Битва за Україну. День вісімсот двадцять четвертий

Битва за Україну. День вісімсот двадцять четвертий 27.05.2024 20:29 Укрінформ Новий рекорд: дрон ГУР Міноборони України атакував загоризонтну радіолокаційну станцію у РФ на відстані понад 1800 кілометрів. Україна і Іспанія підписали безпекову угоду

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Президент Володимир Зеленський у понеділок, 27 травня, перебуває з візитом в Іспанії –  Reuters.

– Президент Зеленський та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес підписали двосторонню безпекову угоду – Офіс президента.

Спільний брифінг Володимира Зеленського з Педро Санчесом. Основне:

  • Угода з Іспанією передбачає €1 млрд військової допомоги для України на поточний рік – Зеленський.
  • Для Іспанії було обов’язком підтримувати Україну в багатьох сферах протягом цих двох років війни. Іспанія стала десятою державою, яка підписала таку двосторонню угоду з Україною – Педро Санчес.
  • Підписана сьогодні Україною та Іспанією безпекова угода передбачає співпрацю у фінансовій та військовій сфері, розвиток спільних виробництв, підтримку відновлення України та розмінування – Педро Санчес.
  • Участь Іспанії у першому Глобальному саміті миру стане історичною. Вже 90 країн підтвердили свою участь, і ми продовжуємо працювати з лідерами світу заради ширшого представництва – Зеленський.
  • Росія застосовує понад три тисяч керованих авіабомб на місяць. Цього було застосовано 3,2 тисячі КАБів. Покращити ситуацію можуть сім додаткових систем Patriot. Для харківського напрямку потрібні хоча б дві такі системи – Володимир Зеленський.

***

– Після прийняття закону «Про прозорість іноземного впливу» влада Грузії відходить від європейського шляху розвитку, тож сьогодні європейські міністри закордонних справ проведуть першу оцінку ситуації, щоб визначити подальші дії – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Це справа союзників – приймати рішення про обмеження щодо (використання) зброї, яку вони поставляють в Україну, – це не рішення НАТО, це рішення окремих країн-союзниць. Деякі з них не мають жодних обмежень, інші застосовують різного роду обмеження. Моє послання у тому, що прийшов час зважити на (доцільність – ред.) деяких з цих обмежень. Заборона на удари по Росії ускладнює оборону України».

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «Ми боїмося того, що може подумати Росія, як Росія може відреагувати, як Росія може діяти, і цей наш страх виглядає так, ніби це запрошення не лише до більш жорстоких дій в Україні шляхом жахливих атак на цивільні об’єкти, знищення супермаркетів, вбивства дітей, жінок і невинних людей, але також у запрошенні діяти в наших країнах».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Новий рекорд: дрон ГУР Міноборони України атакував загоризонтну радіолокаційну станцію у РФ на відстані понад 1800 кілометрів, а саме – «Воронеж М» у м.Орськ Оренбурзької області. Цю інформацію Укрінформу підтвердило джерело у воєнній розвідці.

– Франція відправить своїх інструкторів в Україну для підготовки українських військовослужбовців. Відповідні дозвільні документи вже підписані – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ.

– На Харківському напрямку наші воїни сьогодні відбили атаку агресора в напрямку Липців. Українські підрозділи втілюють заходи з покращення рубежів оборони, на окремих ділянках мають успіх – Генштаб.

– Найбільша кількість бойових зіткнень сьогодні на Покровському напрямку – кількість ворожих атак з початку доби зросла до восьми. Бойові дії відбуваються у районах Новоолександрівки, Калинового, Сокола, Уманського, Новоселівки Першої, а також поблизу Нетайлового. Ситуація напружена – Генштаб (станом на 13:00).

– На Времівському напрямку окупанти вдруге за добу спробували атакувати біля села Старомайорське. Отримали вогневе ураження та відійшли – Генштаб. На решті напрямків суттєвих змін не було.

– В операційній зоні Сил оборони півдня загарбники здійснили чотири безуспішні штурми на Оріхівському напрямку та 8 – на лівобережжі Дніпра в районі населеного пункту Кринки. Зазнавши втрат, ворог відійшов на вихідні позиції – пресслужба Сил оборони півдня.

– У Балаклії на Харківщині через пожежу в лісі детонують боєприпаси, залишені окупантами в 2022 році – Балаклійська МВА.

– ЗСУ провели модернізацію власних танків та ввезених американських машин M1A1 Abrams. Для захисту техніки від безпілотників українські майстри самотужки закрили верхню частину машин сітчастими екранами – сайт Метінвесту.

– У ніч проти понеділка, ймовірно, українські безпілотники атакували об'єкти поблизу Геленджика в Краснодарському краї, де неподалік знаходиться палац Путіна. Всі дрони нібито були «уражені силами ППО» – Радіо Свобода.

– У місті Лівни Орловської області РФ два безпілотники впали на територію нафтобази. Унаслідок події загинув водій пожежної частини. Ще троє співробітників служб постраждали – росЗМІ.

***

– У зруйнованому «Епіцентрі» в Харкові загиблих вже 18, в лікарнях Харкова залишається 21 людина, двоє – в тяжкому стані у реанімації. Ідентифіковано загалом 14 загиблих, серед них – 17-річний хлопець – Слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області.

– 27 травня, у Харкові оголошено днем жалоби по загиблих у результаті російського бомбового удару по гіпермаркету «Епіцентр» – Харківська міськрада.

– «Епіцентр» виплатить по 1 млн грн родинам загиблих внаслідок удару по гіпермаркету в Харкові – Юлія Чудновець, керівниця департаменту у зв'язках з громадськістю компанії «Епіцентр К».

– Жертв в «Епіцентрі» могло бути ще більше – поблизу знайшли нерозірваний боєприпас – прокуратура Харківської області.

– Ворог 27 травня завдав ударів по Харкову. У Холодногірському районі міста від поранень померла жінка, кількість постраждалих зросла до 11 – Ігор Терехов, міський голова.

– У Харківській області з Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів евакуювали 11 тисяч 142 людини – ХОДА.

– У Снігурівці Миколаївської області російська ракета поцілила в автомийку самообслуговування, 3 людей загинули та 6 постраждали. Пожежу на площі 300 кв. м ліквідували – Миколаївська ОВА.

– В Україні від початку повномаштабної війни загинули 548 дітей та понад 1351 дитина отримала поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президенти України і Литви Володимир Зеленський та Гітанас Науседа під час телефонної розмови домовилися найближчим часом підписати двосторонню угоду в межах Спільної декларації G7 про підтримку України – Телеграм глави Української держави.

– Очільник МКІП Ростислав Карандєєв представив колективу національного інформаційного агентства «Укрінформ» нового генерального директора Сергія Череватого – Укрінформ.

– Представники місії МВФ та влади України розпочали переговори про четвертий перегляд програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) – пресслужба Мінфіну.

– Сьогодні в Україні відзначають День екстреної медичної допомоги – Нацслужба здоровʼя.

– Нацслужба здоровʼя України оголосила про початок конкурсу з формування Ради громадського контролю при НСЗУ –  сайт Нацслужби здоровʼя.

– Свої облікові дані за кордоном через застосунок «Резерв+» з 18 травня оновили вже понад 14 тисяч військовозобов’язаних у 124 країнах – Міноборони.

– Зламати систему застосунку «Резерв+» і отримати бази даних з нього неможливо, бо вони там не зберігаються – Мінцифри.

– В Україні в тестовому режимі запустили технологію мобільного зв'язку п'ятого покоління – 5G – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

– На сьогодні в Україні зареєстровано 1,2 млн ветеранів, а після завершення війни, включно з членами родини, їх кількість зросте до 5-6 млн осіб – Максим Кушнір, заступник міністра у справах ветеранів.

– Із початку повномасштабної війни НАЕК «Енергоатом» працевлаштував 539 працівників тимчасово окупованої ЗАЕС на інші посади – пресслужба компанії.

– Україна офіційно підтвердила участь у Паралімпійських іграх-2024. Участь у змаганнях має взяти 207 українських спортсменів, попри допуск «нейтральних» спортсменів із Росії та Білорусі – Валерій Сушкевич, президент Національного комітету спорту інвалідів України.

– Благодійний «Київський бал» для випускників, молоді та постраждалих внаслідок війни дітей відбудеться у колонній залі Київської міської державної адміністрації 31 травня – Укрінформ.

***

– Державне бюро розслідувань в рамках кримінального провадження досліджує обставини прориву російськими військовими кордону в Харківській області – сайт ДБР.

– СБУ заочно оголосила підозру заступнику міністра оборони Росії Алєксєю Криворучко, який брав участь у плануванні, підготовці та здійсненні повномасштабного вторгнення – СБУ.

***

– Після планового ремонту енергетики під'єднали до мережі атомний енергоблок АЕС. Водночас ще кілька готується до виходу у ремонт – пресслужба Міненерго.

– Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель – під окупацією – Мінагрополітики.

– Фонд державного майна 27-31 травня планує провести 14 приватизаційних аукціонів – пресслужба відомства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Глава МЗС України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, де закликав збільшити та пришвидшити військову допомогу для України, зокрема постачання додаткових систем ППО, а також підтримати удари України по військових цілях на території РФ – сайт МЗС.

– Перші снаряди, закуплені в межах чеської ініціативи щодо додаткових поставок військової амуніції, надійдуть в Україну в червні – Ян Ліпавський, глава МЗС Чехії.

– Російська Федерація втрачає в ході війни, розв'язаної проти України, до 24 тисяч військових щомісяця – Олаф Шольц, канцлер Німеччини.

– Франція та Німеччина мають намір цього тижня оприлюднити плани щодо тіснішої співпраці зі зміцнення протиповітряної оборони країн Європи – Bloomberg.

– Євросоюз за пропозицією Чехії ухвалив рішення включити до списку санкцій проросійських українських бізнесменів Віктора Медведчука, Артема Марчевського та медіаплатформу «Голос Європи» (Voice of Europe) – МЗС Чехії. Для екснардепа це означає заборону на в'їзд і транзит через усі країни-члени ЄС.

– На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС висловлено обурення щодо «моделі поведінки» Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення ЄС та перешкоджає прогресу в наданні найважливішої військової допомоги Україні – Euractiv.

Парламентська асамблея НАТО у Софії

  • Трьома основними темами вашингтонського саміту НАТО будуть стримування та оборона, підтримка України та глобальне партнерство Альянсу – Єнс Столтенберг.
  • Альянс не планує розгортати війська на території України, натомість важливо забезпечити їй достатній обсяг військової допомоги – Єнс Столтенберг.
  • Союзники по Альянсу на національному рівні мають переглянути обмеження, які накладаються на використання зброї, яка поставлена в Україну – Єнс Столтенберг.
  • Союзники по НАТО надали Україні безпрецедентну військову допомогу, але того, що вже зроблено, недостатньо. Саме тому союзники під час саміту у Вашингтоні мають погодити більш сталу та передбачувану багаторічну систему підтримки України, із збільшенням координуючої ролі Альянсу у цьому процесі – Єнс Столтенберг.

– МЗС Китаю дало відповідь на пропозицію Президента України Володимира Зеленського щодо участі у Глобальному саміті миру, зазначивши, що підтримають ту конференцію, яку визнаватимуть як Росія, так і Україна – Мао Нін, речниця МЗС Китаю.

***

– У Литві після підрахунку голосів на всіх виборчих дільницях у другому турі виборів переміг чинний президент Гітанас Науседа – Delfi.

– В Ірані, після загибелі президента Ібрагіма Раїсі розпочався процес президентських виборів, які відбудуться 28 червня – TRT Haber.

– Голова уряду Японії Фуміо Кішіда, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та прем'єр-міністр Китаю Лі Цянь підтвердили важливість денуклеаризації КНДР на тристоронньому саміті – Kyodo.

– В Єревані поліція затримала 67 учасників акції протесту проти прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна – NEWS.am.

***

– Терористичне угруповання ХАМАС у неділю вперше за останні місяці завдало ракетного удару по одному з районів Тель-Авіва в центрі Ізраїлю – ВВС.

– ЄС наголосив на необхідності поважати рішення міжнародних судових інстанцій, уникати будь-якого тиску на ці інстанції у прийнятті судових рішень, та виконувати ці рішення, зокрема постанову Міжнародного суду ООН щодо припинення вогню з боку Ізраїлю в місті Рафах – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

– Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала удару по місту Рафах на півдні сектора Гази та знищила двох командирів ХАМАСу – The Times of Israel.

ВОРОГ

– У ЄС офіційно оголосили про створення нових рамкових правил для застосування санкцій щодо осіб, причетних до порушень прав людини у Росії, та запровадили їх щодо 19 російських громадян та однієї установи – сайт Євроради.

– Розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їх думку, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на підрив міжнародної підтримки України – The New York Times.

– РФ розгорнула масштабну інформкампанію до 10-ї річниці початку боїв за Донецький аеропорт – ЦПД. Ворог намагається перекласти відповідальність за розв’язання війни на Київ.

– Рішення міноборони РФ випустити новий журнал «Політрук» означає, що його метою є поширення хибних наративів про Україну для впливу на військових та населення Росії – Міноборони Великої Британії.

– У Росії офіційний ресурс з башкирської Уфи повідомив про похорон підполковника Євгенія Ритченка, заступника начальника штабу Центрального військового округу. Співрозмовник LIGA.net у ГУР повідомив, що «з високою долею ймовірності» загарбника ліквідували під час українського удару 13 квітня по тимчасово окупованому Луганську.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Іспанія Україна Росія Угода Дрон Війна з Росією Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *