Гроші Америка Україні дасть – треба спокійно чекати

Гроші Америка Україні дасть – треба спокійно чекати 07.12.2023 19:30 Укрінформ Аналізуємо ситуацію з голосуванням у Сенаті США за виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, а також — перші результати візиту української делегації до Америки

Останні кілька днів надто вже голосно звучать голоси скептиків та песимістів, на думку яких, Україну кинули, зброї і грошей більше не дадуть – коротше, все пропало. Наскільки це відповідає дійсності? Скажемо так: проблеми дійсно є, але, передусім, вони пов’язані вони з непростою внутрішньо політичною ситуацією, яка склалася в країнах-партнерах. У даному разі – США. Україна, як розповіли Укрінформу політичні експерти, просто стала жертвою обставин. Власне, як і Тайвань з Ізраїлем.

Очевидно, знайдуть й такі, хто запитає: «Але ж подібні голоси не звучать не просто так, мусять же бути якісь на те причини?» Все вірно. Причини є, втім, дещо перебільшені. І таких причин три.

Перша – мало конкретної інформації про візит української делегації до США: міністра оборони України Рустема Умєрова, міністра стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та глави Офісу  президента Андрія Єрмака. На думку згаданих скептиків, нічого цей візит Україні не дасть. Але це не так. Перші результати уже є.

Пентагон повідомив про співпрацю між оборонно-промисловими комплексами США та України. Зокрема, йдеться про спільне виробництво систем ППО, ремонтно-технічного забезпечення та критично важливої зброї. 

«Зброї буде більше! Україна і США підписали меморандум про спільне виробництво та обмін технічними даними. (…) Відбувся відкритий, чесний діалог між українським, американським урядом та компаніями про локалізацію виробництва в Україні, актуальні потреби та спроможності двох країн, можливості для розвитку співробітництва, інвестицій та будівництва спільних підприємств», – написав у Фейсбуці Рустем Умєров.

Міністр оборони України Рустем Умєров

Крім того, міністр оборони наголосив, що наступного року Україна виділить безпрецедентний бюджет на розвиток оборонного виробництва: «Українська зброя, техніка та технології мають зайняти нішу росіян на ринку озброєння. Для цього нам потрібна потужна Оборонна коаліція, щоб об’єднати зусилля у боротьбі проти російського терору. Збільшення спроможностей виробництва озброєння та техніки в Україні – це також питання українських та національних інтересів».

Друга і третя причини одночасно – раптово скасований виступ президента Володимира Зеленського перед Сенатом, який учора провалив голосування за законопроєкт, що включає, зокрема, допомогу нашій державі. Але і тут не варто шукати зради. А те, що Президент скасував свій виступ – це навпаки правильне рішення. Чому – переконливо доводять експерти.

Зради точно немає, питання вирішиться. Україна просто стала заручницею внутрішньополітичної кризи у США

Політолог Ігор Рейтерович в коментарі Укрінформу заявив, що немає ніякої зради у тому, що Володимир Зеленський скасував свій виступ перед Сенатом. Навпаки, каже він, дуже добре, що президент це зробив.

«Цей виступ був непотрібний з огляду на ту ситуацію, яка складається в Конгресі. Частина республіканців могла б наголосити на цьому як на тиску або втручанні у внутрішню політику США. Тому, насправді, це мудре рішення Президента, – переконує політолог. – Немає сенсу виступати на брифінгу, коли немає внутрішньої згоди на голосування законопроєкту про спільний пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Нам би це зіграло не в «плюс», а більше в «мінус».

Експерт констатує, що питання допомоги Україні на сьогодні опинилося в заручниках парламентської кризи у Штатах.

«А якщо вужче, то йдеться про внутрішньопартійну кризу саме Республіканської партії, яка розділилася на радикальну меншість і помірковану більшість, і вони не можуть дійти згоди щодо того, як приймати рішення: меншість «качає права», а більшість не знає, як з цим боротися. І це призводить до того, що вони не можуть нормально проголосувати за рішення, які «зависли» у Конгресі. Так, це неприємно, але неприємно в першу чергу для американців. Нам же всю цю історію сприймати потрібно спокійно, не посипаючи голови попелом, як дехто уже робить».

Ігор Рейтерович переконаний, що все американські парламентарії проголосують. І станеться це до Різдва.

«У цьому контексті дуже важливою є заява Джо Байдена про готовність до широкого компромісу. Себто демократи, по суті, готові піти на зустріч республіканцям, включивши у законопроєкт окремі положення, які пов'язані кордоном та міграційним законодавством.

А взагалі, проблема не стільки у зменшенні фокусу уваги до України, скільки у старті де-факто виборчої кампанії у США. Наша країна, на жаль, стала заручником і цього процесу. Власне, страждаємо не тільки ми, але й Ізраїль, Тайвань… Але треба розуміти, що внутрішня політика для США наразі більш важлива, аніж розв'язання якихось зовнішніх питань», – підкреслив наш співрозмовник.

Відповідаючи на запитання, з чим і за чим поїхала наша делегація у США, пан Рейтерович відповів: «Аби переконати демократів і республіканців (більше останніх) у необхідності надалі продовжувати допомогу Україні, аби вирішити багато інших питань, які для нас є важливими та актуальними. Це перший момент. А другий — думаю, що наша делегація хоч із запізненням, але дійсно почала підіймати ті теми, які є цікавими для американського суспільства, бізнесу та політикуму».

Делегація України під час візиту до США

Що мається на увазі? Теми спільного виробництва озброєння, інвестицій тощо — усього того, на чому можна буде заробити.

«Американців цікавлять гроші. Тож логічно, що в складі української делегації були присутні глава Міноборони Рустем Умєров та глава Мінстратегпрому Олександр Камишін, бо навіть під час війни Україна може ставати хабом з виробництва, зокрема, озброєння. Тому візит правильний, хоча й, повторюся, дещо запізнілий. Але маємо, що маємо. Добре, що поїхали, провели ряд важливих зустрічей, донесли позицію, яка, сподіваюся, буде врахована під час обговорень щодо виділення допомоги Україні. Джо Байден уже неодноразово казав, що практично 2/3 коштів, які виділяються нашій країні, де-факто залишаються у США, йдуть на внутрішній розвиток. На цьому й потрібно наголошувати: мовляв, допомагаючи нам, ви допомагаєте собі. Тобто ми повинні виступати не прохачами, а ініціаторами, пропонувати вигоди, в яких будуть зацікавлені, зокрема, і республіканці», – переконує Ігор Рейтерович.       

Про зменшення військової допомоги Україні з боку США не йдеться, найбільші обсяги на наступний рік передбачені якраз для нашої держави

«Проблеми, які зараз виникли з безпековим законопроєктом у Сенаті і в цілому в Конгресі США, стосуються нас, але йдеться про допомогу не тільки Україні, а й Ізраїлю, Тайваню. І головні протиріччя стосуються не України, а питань безпеки на кордоні США з Мексикою та імміграційного законодавства», – наголошує голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Більшість сенаторів-республіканців і конгресменів з цієї партії не проти допомоги України, навпаки, – за. Але пріоритет номер один для них – це боротьба з нелегальною імміграцією в США. 

«На принцип пішли і республіканці, і демократи разом з президентом Байденом. Через Сенат і Конгрес пройде лише компромісний безпековий пакет (або декілька взаємопов’язаних пакетів). Сподіваюсь, що це відбудеться через певний час. Для нас важливо, щоб це сталося якомога скоріше, бажано до Різдва», – каже політолог.

Інший, менш позитивний варіант, – остаточне рішення може бути ухвалено в січні наступного року.

«Але про зменшення військової допомоги Україні не йдеться. Найбільші обсяги військової допомоги США на наступний рік передбачені якраз для України», – акцентує пан Фесенко.

Що стосується української делегації, то вона поїхала в США не тільки для зустрічей з конгресменами. Головна мета – посилення української оборонки, закупівля зброї і боєприпасів, відновлення і розвиток українського ВПК.

«Йдеться про розвиток спільного зі США та іншими нашими партнерами оборонного виробництва. На військово-промисловому форумі, який в ці дні відбувався у Штатах, були присутні близько 350 представників промисловості і посадовців з 50 країн», – розповідає експерт.

Звісно, паралельно відбуваються зустрічі із представниками Білого Дому, і з впливовими діячами Конгресу США. Зокрема, вже були зустрічі із державним секретарем США Ентоні Блінкеном, головою Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майклом Макколом, головою Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу Майком Тернером, головою Комітету зі збройних сил Палати представників Майком Роджерсом, спікером Палати представників Конгресу Майклом Джонсоном,  з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном.

«Це якраз робота, спрямована на те, щоб допомогу Україні врешті-решт було проголосовано. Але переговори в США – дуже делікатна справа. Ми не маємо права втручатися у внутрішні міжпартійні суперечки в США, які зараз різко загострились. Саме тому був скасований виступ Президента України перед сенаторами на закритому брифінгу. Там між республіканцями і демократами виникла дуже конфліктна ситуація. На такому тлі не варто було включатися в дискусію. Для нас важливо і надалі зберігати двопартійну підтримку України в США», – нагадує Володимир Фесенко.  

Новий масштабний пакет допомоги Україні буде виділено, треба лише дочекатися

«Не став би наразі розглядати апокаліптичні сценарії. Ситуація дійсно досить складна. Однак це не тому, що США не хочуть більше виділяти допомогу Україні. Байден хоче. Абсолютна більшість у Конгресі хоче. Як показують соцопитування – більшість американських громадян теж цього хочуть. Наразі головна проблема не в бажанні і навіть не в Україні, а в тому що республіканці (особливо близькі до Трампа) хочуть обміняти голоси за допомогу Україні, а також Ізраїлю і Тайваню, на поступки від Байдена та демократів в питанні щодо кордону з Мексикою», – коментує агентству експерт-міжнародник Олександр Юсупов.

Більшість сенаторів-республіканців і конгресменів з цієї партії не проти допомоги України. Але пріоритет номер один для них – це боротьба з нелегальною імміграцією в США

Він наголошує, що в цей момент не лише Україна, а також Ізраїль і Тайвань стали заручниками внутрішньополітичних сварок і торгів напередодні виборів у США: «Тому я тримаюсь за свій попередній прогноз: новий масштабний пакет допомоги Україні буде виділено, треба лише дочекатися». 

Щодо скасованого виступу Зеленського та візиту делегації…

«Причину в скасуванні виступу Зеленського перед сенаторами треба шукати в самому Сенаті США, бо якщо вірити CNN та послу України в США, то перед запланованим виступом українського президента сенатори почали сварку щодо питання мексиканського кордону, підвищували голос до крику, частина взагалі покинули залу», – розповідає експерт.

Складно уявити, що в таких обставинах Володимир Зеленський міг би ефективно вплинути на думки сенаторів. Погодьтеся, останнє що потрібно Києву, так це стрибнути в епіцентр урагану внутрішньої політики США.

«Зараз дуже важливим є зміцнення співпраці між оборонно-промисловими базами США та України, щоб  Київ міг самостійно виробляти американську зброю, а не сидіти й чекати на її передачу. Останні новини про те, що під час візиту української делегації до США Пентагон надав Україні технологічні дані для початку виробництва гібридних засобів ППО FrankenSAM – це саме те, що нам потрібно. Бо в такий спосіб Україна буде ставити самодостатньою і буде краще готова до потенційних проблем з отриманням військової допомоги від партнерів», – акцентує Олександр Юсупов.

Просто сидимо і чекаємо, коли демократи і республіканці втомляться чубитися між собою. Сподіваємось, що вони це зроблять ще до свят

«Нас всі кинули? Ми всі помремо? Десь такі настрої у нас ходять. Чи то зимова депресія, чи ефективніше почала працювати російська пропаганда. Чи все разом проявилося на фоні втоми. Але ніт», – пише на своїй сторінці у Фейсбук фінансовий експерт Сергій Фурса.

Він наголошує, що «ніхто нікого не кидав». І наводить таку аналогію: «Вас кличуть грати у футбол. А ви кажете, що вийдете, як зробите домашнє завдання. А домашнє завдання ви ніяк не можете зробити, бо вам потрібна допомога старшого брата. А він каже, що допоможе, якщо ви приберете у нього в кімнаті. І ви затримуєтесь. Чи означає це, що ви не вийдете грати у футбол? Чи означає це, що ви не любите грати у футбол з хлопцями? Ні. Це означає, що ви хочете, але затримуєтесь. Ви просто будете пізніше».

Те саме зараз і з допомогою Україні. Тобто щодо самої допомоги питань нема взагалі. Але є прив'язка голосування за допомогу Україні та Ізраїлю із питанням облаштування кордону з Мексикою.

«І ось на цьому питанні, глибоко внутрішньо американському, і є основний затик. Не можуть поки що ніяк домовитись. Бо республіканці взагалі б усіх «розстріляли» там на кордоні. А демократи за любов, мир і взагалі не хочуть визнавати, що допустили цю кризу. І торгівля їде. Жодним чином ми на неї вплинути не можемо», – запевняє пан Фурса.

Ми чуємо заяви, що Україна «на грані», що «скоро закінчиться зброя». Ці слова спрямовані якраз на демократів і республіканців, щоб вони там скоріш вирішували. Але вдіяти нічого не можемо.

«Бо це наче потрапити в гості в той момент, коли чоловік завзято і пристрасно сперечається з дружиною. І вам, навіть, дозволу сходити в туалет страшно спитати. Хочеться, але страшно. І ви розумієте, що влазити у цю суперечку вам зась. Бо вони потім домовляться і пристрасно примиряться, а от ви, якщо станете на чиюсь сторону, станете ворогом держави, – іронізує експерт. – Чи означає це, що США готові кинути Україну? Звісно ні. Чи означає це, що є якийсь страшний таємний план примушення України до миру, шляхом відтягування допомоги? Звісно, то маячня, бо є об'єктивні причини цього затягування і подумати, що ключова для американського суспільства суперечка навколо кордону з Мексикою організована спеціально, щоб вплинути на українську владу, може лише дуже схиблений прихильник теорії змов».

Зараз ми в ситуації емоційного провалля. Бо співпало декілька факторів, які мають дуже короткострокову дію. Просто таймінг такий. І посипати голову попелом зараз, коли в процесі кілька ключових для України рішень, просто недоречно. Бо пройде тиждень чи місяць і як ЄС, так і США, вирішать свої технічні проблеми і проголосують допомогу України.

«Нагальних потреб отримати фінансування просто зараз в України немає. Гроші є і на найближчі місяці їх вистачить. Звісно, по озброєнню історія інша. Але вплинути на Конгрес ми все одно не можемо. Тому просто чекаємо, коли демократи і республіканці втомляться чубитися. Сподіваємось, що вони це зроблять ще до свят», – резюмував Сергій Фурса.

Мирослав Ліскович. Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *