«На війні гинуть усі?»: про тилові стереотипи та втрати, які озвучив Володимир Зеленський, – 31 тисяча осіб

«На війні гинуть усі?»: про тилові стереотипи та втрати, які озвучив Володимир Зеленський, – 31 тисяча осіб 25.03.2024 12:43 Укрінформ Чи справді на війні всі гинуть або поранені, а росіяни своїх кидають, а наші витягують усіх? – про це розповів військовий медик «Шаман», який щодня рятує життя бійців

У новому матеріалі проєкту «Український Свідок» – військовий медик, сержант ДШВ ЗСУ Юрій Бондар із позивним «Шаман». Він з 2014 року був медиком-волонтером, а у 2022 приєднався до лав ЗСУ. «Шаман» розповів, чому, на його думку, кількість втрат, яку озвучив Президент, – 31 000 загиблих оборонців з початку повномасштабної війни – не є реальною. А також він розвінчав деякі стереотипи про воєнну медицину в Україні.

«Є такий стереотип, що «на війні гинуть всі», – каже військовий медик. – Якщо людина мислить так, якщо вона так хоче загинути, то, мабуть, це станеться. Але це просто втрата часу. Ліпше витратити його на самопідготовку, тим паче, часу в тих, хто досі уникнув мобілізації, було достатньо».

Ще один стереотип – це те, що росіяни своїх кидають, а ми своїх забираємо.. «Так, росіяни своїх справді кидають, – розповідає «Шаман». – Але ми своїх можемо забрати не завжди: у деяких ситуаціях, забираючи своїх, ми маємо ще більші втрати. Має бути здоровий глузд: якщо ми розуміємо, що цей «трьохсотий» (поранений) на конкретній локації не міг вижити, то відправляти за ним бійців на евакуацію – це зробити з них «трьохсотих» або «двохсотих» (загиблих).

Однак і без поранень, говорить «Шаман», війна забирає здоров’я: «Зазвичай це контузії, які переростають у порушення ЦНС. Також масове явище – грижі. Грудного, поперекового відділів, які виникають через постійне носіння каски та бронежилета. Також це травми колін, обмороження, астми. Це стандартний «букет». Якщо у подальшому людина веде здоровий спосіб життя, то це можна залікувати та підтримувати».

Найпоширеніші травми під час повномасштабної війни – мінно-вибухові та кульові. «Їхнє співвідношення приблизно 70% на 30%, – розповідає медик. – Бувають випадки, коли люди гинуть не від поранення, а від больового шоку».

Ну і нарешті «Шаман» розповів про те, якими, на його думку, є реальні втрати ЗСУ з початку повномасштабної війни. «Озвучені Зеленським 31000 загиблих та 20000 зниклих безвісти – брехня, – каже він. – У середньому підрозділ, який воює протягом року, має «на щиті» 300–400 людей. Якщо візьмемо кількість підрозділів всіх бригад та окремих батальйонів, які перебували на лінії зіткнення у місцях найбільшої концентрації бойових дій, то загиблих тільки за один рік буде значно більше. А ще додайте до цього «п’ятсотих» (зниклі безвісти без підтвердження), санітарні безповоротні втрати та санітарні поворотні втрати. Також є СЗЧ (самовільне залишення частини). Це не має прямого стосунку до медицини, але впливає на загальну кількість втрат. У підсумку половина з тих, хто бере активну участь у штурмових або оборонних діях, будуть випадати із загальної кількості».

«Український Свідок»

Медики Президент ЗСУ Військові Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *