Битва за Україну. День вісімсот тридцять п’ятий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять п’ятий 07.06.2024 19:51 Укрінформ ВМС ЗСУ провели навчання в Чорному морі. США виділяють Україні новий пакет допомоги на $225 мільйонів

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Франції

– У Парижі відбулася церемонія офіційної зустрічі Президента Зеленського й першої леді з нагоди візиту до Франції – Укрінформ.

– У Парижі відбулися переговори Президента України Володимира Зеленського та Президента США Джо Байдена – Укрінформ. Головне:

  •  Байден оголосив, що США виділяють Україні новий пакет допомоги на $225 мільйонів, які підуть, зокрема, і на відновлення електромереж
  • Джо Байден вибачився перед Президентом України за багатомісячну затримку з постачанням військової допомоги.
  • Володимир Зеленський на зустрічі з Джо Байденом наголосив на важливості пришвидшення постачання американської зброї.

– Президент Зеленський у Парижі провів зустріч із міністром збройних сил Франції Себастьяном Лекорню – Укрінформ.

– Президент Зеленський виступив у Національній асамблеї (парламенті) Франції – Укрінформ. Під час виступу Зеленський подякував партнерам за підтримку і закликав зробити так, щоб про боротьбу в Україні у майбутньому говорили так, як про переможну висадку союзників у Нормандії.

– Президент Зеленський у Парижі провів зустріч із головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве та керівниками комітетів, під час якої йшлося, зокрема, про підготовку до Саміту миру – Укрінформ.

– 7 червня французько-німецький концерн KNDS та українська компанія ENMEK підписали дві декларації про наміри, в одній з яких йшлося про створення центру технічного обслуговування САУ Caesar – BMFTV.

– Президент Зеленський під час зустрічі з керівниками провідних французьких компаній закликав інвестувати в Україну вже зараз – глава Української держави у Телеграмі

– Президент України відвідав міністерство оборони Франції, де міністр збройних сил Себастьян Лекорню показав йому зразки військової техніки, яка виробляється для потреб України – Укрінформ.

***

– Єврокомісія дала позитивну оцінку євроінтеграційним реформам України та підтримала початок переговорів щодо вступу країни до ЄС – Ана Пісонеро, прессекретар Комісії

***

Дроново-ракетна атака по Україні

– Сили оборони України у ніч на 7 червня збили 5 із 5 крилатих ракет і 48 із 53 ударних дронів типу Shahed-131/136 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ

– Унаслідок сьогоднішньої російської атаки під удари дронів потрапило дві нафтобази в Україні – Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95».

– У Київській області внаслідок повітряної атаки сталася пожежа на одному з промислових обʼєктів. Постраждалі відсутні, пожежу ліквідовано – ОВА.

ЦИТАТИ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Єврокомісія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС. Вдячні за позитивну оцінку нашого євроінтеграційного прогресу. В озвученому висновку ЄК йдеться про те, що Україна продовжує системні зусилля щодо приєднання до ЄС та виконала всі 4 додаткові кроки-реформи».

Віола Амгерд, президентка Швейцарії: «Саміт миру має на меті створити платформу для діалогу, на якій першим кроком буде обговорення того, як можна досягти миру в Україні. Мова йтиме не про мир в Україні у вузькому сенсі, а про гуманітарні питання, ядерну безпеку, свободу судноплавства та продовольчу безпеку. Ми хочемо побудувати довіру і шукати рішення цих питань, які є важливими для цивільного населення, а згодом і для миру»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Військово-Морські сили ЗСУ провели навчання в Чорному морі. Десантування, маневрування та висадка особового складу на необладнане узбережжя – основні елементи навчань, які днями проходили у визначеній ділянці Чорного моря – ВМС ЗСУ.

– У Темрюкському районі Краснодарського краю РФ в ніч на 7 червня БПЛА атакували електропідстанцію, що забезпечує Крим – Телеграм-канал ASTRA.

– Україна наразі використовує всі слоти для підготовки пілотів та інженерів для винищувачів F-16, які надають країни-партнери, як у Європі, так і за океаном – Ілля Євлаш, начальник служби зв'язків із громадськістю Повітряних сил.

– На Харківському напрямку російські окупанти проводять перегрупування, виставляють загороджувальні загони з-поміж особового складу кадирівського «Ахмату» – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– На Куп’янському напрямку Сили оборони України відбили чотири ворожі атаки – в районах Дружелюбівки, Петропавлівки Харківської області, М’ясожарівки Луганської області – Генштаб. На Лиманському напрямку українські воїни відбили 11 атак противника в районах Невського та Серебрянського лісництва Луганської області, Тернів Донецької області.

– На Краматорському напрямку українські захисники зупинили п’ять спроб противника прорвати українську оборону в районах Калинівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області – Генштаб.

– Сили оборони України відбили дев’ять ворожих штурмів на Оріхівському напрямку та ще шість – в районі Кринок на лівому березі Дніпра в Херсонській області – Сили оборони півдня України.

***

– Росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру в Полтавському районі, є влучання у приватний будинок, 1 людина отримала поранення – ОВА.

– В Україні внаслідок бойових дій у травні загинули щонайменше 174 мирних жителі та 690 отримали поранення, що є найвищою кількістю жертв серед цивільного населення за місяць, зафіксованою Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (HRMMU) з червня 2023 року – звіт Місії ООН.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Миколаїв став першим містом в Україні, де створили сайт з моніторингу міжнародної допомоги, яку громада отримує з початком повномасштабного вторгнення – ОВА.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді сказав:

  • Кабінет міністрів наразі не обговорює питання підвищення податків.
  • Завдяки морському коридору та розв'язанню кризи на кордоні з Польщею експорт продукції з України зростає.
  • Міжнародні організації-партнери роблять наголос на підтримці децентралізованої енергетики громад України.

– З суботи, 8 червня, у тестовому режимі буде введено новий порядок застосування графіків погодинних відключень; кількість черг має зменшитися – Юрій Власенко, заступник міністра енергетики. 8 червня графіки погодинних відключень для промисловості й населення діятимуть із 0.00 до 5.00 та з 16.00 до 24.00.

Кабінет міністрів

  • ухвалив рішення про залучення 30 млн євро від державного банку Німеччини (KfW) для реконструкції однієї з електропідстанцій у Львівській області.
  • готує програму пільгового кредитування на закупівлю енергообладнання для громадян і для бізнесу.
  • затвердить угоду з Угорщиною щодо відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» для легкового транспорту.
  • підтримав проєкт постанови №560, розроблений Міноборони з метою приведення до вимог статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та врегулювання питань постановки на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають за межами держави.

– Правоохоронці викрили незаконний бізнес на встановленні групи інвалідності шахтарям: про підозру повідомлено колишній народній депутатці та 5 її спільникам – Київська міська прокуратура. За даними джерел «Української правди», йдеться про нардепку 8 скликання Верховної Ради від «Самопомочі» Ірину Сисоєнко.

– На 91-му році життя відійшов у вічність колишній зв’язковий Української повстанської армії Василь Хомин – Бориславська міська рада.

***

– Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрезидент Світового банку Антонелла Бассані та віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації Альфонсо Гарсія Мора підписали меморандум про підтримку у покращенні ринку житла – глава уряду.

– Минулого місяця Україна стала більше направляти на зовнішні ринки свої товари автомобільним транспортом та залізницею. Фізичний обсяг експорту автомобільним транспортом зріс у порівнянні з квітнем 2024 року на 10,7%, становивши 893,3 тис. т, залізницею – на 3,8%, до 2 млн 751 тис. т. Натомість на 1 млн т – до 8,5 млн т скоротилися обсяги експорту товарів морем – пресслужба Мінекономіки.

– План доходів загального фонду держбюджету у січні-березні 2024 року перевиконано на 85,8 млрд грн (22,4%), що стало можливим завдяки допомозі міжнародних партнерів – Рахункова палата.

– Понад 7 тисяч українських агрогосподарств поточного року отримали майже 51 мільярд гривень банківських кредитів, з них 21 млрд – за програмою «Доступні кредити 5-7-9» – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Президент Франції Еммануель Макрон не вважає, що підготовка французькими інструкторами українських солдатів є ескалацією війни. Він також заявив про намір його країни підготувати бригаду для української армії – Укрінформ.

– Наступного тижня президент Володимир Зеленський прибуде з візитом у Німеччину. У вівторок і середу в Берліні відбудеться конференція з питань відновлення України –Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Польські фермери припинили акцію протесту перед пунктом пропуску «Гребенне» – «Рава-Руська» – ДПСУ.

– Держави-учасниці Ініціативи з обміну інформацією у сфері радіаційної, хімічної, біологічної та ядерної безпеки та захищеності щодо України зобов’язалися забезпечити навчання та постачання обладнання для захисту особового складу українських Сил безпеки та оборони – спільна заява учасниць Ініціативи.

– НАТО готується розширити співпрацю з Україною в оборонних технологіях та ділитися більшою кількістю розвідувальних даних про можливості Росії у галузі радіоелектронної боротьби – Bloomberg.

– Рада Безпеки ООН збирається на засідання у п'ятницю для обговорення гуманітарної ситуації в Україні – Укрінформ.

– Естонія перерахує до Фонду підтримки енергетики України 400 тис. євро; отже, внесок країни до Фонду сягне 450 тис. євро – пресслужба Міністерства енергетики.

– Президент Аргентини Хав'єр Мілей найімовірніше не відвідає Глобальний саміт миру у Швейцарії 15-16 червня, оскільки хоче бути у своїй країні під час національних свят – ЗМІ.

– Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив про відсутність перешкод для країн Балтії для синхронізації енергосистеми із європейською у лютому 2025 року, повідомлення про відключення від спільної з РФ і Білоруссю енергосистеми відправлять в Москву до 7 серпня – Postimees.

ВОРОГ

– Путін заявив, що Росія в понад 20 разів збільшила випуск боєприпасів і що вони в рази обганяють Україну по авіаційній техніці – росЗМІ.

– Росія відправила військові кораблі на Кубу. Чотири російські військові кораблі прибудуть наступного тижня до столиці Куби Гавани – Reuters.

– У Білорусі, на території військової частини в Осиповичах Могилівської області, будують два нових ангари, за розмірами та зовнішнім виглядом схожі на сховище для «Іскандерів», які збудували тут рік тому – білоруська служба Радіо Свобода.

– У російському Кемерові внаслідок зіткнення двох трамваїв, за останніми даними, постраждали 130 людей, серед них – 10 дітей. 21 особа госпіталізована, з них 4 – у важкому стані – росЗМІ.

– У Росії видаватимуть прокатні посвідчення лише фільмам, які пройшли перевірку на відповідність російським «традиційним» цінностям. Відповідні поправки до законодавства готує Міністерства культури спільно з комітетом Держдуми з культури, Радою федерації та адміністрацією президента – росЗМІ.

– У Лобні Московської області було вбито Антона Єговцева – заступника голови руху «Зов народа», активісти якого пишуть доноси на «непатріотичних» росіян – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Байден Франція Переговори Україна Зеленський Війна з Росією Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *