Битва за Україну. День сімсот вісімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят дев’ятий 22.04.2024 20:22 Укрінформ Україна отримає від Данії всі винищувачі F-16, про які раніше домовилися лідери країн. Українські глядачі, слухачі і читачі майже повністю відмовились від російського контенту

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин, яке проходить у Люксембурзі

– Міністри закордонних справ країн ЄС мають розглянути нарощування допомоги для України і ухвалити рішення про запровадження 14-го пакета санкцій проти Росії, що включає заборону на імпорт російського скрапленого газу, обмеження на тіньовий флот танкерів, які перевозять російську нафту – Тобіас Більстрьом, міністр закордонних справ Швеції.

– Країни Євросоюзу «близькі до політичної угоди» щодо використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні – Вінсент ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

– Німеччина доправить систему Patriot в Україну якнайскоріше, а пів мільйона артилерійських боєприпасів передасть протягом року – Cімтьє Меллер, держсекретар Міноборони ФРН.

– Парламент Швеції минулого місяця ухвалив фінансування нового пакета допомоги для України в обсязі 650 мільйонів євро, він не виключає можливість постачання систем протиповітряного захисту Patriot та артилерійських снарядів, які надходять в Україну просто зараз – Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

***

– Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») відбудеться у п’ятницю, 26 квітня – Інтерфакс-Україна.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Ми разом проходили весь цей Мінський процес. Франція, Німеччина, Україна – ми всі є живими свідками, не по книжках, а ми живі свідки, що замороженого конфлікту з Росією не буває. Це питання для перегрупування Росією і надання їм ще додаткових сил, щоб потім знищувати нас. Ми це проходили».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Ми здатні запобігти гіршим сценаріям, якщо діятимемо разом і без страху. Потрібні вже сьогодні конкретні та сміливі рішення щодо якнайшвидшого надання Україні додаткових систем Patriot та SAMP/T, ракет до них, артилерії та боєприпасів, іншої зброї та обладнання. Зараз… час діяти, а не дискутувати».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Те, що Палата представників ухвалила рішення про подальшу фінансову підтримку України, зокрема підтримку озброєннями, є… дуже чітким посланням, у тому числі для російського президента, щоб він не розраховував на те, що може продовжувати цю війну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Росія хоче мобілізувати до 1 червня 300 тисяч бійців. Ми до цього готуємося – Володимир Зеленський, президент України.

– Начальник ГУР МО Кирило Буданов в інтерв’ю BBC Ukrainian сказав, що нас чекає досить важка, за нашою оцінкою, ситуація найближчим часом. Але вона не катастрофічна, це теж треба розуміти. Армагеддон не відбудеться, як багато хто зараз починає казати. Але проблеми з середини травня будуть – Укрінформ.

– З 22 квітня начальником Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня став Дмитро Плетенчук – Укрінформ.

– Ураження російського рятувального корабля «Комуна» у тимчасово окупованому Криму є деімперіалізацією флоту РФ – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

– 20−25 тисяч російських десантників намагаються штурмувати Часів Яр і населені пункти біля нього – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання війська «Хортиця».

– Міноборони Росії заявило про захоплення села Новомихайлівка південніше Мар’їнки на Донеччині, але, ця заява не відповідає дійсності. Сили оборони України утримують частину села на півночі – Українська правда.

– У ніч на 22 квітня окупанти атакували 7 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» та 3 зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із окупованої Донеччини; 5 дронів вдалося знищити – Повітряні сили ЗСУ.

– «Агенція оборонних закупівель» Міноборони України за результатами торгів на Prozorro уклала контракти на постачання трьох тисяч БпАК DJI Mavic 3E та тисячі DJI Mavic 3T із додатковою комплектацією – пресслужба Міноборони.

***

– Ворог завдав удару по обʼєкту телевізійної інфраструктури у Харкові – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. У Харкові є перебої із сигналом цифрового телебачення.

– Росіяни за добу обстріляли Донецьку, Харківську, Херсонську області, 1 загиблий, 10 поранених – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

– провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій обговорили ситуацію на фронті, а також проблеми з постачання зброї і захисту українських міст. Доповідали Сирський та Умєров – Телеграм Зеленського.

– відзначив найвищими державними нагородами та відзнаками українських захисників – Фейсбук Зеленського.

До Києва

  • прибула двопартійна делегація американських конгресменів, аби засвідчити непохитність підтримки України;
  • прибула делегація німецького міста Гамбург на чолі з бургомістром Петером Ченчером.

– Перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Австралії в Україні Пола Леманна – МЗС України.

– Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх прийняв копії вірчих грамот у посла Республіки Гана в Україні за сумісництвом Франциски Ашіті-Одунтон – МЗС України.

– Рада національної безпеки і оборони розробить Українську доктрину післявоєнного планування – Олександр Литвиненко, секретар РНБО.

– Комітет з питань економічного розвитку Верховної Ради провів виїзну нараду щодо створення та функціонування індустріальних парків на Хмельниччині – Укрінформ.

– Інспектори МАГАТЕ перевірили відповідність облікованих ядерних матеріалів обсягу видобутої і переробленої уранової руди – Кіровоградська ОВА.

***

– Правоохоронці повідомили двом військовослужбовцям про підозру у дезертирстві, а також у вбивстві та замаху на життя поліцейських. Перевіряється інформація щодо викрадення ними вибухівки та зброї з військової частини – ДБР.

– На Хмельниччині правоохоронці викрили настоятеля храму Шепетівської єпархії УПЦ МП, який розпалював релігійну ненависть та виправдовував війну Росії проти України – СБУ.

***

– Українські глядачі, слухачі і читачі майже повністю відмовились від російського контенту. Це стосується російських опозиційних і офіційних ЗМІ, а також популярної музики – Інститут соціології НАН.

– Минулого року коефіцієнт приросту населення України становив 0,9%, що є найнижчим серед європейських країн показником – Мінсоцполітики.

– Вранці у понеділок мікроавтобус, який віз людей на роботу, впав у провалля поблизу села Олива на Київщині, у результаті ДТП двоє пасажирів загинули та семеро людей заходяться у важкому стані – ДСНС Київщини.

***

– За січень-березень використані  ₴148 мільйонів, або 26% із передбачених  ₴567 мільйонів на грантову підтримку наукових досліджень Національним фондом досліджень України – Мінфін.

– На оборону з бюджету за три місяці спрямували ₴408,2 мільярда або 58,9% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету – пресслужба Мінфіну.

– В управління Фонд державного майна України перейшли 49% ТОВ «Альянс Холдинг», яке керує українською мережею АЗС Shell – пресслужба фонду.

– Через спричинений останніми обстрілами дефіцит потужності НЕК «Укренерго» протягом 22 квітня залучає аварійну допомогу для підтримки енергосистеми – Укренерго.

– В Україні з початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 22 квітня 2024 року, банки видали пільгових кредитів на загальну суму 296,5 млрд грн, із них за минулий тиждень – 2,3 млрд грн – Мінфін.

– Українські валютні облігації на початку торгів у Лондоні подорожчали на 0,9 цента до понад 33 центів, після того, як Палата представників США схвалила пакет фіндопомоги на суму 61 мільярд доларів – Bloomberg.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Україна отримає від Данії всі винищувачі F-16, про які раніше домовилися лідери країн – Олє Егберг Міккельсен, посол Данії в Україні.

– Уряд Норвегії розпочинає нову грантову програму та виділить майже $6,4 млн на зміцнення громадянського суспільства в Україні, проєкт діятиме до 2027 року включно – уряд Норвегії.

– Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що країна готова розмістити на своїй території ядерну зброю, якщо союзниками буде прийняте таке рішення з метою посилення східного флангу НАТО – PAP.

– Польща не має резервів для передачі Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot, але допомагатиме Києву іншими засобами, «які допомагають захищати небо» – Дональд Туск, глава польського уряду.

– Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс оголосив про готовність уряду передати Україні систему протиповітряної оборони малої дальності – Ліга. Новини.

– Прем'єр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна фінансово долучиться до ініціативи із забезпечення України додатковими системами протиповітряної оборони – TV2.

– Громадяни Словаччини, невдоволені політикою уряду Роберта Фіцо щодо України, зібрали вже понад 3 мільйони євро на закупівлю снарядів для України – Європейська правда.

– Американська компанія Westinghouse проводить дослідження щодо добудови енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій атомній електростанції – НАЕК "Енергоатом".

– 22 квітня польські протестувальники розблокували пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ» – Держмитслужба.

***

– Загальні світові військові витрати у 2023 році сягнули 2 443 млрд доларів США, що на 6,8% більше порівняно з 2022 роком – пресреліз Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

– Німецький виробник будматеріалів Knauf повністю згортає свою діяльність в РФ після понад 30 років роботи на російському ринку – DW.

– Попри попередження Китаю про посилення напруженості, американські та філіппінські війська з 22 квітня по 10 травня проведуть спільні навчання у кількох філіппінських локаціях в районі Південнокитайського моря і Тайваню – Bloomberg.

– Ізраїльські військові заявили в понеділок, що керівник їхнього розвідувального управління Аарон Халіва пішов у відставку через помилки, пов’язані з безпрецедентною терористичною атакою ХАМАС 7 жовтня – AP.

ВОРОГ

– Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що підтримка України ключовими державами Заходу «створює ризик ядерної конфронтації» – Reuters.

– Російська нафтопереробка знизилася до мінімуму за останні 11 місяців – Bloomberg.

– У Росії Другий західний окружний військовий суд заочно засудив речника компанії Meta, якій належать соцмережі Facebook і Instagram, Енді Стоуна до шести років колонії загального режиму у справі про «виправдання тероризму» – «Настоящее время».

– У російському обласному центрі Вороніж сталася велика пожежа на електромеханічному заводі «ЕЛМАШ», загинули щонайменше троє осіб, 2 постраждало – Телеграм-канал Astra.

– У Курганській області РФ паводкові води затопили старі уранові свердловини родовища «Добровільне», заражена ураном вода могла потрапити в річку Тобол – Радіо Свобода.

Металургійний гігант РФ «Норнікель» закриє свій завод із виплавки міді і побудує новий в Китаї, після того, як західні партнери відмовилися поставляти деталі – Reuters.

Кадирову поставили діагноз «некроз підшлункової залози», що не залишає надій на його одужання. Кремль знайшов йому заміну – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Євросоюз Норвегія Оборона Зброя Росія Уран Грант Свердловина Війна з Росією ППО Ставка Верховного головнокомандувача Затоплення Міністр

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *