Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто четвертий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто четвертий 05.08.2024 20:21 Укрінформ Український гімнаст Ілля Ковтун здобув срібло Олімпійських ігор-2024. На аеродромі «Морозовск» у Ростовській області 3 серпня знищено винищувач-бомбардувальник Су-34

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Український гімнаст Ілля Ковтун здобув срібло Олімпійських ігор-2024 у вправах на паралельних брусах, Ярослава Магучіх стала третьою легкоатлеткою в історії незалежної України, яка виборола звання олімпійської чемпіонки. Сталось це 4 серпня на Іграх-2024 у Парижі – Суспільне.Спорт.

– Україна отримала 3,9 млрд доларів безповоротного гранту від США через Світовий банк. Ці кошти допоможуть у фінансуванні пріоритетних видатків бюджету як зарплати вчителів, медиків і рятувальників, соціальні допомоги – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми зробили можливим те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною потребою, а тепер F-16 – це справді реальність, реальність у нашому небі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Дані космічної розвідки свідчать – внаслідок вогневого ураження військового аеродрому держави-агресора Росії «Морозовск» у Ростовській області 3 серпня 2024 року знищено винищувач-бомбардувальник Су-34. Ще два російські літаки такого ж типу ймовірно пошкоджено уламками і повністю знищено ворожий склад авіаційного озброєння – ГУР Міноборони.

– Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала масштабну агентурну мережу російської ФСБ, яка готувала ракетно-бомбові та дронові удари армії РФ по шести регіонах України – пресцентр СБУ.

– У тимчасово окупованому армією РФ Маріуполі сталася пожежа на військовій базі окупантів на території колишнього холодокомбінату. Підпал організували місцеві партизани. Офіційної інформації від окупантів наразі немає – міська рада українського Маріуполя.

– Кількість бойових зіткнень на фронті від початку доби 5 серпня зросла до 64, найгарячіше зараз на Покровському і Торецькому напрямках – Генштаб ЗСУ.

  • Залишається напруженою ситуація на Покровському напрямку. У районах Калинового, Воздвиженки, Новоолександрівки, Іванівки, Желанного, Новоселівки Першої, Карлівки та Яснобродівки точаться запеклі бої. Ворог здійснив 21 спробу штурмувати українські позиції.
  • На Торецькому напрямку противник за підтримки бомбардувальної авіації 15 разів атакував позиції українських військ. За сьогоднішній день противник скинув на Торецьк десять керованих авіаційних бомб.
  • Ворог не полишає спроб прорвати оборону українських підрозділів на Сіверському напрямку поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Переїзного та Виїмки, де здійснив сім штурмових дій.

– В операційній зоні ОТУ «Харків» обстановка залишається складною та напруженою, у Вовчанську ворог здійснює перегрупування особового складу штурмових груп. У районі населеного пункту Глибоке проводить мінування лісосмуг. За минулу добу Сили оборони знищили 137 окупантів та 33 одиниці озброєння і військової техніки – пресслужба ОТУ «Харків».

– Російські війська збільшили використання FPV-дронів у Чернігівській та Сумській областях – Вадим Мисник, речник оперативно-тактичного угруповання «Сіверськ».

– На Харківський напрямок ворог перекидає свої підрозділи з Луганської області. Противник здійснює внутрішні ротації, залучає добровольчі підрозділи або навіть іноземних громадян, яких або примусом, або обманом змушує йти в бій. Спостерігається зростання кількості самогубств серед військовослужбовців РФ – Віталій Саранцев, речник ОТУ «Харків».

– Щодня на Покровському напрямку українські захисники ліквідують до 100 військових РФ. Впродовж червня бійці 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка ліквідували понад 2690 російських військових, а за липень – понад 2300 окупантів – Сергій Цехоцький, офіцер 59-а ОМБр.

– Ознак формування наступального угруповання росіян на Таврійському напрямку немає, противник продовжує штурмувати українські позиції малими піхотними групами. Втрат наших позицій немає, противник успіху не мав – Дмитро Лиховій, речник ОСУВ «Таврія».

– Біля тимчасово окупованого Криму росіяни закриють для судноплавства частину моря. Заборона пошириться на всі типи суден. Виняток зроблять для катерів, судів та кораблів МВС, Військово-морського флоту та Прикордонної служби ФСБ Росії – телеграм-канал Крымский ветер.

– За минулий тиждень на фронті відбулось 967 бойових зіткнень. Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Торецькому, Краматорському, Покровському та Курахівському напрямках – Андрій Ковальов,  речник Генштабу ЗСУ.

***

– У ніч на понеділок, 5 серпня, Сили протиповітряної оборони України знищили 24 російських ударних безпілотники типу Shahed в семи областях України – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

– У Київській області внаслідок ворожої атаки падіння уламків безпілотників зафіксоване поза межами населених пунктів на відкритій місцевості – Руслан Кравченко, голова Київської ОДА.

– Внаслідок нічної атаки російських ударних безпілотників пошкоджені обʼєкти цивільної інфраструктури у двох районах Харківської області – ОВА.

***

– Через підрив на вибухонебезпечному пристрої у с. Нова Іванівка Лозівського району загинув 47–річний чоловік – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

– Ворог ввечері та вночі атакував Нікопольщину. У Покровській громаді в результаті обстрілів постраждали двоє людей – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міністр юстиції Японії Рюдзі Коїдзумі прибув з візитом до Києва для обговорення можливостей подальшої співпраці у сферах судової реформи та протидії корупції – посольство Японії в Україні.

  • Очільник Мін'юсту Японії разом із генеральним прокурором України Андрієм Костіним відвідав меморіал жертвам російської окупації в Бучі та координаційний центр підтримки потерпілих і свідків у Бучі, де опікуються жертвами та свідками війни. Коїдзумі також відвідав Центральний будинок культури в Ірпіні, який був серйозно пошкоджений російськими обстрілами в перші дні повномасштабної війни.
  • Міністр юстиції Японії віддав шану загиблим захисникам України біля Стіни пам’яті на Михайлівській площі у Києві – посольство Японії в Україні.
  • Міністри юстиції України Денис Малюська та Японії Рюджі Коїдзумі підписали меморандум про співробітництво у сфері права та правосуддя – Укрінформ. Міністр юстиції Японії Рюдзі Коїдзумі заявив, що його країна надаватиме Україні всебічну підтримку у боротьбі з корупцією та реалізації судової реформи.

– Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони уклала контракти з 102 вітчизняними постачальниками або виробниками, 45% з яких – виробники БпЛА – Гліб Канєвський, керівник Департаменту політики закупівель Міноборони.

– Міністр соціальної політики Оксана Жолнович та генеральний директор компанії Lenovo Ukraine Тарас Джамалов підписали меморандум про співпрацю у цифровізації соціальної сфери – Мінсоцполітики.

Кабмін

  • затвердив порядки видачі дозволів на використання отруйної хімічної речовини та особливо небезпечної хімічної речовини, яка виводиться з ринку. Таке рішення є продовженням проєвропейської реформи, в рамках якої Україна будує нову національну систему хімічної безпеки – Міндовкілля.
  • передав Фонду державного майна України конфісковане у росіянина ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» для подальшої приватизації, яке спеціалізується на виробництві та постачанні гільз циліндрів для двигунів внутрішнього згоряння. Співпрацює з відомими брендами – Scania, MAN, Iveco, Mercedes-Benz, Volvo, Renault тощо – Урядовий портал.

– Апеляційний суд залишив підозрюваного у вбивстві Фаріон під вартою без права внесення застави. Захисник наполягав на тому, щоб обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту – Офіс генпрокурора.

– Міністерством оборони України наразі виявлено три підробки вебзастосунку «Резерв+». Сайти були виявлені на етапі створення, розсилка ще не почалася – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони України з питань цифрових трансформацій.

– Близько 800 тисяч українських чоловіків, як вважається, пішли в «підпілля», щоб уникнути призову, змінивши фактичну адресу проживання і влаштувавшись на неофіційну роботу – Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

– В Україні у липні зареєстровали три випадки FLiRT – нового субваріанта коронавірусу Omicron – МОЗ.

– Слідство у справі перших убивств на Майдані – Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника – ідентифікувало представників спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ, які стріляли з гвинтівки ФОРТ-500 – ДБР.

– Агентство з розшуку та управління активами (АРМА) отримало в управління земельні ділянки у Києві, якими через довірених осіб володіли підозрювані в державній зраді колишні народні депутати Віктор Медведчук та Тарас Козак – Олена Дума, очільниця АРМА. 

***

– Станом на 5 серпня у 2024/2025 МР Україна експортувала 3 млн 675 тис. тонн зернових та зернобобових культур, що на 1 млн 098 тис. тонн або на 42% більше, ніж торік – Мінагрополітики.

– За період з січня по липень 2024 року українські порти обробили 59,9 млн тонн вантажів. Це значний ріст у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року, коли обсяги становили лише 34,4 млн тонн – Адміністрація морських портів України. Експорт агропродукції склав 4,2 млн тонн до 46 країн світу.

– Упродовж січня-червня 2024 року «Нова пошта» доставила 222 млн посилок та вантажів – на 17% більше, ніж за перше півріччя 2023-го – пресреліз компанії. Група Nova сплатила 5,8 млрд грн податків та зборів у місцеві та державний бюджети – на 12% більше, ніж протягом аналогічного періоду торік.

– За два тижні парковий комплекс «Межигір'я» заробив для держбюджету 2,1 млн грн. За цей час його відвідало близько 10 000 людей – Руслан Стрілець, міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Глава української дипломатії Дмитро Кулеба зустрівся президентом Малаві Лазарусом Чакверою у Лілонгве.  Сторони також обговорювали потенціал для взаємовигідної співпраці в сільському господарстві, фармації, цифровізації та інших сферах. Україна допоможе Малаві вирішити питання продовольчої безпеки у рамках програми «Grain From Ukraine» – соцмережа Х Кулеби.

– Уряд Малі вирішив розірвати дипломатичні відносини з Україною через роль ГУР у знищенні найманців «Вагнера» – CNN із посиланням на звернення речника уряду Малі полковника Абдулає Майги. У заяві МЗС України зазначається, що українська сторона відкидає звинувачення Перехідного уряду Малі у нібито «підтримці Україною міжнародного тероризму» і залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії.

– Українські танкісти на військовому полігоні в Польщі навчаються користуватися і обслуговувати потужний основний бойовий танк Leopard 2A4 під керівництвом інструкторів з країн НАТО – Генштаб ЗСУ.

– Українська компанія Skyeton розширила свою діяльність на Словаччину, інвестувавши $3,5 мільйона у новий завод. Компанія отримала замовлення на понад 75 розвідувальних систем від ЗСУ – Defence Industry Europe.

– Російські спецслужби виявляють «значний» інтерес до операції «Інтерфлекс» у Британії, в межах якої відбувається підготовка українських військовослужбовців – Daily Mail.

– Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністрами закордонних справ країн «Групи сами» (G7) заявив, що іранська атака на Ізраїль може розпочатися вже у понеділок – Axios.

– Віцепрезидентка США Камала Гарріс лідирує за рейтингом у загальнонаціональному опитуванні, випереджаючи кандидата від республіканців Дональда Трампа на два відсоткових пункти, у ключових штатах – шанси рівні – CBS News/YouGov.

– У Молдові розпочалися багатонаціональні навчання «Вогняний щит – 2024», які триватимуть до 23 серпня. Участь у маневрах беруть також військові зі США й Румунії – Point.

Європейська рада

  • не визнала переобрання президентом Венесуели Ніколаса Мадуро і закликала провести незалежну перевірку результатів виборів;
  • запровадила обмежувальні заходи проти ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини у Білорусі – сайт Євроради.

– Група з 67 євродепутатів написали листа до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, де поставили під питання членство Угорщини в Шенгенській зоні після рішення Будапешта про пом'якшення візового режиму для росіян і білорусів – Європейська правда.

– У Болгарії популістській партії «Є такий народ» не вдалось домовитись про формування уряду, тож на країну чекають нові парламентські вибори – сьомі за понад три роки – Nova.bg.

– Лауреат Нобелівської премії з фізики 1957 року китайсько-американський науковець Лі Цзундао помер у віці 97 років – The Washington Post.

***

– Армія оборони Ізраїлю повідомила про вбивство міністра економіки ХАМАСу в Газі Абдель аль-Зеріє, який працював над постачанням зброї і розкраданням гуманітарної допомоги – Times of Israel.

ВОРОГ

– У Росії правоохоронні органи переслідують мігрантів, щоб змусити їх іти на війну. Держдума Росії схвалила законопрєкт про позбавлення громадянства натуралізованих громадян у разі, якщо вони не стануть на військовий облік. Співавтором документа був спікер В’ячеслав Володін, що свідчить про схвалення законопроєкту Кремлем – Міноборони Великої Британії.

– Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та блокування традиційних засобів трансляції російської пропаганди Кремль активізував зусилля щодо поширення пропаганди за кордоном за допомогою Telegram – розслідування «Новой газеты. Европа».

– Російський підрозділ австрійського Raiffeisen Bank International тимчасово призупинив відкриття нових брокерських рахунків у зв'язку з вимогою європейського регулятора скоротити присутність групи в Росії – росЗМІ.

– У Білорусі від 2020 року, коли відбулися масові протести під час президентських виборів, понад 50 тисяч громадян було затримано з політичних мотивів – Леонід Судаленко, представник білоруського правозахисного центру «Вясна». «Репресії не слабшають, і немає жодних ознак того, що вони зупиняться найближчим часом».

– У російському Волгограді цієї ночі сталася пожежа на електропідстанції, якій передував вибух. Після чого в місті частково зникло світло. Причини вибуху невідомі – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Літак Олімпіада США Україна Грант Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *