Сергій Чепурний – темна конячка, яка краде у військових

Фото: lenta.ua

Поліція та прокурори займаються  справою щодо привласнення бюджетных грошей в особливо великих розмірах. За інформацією правоохоронців, оборудку проводили через фірми такого собі Владислава Володського. 

В цій зухвалій схемі задіяні люди з Міноборони – махінації з тендерами тривали не менше року. Так довго “заробляти”, а просто кажучи, красти на харчуванні військових фігурантам справи вдавалося не просто так, вважають розслідувачі. Діяли вонт нахабно, з єдиною метою – урвати побільше.

Наприклад, військовій частині А1329 продали товарів на суму 38 689 981.44 грн. Це чотири контракти, серед яких 600 000 пакетів каші перлової з яловичиною на суму понад 25 мільйонів. Це 2022 рік, вся країна донатить на фронт. Таким чином, ціна однієї порції складала 42,9 гривень, в той час на будь якому маркетплейсі не складно знайти опт від 50 порцій дешевше.  

Таку зухвалість легко пояснити – у фігурантів справи щодо розкрадання бюджетних грошей була серйозна “криша”. Журналісти-розслідувачі з’ясували – за ділками, які обдурювали державу, стоїть такий собі Сергій Чепурний. Відкати у мільйони гривень на одній перловці для солдатів отримувалися протягом місяців.  

Завдяки Чепурному привертати такі афери змогла фірма, яка взагалі нічого не виробляє, а працює там всього п’ятеро людей. 

Сергій Чепурний, за попередніми даними, не фігурує в жодній кримінальний справі, пов’язаній з такими зловживаннями. Воно й не дивно – адже саме його зв’язки з Офісом Президента і дозволили таким, як Владислав Володський з його численними фірмами красти у військових. Під прикриттям влади ця схема успішно функціонувала. Користувалися тим, що закупівлі продуктів на той момент проводилися за закритою системою. 

Хоч справа і набула розголосу, нею вже займається Головне слідче управління Нацполіції, Сергій Чепурний і досі залишається осторонь скандалу. Його роль посередника в передачі наживи, чи то “криші” в налагодженні схеми, посередництва та гаранта безкарності для виконавців чомусь не розглядається слідством. Хоча головні фігуранти – власник трьох фірм, які задіяні в оборудках, Владислав Володський і його батько зовсім не приховують своїх зв’язків з Червоним. За інформацією з джерел в правоохоронних органах, аферисти й досі намагаються прикриватися ім’ям Сергія Чепурного та його зв’язками в Офісі Президента. Вони впевнені – розкрадання грошей, які держава виділяла на харчування військових ЗСУ зійде їм з рук. Адже діяли під “якісною” ширмою та прикриттям від Сергія Чепурного.

Само створення ТОВ РЕГІОН-ПЛЮС натякає на те,  що воно з самого початку було організовано в рамках злочинної корупційної схеми й заради виводу не просто грошей з бюджету, а виводу грошей які були направлені на ЗСУ. Фірму Владислав Володський та його поплічник Дмитро Гапоненко відкривають 7 вересня 2022 року.. Коли контрнаступ ЗСУ довів спроможність армії воювати, готовність партнерів допомагати. А будь-яку армію світу потрібно годувати, що є колосальною статею доходу навіть якщо все робити чесно, шляхом об’ємів продаж. А якщо закласти відкати?

Потрібно також уточнити, що на той момент жодних схем Володського придумувати було не потрібно, лише мати зв’язки в системі забезпечення МО. Адже всі закупівлі продуктів на той момент проводилися за закритою системою, прослідкувати ціни громадськість не могла. Прозорість закупівель продуктів в армії лише повернули в 2023 році, після низки корупційних скандалів.

Користуючись цим, Володський зі своєю фірмою “Регіон плюс,” яка має на початку діяльності лише 50 000 гривень капіталу (за такі гроші навіть лавку в селі не відкрити) отримує за півтори роки здобуває перемогу у 297 (!) тендерах на суму понад 57 млн. гривен.

При цьому “Регіон-плюс” не є ані виробником, ані ексклюзивним поставником окремих товарів, ані потужною логістичною кампанією. В його фірмі працює лише 5 осіб. При цьому він береться поставляти у бюджетні установи, переважно військові частини, майже все від кави в стиках (хоча зазвичай її покупають волонтери та бійці за свої гроші), тушкованої продукції (значна частина є закордонними безоплатними поставками) до продуктів, . які потребують рефрижераторного зберігання. А своїх рефрижераторів у Володського немає. Тому він або є прокладкою, або орендує машини, що вже економічно не вигідно Але армійських чиновників це не зупиняє. Чому – у вочевидь через відкати.

Зараз по тендерам Володського відкрити кримінальні справи, але всі вони датовані 2023 -2024 роком.

Тобто понад рік цей хлопець з Запоріжжя крав у солдат й всім було начхати. Як крав можна побачити лише розглянувши декілька тендерів.

Наприклад, військовій частині А1329 Володській продає товарів на суму 38 689 981.44 грн Це чотири контракти, серед яких 600 000 пакетів каші перлової з яловичиною на суму понад 25 мільйонів.

Тобто відкат склав мільйони гривень навіть на одній перловці. Так само йде переплата на стиках з медом, кавою, чаєм, цукром. Наприклад, майже на три мільйони гривень Володський за документами продає цукор в стиках ( хто його бачив, куплений за державні гроші, не волонтерський?) по ціні 0,66 гривен за стік, в той час як на мінімальному опті його можна купити за 20 копіой за стік.

Тобто пів гривні на кожному стику, за математикою корупціонерів виходить 2 мільйона гривень у кишені Володського. Й це не просто гроші з бюджету – це гроші виділені на армію у країні, яка воює, які могли піти якщо не на цукор, на дрони, на захист.

 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *