З України намагалися вивезти колекцію видань з фотографії

Фото: facebook.com/KYIVcustomsUA

Київські митники затримали колекцію друкованих видань 40-х років XX століття, яку намагалися вивезти з України. Про це повідомила пресслужба митниці.

– Запобігли незаконному переміщенню за кордон колекції журналів «Радянське фото» та довідників фотографа у міжнародному поштовому відправленні. За висновками експертів, ця періодика, надрукована у 1929-1941 роках, має не лише культурну, а й історичну, художню та наукову цінність, — йдеться у повідомленні.

Друковані видання були виявлені у посилці, яку відправляли з Вінниччини до Китаю. Для оцінки їхньої культурної цінності видання направлено на експертизу до Національного музею історії України.

Експерти зазначили, до колекції увійшли журнали “Радянське фото” за 1938-1941 роки, а також 21 журнал із цього періоду та два календарі-довідники фотографа на 1929-1931 роки. Ці календарі-довідники є одними з перших спеціалізованих радянських видань з фотографії.

Крім того, на багатьох примірниках журналу виявлено відбитки штампів, що свідчать про належність до Державної публічної бібліотеки УРСР, а також позначки про належність вченого Академіка О.Богомольця, надаючи їм меморіального значення.

  • 23 лютого митники виявили українську порцеляну XX століття, яку було відправлено з Полтави до Болгарії. Дві зі скульптур приписуються відомій радянській скульпторці Оксані Жникруп.
  • 14 листопада з України намагалися вивезти ікону “Господь Вседержитель” із борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів. Серед них бронзовий хрестик-енколпіон XII-XIII століть із зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття.

Фото Фото 13 Березня13:07

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *