Інтерв’ю з Сергієм Лещенком. Гість програми – Дмитро Фінашин, Герой України

Інтерв'ю з Сергієм Лещенком. Гість програми – Дмитро Фінашин, Герой України Відео 10.12.2023 17:00 Укрінформ "Інтерв’ю з Сергієм Лещенком» – цикл щотижневих відео-інтервю на каналі «УкрінформТБ».

Сергій Лещенко – відомий журналіст-розслідувач в минулому, а потім обирався в українськй парламент. Зараз Сергій виступає як політичний аналітик, який спеціалізується на темах антикорупції, реформах, інфраструктурних питаннях, темах управління кризовими ситуаціями. «Укрінформ» запросив Сергія співпрацювати в якості помічника з розвитку мультимедіа та вести власну відео-програму інтервʼю, в якій буде розбирати актуальні політичні та соціальні явища в українському суспільстві.

С.Л  Я вас вітаю зі студії Укрінформу. Сьогодні я покликав на цю розмову Дмитра Фінашина, молодшого лейтенанта Національної гвардії України. Але, напевне, ви знаєте всі Дмитра як Героя України, який є достатньо медійною особою. Переконаний, що його історію варто екранізувати, а поки не екранізовано, варто розказувати для того, щоб люди розуміли, з чим зіштовхнувся наші герої і як він виживають. Дуже дякую тобі, Дмитре, за те, що ти прийшов на цю розмову.

Д.Ф. Дякую, що запросив.

С.Л. Як справи загалом? Як зараз настрій в зимові дні, коли Україна трохи депресує через ситуацію на фронті?

Д.Ф. Настрій нормальний. Питання не в настрої. Насправді потрібно концентруватися не на цих речах. Я стараюся приділяти цьому мінімум уваги, тому що я працюю, працюю й намагаюсь наближати нашу перемогу.

С.Л. Я щойно повернувся з Донецької області. А їхали через Запорізьку область, бачили твоїх побратимів з бригади "Карадаг". Ситуація на напрямку складна, тому що запланований контрнаступ він не привів до тих результатів, на які сподівалися. Я думаю, сподівалися більше в Києві, ніж на фронті, тому що на Сході ситуацію завжди більш реалістично оцінюють, аніж сидячи перед екранами соціальних мереж. В тебе є розуміння, де ми опинилися через два роки війни в частині реалізації поставлених задач? Чи Україна вистояла, чи Україна навпаки, я б сказав, не досягнула поставленої задачі – і має думати тепер, оцінювати, куди вона рухається далі. Враховуючи, що прожиті ці два роки в стані повномасштабного вторгнення.

Д.Ф. Ну на рахунок вистояли чи ні  – все досить непогано. Ми побачили результати. Взагалі, коли почалася повномасштабна війна, я не вірив, що ми зможемо втримати цей натиск. Ми потрошки втрачали свої території, поки не було в нас такої потужної підтримки вже військової безпосередньо, а не просто словесної, скажімо так, від світу. Мається на увазі, що дійсно ми втрачали, у нас не було наявних сил і засобів для того, щоби стримувати і стати в оборону або навіть там контрнаступальні дії проводити. Але потім, після харківських кампаній, трошки змінилося все: і настрій суспільства, і настрій світу змінився. І певною мірою контрнаступ, я думаю, є реакцією на очікування всього світу. Ніхто не врахував просто, що це війна, якої ще не було ніколи. І спрогнозувати, як це все мало відбуватися, не вдалося, На жаль. Тому що банальні, як здається, дрони, але насправді просто повернули хід війни в іншу сторону.

С.Л. Розшифруй, що ти маєш на увазі?

Д.Ф. Маю на увазі, що ці всі доктрини, які писалися, і тактика, яка повинна була б бути  застосована –  вона не спрацювала в силу того, що колона, яка рухається, може бути зупинена шматочками пластмаси. А всі думали, що от зараз буде потужне західне озброєння і ми зможемо прорвати, і все, фронт посипався, але трошечки інакше все відбувається на полі бою.

С.Л. Тобто війни, які після цього, на жаль, будуть у світі, будуть інакшими, ніж прописані наукою і такими, що спираються на досвід попередніх…

Д.Ф. Абсолютно. Попередні війни потрібно, звісно, знати. Є якісь базові основи, які є і будуть, але потрібно спиратися на досвід. От ми бачимо зараз наступ росіян на Авдіївку… Танкові броньовані кулаки – вони зараз не працюють. Тому що дійсно прилітає пластмаса і ця колона техніки кудись розлітається . Тому так ми пишемо нову історію воєн, як мінімум, і подальшу.

С.Л. Ти зараз пов'язаний з історією дронів. Якщо можеш, поясни ту частину, яка публічно підлягає розголошенню.

Д.Ф. Я зараз займаюся аналітикою, здебільшого в безпілотній авіації, Тобто до мене доходять цілі, які були виявлені в ході аеророзвідки. Я їх систематизую , розбираю, хто, де, куди, що може. В такому ключі.

С.Л.  Чи буде наступний рік роком прориву? Говоримо об'єктивно. Це важливо для оцінки ситуації.

Д.Ф. Ну, прорив… Не знаю. Особисто мені важко віриться в якийсь такий прорив, тому що це дуже складно реалізувати. У відкритих джерелах, ні для кого не таємниця, якщо подивитись супутникові знімки, як будується лінія оборони росіян. Наприклад, це дуже потужні фортифікаційні споруди, це накриті десятки кілометрові лінії окопів. Я вже бачу просто, як вони їх накривають дахом. Це будуть вогневі позиції, яких вже не видно так сильно, і не подивишся, що він сидить тут, тут і тут позиції.  Це позиції, закриті від очей. Це дуже складно буде для нас. Насправді. Не знаю, чи дуже, але це ще буде тривала війна. Ми вже бачимо, що не виходить, не працює так, як хотілося, і ми не можемо дійсно прорвати і переламати фронт. Все потрібно робити ніжками, тобто піхотою. От така тактика малих піхотних груп, яка зараз є. Затратна по ресурсах людських.

С.Л. Скільки людей в одній групі?

Д.Ф. Абсолютно залежить від підрозділу і від напрямку, куди вони рухаються. Важко сказати, тому що я безпосередньо зараз не беру участі в плануванні цьому. Але це близько десяти чоловік, які заходять на позиції противника. Але треба розуміти, що ці всі штурми, які проводяться, це там не на сотні метрів в глибину, це десятки метрів.

С.Л. Виходить, що вже такої гострої потреби в цій бронетехніці і немає, якщо воно все так укріплено і збудовано?

Д.Ф. Бронетехніка важлива. Це серйозні мобільні вогневі засоби, наприклад. Наприклад, якщо брати гусеничну техніку – це техніка, яка може проїхати легко. Це броньована техніка, яка може захистити тебе на підриві міни, наприклад, висадка десанту, якщо це можливо. Якщо вже є якісь прокладені маршрути, то це потрібно робити технікою. Інше питання в тому, що треба цією технікою проїхати до лінії фронту. А як це зробити, якщо все криється дронами? Тобто зараз бронетехніка десь стоїть, трошки далі, трошки на витяжці, тому що дрони не дають під'їхати. Зараз весь основний рух відбувається вночі як в нас, так і в них, тому що вдень дрон вирішує всі питання.

С.Л. Я чув, що начебто вже з"явилися нічні дрони…

Д.Ф. Це буде міняти зараз теперішню картину війни і підходи, і методи цієї війни. Тому що я вже бачив росіян, які літають вночі з телевізійними дронами. Тобто логістика, переміщення особового складу і все інше ще більш буде ускладнене в силу того, що вони вночі можуть працювати.

С.Л. Враховуючи всі складнощі, як для себе ти зберігаєш оптимізм? Тобто глядач послухає тебе і скаже: ну все пропало, все пропало. З іншого боку, така мотивація для українського війська складна.

Д.Ф. Ситуація, в принципі, складна. Стосовно оптимізму. Ну де його знаходжу? Я знаходжу, по перше, у втратах противника, по друге, в тому, що ми мусимо рухатися, ми не можемо відступати, ми повинні боротися і рухатись вперед. Я насправді песимістична людина. Я дивлюсь реально на речі.  Я шукаю вирішення цієї проблеми, яка виникає. Тому тут потрібний не оптимізм, а треба гуртуватися. Бути єдиними, допомагати і працювати на військо і на цю перемогу. Тому що одним оптимізмом не виграємо. Нам треба мілітарі-ком'юніті, або це буде, можливо там державний якийсь орган, але потрібно єднати. Скажімо, зараз дуже велике виробництво дронів. Там хтось в гаражах, хтось десь в цехах, і кожен це робить окремо. А потрібно єднатися і створити один продукт серйозний, який буде топовий. Просто тому, що кожен зможе внести якийсь вклад і , критикуючи, дійти до ідеалу. А далі вже питання за державою. Мабуть, для того, щоб запустити його виробництво, і це буде працювати. 

С.Л. Коли вперше слово почув "FPV-дрон"? 

Д.Ф. На війні… коли я ще воював безпосередньо, то не було, ще не було. Я в травні дві тисячі двадцять другого року отримав поранення. Тобто три місяці війни я пробігав. І тоді ще не було нічого такого, навіть я не чув.

С.Л: Тобто буквально за рік військова наука зробила якісний стрибок вперед.

Д.Ф. Кількісно і якісно. І це постійно розвивається. Це не зупиняється. Тут питання в тому, що ми або росіяни щось вигадують. Потрібно щось вигадувати, щоб знищувати сили і засоби противника. Росіяни починають протидіяти, створюють електронну боротьбу, починають давити. Потім цим каналом зв'язку ми вигадуємо щось інше, щоб обійти їхню протидію. І все це вікно поки є, поки вони ще не налагодили якісну протидію. У нас шанс для того, щоб відпрацювати максимально.

С.Л До речі, про це РЕБ я теж чую… серйозна історія.

Д.Ф. Абсолютно серйозна. Росіяни вкладаються дуже давно і дуже якісно в це питання. І навіть вони працюють  для подавлення супутників в прямому сенсі. Супутниковий зв'язок і радіостанції  – це перехоплення. Ну, це ціла ціла галузь, яку потрібно розвивати. І нам би вкладатися в цей напрямок також.

С.Л Можливо, ще є потенціал для  винаходів?

Д.Ф.  Мені складно уявити, щоб можна було вигадати таке, щоб от кардинально змінило. Так як, наприклад, FPV-дрони.

С.Л. Щоб зробити камікадзе від броньованої техніки, яка використовується,  запускаючи на позицію ворога зброю…

Д.Ф. Беремо умовну машину, нехай це буде просто автомобіль жигуль… Заміновані території – він може туди просто не доїхати. Дуже велике накопичення протитанкових засобів і все інше або навіть вертольоти К-52 вони використовують там. Також це може бути знищено протитанковими засобами. І плюс вибірковість цілей також. Можливо, він може приїхати туди. На той момент там вже нікого не буде. Не знаю, чи це все може якось сильно вплинути на хід подій. І це можливо десь точково. От в цю позицію ми можемо зайти і забрати, якщо ми застосуємо це. Тому тоді ще можливо, але масово – не впевнений.

С.Л Для тих, хто долучився до розмови, скажу, що ми говоримо з Дмитром Фірташем, молодшим лейтенантом Нацгвардії Героєм України і людиною, яка зараз знає багато інсайдерської інформації. А наша студія  вона розташована в приміщенні, яке в часи злочинної влади  Януковича здавали в оренду. Тут була навіть сауна. З одного боку, важливо її  очистити від тих часів, а з іншого боку, саме в сауні секретну інформацію передавали.

Твоя історія була багатьом відомо, але багатьом і невідома. У 2022 році в травні ти виконував бойове завдання в районі Соледару. Зараз це втрачена територія…

Д.Ф. Так, вона окупована.

С.Л Ти  дуже сильно постраждав, у тебе втрачена ліва рука, втрачено палець на правій руці і багато поранень, а територія втрачена в підсумку все одно. Як ти  з цим живеш, якщо можна так сказати? Ти показуєш гарний приклад, іронізуєш в розмовах. Я захоплююсь тобою. Якщо чесно, це не телевізійна фраза. Реально я завжди, дивлячись на тебе, бачу, що втрачати оптимізм просто неможливо. І що відчуваєш ти?

Д.Ф. Дуже прикро, коли спостерігаю за картою бойових дій. Ну, по- перше, сам там постраждав. По друге, я розумію, скільки людей там полягло, захищаючи ці території. Це, звісно, сумно.

Але я  би хотів відвідати оті місця моєї бойової слави, так би мовити, там, де був. Я сподіваюсь якнайшвидше, що ми зможемо звільнити цю територію. Я би пройшовся по тих місцях, де я колись повзав. В мене тут була така галюцинація…  Отут я валявся,  собі там пробував палець відрізати, отут щось там відбувалося. 

С.Л. Ти мені розказав цю історію кілька разів, але вона справді вражає і заслуговує на не голлівудський, а український фільм. Тобто після того, як ти здійснював операцію, то потрапив у засідку росіян. 

Д.Ф. Так, ми заходили на територію. Там навіть не зрозуміло було, чи вже вона зайнята противником, чи не зайнята. Теоретично повинно було бути пусто, тому що там ще повинен бути  підрозділ Збройних сил наш. В наступній посадці ми вже натрапили безпосередньо на ворога. Зав'язався бій.

Потім підтягнулися їхня техніка. Вони почали там ще з крупнокаліберних кулеметів насипати. Ми мусили відходити. Частина хлопців загинула. Лишилося нас троє  і мій друг отримав поранення вогнепальне в плече і в спину. І нам треба добиватися до своїх сил, до основної групи. А це  через поле. Не можна було підвестись, і лежачи, почали евакуйовувати поранених під обстрілом. Росіяни знали, що ми там, що ми всі в крові, але не знали, де ми. Тобто вони просто розстрілювали, проводили кулеметами, в зеленку пускали. І, власне, через якийсь час я отримав поранення. Це насправді тривало шість годин. Наш вихід, скажімо так, тривав шість годин. Потім викликали вогонь на себе, щоби накрили і щоб вони відступили. Це принесло результат. Я отримую одне поранення, перебило повністю фалангу, почав рухатись далі,  прилетіло по шолому. І мені заходить вже в ліву руку. Тобто я стаю "300", артерія була пробита, кістка повністю перебита, втратив багато крові. Куля зайшла в руку, пробила корпус і вийшла з тіла. Я через крововтрату втрачав свідомість.  Приходжу до тями, а я один, нікого немає. Як виявилося Юрій поліз вперед шукати вихід, щоб тільки пробитися.  Поліз вперед, а там вже були росіяни, вони його вбили, взяли радіостанцію, сказали, що трьохсотих добили. І наші зрозуміли, що ми мертві, що вже все. Немає сенсу триматися і тримати оборону. Забрали своїх поранених, тому що там бій був на відстані три метри. Я лишився з ще одним пораненим, який згодом поліз також шукати інший шлях. Відповідно, треба якось вибратися Тому, щоб вибратись і сповістити, що ми тут, що ми є живі. І загубився він там. Блукав довго, нудно. Через російські позиції пройшов. Він зазнав поранень , не знав, де він знаходиться, але вийшов на нашу територію.

С.Л Він вижив і зараз служить.

Д.Ф. Далі продовжував службу. Я лишився, в принципі, на дві доби.

С.Л. Сам, сіра зона.

Д.Ф. Сіра. На той момент наші позиції були три кілометри назад. Ловив галюцинації, повзав, щоб не замерзнути, просто якось зігріватися. Повзав за уявними автомобілями нашими і за моєю евакуацією, якої насправді не було, тому що ніхто не знав, де я і що я. Я вважався загиблим на той час. І через дві доби все таки знайшли мене.   Вивезли вже на наші позиції, евакуювали і перекваліфікували. Я вже жив.

С.Л Мозок сам, всупереч волі, створював певні галюцинації і змушувати вижити…

Д.Ф. Ну, я втрачав свідомість, моментами десь, можливо, засинав. Наприклад, якщо брати ніч – до тями приходиш просто в стані страшного тремору. Холод просто неймовірний. І я розумію, що зігрітись шансів в мене немає ніяких. Тобто що робити? От і я сиджу, просто думаю, що куди. Встати на ноги не можу, тому що втрачаю свідомість відразу. Крововтрата велика. Я сиджу просто і не розумію, що робити далі. І мозок мені вже намалював галюцинації, що там приїхала машина наша, пікап, мене шукають і я шуміти не можу, тому що я не знав, я тут противник, чи немає противника, і я повезу до них, повезу відповідно зігріватися. Тоді трошки доповню. Втратив свідомість, знов почав замерзати, знов прихожу до тями від холоду, від тремору цього в мене вже галюцинації, що в іншому місці автомобіль попав і таким чином зірвався. Тобто мозок так мозок бореться за своє життя до останнього. І навіть якщо свідомість моя і я сиджу і не знаю, що мені робити і як мені краще зігрітися, тому що я розумію, що в мене немає сили, але через оці галюцинації він дає тобі шанс, якийсь поштовх для того, щоб рухатись, попри те, що ти не можеш, через не можу і через не хочу. Тому через все всі складнощі ти все одно рухаєшся. Тобто мозок бореться до останнього за власне виживання.

С.Л. Волосся дибки стає. Скільки разів ти розказував, це має стати надбанням для широкого загалу, для наступних поколінь.

Д.Ф. Важливо боротися. Ніколи не варто здаватися. Я так само за полон раніше вважав, поки воював. Я вважав, що я не хочу здаватися в полон і краще щось з собою зроблю. У мене була одна граната для противника, друга для себе. І зараз я переоцінив цю ситуацію і розумію, що краще отримати шанс на життя. Тобто нещодавно був дуже резонансна подія, як двох полонених наших розстріляли росіяни. Так, це, звісно, негативний чинник. Це дуже, дуже погана ситуація. Страшна ситуація насправді. Але дуже велика кількість полонених потрапляють в полон, потім на обмін і потрапляють додому. Тому краще не позбавляти себе життя, отримати можливість жити далі. Жити краще, краще жити. Краще подарувати своїм близьким і рідним можливість бачити тебе ще і насолоджуватися своєю присутністю. 

С.Л. Я б дуже хотів, щоб потім тобі знайшли протез. Зараз без нього. Чому?

Д.Ф. Протезування дуже складна історія.  Помилкове рішення, можливо, про те, що коли тільки військовий отримав поранення або не військовий….потрібно відразу всією громадою, всім селом зберемося, купимо герою протези. Це не потрібно робити. Частково я став також частиною такої ситуації. Це було все нове і це не була настільки поширена проблема. От і не було розуміння, що треба взагалі робити. Але зараз я б зробив, навчився трошки. По-перше, стосовно протеза тебе повинні нормально проконсультувати лікарі- реабілітологи. Що ще буде внаслідок цього протезування? Що зможе робити цей процес? Як він тобі допоможе і все інше? З ногами питань немає. Тут в тебе або вибір покататися на кріслі колісному, або ти ходиш з руками трошки іншу історію, наприклад. В моєму випадку саме висока ампутація, складна найвища функціональність, відповідно протезу і його. По перше, це дуже складне протезування, а по друге, воно не функціональне, менш функціональне, ніж інше. Наприклад, бутси на рівні передпліччя поставити біоніка, і він буде значно краще. Працювати не так проблемно, як тут. Цитата одного протесту процитую Спілкувався з товаришем своїм. В нього також немає руки йому протези. Сказав Друже, давай ми тобі згідно закону робимо на рік косметичний протез. Через рік ти будеш претендувати на Північний. Але за цей час ти зрозумієш і життя тобі покаже, чи він тобі взагалі потрібен. Я зараз з ним спілкуюся. Скоро вже буде рік. Після цієї розмови я кажу Як тобі взагалі життя? Що показало? Він каже Мені показали, що він мені не потрібен. Цей процес над чимось схожим, чимось схожим на якусь таку паралель можу для себе провести в своєму випадку і в моїй ситуації. Тому що є північний протез, який насправді є досить комфортним. Він кріпиться величезна. Така силіконова пластмасова карбонова гільза всередині обшита силіконом і дуже щільний. Контакт кріпиться на ременях через корпус. Мені давлять дуже неприємно, дуже сильно парить тим під ніж, під ним. Ну звичайно воно все пливе і внаслідок цього і функціональність протезу знижується, тому що через контакт між м'язом і шкірою і датчиком, який уловлює імпульси, він погіршується. Відповідно, там я, наприклад, через дві години після користування протезом. Я не буду впевнений, що якщо я затиснув цей склянку з водою, що він не відкриється просто в якийсь момент, коли там. Тому без протезу я більше насправді значно більше, аніж з ним. Хоча це, по суті, топовий протез. І це дуже дороговартісне історія, яка дійсно коштувала великих грошей, але я без нього. Хоча потрібно сходити потрібно ще, тому що немає нагрузки трапеція забирає плече, тобто значно менша нагрузка ніж тут, і плече постійно забирається. Постійно треба себе контролювати, як би щоби не було дисбалансу організму, але Але тим не менше, я дуже часто. Ну от, наприклад, півдня, якби я ходив сьогодні зранку і потягнув і от до вечора ходив з ним, то вже від мене в три. Пахло мужиком.

С.Л Він знайшов таке.

Д.Ф. Моя правда, в кого буде стояти вибір такий іти до держави. Держава забезпечить первинним протезуванням. Походити Чи це буде механічний, чи це буде косметичний протез не знаю. Це вже вам вибирати і вам порадять, що обрати, але походити рік з цим протезом, а потім ви зрозумієте. В наступному році, в двадцять четвертому вони ще більше будуть. Ці суми держава повністю покриває. Протезування і волонтерські фонди залучати дуже рідко коли потрібно. Тобто в таких випадках є ті ситуації, коли не вистачає державних коштів на протезування.

С.Л Краще нарешті відродити.

Д.Ф. Кращі дрони, які допоможуть збільшити кількість знищеної ручні і зменшити кількість наших поранених.

С.Л Скажіть, чому я часто, виступаючи в соцмережах, питання від людей, чому держава не забезпечує на сто відсотків потребу в протезах ? Або чому люди повинні на це збирати?

Д.Ф. Питання гарне насправді. По перше, спроможності потужності. Потреба дуже велика. На рахунок забезпечення. Не знаю. На це питання в принципі досить актуальне. І дійсно, може постати питання чому? Чому я плачу податки? Будь ласка. По перше, держава не може впоратися зі всім, як це було на початку війни, коли величезна кількість військових стала в стрій, точніше цивільних, встала в стрій, стали військовими. Ну не можна задовольнити всі потреби одночасно, тому що не була готова до такої кількості держава. Чому протягом цього часу ситуація не змінилася? Ну, я знаю, що вона міняється, що в нас є виробництва і співів державні. Сподіваюся, що з двадцять четвертого вже це буде більш масово відбуватися і безпосередньо вже буде стояти на рейках державних і не військових, а виключно тому не виключено, що. Не настільки буде залежною ситуація від цивільного сектору, скажімо так, і волонтерських рухів.

С.Л Коли ми презентуємо сюди нашу першу роботу, емоції через. Загибель, Ви взагалі почали розмову? Не можу ви. Добре, що ми не приділяли увагу. Ці люди говорили про більш серйозні речі, але все таки люди намагаються шукати оптимізм в усьому. А ти відчув якусь радість?

Д.Ф. Мені здається, всі відчули радість і певне полегшення. Як мінімум в силу того, що не буде громадянин України, який мав там на початку вторгнення Росії, мається на увазі чотирнадцятий рік, може, репутацію не погану, має державні нагороди, нагородну зброю і все інше, яка сидить зараз на території, сиділо, до цього сиділа людина на території Росії паплюжили повністю всі держави і всі заслуги. От я в цьому радий. Тобто він не несе шкоду нашій державі, по перше. А по друге, все в мені цього достатньо. В цілому, що за добрі люди це зробили? Дякуєм за роботу, Працюйте далі, допомагайте Україні.

С.Л  Я тобі дякую за розмову, за роботу і за те, що ти зробив, продовжуєш робити для України. Не знаю, чи не хотів писати все, що в тебе, скажем так на думці. Зараз, якщо є про що вони поговорили, будь ласка. Зроби це.

Д.Ф. І, мабуть, тут варто звернутися до суспільства, щоб не втрачали фокус, не розпиляли свою увагу і енергію на речі, які шкодять Україні, а навпаки, допомагають бути критичними, критично мислити, перевіряти інформацію. Завжди буде працювати пропаганда ворожа. Будуть проводитись різні інформаційно психологічні операції, будуть викиди і, на жаль, буде такий, так би мовити, срач всередині країни.

С.Л Звідки вона росте в нас? Чому?

Д.Ф. Чому і чому?

С.Л Чому зараз це сталося? Теж не було, а зараз.

Д.Ф. Ну, по перше. По перше, коли пішла мова про президентські вибори. А це завжди дуже багато бруду і дуже багато негативу виливається в суспільство. І точно фокус вже буде не на тому, що зараз критично, критично необхідно. Усі розуміємо, за кого мова і як, чому це відбувається. В загальному суспільство ми ще не близькі до перемоги. На нас чекає дуже важка боротьба. Я думаю, вона тривала. Нам треба готуватися грати в довгу. Людям не можна розслаблятися. Чоловіки, навчайтеся, тренуйтеся. Будьте готові до того, що ви можете стати в стрій жінки. Вивчайте тактична медицина, домедичну допомогу. У нас час від часу пролітають якісь шофери або ракети. Будьте готові надати допомогу собі, близьким або просто тим, хто цього потребує.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *