Битва за Україну. День сімсот сімдесят восьмий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят восьмий 11.04.2024 19:59 Укрінформ ВРУ ухвалила закон про мобілізацію. Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду. Через атаку в ніч на 11 квітня зруйнована Трипільська теплоелектростанція

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку – Укрінформ.

***

Візит Президента України до Литви на саміт «Тримор’я»

– Президенти України та Латвії Володимир Зеленський і Едгарс Рінкевичс підписали двосторонню безпекову угоду між країнами – Укрінформ. Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку. Крім того, Латвія бере на себе 10-річні зобов’язання щодо підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях та безумовно сприяє нашому вступу до ЄС і НАТО.

– Президент України президент Литви обговорили конкретні кроки для посилення політичної взаємодії на рівні Євросоюзу та НАТО – Укрінформ.

– Цього року Латвія надасть військову підтримку Україні на суму близько 112 мільйонів євро – Президент Володимир Зеленський.

– Президенти України і Румунії обговорили взаємодію в оборонній сфері та роботу експортного коридору – Укрінформ.

– Президенти України та Польщі Володимир Зеленський й Анджей Дуда обговорили підготовку двосторонньої безпекової угоди –  Зеленський повідомив у Фейсбуці.

– Президент виступив на саміті Тримор’я, та наголосив на нагальній потребі посилити українську протиповітряну оборону – реальними діями, а не словами – промова Зеленського викладена у Telegram.

– Пресконференція Президента України з президентами Литви та Польщі за підсумками саміту Тримор'я. Головне:

  • Президент Зеленський переконаний, що у червні буде правильно розпочати переговори про вступ України до ЄС.
  • Польща може поставити Україні зенітні ракети радянського виробництва – Анджей Дуда
  • Як демократична нація, що захищає наші спільні цінності Альянсу, Україна заслуговує на запрошення вступити в НАТО – Зеленський.
  • Президент Польщі побажав, аби Володимир Зеленський приїхав на саміт Ініціативи трьох морів (Тримор’я) у 2025 році «в костюмі», що символізуватиме завершення війни в Україні.

***

Масована дроново-ракетна атака

– Протиповітряна оборона вночі та вранці 11 квітня знищила 57 повітряних цілей: 18 із 38 ракет та 39 із 40 ударних безпілотників – Повітряні сили ЗСУ.

– Через атаку в ніч на 11 квітня на Трипільську теплоелектростанція сталася масштабна пожежа у турбінному цеху. Зараз на підприємстві тривають роботи по локалізації вогню – ПАТ "Центренерго". В Українці,  місті-супутнику Трипільської ТЕС, введено графіки аварійного відключення електрики і графіки подачі води. Про наслідки атака на ТЕС читайте в матеріалі Укрінформу.

– Окупанти вночі атакувала енергетичну інфраструктуру у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Енергетики працюють над усуненням наслідків – Герман Галущенко, міністр енергетики. За даними Укренерго пошкоджені підстанції та електростанції у п'яти областях.

Львівщина

  • атакувано два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури.
  • в Стрийському районі пошкоджено газопровід, а у Червоноградському – електропідстанцію.
  • Постраждалих немає.

Київщина

  • Окупанти атакували об'єкт критичної інфраструктури.
  • інформація щодо постраждалих та загиблих не надходила.

Харківщина

  • Мінімум 10 ударів по критичній інфраструктурі
  • пошкоджено ТЕЦ, яка живить Харків, а також повністю зруйнована трансформаторна підстанція.
  • понад 200 тис. абонентів залишилися без світла.

Запорізька область

  • Атаковано об'єкт енергетичної інфраструктури
  • інформація щодо постраждалих та загиблих не надходила.

Одещина

  • через падіння уламків БпЛА була пожежа на енергооб'єкті, її загасили. Постраждалих нема.

ЦИТАТА

Едгарс Рінкевичс, президент Латвії: «…Україна має законне право завдавати ударів у відповідь по нафтопереробних заводах, військових та енергетичних об’єктах на російській території, оскільки російські атаки тривають».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Україна залишається єдиною країною у світі, яка щодня зазнає балістичних ударів. Наразі «Patriot» не мають бути в іншому місці. Я впевнений: якби ті, від кого залежить надання їх Україні, провели хоча б одну ніч у Харкові, усі необхідні рішення були б ухвалені швидко».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Навчання українських пілотів в США і Данії на винищувачах F-16 перебуває вже на завершальній стадії – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

– В операційній зоні Сил оборони півдня українські воїни відбили шість штурмів загарбників на лівобережжі Дніпра, та один – на Оріхівському напрямку, в районі Старомайорського – Сили оборони Півдня.

– Протягом минулої доби на фронті відбулося 55 бойових зіткнень, найактивнішим ворог був на Бахмутському напрямку – Генштаб.

– Керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк наголосила, що правий берег Херсонщини міцно укріплений, і росіяни не мають жодного шансу на просування – Укрінформ.

– На південному напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили ще три станції радіоелектронної боротьби, одна з яких – система захисту від безпілотників «Стриж» – Сили оборони Півдня.

– На Харківщині українські прикордонники знищили новітній російський комплекс РЕБ Р-340РП «Поле-21» – ДПСУ.

***

– Ворог наніс авіаційний удар КАБами по критичній інфраструктурі міста Суми – місцевій ТЕЦ. На місці працюють всі необхідні служби – ОВА.

– Внаслідок ракетного удару по Миколаєву загинули 4 людей, 5 постраждали, є пошкодження житлових будинків та автомобілів в приватному секторі, зафіксовано пошкодження промислових об’єктів – ОВА.

– Російські окупанти вбили в Україні 542 дитини і ще 1289 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міністр оборони України Рустем Умєров провів у Києві переговори з міністром національної оборони Литви Лаурінасом Кащюнасом під час його першого закордонного візиту на посаді – МОУ.

– Верховний Суд ухвалив рішення що релігійна громада УПЦ Свято-Михайлівської парафії Переяслава має добровільно звільнити Михайлівську церкву, а Свято-Миколаївська парафія УПЦ Камʼянця-Подільського – Миколаївську церкву – сайт Міністерства культури та інформаційної політики

– Вночі у Кривому Розі стався вибух побутового газу в одній з квартир у 9-поверховому житловому будинку − зруйновані перекриття між 3 поверхами, 1 людина загинула, постраждали 7 мешканців – Олександр Вілкул, голова Ради оборони міста. Причини вибуху встановлюватиме експертиза.

Верховна Рада

  • викликала до сесійної зали парламенту міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма щодо питання захисту критичної інфраструктури держави
  • ухвалила у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки.
  • проголосувала за постанову, що зобовʼязує уряд ухвалити рішення про додаткову виплату одноразово 70 тисяч гривень для військових, які виконують бойові завдання на передовій.

– Міністерство економіки України та Міжнародна організація з міграції (МОМ), що є частиною системи ООН, уклали угоду про співробітництво. Документ підписали 10 квітня 2024 року в присутності Президента Зеленського першої віцепрем'єр-міністра України Юлії Свириденко та генеральної директорки МОМ Емі Поуп – Мінекономіки.

– За рік після ухвалення закону про медіа ліцензію на інформаційну діяльність отримали 642 аудіовізуальні медіа, три постачальники комунікаційних послуг, 290 онлайн-медіа, 2115 друкованих видань – Укрінформ.

– Національний заповідник «Софія Київська» став повноцінним членом організації Europa Nostra, що опікується культурною та природною спадщиною в Європі – пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

– Для того щоб забезпечити сталість та стійкість цивільних процесів під час війни, близько 2000 працівників культури та засобів масової інформації отримали бронювання від мобілізації за поданням МКІП – Ростислав Карандєєв,тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики.

***

– У березні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2%, у місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,5% – Нацбанк.

– Протягом січня-березня 2024 року в Україну імпортували товарів на суму $16 млрд, а експортували – на суму $10 млрд – Держмитслужба.

– За урядовим проєктом «єРобота» отримали гранти на старт або розвиток бізнесу майже 15 тисяч підприємців; загалом держава інвестувала через гранти в підприємництво понад 7,3 млрд грн від початку дії проєкту – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Візит прем’єр-міністра України до Словаччини

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прибув з візитом до Словаччини для проведення міжурядових консультацій. На порядку денному, зокрема співпраця у сфері енергетики, логістика, торгівля, підтримка Формули миру Президента України – Укрінформ.

– У словацькому містечку Михайлівці, що неподалік кордону з Україною, у четвер вранці розпочалися українсько-словацькі урядові консультації – Укрінформ.

– Україна запросила Словаччину взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії та підтримати завершення розв’язаної Росією війни проти України якнайскоріше – Денис Шмигаль.

– Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підписали Дорожню карту співпраці між Україною та Словаччиною – Укрінформ.

Спільний брифінг прем’єр-міністра України з прем’єр-міністром Словаччини за результатами міжурядових консультацій. Головне:

  • Словаччина повністю підтримує приєднання України до ЄС і не чинитиме перешкод цьому процесу, а навпаки – допомагатиме – Фіцо.
  • До кінця 2028 року планується завершити реконструкцію і модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево», що піде на користь енергобезпеки України та Словаччини – Шмигаль.
  • Словаччина візьме участь в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії – прем'єр-міністр Словаччини.
  • Уряд Словаччини надасть Україні машини для розмінування та проведе навчання відповідного персоналу – Фіцо.
  • Україна домовилася зі Словаччиною опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську аграрну продукцію – Шмигаль.
  • Прем’єр-міністр Словаччини засудив застосування Росією сили проти України та заявив, що Україна потребує допомоги.
  • Роберт Фіцо заявив, що його країна може заборонити ввезення 14 позицій українського агроекспорту, якщо сторони не знайдуть спільне вирішення проблеми.
  • Словаччина використовуватиме український морський нафтовий термінал для постачання нафтопродуктів до ЄС, а також співпрацюватиме з Україною у диверсифікації поставок ядерного палива для АЕС з метою зменшення залежності від Росії – Шмигаль.
  • Запуск залізничного пасажирського сполучення між Києвом та словацьким Кошице відбудеться до кінця нинішнього року – Шмигаль.

– Україна та Словаччина підписали Угоду про напрями взаємодії та співробітництва у галузі радіаційної, хімічної, біологічної, ядерної безпеки на кордоні. З українського боку угоду підписав голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, зі словацького – міністр внутрішніх справ Матуш Шутай Ешток – ДПСУ.

***

– Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування Ради ЄС поки країни-члени не зможуть знайти сім систем Patriot, які зараз вкрай необхідні Україні. Рішення називають безпрецедентним. Його підтримали 515 євродепутатів, проти були 62 – ЗМІ.

– Європейський Союз вітає оголошення уряду Швейцарії про організацію мирної конференції по Україні у червні поточного року, але на цей момент не готовий визначити рівень своєї участі, оскільки досі не отримав формального запрошення до участі в заході – Укрінформ.

– Литва передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшли антидронові системи, генератори та розкладні ліжка для військовослужбовців – Міністерство оборони країни.

– Президент Франції Еммануель Макрон наголосив на необхідності визнати нову геополітичну реальність та прискорити перехід до «економіки війни», щоб і надалі підтримувати Україну та зміцнювати обороноспроможність Європи – Укрінформ.

– Посольство України офіційно розпочало роботу в Демократичній Республіці Конго – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ

– Сполучені Штати та їхні союзники вважають, що великі удари ракетами або дронами з боку Ірану або його проксі по військових та урядових об'єктах в Ізраїлі є неминучими. Потенційний напад, можливо, із застосуванням високоточних ракет, може відбутися найближчими днями – Bloomberg.

– Колишній президент США та кандидат від республіканців на майбутніх виборах Дональд Трамп вважає, що йому недоречно зараз відвідувати Україну, оскільки він не обіймає жодної офіційної посади – Reuters.

ВОРОГ

– МЗС Росії викликало посла Австрії в Москві Вернера Альмхофера, якому було заявлено рішучий протест у зв'язку з висилкою з Відня двох російських дипломатів, а також повідомлено про висилку з Москви співробітника австрійського посольства – росЗМІ.

– Уряд Росії розглядає можливість запровадження пом'якшення екологічних стандартів на паливо, щоб дозволити використання низькоякісного бензину в умовах можливого дефіциту – Reuters.

– Росія у 2023 році витратила на створення пропаганди так званими «некомерційними» організаціями 58 мільярдів рублів – близько пів мільярда доларів – ГУР.

– Громадянам Великої Британії варто утриматися від подорожей до Білорусі із будь-якою метою через можливий початок війни на території країни – МЗС Британії.

– У Томській області Росії сильно піднявся рівень води в річці Том, унаслідок чого затопило дороги і будинки в селах під облцентром, також затопило будинки в сусідній Кемеровській області РФ – росЗМІ.

– Міністерство культури Білорусі прирівняло демонстрацію «нетрадиційних стосунків» до порнографії, поширення якої заборонено. Відповідні поправки до було опубліковано на білоруському Національно-правовому порталі 11 квітня. Інструкція набуде чинності наступного дня – DW.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Конго Посольство Саміт Словаччина Зеленський Тримор'я Шмигаль Рустем Умєров Війна з Росією Повітряна атака Роберт Фіцо Трипільська ТЕС

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *