Битва за Україну. День шістсот сьомий

Битва за Україну. День шістсот сьомий 23.10.2023 20:10 Укрінформ ЄС передав Україні дев'ятий транш допомоги у розмірі 1,5 млрд євро

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро – Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України.

Найближчими днями Україна отримає письмову оцінку про виконання рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу – Руслан Стефанчук, Голова ВРУ.

***

У Люксембурзі проходить Рада міністрів закордонних справ ЄС, головними темами якої є розвиток ситуації на Близькому Сході та продовження підтримки України у боротьбі проти російської агресії – Укрінформ. Основні тези:

  • Війни в Україні та на Близькому Сході мають різні причини та походження, але обидві поширюють шокові хвилі по всьому світу, і цим напевно користується Росія –  Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.
  • З огляду на очевидну радість Путіна у зв’язку з подіями на Близькому Сході, ЄС ще уважніше відстежує ситуацію в Україні – Анналена Бербок, глава МЗС Німеччини. На порозі зими потрібен «зимовий захисний екран» для України.
  • Попри те, що топ-темою є ситуація в Ізраїлі і секторі Гази, очікуємо посилення підтримки України, зокрема, що стосується пакета на 20 млрд євро в Європейському фонді миру для України –  Еліна Валтонен, глава МЗС Фінляндії.
  • «Єдиним» вирішенням довгострокового арабо-ізральського конфлікту є двостороннє рішення щодо реального створення на Близькому Сході держави Палестина – Хосе Мануель Альбарес, міністр закордонних справ Іспанії.
  • Європа має навчитися реагувати на багато криз одночасно, такі як конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС, потенційний новий спалах протистояння між Вірменією й Азербайджаном та інші – Ґабріелюс Ландсбергіс, керівник зовнішньополітичного відомства Литви.
  • Необхідно збільшити обсяги гуманітарної допомоги. Нідерланди додатково нададуть допомогу сектору Гази на 10 мільйонів євро – Ганке Брюїнс Слот, міністр закордонних справ Нідерландів.

За підсумками ради міністрів ЄС із закордонних справ

  • Міністри закордонних справ ЄС не змогли знайти рішення щодо виділення Україні чергового, 8-го траншу військової допомоги в обсязі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру (через блокування Угорщиною), але ЄС вирішуватиме цю проблему «в той або інший спосіб» – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

***

Війна в Ізраїлі

  • Лідери США, Британії, Канади, Німеччини, Франції та Італії оприлюднили спільну заяву щодо війни в Ізраїлі, в якій наголосили, що продовжать координувати зусилля, щоб не допустити поширення конфлікту на Близькому Сході – заява Білого дому.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прибув з одноденним візитом до Ізраїлю, де зустрінеться з прем’єр-міністром країни Беньяміном Нетаньягу – NOS. На порядку денному зустріч Рютте із президентом Палестини Махмудом Аббасом.
  • Британія виділить 23 млн євро додаткової допомоги для сектору Гази –  Ріші Сунак, прем'єр-міністр Великої Британії.
  • Президент Ізраїлю Іцхак Герцог не готовий говорити про реалізацію ідеї щодо створення Палестинської держави, доки йде війна з палестинською терористичною організацією ХАМАС – Sky News.
  • Війна закінчиться, якщо ХАМАС віддасть заручників і здасться – Джонатан Конрікус, речник ЦАХАЛ. Наразі відомо про 222 заручників, яких утримує ХАМАС у секторі Гази.
  • ЦАХАЛ повідомив про знищення 320 цілей ХАМАС та «Ісламського джихаду» у секторі Гази – Times of Israel.
  • Ізраїль не причетний до удару по лікарні в Газі, що стався 17 жовтня – канадська розвідка.
  • Через пропускний пункт «Рафах» між сектором Гази і Єгиптом у понеділок проїхав третій конвой з гуманітарною допомогою – CNN.
  • У секторі Гази загинули понад 5 тисяч палестинців та понад 15 тисяч зазнали поранень – The Guardian.
  • В Ізраїлі заявили про арешт 800 палестинців, більш як половина – пов’язані з ХАМАСом – Times of Israel
  • У секторі Гази може бути близько пів тисячі громадян України, з яких вже 337 зголосилися на евакуацію – Євген Корнійчук, посол України в Державі Ізраїль.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ґабріелюс Ландсбергіс, глава МЗС Литви:  «За визначенням, Україна є пріоритетом, головним конфліктом. Це відбувається на нашому кордоні, і це точно про ті принципи, які ми відстоюємо. Я навіть назвав би цю ситуацію «матір’ю всіх конфліктів» XXI століття».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Держава має відкрити можливість для мільйонів українців за кордоном зберігати свій український паспорт або отримати його, а також прийняти як доконаний факт, що зі вступом України до Євросоюзу паспорти України матимуть такий самий статус, як і паспорти сусідніх європейських держав».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– У ніч на 23 жовтня 2023 року російські окупанти атакували «шахедами», керованою ракетою Х-59 та безпілотником невстановленого типу. Всі 15 повітряних цілей було знищено – Повітряні сили ЗСУ.

– Російські війська перекидають додаткові сили на Авдіївський фронт попри невдалу спробу наступу 19-20 жовтня – Інститут вивчення війни.

– На Лимансько-Куп’янському напрямку ворог пробує атакувати наші позиції, збільшив кількість авіаударів. У нього з цього нічого не виходить – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ.

– За минулу добу Сили оборони  на Лимансько-Куп’янському напрямку відбили на 20 атак ворога в районі Синьківки, Іванівки, Серебрянського лісництва, Спірного, знищили 263 окупанта та 23 одиниці ворожої техніки.

– Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав підрозділи на Лимано-Куп'янському напрямку – командування Сухопутних військ ЗСУ.

– Протягом минулої доби на Таврійському напрямку ворог втрати 515 окупантів, а також 20 одиниць військової техніки. Сили оборони знищили новітню російську розробку – станцію РЕБ «Пєроєд», призначену для боротьби з дронами-камікадзе – Об'єднаний пресцентр Сил оборони.

– У Чорному морі зростає небезпека, ворог мінує акваторію з літаків – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

– В окупованому Севастополі вдень 23 жовтня пролунали вибухи. Вони були настільки потужними, що відчувалася «вібрація». Окупаційна влада ситуацію ще не коментувала – ЗМІ.

– Росіяни перемістили частину своїх кораблів із Криму до Новоросійська, але цей порт не може вмістити всі кораблі РФ, тому в Росії вирішили використати для цього окуповану частину Грузії – Вадим Скібіцький, представник ГУР МО України.

***

Обстріли рашистами півдня України

  • Російські терористи вночі атакували Одещину ударними безпілотниками. Наші ППО знищили 9 «Шахедів» – Олег Кіпер, начальник обласної військової адміністрації.
  • Через ворожий обстріл Дар’ївки на Херсонщині постраждав 49-річний чоловік, окупанти обстріляли Бериславщину, постраждали 2 людей – Олександр Прокудін, начальник обласної військової адміністрації.
  • В селі Іванівка Дар’ївської громади Херсонського району після вчорашнього російського авіаудару дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих – Херсонська облпрокуратура.

– У Міненерго заявили, що ситуація на ЗАЕС останнім часом лише погіршується через «деградацією устаткування» – Герман Галущенко, міністр енергетики України.

– Протягом року російські окупанти запустили в напрямку української столиці понад 300 ракет та майже 400 безпілотників «Shahed» – Сергій Попко, начальник КМВА.

– Унаслідок дій російських військ в Україні наразі вже постраждали понад 1 138 дітей, 508 загинули – Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • підписав низку указів про призначення на керівні посади у Службі безпеки України – сайт глави держави.
  • провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій йшлося виключно про фронт, про наші наступальні та оборонні дії – Телеграм глави держави.
  • провів телефонну розмову зі Спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом.

Кабінет міністрів

  • продовжить період фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних і соціальних виплат в Ощадбанку до 31 березня 2024 року – Мінреінтеграції.
  • виділив понад 108 млн грн Сумській обласній державній адміністрації (для Сумської обласної військової адміністрації) на будівництво фортифікаційних споруд – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді.

– СБУ не коментує «причетність до ліквідації російської пропагандистки Дугіної – СБУ. Всі деталі щодо резонансних спецоперацій СБУ зможемо обговорити після нашої Перемоги.

– Міністерство фінансів закликає Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести Росію до чорного списку – пресслужба Мінфіну. Росія значно збільшила кількість порушень стандартів FATF, активізувала спроби шантажу країн-членів FATF з метою залучити їх на свій бік.

– Президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич переконаний, що Росія та особисто Путін натиснули на делегатів МПК для повернення представників країн-агресорів до Паралімпіади – Укрінформ.

– Група Нафтогаз запускає канал комунікації «Лінію довіри» для повідомлень про можливі факти корупції – пресслужба Нафтогазу.

– У Forbes Ukraine заперечують можливе придбання російським олігархом Магомедом Мусаєвим усієї медіагрупи Forbes – заява Forbes Ukraine.

– З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно. Наразі надійшло понад 4300 заявок, з них половина припадає на Харківську область і значна частина на Київську – Олена Шуляк, голова Комітету ВР.

– У Коломиї на Івано-Франківщині працюють над запуском залізничного маршруту до Румунії – Богдан Станіславський, міський голова Коломиї. Підписано відповідний меморандум з мером румунського міста Сигіт-Мармацієй Васіле Молдаваном.

***

– У Ігоря Коломойського у СІЗО почалися проблеми зі здоров'ям через загострення ряду хронічних захворювань. Йому необхідно провести термінове медичне обстеження – Олександр Лисак, адвокат бізнесмена.

– Депутат Шабовської сільської громади Одеської області Василь Тимофєєв застрелився у своєму будинку. Правоохоронцями вiдкрито кримiнальне провадження за ч.1 ст.115 КК України (самогубство) – прокуратура Одеської

– СБУ ліквідувала корупційну схему в Антимонопольному комітеті. Затримано посадовця відділу досліджень та розслідувань цієї держустанови, який налагодив злочинний механізм одержання грошей від підприємців – СБУ.

– Вищий антикорупційний суд отримав обвинувальний акт проти колишнього заступника міністра палива та енергетики Ігоря Кирюшина, який є одним з фігурантів кримінального провадження проти Сергія Курченка – Ліга. Бізнес.

***

– Україна здійснює сьогодні імпорт електроенергії в вечірні години зі Словаччини та Молдови. Загальний обсяг 78 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 31 МВт – Укренерго.

– Станом на 23 жовтня сільгоспвиробники намолотили 18,45 млн тонн олійних культур. Врожай соняшника в Україні перевищив 10 млн т – Аgronews.ua.

– Україна та Латвія випробували новий зерновий коридор, у столичному порту Риги розвантажено перший тестовий потяг з українським зерном. Туди доставлено 1 423 тонн ріпаку – Данило Гетманцев, голова Комітету ВР.

– Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський обговорив з федеральним міністром продовольства та сільського господарства Федеративної Республіки Німеччина Джемом Оздеміром питання роботи морського коридору з портів Одеської області – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– У саміті Кримської платформи, який відбудеться у Празі 24 жовтня, візьмуть участь майже 70 парламентських делегацій з усього світу – заява Руслана Стефанчука, Голови ВРУ. Мета саміту – координація міжнародних зусиль у питаннях деокупації АРК, подальшої підтримки відновлення територіальної цілісності України, шляху Української держави до ЄС і НАТО, реалізації Формули миру.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Празі

  • зустрівся із президентом Парламентської асамблеї НАТО Міхалом Щербою, обговорили євроатлантичну інтеграцію України – Фейсбук спікера.
  • мав зустріч зі спікеркою Палати депутатів Парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою, обговорили ситуацію на фронті та конфіскацію заморожених російських активів.

– Під час XІI Світового конгресу українців за участю майже 300 делегатів та гостей із 30 країн світу було переобрано президента СКУ Павла Ґрода та затверджено склад Ради директорів на наступні чотири роки – сайт СКУ.

– Німеччина надаватиме підтримку уряду України у зборі доказів про екологічні злочини Росії, відповідний Меморандум про співробітництво підписали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і компанія PricewaterhouseCoopers (PwC) – пресслужба Міндовкілля.

– Підрозділи ЗСУ отримали з Канади бронеавтомобілі Senator нової модифікації MRAP з покращеними характеристиками захисту при наїзді на міни – Defence Blog.

– Українські військові моряки у Британії беруть участь у багатонаціональному навчанні Joint Warrior -23-ІІ, яке почалося у понеділок – Командування ВМС ЗСУ.

– Поліція Іспанії конфіскувала старовинні золоті вироби вартістю 60 мільйонів євро, викрадені з України, при спробі продати їх у Мадриді – Reuters.

Україна отримала гуманітарну допомогу

  • від уряду Фінляндії – 4 карети швидкої допомоги, 3 пожежні автомобілі, автоцистерну та автопідйомник – пресслужба ДСНС.
  • від данської компанії Rockwool для Іванівської та Киїнської громад Чернігівської області 100 твердопаливних котлів – Чернігівська ОВА.

***

​- ЄС заявили, що уряди країн повинні відкрити новий фронт у міжнародній боротьбі з ухиленням від сплати податків, запровадивши глобальний мінімальний податок на мільярдерів, який міг би приносити 250 мільярдів доларів щороку – Reuters.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО, після чого документ був переданий на розгляд Великих національних зборів (парламенту) Туреччини – Адміністрація президента Туреччини.

– Міністри закордонних справ Ірану, Туреччини і Росії сьогодні зустрінуться зі своїми колегами з Азербайджану і Вірменії в Тегерані, аби обговорити прогрес у досягненні мирної угоди між двома країнами – Reuters.

– Армія Азербайджану і Збройні сили Туреччини розпочали спільні навчання «Мустафа Кемаль Ататюрк – 2023» – Міноборони Азербайджану.

– Катар у понеділок, 23 жовтня, повідомив про третю підряд довгострокову угоду на продаж газу в Європу. Після TotalEnergies і Shell на 27-річний контракт погодилась італійська Eni. Обсяг угоди – 1 млн тонн зрідженого газу на рік, поставки почнуться з 2026 року – QatarEnergy.

– На парламентських виборах у Швейцарії перемогла правопопулістська Швейцарська народна партія (SVP) – Swissinfo.

– Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї цього тижня може здійснити візит до Вашингтона для переговорів із держсекретарем США Ентоні Блінкеном про підготовку саміту лідерів двох країн у Сан-Франциско наступного місяця – Wall Street Journal.

– Одіозний словацький політик Рудольф Гуляк, чию кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля відмовилась підтримувати президентка, заявив, що спробує ініціювати референдум про вихід Словаччини з ЄС і НАТО – Euractiv.

– Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відзначився скандальною заявою у річницю придушення радянськими військами революції 1956 року. Він порівняв членство Угорщини в ЄС з радянською окупацією.

– Четверо депутатів опозиційної парламентської фракції «Моментум» у понеділок облили криваво-червоною фарбою паркан біля офісу прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – «Європейська правда». На їх думку, очільник уряду «в черговий раз зрадив і зневажив пам'ять» героїв придушеної радянськими військами революції 1956 року.

ВОРОГ

– Держбюджет РФ на 2024 рік передбачає збільшення запланованих витрат на оборону приблизно на 68%, або близько 6% ВВП – Міноборони Британії. Постійне збільшення військових витрат змусить російський уряд приймати важкі рішення щодо фінансування війни, що посилить фінансовий тиск на російський бізнес.

– Совєтський районний суд Казані відправив у СІЗО до 5 грудня журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашеву – Радіо Свобода. Курмашеву звинувачують у відмові зареєструватися так званим іноземним агентом. Покарання за цією статтею передбачає штраф, громадські роботи або позбавлення волі на строк до п'яти років.

– Кремль звинувачує ВПК Білорусі у зриві поставок для армії Росії. Мінськ віддає перевагу Тегерану – РБК-Україна.

– Колишнього головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, який повернувся з України до Росії в рамках обміну в 2019 році, призначено головним редактором російського пропагандистського радіо Sputnik – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *