – CNN.

ЦИТАТИ

Маргус Тсахкна, глава МЗС Естонії: «Заява Макрона про те, що він може розглянути можливість відправки військ в Україну (…) показує, що важливість перемоги України дійшла до західних політиків».

Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної церкви України: «Їхня кров (загиблих в Одесі дітей – ред.) – на руках усіх тих, хто віддає російському війську накази і виконує їх, на руках тих, хто далі служить тиранії та виправдовує її. В тому числі на руках очільника Моспатріархату Гундяєва і його поплічників, які плекають ідеологію «русского мира» і вважають цю диявольську війну – «священною».

Пітер Стано, речник ЄС: «Навмисний напад на цивільних осіб є воєнним злочином і ще одним прикладом відповіді Путіна тим, хто вважає, що мир з Росією можливий».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили виведення з ладу мосту у Самарській області Росії, по якому перевозили військові вантажі – ГУР МО.

– Минулого тижня на фронті відбулися понад 600 бойових зіткнень, противник завдав 42 ракетних та понад 550 авіаційних ударів по позиціях наших військ та об'єктах цивільної інфраструктури – Андрій Ковальов, речник Генштабу.

– Бійці Нацгвардії України за минулий тиждень знищили 57 бліндажів із особовим складом російських військ, 55 артилерійських систем і 19 танків ворога – Ігор Клименко, міністр МВС.

– У тимчасово окупованій Феодосії в Криму під час атаки дронів 3 березня пошкоджено нафтобазу – Телеграм-канал «ASTRA».

– За останню добу українські військові не допустили втрати позицій на Таврійському напрямку. Зокрема, це стосується й Авдіївського напрямку – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Загальні втрати противника за добу у склали в живій силі – 426 осіб, знищено або  нейтралізовано 287 БПЛА різних типів, ліквідовано 4 склади боєприпасів росіян.

– Російські окупанти зайшли на околиці села Новомихайлівка на Мар'їнському напрямку. Бої продовжуються – Дмитро Лиховій, речник Сил оборони Таврійського напрямку. Противник застосовує  тактику малих штурмових груп.

– Ворог вперше використав для удару по Куп’янську касетну авіабомбу – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

***

– У тимчасово окупований Джанкой у Криму прибули групи ФСБ з Москви для боротьби з підпіллям – партизанський рух «АТЕШ».

– Російські окупанти використовують руїни Азовсталі для розміщення своїх бойових вертольотів – партизанський рух «АТЕШ».

– Росія з початку широкомасштабної війни здійснила в Україні 1068 хімічних атак, із них 250 за лютий цього року

– Окупанти минулої доби завдали ударів по Донеччині, Дніпропетровщині, Херсонщині, 1 людина загинула, 20 мирних жителів поранено – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський провів селекторну нараду

  • Генерал Сирський доповів про кадрові перестановки у бригадах на фронті та ротаціях, поінформував про оперативну ситуацію на основних напрямках. Також були доповіді розвідок, СБУ та МВС;
  • Президент дав доручення голові Одеської обласної військової адміністрації взяти на контроль надання постраждалим від удару російських військ по багатоповерхівці в Одесі всієї належної допомоги, зокрема нового житла.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль на конференції за підсумками чотирьох років роботи уряду заявив:

  • За підсумками 2023 року показник ВВП в Україні зріс на 5,6%, у 2024 році уряд розраховує на 5% зростання.
  • Глобальними пріоритетами для уряду України є забезпечення Сил оборони, економічної стійкості та євроінтеграційні реформи.
  • Україна може отримати переговорну рамку щодо вступу в Євросоюз вже в березні цього року.
  • Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі 900 млн дол. США вже у другій половині березня.
  • Конфіскація $300 мільярдів російських активів має стати надійним джерелом підтримки України і фінансування її відновлення. Україна веде діалог їх про використання.
  • Бельгія задекларувала 1,7 млрд євро прибутку від заморожених російських активів і готова профінансувати українські потреби, у тому числі оборонні, частиною цього прибутку.
  • За два роки повномасштабної війни Україна залучила зовнішньої допомоги на $75 мільярдів, у 2024 році планується залучити не менше $37 мільярдів.
  • Бізнес і ринок в Україні уже готові виробляти більше як мільйон дронів.
  • На фортифікацію оборонних рубежів цього року з бюджету виділено понад 20 млрд грн.
  • Експорт українським морським коридором, який запрацював у серпні 2023 року, вже найближчим часом сягне позначки у 30 млн тонн.
  • Україна уклала вже п’ять договорів про спільне виробництво озброєння з провідними компаніями світу, цього року таких спільних підприємств створять ще десятки.
  •  Міністерство ветеранів має працювати на час війни і на час її закінчення, питання – у якому форматі повинна здійснюватися його робота.
  • В Україні планується на третину скоротити кількість міністерств, а також зменшити кількість державних службовців.
  • Україна не збирається вести переговори з Росією щодо продовження транзиту газу, натомість має план «Б» щодо використання газотранспортної системи.
  • Два параметри дозволили пройти в Україні цей опалювальний сезон на газі власного видобутку – збільшення кількості свердловин та скорочення промислового виробництва через втрату великих підприємств.
  • Блокада кордону "абсолютно безглузда", оскільки понад 90% українського експорту йде морем або через дунайські порти. Польща втрачає більше, ніж Україна.
  • Псевдовибори на тимчасово окупованій території України є інформаційно-психологічною операцією, світ їх не визнаватиме.
  • Уряд напрацьовує більш справедливі підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку.

– Не пізніше 12 вересня Україна очікує на те, що Європейська комісія представить переговорну рамку щодо українського вступу до Альянсу – Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції.

– Міноборони України і ЗСУ підтримують законопроєкт про встановлення низки доплат і пільг для мотивації військовослужбовців – Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

– На міжнародній конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки»

  • В Україні розслідують 274 випадки сексуального насильства під час війни. Це свідчить про те, що постраждалі з часом дедалі більше наважуються говорити і свідчити – перша леді Олена Зеленська.
  • Українські правоохоронці оголосили про підозру у скоєнні під час війни злочинів, пов'язаних із сексуальним насильством, 40 російським військовослужбовцям – Вікторія Літвінова, заступниця генпрокурора.
  • В Україні стартував пілотний проєкт невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. У рамках тестової фази з 1 по 31 березня виплати отримають 40 постраждалих – Ольга Стефанішина, віцепрем'єрка.
  • Герцогиня Единбурзька Софі закликала не відвертатися від жахів сексуального насильства в Україні – соцмережа Х герцогині. «Права та голоси постраждалих мають бути у центрі всіх наших зусиль, аби внести випадки сексуального насильства, пов’язані з російською агресією в Україні, у підручники історії».

– В Україні запрацював перший портал повідомлень про сексуальне насильство над дітьми в мережі – StopCrime – Нацполіція.

– Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ про створення робочої групи для проведення перевірки ВЛК у Києві – Ляшко у Facebook.

– Сьогодні українському композитору і співаку Володимиру Івасюку мало би виповнитися 75 років – інфографіка Укрінформу.

На Личаківському цвинтарі у Львові вшанували пам'ять Володимира Івасюка та заспівали знамениті твори видатного композитора «Червона рута» і «Водограй» – Львівська ОВА.

***

– Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід бізнесмену Сергію Тищенку – одному з організаторів схеми заволодіння арештованими нафтопродуктами вартістю майже мільярд гривень – САП.

– Справу щодо колишнього голови Верховного суду Князєва, викритого в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, передано до суду – пресслужба НАБУ.

– ВАКС дозволив стягнути на користь держави будинок і земельну ділянку в Коктебелі, а також автомобіль Land Rover російського пропагандиста Кисельова – ВАКС.

***

– У понеділок Україна запланувала експортувати рекордні 13 гігаватів електрики до інших країн. Купуватимуть електроенергію Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія та Молдова – Укренерго.

– Група «Метінвест» ввела в експлуатацію лаву з видобутку коксівного вугілля, яка дасть можливість видобути майже 1 мільйон тонн вугілля – пресслужба Групи.

– За підсумками 2023 року розмір середньої зарплати в Україні збільшився на 17,3% до 17 442 грн – Держстат.

– З початку 2024 року уряд залучив від продажу облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 74 млрд гривень в еквіваленті, а загалом упродовж воєнного стану – понад 892 млрд гривень – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Рада міністрів ЄС з юстиції та внутрішніх справ, серед інших питань порядку денного, обговорить розвиток ситуації в Україні за онлайн участі керівника МВС Ігоря Клименка – Ілва Йоганссон, єврокомісар із внутрішніх справ.

Засідання Ради керуючих МАГАТЕ у Відні

  • Ситуація на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції залишається дуже нестабільною – Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.
  • Українська делегація на чолі з Германом Галущенком бере участь у засіданні. Міністр енергетики України доповів, що ситуація на ЗАЕС погіршується щодня: завершуються строки експлуатації ядерного палива в усіх шести енергоблоках ЗАЕС, росіяни не допускають на станцію кваліфікованих українських фахівців, продовжується деградація устаткування – Міненерго.

– У рамках благодійного туру «Непереможні, коли об’єднані – Invincible When United» представників Світового конгресу українців і Благодійного фонду Сергія Притули східними регіонами Канади та США вдалося зібрати майже 1,2 млн доларів на броньовані машини для розмінування – СКУ.

***

– Польські фермери продовжують блокувати шість пропускних пунктів з дев'яти на кордоні з Польщею. У чергах очікують на проїзд близько 2500 вантажних транспортних засобів – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби України. Черга вантажівок розтягнулася майже на 17 кілометрів.

– Україна вийшла на сьоме місце серед експортних партнерів Польщі. Польські фермери блокують українські товари, хоча сама Польща збільшує експорт в Україну з року в рік – Rzeczpospolita.

– Україна від блокади польських фермерів втратила вже близько $500 мільйонів – Василь Зварич, посол України в Польщі.

***

– Сьогодні у північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції розпочинаються навчання НАТО «Nordic Response 2024», в яких візьмуть участь понад 20 тисяч солдат з 13 країн – АР.

– Сполучені Штати і Південна Корея розпочали великі на Корейському півострові щорічні військові навчання «Щит свободи»– Yonhap.

– Верховний суд США ухвалив, що Дональд Трамп може взяти участь у внутрішньопартійних виборах у Колорадо, скасувавши рішення найвищого суду цього штату – CNN.

– Претендентка на участь у президентських виборах у США від республіканців Ніккі Гейлі виграла в неділю праймеріз партії у Вашингтоні – Reuters.

– Законопроєкт фінансування уряду США, представлений лідерами Конгресу в неділю, містить заборону Китаю купувати нафту зі Стратегічного нафтового резерву (СНР) Сполучених Штатів – Reuters.

– Обсяг поставок з Туреччини до Росії через загрозу санкцій США скоротився за лютий на 33% – до 670 млн дол порівняно з 1 млрд дол за аналогічний період 2023 року – The Moscow Times.

– В Албанії відкрили перебудовану авіабазу в місті Кукова, що існувала за радянських часів, для обслуговування літаків НАТО через «імовірні загрози регіону з боку РФ» – Reuters.

ВОРОГ

– У Росії заочно арештували експосла України в Казахстані Петра Врублевського за обвинувачуванням у «збудженні ненависті чи ворожнечі» – «Радио Азаттык».

– У другому кварталі Росія скоротить видобуток і експорт нафти на 471 тисячу барелів на день – Reuters.

– Речниця МЗС Росії Захарова після злиття російською пропагандою у мережу секретних переговорів керівництва німецьких ВПС заявила, що денацифікацію в Німеччині не завершено і попередила про «страшні наслідки» – росЗМІ.

– Глава корпорації «Ростех» Сергій Чемезов заявив, що надсучасний танк Т-14 «Армата», який росіяни продемонстрували ще 2015 року, не задіють на війні в Україні начебто через високу ціну, хоча запевняє, що він стоїть на озброєнні армії РФ – росЗМІ.

– Начальник служби безпеки Російських залізниць Віктор Шендрик, наближений до російських олігархів братів Ротенбергів, спонсорує загін російських футбольних фанатів «Еспаньйола», який воює в Україні – «Важные истории».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Кібератака Розвідка Варшава Зброя Росія Транзит газу Шмигаль Виробництво Конференція Війна з Росією Агропродукція Псевдовибори Блокада кордону

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *