Британські лейбористи не так люблять Україну, як консерватори, але підтримку збережуть

Фото: REUTERS

Як і прогнозували соціологи та експерти, парламентські вибори у Великій Британії призвели до повної зміни влади в цій країні. Консерватори (торі) розгромно програли, а лейбористи здобули більшість. Для консерваторів це найгірший показник від початку XX століття.

Офіційний підрахунок результатів по округах вже підтверджує, що лейбористи отримують 328 місць у Палаті громад – це вже перевищує мінімальну більшість у 326 мандатів. Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак визнав, що його Консервативна партія програла на дострокових парламентських виборах.

«Сьогодні передача влади з рук в руки пройде у мирній та впорядкованій манері, з доброю волею з усіх боків. Це має дати нам усім впевненість у стабільності та майбутньому нашої країни. Британський народ сьогодні виніс протверезний вердикт, багато чому потрібно навчитися, і я беру на себе відповідальність за поразку», – сказав Сунак.

І тепер після аудієнції у британського короля лідер лейбористів Кір Стармер став новим прем’єр-міністром Великобританії.

Новий парламент Британії запрацює на повну силу лише з осені

Ще один штрих цих виборів – до парламенту Британії пройшла правопопулістська та євроскептична партія Reform UK Найджела Фараджа, який запам’ятався скандальними заявами щодо України. Хоча перемога його дуже скромна – всього 4 мандати, але він отримав майданчик для просування наративів, які подобаються Росії.

Як повідомляє ВВС, перше засідання парламенту відбудеться у вівторок, 9 липня. На ньому оберуть спікера, після чого кілька днів буде відведено на присягу новообраних депутатів.

За роботу новий парламент візьметься ще через тиждень, 17 липня, коли на офіційному відкритті нової сесії король виголосить промову про пріоритети нового уряду, написану для нього цим новим урядом.

На повну силу парламент запрацює лише восени, після невеликих літніх канікул та партійних конференцій у вересні-жовтні будуть визначені глави та члени всіх парламентських комітетів, а уряд представить бюджет на найближчі місяці. Він і визначить, у якому напрямку та на які гроші відтепер розвиватиметься країна.

Чому Сунак та торі програли

Як повідомляє ВВС, поразка консерваторів відображає швидше їх непопулярність у суспільстві, ніж ентузіазм щодо лейбористів. Розчарування у політиці консерваторів спричинене тим, що люди в країні біднішають, якість держпослуг знижується, житла не вистачає. З охороною здоров’я, цінами та рівнем зарплат – теж проблеми. За 14 років при владі торі відзначилися першим із 1950-х років зниженням рівня життя населення.

Крім цього, Консервативна партія радикально змінила Британію з 2010 року, організувавши її вихід із Європейського Союзу, скоротивши витрати на громадські послуги та витрати на соціальне забезпечення. Британці кажуть, що їхня країна зараз у гіршому становищі, ніж коли консерватори прийшли до влади. Їхнє невдоволення проявляється майже з кожного питання, – від економіки до освіти.

Також громадяни Британії незадоволені міграційною політикою партії торі. Консерватори пустили до країни сотні тисяч трудових мігрантів для компенсації втрат європейських робочих рук після брекситу.

Ріші Сунак так у соцмережах підбив підсумок своєї роботи на чолі уряду. Прихильники відреагували тисячами лайків. Фото: ФБ Ріші Сунака

Лейбористи: «Ми хочемо змін»!

Лейбористській опозиції виявилося достатньо пообіцяти населенню одне – зміни. Усю кампанію вони провели під гаслом із одного слова: «Зміни!». Лідер лейбористів Кір Стармер вже виступив із промовою на честь перемоги, якою, як сам він сказав, завдячує британцям. “Ми це зробили! Ви агітували за це, ви боролися за це, ви голосували за це, і тепер це сталося. Зміни починаються зараз. І це приємне відчуття, чесно кажучи. Чотири з половиною роки роботи над зміною партії. Ось для чого вона потрібна: змінена лейбористська партія, яка готова служити нашій країні, готова повернути Британію на службу трудящим”, – цитує його слова ВВС.

В основі маніфесту табору Стармера – боротьба зі зростанням вартості життя шляхом “генерування багатств” для людей із робітничого класу. Серед інших обіцянок – скорочення очікувань у Національній службі охорони здоров’я, будівництво 300 000 нових будинків на рік для вирішення житлової кризи та інвестиції у “зелені” технології.

Стармер також зайняв тверду позицію щодо міграції, присягнув припинити діяльність контрабандистів, які перевозять біженців через Ла-Манш. Він також заявив, що лейбористи скоротять рівень чистої міграції до Великобританії.

Чого чекати від перемоги лейбористів в Україні

Лейбористи підтримували консерваторів в українському питанні від початку війни, і Кір Стармер неодноразово говорив, що нічого не зміниться. Лідер лейбористів раніше відповів на запитання про те, чи підтримає він обіцянку нинішньої влади витрачати не менше 3 млрд фунтів на рік на військову допомогу Україні: “Так. Ми повністю солідарні з нинішнім урядом у цьому питанні, і це правильно”, – сказав Стармер в інтерв’ю The Guardian.

“Якщо після виборів зміниться уряд, то рішучість Британії підтримувати Україну, протистояти російській агресії та притягнути Путіна до відповідальності за військові злочини – ні”, – запевнив тіньовий міністр оборони Джон Гілі після візиту до Києва у травні цього року.

Загалом населення Британії дотримується такої самої думки. Як свідчать опитування, лише 2% населення країни підтримують росію в її агресії проти України. Майже 80% електорату симпатизують Україні, а серед консерваторів таких навіть більше.

Хоча тут є один аспект. Лейбористи не так завзято і щиро підтримуватимуть Україну, як консерватори. Не виключено, що частину коштів, які консерватори планували направити на допомогу Україні, буде спрямовано лейбористами на соціальні програми всередині Британії.

Думка експертів

Іван Ступак, військово-політичний експерт Українського інституту майбутнього:

– Навряд чи підтримка України при лейбористах зменшиться. Кір Стармер вже офіційно заявив, що збереже всі обіцянки Лондона щодо нашої країни. Тобто все те, що пообіцяв нам Ріші Сунак, буде й надалі виконуватися. Не виключено, що, може, ще й збільшиться. Це можна припустити з огляду на природу лейбористів, які за своєю суттю є демократами і не можуть визнавати порушень основних законів цивілізованого світу – непорушності кордонів та суверенності держав. Тож Києву не варто зараз чекати якоїсь каверзи від Лондона.

Тарас Загородній, керуючий партнер «Національної антикризової групи»:

– Ми взагалі можемо не перейматися зміною влади в Британії. З однієї простої причини – у британських елітах, яких ще можна називати глибинною британською державою (англосакси), є повна єдність у тому, що Росія на світовій арені – ворог Англії. І після брекситу вони намагатимуться відновити вплив країни у світі, як це було до її інтеграції до Євросоюзу. Якщо говорити безпосередньо, то мета Британії – це розвал Росії та нейтралізація її впливу у світі, що повністю збігається з метою Києва. Протягом усієї історії Британія завжди була суперником Росії (Кримська війна XIX ст., війни з Туреччиною XVIII ст.). Так що британці просто за суттю своєї зовнішньої політики ніколи (!) нас не залишать у протистоянні з Москвою.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *