Битва за Україну. День вісімсот сорок п’ятий

Битва за Україну. День вісімсот сорок п’ятий 17.06.2024 20:21 Укрінформ Дрони-камікадзе ГУР МОУ цієї ночі атакували військові обʼєкти у трьох регіонах Росії. На Black Sea Security Forum в Одесі було презентовано новітній український морський дрон Stalker 5.0.

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Дрони-камікадзе ГУР МОУ цієї ночі атакували військові обʼєкти у трьох регіонах Росії – Бєлгородській, Воронезькій та Липецькій областях – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник у розвідці. Однією з цілей став Новолипецький металургійний комбінат та місцевий тракторний завод. Обидва підприємства використовуються агресором у військових цілях. Інформація про наслідки атаки уточнюється.

– В Одесі на заході Black Sea Security Forum було презентовано новітній український морський дрон Stalker 5.0 вартістю €60 тисяч – видання «Думська».

– НАТО веде переговори про приведення ядерної зброї у стан бойової готовності та розгортанні більшої її кількості через зростаючу загрозу з боку РФ та КНР – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

ЦИТАТА

Олександр Литвиненко, Секретар РНБО: «В України є два «дуже важливі» військові завдання: зупинити росіян на лінії фронту та бити вглиб Росії по об'єктах, які дозволяють окупантам вести війну».

Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини: «Якщо ми не продовжимо підтримувати Україну, то ми ризикуємо, що війська Путіна стоятимуть на кордоні з Польщею. Війна незабаром буде на території ЄС і НАТО. Майже неможливо оцінити, скільки б це коштувало, якби нам довелося самим захищати свою свободу і безпеку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Командування російських військ докладає зусиль для нарощування інтенсивності й розширення географії бойових дій з метою максимального виснаження українських військ до прибуття F-16 і недопущення переходу до активних наступальних дій – Олександр Сирський,  головнокомандувач Збройних сил України.

– Український воїн однієї з бойових бригад Збройних сил України самотужки взяв у полон чотирьох російських окупантів на Донеччині – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

– ГУР розглядає будь-які військові цілі РФ у радіусі 800 кілометрів для ураження дронами Magura – Євген Єрін, представник ГУР. Одна з нових модифікацій безекіпажної морської платформи Magura вже має на борту ракети Р-73. Це ракети радянського виробництва класу «повітря-повітря» з інфрачервоною системою самонаведення.

– Третину Чорноморського флоту РФ виведено з ладу – повністю знищили 28 кораблів/катерів Росії (+ один підводний човен). Ще понад 10 російських суден були в ремонті – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

– Росіяни потрапили у «котел» на Харківському напрямку, їх оточили у Вовчанську на Агрегатному заводі, заблоковано до 400 росіян, 30 х них вже здалися в полон після того, як неодноразові спроби деблокувати їх не увінчалися успіхом – Forbes.

– На фронті від початку доби відбулося вже 79 бойових зіткнень, найгарячіше – на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00)

  • На Покровському напрямку противник вже 32 рази намагався прорвати нашу оборону неподалік Євгенівки, Новоолександрівки, Новоселівки Першої, Сокола, Уманського та Яснобродівки. Понад половина зіткнень від загальної кількості боїв на цьому напрямку ще тривають. Ворог активно застосовує авіацію – як бомбардувальну, так і штурмову.

– Протягом минулого тижня на фронті відбулися понад 700 бойових зіткнень між Силами оборони України та російськими окупантами – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

– ЗСУ за останні два місяці уразили 15 російських засобів протиповітряної оборони в тимчасово окупованому Криму – Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

***

– Окупанти обстріляли машину бригади швидкої допомоги у Харківській області, поранень зазнали 3 людини, серед яких дитина – МОЗ.

– Внаслідок ракетної атаки по цивільній інфраструктурі на Полтавщині постраждали 12 людей, серед них 2 дітей, пошкоджені багатоповерхівки. Десятки тисяч цивільних і понад дві тисячі юридичних споживачів у Полтавському районі залишились без світла – Філіп Пронін, начальник Полтавської ОВА.

– За підтвердженими даними, росіяни вбили в Україні понад 12 тисяч цивільних, серед яких – більш як пів тисячі дітей – Андрій Костін, генпрокурор України.

– Ворог за минулу добу завдав поранень 12 жителям Донецької, Херсонської областей – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій обговорили динаміку виконання вітчизняних оборонних контрактів і надходження допомоги з оголошених партнерами оборонних пакетів – Телеграм Зеленського.

– Сімдесят відсотків українців вважають, що Володимир Зеленський має лишатися президентом до кінця воєнного стану – КМІС.

– Новообраний голова Комітету оборони парламенту Німеччини Маркус Фабер відвідав схід України, аби з'ясувати поточні потреби та проблеми українських військових – голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

– Кабінет Міністрів вдвічі збільшив до 500 тисяч грн граничну суму грантової допомоги на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа», яка є компонентом програми єРобота, для підприємців Харкова і області  – Мінекономіки.

– Україна не змогла досягти згоди з групою власників облігацій щодо реструктуризації близько 20 мільярдів доларів міжнародного боргу під час офіційних переговорів – «Kreschatic».

– Український уряд очікує, що залучення ув’язнених до ЗСУ на добровільній основі дозволить поповнити військо щонайменше на чотири тисячі осіб у першій хвилі – Денис Малюська, міністр юстиції України.

– Щоб створити умови безпечного збору урожаю, працівників аграрного сектору бронюватимуть від мобілізації на рік – Тарас Висоцький, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України.

– В Україні розпочався прийом заявок на вступ до ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання Міністерства внутрішніх справ – Ігор Клименко,  міністр внутрішніх справ.

– Україна запустила в експлуатацію магістральний водогін з Запоріжжя до Марганця. Південь Дніпропетровської області буде отримувати питну воду з Дніпра в Запоріжжі – Група компаній «Автострада».

– В усіх регіонах України у понеділок, 17 червня, з 08:00 до 24:00 застосовані графіки погодинних відключень – Група ДТЕК.

– АТ «Укрпошта» до Саміту миру, який пройшов у Швейцарії 15-16 червня, випустило марку «Саміт миру для України. Summit on peace for Ukraine» з офіційною символікою заходу – пресслужба Укрпошти.

– 17 червня відбувся стартовий поєдинок у фінальному турнірі XVII чемпіонату Європи в Німеччині. Підопічні Сергія Реброва на «Альянц-Арені» у Мюнхені програли команді Румунії 0:3 – Укрінформ.

***

– Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вирішила застосувати до судді Верховного суду Всеволода Князєва дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади – ВРП.

***

– Минулого тижня Фонд держмайна провів 9 успішних онлайн-аукціонів з приватизації державного майна і залучив 185,8 млн грн – ФДМУ.

– Україна вже відправила Чорноморським гуманітарним коридором 850 суден із 52 млн тонн зерна і вантажів – Бріджит Брінк, посол США.

– У 2023 році компанії-лідери оптової торгівлі заробили понад 535 млрд грн. Загалом до топ-10 потрапили компанії, які займаються торгівлею тютюновими виробами, агропродукцією, металом, фармацевтичними препаратами та продуктами харчування – Опендатабот.

– Україна нарешті включила в мережу подаровану США газотурбінну міні-ТЕС. Енергоатому знадобилося 16 місяців, щоб запустити її в роботу – Герман Галущенко, міністр енергетики.

– Пенсійний фонд України у червні спрямував на соціальні виплати 40,7 млрд грн, з яких 37,4 – на виплату пенсій – пресслужба ПФУ.

– АТ «Укрзалізниця» у межах проєкту Світового банку Relinc отримало обладнання та техніки на загальну суму понад 7 мільйонів доларів США – Rail.insider.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– В опублікованому урядом Швейцарії списку країн, що підтримали спільне комюніке Саміту миру, є не 80 країн, як було оголошено раніше, а 78. Бракує підписів Іраку та Йорданії. Інформація про те, що Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на Саміті миру, перевіряється – Олександр Бевз, радник керівника Офісу президента України.

– Другий Саміт високого рівня про мир для України може бути проведений до президентських виборів у США – Ігнаціо Кассіс,  міністр закордонних справ Швейцарії. Швейцарія готова у разі потреби провести у себе і наступні зустрічі високого рівня про мир для України.

– На Саміті миру проросійські країни зробили пропозицію допомоги Україні – запропонували свої канали комунікації з РФ – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

– Ініційовану Світовим конгресом українців (СКУ) Декларацію про всебічний, справедливий і сталий мир для України підписали близько 200 громадських організацій і політичних діячів на «Українському форумі» на полях Саміту миру у Швейцарії – СКУ.

***

– У Брюсселі ввечері відбудеться неформальне засідання Європейської ради, на якому лідери ЄС обговорять результати виборів до Європейського парламенту і кандидатів на керівні посади Союзу на 5 років – Euractiv.

– Рада ЄС у понеділок, 17 червня прийняла рішення продовжити до 23 червня наступного року санкції, запроваджені Євросоюзом у відповідь на анексію українського Криму та міста Севастополь Росією – пресслужба Ради ЄС.

– У рамках коаліції дронів уряд Латвії вже відправив першу партію безпілотників. готується друга – Андріс Спрудс, міністр оборони Латвії.

– Новий президент Словаччини Петер Пеллегріні оголосив про плани приїхати до України. Він розпочав виконання обов’язків у суботу, 15 червня – Euroactive.

– Уряд ФРН не планує зменшувати виплати українським шукачам притулку, які знайшли захист від російської війни в Німеччині – Штеффен Гебештрайт, представник уряду Німеччини.

– У столиці Великої Британії відбулася прем'єра документального фільму «Да Вінчі» про українського військового, Героя України Дмитра Коцюбайла, який загинув під час оборони Бахмута – громадська організація Support Ukraine / London Euromaidan.

– У румунському місті Констанца вчора ввечері сталася ДТП. Зіткнулися вантажівка та автобус, у якому перебували 57 громадян України, зокрема, 42 дітей. Внаслідок інциденту чотирьох осіб госпіталізували – News.

***

– Дев’ять ядерних держав – США, РФ, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль у 2023 році продовжували модернізувати власні ядерні арсенали і витратили на це 91,4 мільярда доларів – звіт SIPRI.

У використанні доходів від російських заморожених активів для того, щоб надати Україні позику обсягом $50 млрд, немає правових суперечностей – Джанет Єллен,  міністерка фінансів США.

– Данія розпочала переговори щодо зупинки транспортування підсанкційної російської нафти «тіньовим флотом» танкерів через Балтійське море – Ларс Люкке Расмуссен, міністр закордонних справ. Міністр не став розголошувати, які саме країни намагатимуться приборкати «тіньовий флот».

– США, Південна Корея та Японія підпишуть угоду про офіційне оформлення свого партнерства в галузі безпеки через загрози, пов'язані з ядерною зброєю КНДР –  Bloomberg.

– Рішення Емманюеля Макрона оголосити дострокові вибори дозволило Великій Британії забрати у Франції статус найбільшого фондового ринку Європи – Bloomberg.

– У парламенті Вірменії запланували обговорення щодо потенційного проведення в країні референдуму про вступ до ЄС – Радіо Азатутюн.

– Китай не брав участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії і не коментуватиме його результати та підсумкове комюніке, в якому йдеться про відновлення територіальної цілісності України як основи для будь-якої мирної угоди з Росією – Лінь Цзянь, речник МЗС КНР.

***

– Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу під час зустрічі з членами кабінету політичної безпеки 16 червня оголосив про розпуск військового кабінету – The Times of Israel.

ВОРОГ

– Путін 18-19 червня здійснить дводенний візит до Північної Кореї, де проведе переговори з Кім Чен Ином – KCNA.

– МВС Росії оголосило у розшук екс-журналістку «Важных историй» Катерину Фоміну та головного редактора видання Романа Аніна. Проти Катерини Фоміної, яка була автором розслідування про злочини російських військових у селі Андріївка Київської області навесні 2022 року, порушено кримінальну справу щодо поширення «фейків» про російську армію – «Медіазона».

– Російська держкорпорація Ростех повідомила, що поставила Міноборони РФ чергову партію винищувачів-бомбардувальників Су-34 – сайт Ростеха.

– Росія вперше за два роки знову стала найбільшим постачальником газу до Європи. На російський газ минулого місяця припало 15% всього обсягу постачань до ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Сербії, Боснії та Герцеговини та Північної Македонії – Financial Times.

– У Росії заарештували громадянина Казахстану за викрики «Слава Україні» у відділку поліції. Його помістили у СІЗО на 13 діб – РБК-Україна.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Футбол Росія Дрон Зеленський Війна з Росією Ставка Верховного головнокомандувача Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *