Битва за Україну. День п’ятсот сьомий

Битва за Україну. День п’ятсот сьомий 15.07.2023 20:28 Укрінформ Коаліція країн, яка пообіцяла розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16, все ще чекає на офіційне схвалення програми з боку США

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит президента Південної Кореї Юн Сок Ель

В Україну 15 липня прибув президент Південної Кореї Юн Сок Ель – Yonhap. Юн і перша леді Кім Кеон Хі прибули в Україну з Польщі.

Президентові Південної Кореї та його дружині у Бучі показали місця воєнних злочинів, скоєних російською армією – Юн Сок Йоль у Києві вшанував пам'ять українських військовослужбовців, які загинули на війні.

Президенти України та Південної Кореї Володимир Зеленський і Юн Сок Йоль провели зустріч у Києві і обговорили Формулу миру, продовольчу й енергетичну безпеку – Укрінформ. Головне із зустрічі:

–   Республіка Корея планує збільшити військову допомогу Україні порівняно з минулим роком –

–  Республіка Корея цьогоріч збільшить допомогу Україні до 150 млн доларів Володимир Зеленський закликав Корею приєднатися до погодженої "Групою семи" Декларації про підтримку України.

Олена Зеленська й перша леді Республіки Корея Кім Кон Хі під час зустрічі в Києві обговорили порятунок української культурної спадщини – Офіс президента. Дружини президентів України і Південної Кореї Кім Кон Хі відвідали Центр захисту прав дитини у Києві.

***

–  У США Палата представників проголосувала за проєкт оборонного бюджету США на наступний рік з $300 мільйонами Україні – Голос Америки. П’ять поправок, які вимагали скоротити або взагалі припинити допомогу Україні, не набрали голосів

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Щоб врятувати своїх людей, чому я повинен питати у когось дозволу, що робити на ворожій території? Чомусь я повинен думати, що мені нічого не дозволено там робити. Чому? Тому що Путін … застосує ядерну зброю? Дітям, які помирають, все одно… Це наша проблема, і нам вирішувати, як вбити цього ворога. На війні можна і потрібно вбивати на його території. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми будемо вбивати зі своєї. Але тільки стільки, скільки буде необхідно».

Ентоні Блінкен, Держсекретар США: «На саміті НАТО у Вільнюсі низка країн оголосила про зобов’язання щодо безпеки України, які посилять на роки вперед здатність України захищати себе і стримувати агресію. І це важливо з багатьох причин, але одна з них полягає в тому, що це, можливо, найкращий спосіб позбавити Владіміра Путіна ідеї, що він може якимось чином пережити Україну і пережити десятки країн, які підтримують Україну в захисті її свободи і її майбутнього».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «…Я впевнений, що наступний саміт, що відбуватиметься в наступному році в США, буде максимально переможним. Ми докладемо до цього максимуму зусиль, але це спільна робота всього нашого суспільства. Це велика робота, якої не треба боятися, тому що в світі немає нічого неможливого».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що "Як тільки у мене з'являться засоби, я щось зроблю (про звільнення Криму – ред). Мені начхати – мене ніхто не зупинить". Він натякнув, що його не зупинять навіть західні чиновники, які бояться реакції Путіна – Washington Post. Пряма мова:

–  За добу на Бахмутському напрямку російські загарбники 408 разів обстріляв позиції Сил оборони, відбулося 15 боєзіткнень, знищено 77 окупантів, 172 поранено, двох взято в полон. Також знищено два танки, БРТ, сім гармат, дві самохідні артилерійські установки, зенітний ракетний комплекс "Стріла-10", протитанковий ракетний комплекс і один безпілотник – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ

–  Сили оборони України за допомогою реактивної системи залпового вогню HIMARS знищили російський зенітний ракетний комплекс С-400 "Тріумф", з якого було обстріляно кафе у Краматорську – ОК «Північ».

–  У ніч проти 15 липня 2023 року противник атакував шістьома ударними дронами типу Shahed з південного напрямку. Силами та засобами Повітряних сил на півдні та сході країни знищено чотири ворожі ударні дрони Shahed-136/131 – командування Повітряних сил

–  За цей тиждень десятки угруповань ворога були знищені на тимчасово окупованій території Запорізької області.– Іван Федоров, мер Мелітополя.

***

–  У районі селища Шестовиця Чернігівської області водолази-сапери дістали із річки Десна російський танк, затоплений під час невдалої спроби переправитися – Трофейний зразок не має значних ушкоджень, він буде доставлений для подальшого відновлення і ввійде у стрій Збройних сил України.

–  Сьогодні з Сум до Києва вирушив перший евакуаційний потяг Суми-Київ. Він курсуватиме щодня — з Сум вирушатиме о 6:47 і прибуватиме до Києва об 11:41 – Мінреінтеграції. Кожному евакуйованому Укрпошта виплачує на вокзалі після прибуття 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень для всіх інших осіб. Усіх охочих Київська ОВА розміщуватиме в модульному містечку у Вишгородському районі.

–  Через ворожі обстріли було знеструмлено 37 населених пунктів на Донеччині та Чернігівщині – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Міська влада Києва готова закупити 200-300 тимчасових бетонних укриттів, але чекає на чіткі роз'яснення і норми, чи ці укриття ми можемо ставити, будуть вони захищати людей чи ні – Віталій Кличко, міський голова.

–  Суд узяв під варту на 60 діб без альтернативи застави генерального секретаря Української асоціації футболу Юрія Запісоцького, підозрюваного в розкраданні коштів на будівництві заводу з виготовлення штучної трави для футбольних полів – Footballhub.

–  Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зустрівся із керівництвом Світового Конгресу Українців – Укрінформ. Говорили та домовлялись про спільні дії в напрямку боротьби з російською пропагандою, посилення наших діаспор, повернення українців додому, в збереженні культурної спадщини і памʼяті, та участь СКУ у створенні експозиції в Музеї Голодомору

–  Особи, які перебувають за кордоном 45 днів без вагомих причин, не вважатимуться внутрішньо переміщеними особами і будуть позбавлені державних виплат з 1 серпня – Дарія Марчак, перша заступниця міністра соціальної політики

***

–  В Україні тарифи на газ до кінця опалювального сезону 2023/2024 не змінюватимуть. У "Нафтогазі" розраховують зберегти рівень цін – Олексій Чернишев, глава "Нафтогазу"

–  Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 401,58 млн дол. США та купив 0,86 млн дол. США – сайт НБУ. Всього з початку 2023 року регулятор продав на міжбанку 13,335 млрд дол. США та купив 185,42 млн дол. США.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Коаліція європейських країн, яка цього тижня пообіцяла розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16, все ще чекають на офіційне схвалення програми з боку США – Politico. 

–   Через Операцію Interflex, піхотинський вишкіл для українських добровольців під керівництвом Британії, пройшло вже 18 тисяч українських піхотинців – міноборони Великої Британії.

–   Південно-Африканська Республіка повинна «вчинити правильно», дотримуючись міжнародного права, та видати суду Путіна, якщо той відвідає саміт БРІКС у Йоганнесбурзі наступного місяця – Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду. За словами міністерки з питань міжнародних відносин ПАР Наледі Пандор, вони ще не отримали офіційного підтвердження участі Путіна у цьому форумі.

–   Уряд Латвії ухвалив рішення безоплатно передати Україні ще 11 автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв, – загалом кількість таких машин уже сягнула 151 – LSM.

–   Провідна нафтосервісна компанія SLB у п'ятницю заявила, що припиняє поставки продукції та технологій до Росії через розширення міжнародних санкцій – пресслужба компанії

–   Уряд Сербії виділив Україні гуманітарну допомогу для подолання гуманітарної катастрофи в Херсонській області після підриву Каховської ГЕС – РТС.

ВОРОГ

–   Путін та президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса обговорили мирний план країн Африки щодо припинення війни РФ з Україною та зернову угоду, яка має вирішальне значення для деяких з найбідніших держав світу – Sky News.

–   Вранці 15 липня помічено велику колону легкових і вантажних автомобілів на номерах так званих "ДНР/ЛНР", на яких приїхали вагнерівці – "Беларускі Гаюн".У колоні помічено щонайменше 60 автомобілів, серед яких "пікапи, великі фури і щонайменше 3 автобуси, Колону супроводжувала білоруська поліція.

–   В Ірані критикують владу Росії за те, що вона поставила під сумнів право власності Ірану на три невеликі острови в Перській затоці, які оскаржують Об'єднані Арабські Емірати.

–   ФСБ РФ заявила, нібито запобігла підготовці "українськими спецслужбами" вбивства російських пропагандисток Маргарити Симоньян і Ксенії Собчак – "РИА Новости".

–   Риторика російського Путіна підтверджує, що він хоче зберегти групу "Вагнер" як бойову силу, відокремивши її від Євгена Пригожина – Інститут вивчення війни (ISW).

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *