У Соловій – еротична, у Осадчої – екзотична, у Білик – трохи трагічна: українські зірки у вишиванках

Щорічно у третій четвер травня відзначають Всесвітній день вишиванки. Для мільйонів українців по всьому світу це не лише про красивий одяг. Це свого роду провідник між минулим та майбутнім, культурний генофонд нашої нації. З кожним роком дедалі більше українок та українців прагнуть відроджувати традиції і вдягають вишиті сорочки або сукні. Цього року Всесвітній день вишиванки прийшовся на 16 травня.

Інформатор-Україна зібрав образи деяких представників нашого шоу-бізнесу та розкаже, що вони написали у соцмережах.

Співачка Наталія Могилевська, як і багато зірок, в тому числі й закордонних, обирає вишиванки від відомої дизайнерки Юлії Магдич. Напередодні урочистого дня артистка отримала приємний подарунок від української модельєрки.

“Сиджу, пʼю каву і тут приходить неочікуваний подарунок від нашої талановитої Юлії Магдич, яка вже стільки років радує нас розмаїттям фарб і силуетів неймовірних наших українських вишиванок. Дякую, Юлю, це було прекрасно. Вітаю всіх з днем вишиванки сьогодні! Всім сили, наснаги, гарного сонячного весняного дня. Хай це сонечко знеболить наше болюче серце”, – написала Могилевська.

Співачка Наталія Могилевська. Фото: Instagram співачки

Співачка Наталія Могилевська. Фото: Instagram співачки

У вишиванках такого фасону від Магдич на тлі прапору України в Києві позував й телеведучий, зірка шоу “Холостяк” та програми “Неймовірна правда про зірок” Григорій Решетнік з дружиною Христиною. “Це – генетичний код нашої нації! Нації вільної, сильної, незламної. Миру, злагоди та любові щиро бажаємо вам”, – підписали знаменитості.

Телеведучий Григорій Рещетнік з дружиною. Фото: Instagram телеведучого

Телеведучий Григорій Рещетнік з дружиною. Фото: Instagram телеведучого

Телеведуча Катерина Осадча також не раз обирала вишиванки від титулованої української дизайнерки. Зірка телебачення зазначила, що у кожного українця вишивка на серці. Осадча згадала, що в неї є різні вишиванки. Вона з командою також робили благодійну колекцію синіх і жовтих вишиванок в підтримку свого проєкту “Пошук зниклих”.

“Сьогодні найошатніший день року, коли ми дістаємо свою найулюбленішу вишиванку і з гордістю нагадуємо світу, що ми нація зі своїм культурним кодом. Ми різні, як і в кожному регіоні своя вишивка і свої традиційні кольори, але ми об’єднані тим, що ми українці”, – зазначила Осадча.

Телеведуча Катерина Осадча. Фото: Instagram телеведучої

Телеведуча Катерина Осадча. Фото: Instagram телеведучої

Акторка таких серіалів, зокрема, як серіалів “Зв’язок” та “Будиночок на щастя”, Наталка Денисенко пригадала, як одного разу брала участь у фотопроекті, де приміряла традиційні українські строї, яким по 100 чи навіть 200 років.

“В мене були мурашки по шкірі, коли приміряла стрій своєї рідної Чернігівської області. У моєму гардеробі багато сучасних вишиванок українських брендів. Дуже їх люблю! Але також є одна особлива сорочка, якій 40 років. Її власноруч вишила моя мама, ще коли була студенткою. А тканину ткала та зшивала ще моя бабуся. Хоча, на перший погляд, вона й виглядає дуже просто, для мене це надзвичайно цінна річ! Я її бережу в особливому місці в гардеробній кімнаті. Дуже хотіла б передати цю вишиванку наступним поколінням”, – розповіла “Новому каналу” Наталка Денисенко.

Акторка Наталка Денисенко. Фото: пресслужба

Акторка Наталка Денисенко. Фото: пресслужба “Нового каналу”

Народний артист України Павло Зібров зазначив, що вишиванка – це наш культурний код, що об’єднує покоління і символізує нашу унікальність духовної і культурної спадщини.

“Нехай кожна вишиванка стане оберегом, який дарує силу, натхнення та захист. Бажаю вам миру, гармонії та щастя. Нехай традиції нашого народу живуть у ваших серцях і передаються з покоління в покоління”, – написав в соцмережах 66-річний співак.

Співак Павло Зібров. Фото: Instagram співака

Співак Павло Зібров. Фото: Instagram співака

За словами співачки Христини Соловій, день вишиванки для неї – символ того, як люди можуть змінювати світ навколо себе. Вона пригадала, як у 2006 році кілька студентів Чернівецького університету вирішили популяризувати українське і одягли на пари вишиті сорочки.

“У 2024-му це свято відзначають у близько 100 країнах світу. Не існує маленьких вчинків чи неважливих людей. Лупайте цю скалу”, – написала Соловій.

Співачка Христина Соловій. Фото: Instagram співачки

Співачка Христина Соловій. Фото: Instagram співачки

Співачка Настя Каменських стверджує, що з самого малечку вишиванка для неї була чимось сакральним, тим що “тягнеться червоною ниткою від наших предків”. Артистка зізналась – одну з найулюбленіших вишиванок вона вдягла, коли була в промотурі Мексикою з презентацією треку Elefante.

“Тоді мій образ викликав у місцевих мешканців неймовірний інтерес і вони розглядали орнаменти, як колись і я маленька… Я пам’ятаю, як моя бабуся вишивала сидячи за сімейним столом. Це було її найулюбленіше заняття, я й досі зберігаю її вишивки, як спогад про найтепліші моменти. Насправді в нашій сім’ї вишиванку вдягали не лише на свята, вона була частиною нашого повсякденного життя. Мій дідусь мав їх неймовірну кількість, і завжди з таким трепетом обирав, яку ж саме сьогодні він хоче одягнути. Я полюбляла сидіти в нього на руках та завжди з цікавістю розглядала яскраві орнаменти. Й по сьогодні, я пронесла цю любов”, – зізналась Настя.

Співачка Настя Каменських (NK). Фото: Instagram співачки

Співачка Настя Каменських (NK). Фото: Instagram співачки

Шоумен Юрій Ткач, зазначив, що вишиванка – це частина йоого образу. Бо в “Одного разу під Полтавою” протягом десяти років зйомок національне вбрання було незмінним образом його персонажа Юрчика. Він не знімав вишиванку майже ніколи.

“Тому дуже багато людей асоціюють мене з нею. У моєму гардеробі теж неймовірна кількість вишиванок. Деякі на мене вже великі, деякі малі. Деякі не ношу, тому що вони, як то кажуть, не мають презентабельного вигляду. Але викинути вишиванку мені не дозволяє серце! Тому сорочки просто красиво складені в моїй, як я називаю, колекції. Вишиванки одягаю доволі часто – на різні заходи, зустрічі, благодійні івенти. Для мене українська сорочка – це частина ДНК, частина моєї душі”, – зазначив пресслужбі “Нового каналу” суддя шоу “Розсміши коміка по-новому”.

Шоумен Юрій Ткач. Фото: пресслужба

Шоумен Юрій Ткач. Фото: пресслужба “Нового каналу”

Шеф-кухар, блогер Євген Клопотенко зазначив, що він носить вишиванку приблизно 100 днів на рік. Бо вона, за його словами, не елементом кількох великих свят на рік. “Вона – частина мене”, – зізнався Клопотенко.

Шеф-кухар Євген Клопотенко. Фото: Instagram Клопотенка

Шеф-кухар Євген Клопотенко. Фото: Instagram Клопотенка

Інші знаменитості у вишиванках

Співак Дмитро Монатік (MONATIK). Фото: Instagram співака

Співак Дмитро Монатік (MONATIK). Фото: Instagram співака

Співачка Джамала. Фото: Instagram співачки

Співачка Джамала. Фото: Instagram співачки

Акторка, телеведуча Лілія Ребрик. Фото: Instagram артистки

Акторка, телеведуча Лілія Ребрик. Фото: Instagram артистки

Співачка Злата Огнєвіч. Фото: Instagram співачки

Співачка Злата Огнєвіч. Фото: Instagram співачки

Співачка Ірина Білик. Фото: Instagram співачки

Співачка Ірина Білик. Фото: Instagram співачки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *