Битва за Україну. День шістсот сімдесят перший

Битва за Україну. День шістсот сімдесят перший 26.12.2023 20:45 Укрінформ Сили оборони України знищили великий десантний корабель росіян «Новочеркаськ»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У ніч проти 26 грудня в окупованому Криму Сили оборони України знищили великий десантний корабель росіян «Новочеркаськ». ВДК використовувався для перевезення озброєння на територію тимчасово окупованого Криму – Наталя Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

– Унаслідок удару по великому десантному кораблю Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» у районі Феодосії пошкоджено портову інфраструктуру, операція українських військових могла зачепити якісь судна забезпечення, які були поруч, точно екіпаж корабля, який знаходився поруч – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

– Перша група з шести українських пілотів пройшла базову підготовку до польотів на F-16 у Великій Британії й зараз навчається керувати винищувачами у Данії – пресреліз британського уряду.

– Скликання Європейською комісією міжурядової конференції буде фізичним початком переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Для цього держава має ухвалити закон про лобіювання, а ЄС – зробити аналітичний скринінг українського законодавства – Всеволод Ченцов, посол України при ЄС.

ЦИТАТИ ДНЯ

Роман Костенко, полковник Служби безпеки України, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки: «2023 рік був успішним із точки зору воєнної кампанії. Ми не втратили нові території, воюючи проти армії, яка в декілька разів перевищує нас у ресурсах. Знищили кілька сотень тисяч російських солдатів, кілька тисяч танків, багато артилерії, складів із боєприпасами, змусили тих, хто співає «Севастополь – город русских моряков», вивести звідти свій флот і тримати його біля своїх берегів».

Грант Шаппс, міністр оборони Великої Британії: «Знищення корабля Чорноморського флоту демонструє, що ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються! Вони не помітили, що за останні 4 місяці було знищено 20% Чорноморського флоту Росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Противник атакував з південно-східного напрямку 19 ударними БпЛА типу «Shahed». Силами оборони знищено 13 ударних БпЛА «Shahed-136/131» у межах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Хмельницької областей – Повітряні сили ЗСУ.

– На Таврійському напрямку наші захисники та захисниці стійко тримають оборону і проводять активні дії на визначених напрямках. Загальні втрати ворога склали 399 осіб і 43 одиниці ворожої техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». 

– РФ наступає на всьому фронті, найбільш запеклі бої тривають поблизу Авдіївки – рашисти цілодобово штурмують місто. ЗСУ відбили 40 атак у районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Первомайського та Невельського, та поблизу Кремінної – українські воїни відбили 29 штурмів у районах Серебрянського лісництва та Веселого, загалом майже 100 бойових зіткнень за добу на фронті – Генштаб ЗСУ.

– Генеральний штаб ЗСУ спростував раніше поширені в мережі повідомлення про загибель понад ста українських військовослужбовців на Авдіївському напрямку – Генштаб.

– Зараз на фронті дронами вражається в рази більше ворожої техніки, ніж артилерією – Роман Костенко, полковник Служби безпеки України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки. Більш детально в інтерв‘ю Укрінформу.

– Протягом минулого тижня «Армія дронів» уразила 391 опорний пункт росіян – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

– Бійці роти ударних БпЛА 47-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України за допомогою ударного дрона знищили новітній російський танк Т-90М – пресслужба 47-ї окремої механізованої бригади.

– 72-а окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців вже отримала понад пів тисячі FPV дронів від Київщини – Руслан Кравченко, голова Київської ОВА.

***

– Українські захисники знищили дві російські керовані авіаракети Х-59 у Дніпровському районі Дніпропетровській області – Повітряне командування «Схід».

– Ворог ударив по енергетичній інфраструктурі в Корюківській громаді Чернігівської області, без світла залишилися 2 тисячі абонентів – Корюківська РВА.

– Росіяни обстріляли Херсонську область, внаслідок чого загинули три людини – Олександр Прокудін, очільник Херсонської ОВА.

– Російська армія завдала ударів по Бахмутському та Покровському районах Донецької області, внаслідок чого п'ятеро цивільних загинули, ще троє дістали поранення – Донецька облпрокуратура.

– В тимчасово окупованому Криму «влада» півострова шукає тих, хто першими опублікував відео з пожежею на великому десантному кораблі «Новочеркаськ», який знищили сьогодні у Феодосії українські захисники – Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де розглядалися ключові питання, зокрема щодо виробництва зброї та ситуації на фронті – соцмережі глави держави.

Пресконференція Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Основне:

  • військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих уряду не подавало.
  • наступний рік відрізнятиметься від 2023-го з огляду на зміну технологій ведення війни.
  • Генштаб та ЗСУ не пропонували електронні повістки, але Україну влаштує будь-який спосіб мобілізації, що забезпечить армію поповненням резервів.
  • необхідно залишити у законодавстві поняття придатності і непридатності до військової служби і відмовитись від поділу на ступені інвалідності.
  • військове командування не розкриває, що відомо Україні про військові плани Росії на наступний рік, але адекватна відповідь буде.
  • немає нічого резонансного в тому, що українські воїни відійшли на околиці Мар’їнки, яку росіяни вулиця за вулицею і будинок за будинком знищували упродовж майже 2 років.
  • ротація у війську змусить шукати додатковий боєкомплект приблизно в два рази.
  • разом із Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську протягом 36 місяців після призову.
  • українські військові оборонятимуть Авдіївку, скільки стане сил, але якщо їх буде недостатньо, то важливо зберегти людей.
  • Залужний незадоволений роботою Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, однак завдання з мобілізації військовослужбовців будуть виконані.
  • Залужний не розчарований рівнем забезпечення ЗСУ в 2023 році.

Кабінет міністрів

  • зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». У законопроєкті пропонують електронні повістки, зміну призовного віку та уточнення щодо осіб, які мають право на відстрочку – «Українська правда».
  • спрямував 339,2 мільйона гривень Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації на закупівлю спецтехніки та обладнання.
  • продовжив заборону на ввезення товарів із РФ на 2024 рік.

– Робоча група у складі представників різних комітетів ВРУ працює над удосконаленням закону щодо доступу до інформації, а саме над адаптацією його до вимог війни – Ярослав Юрчишин, голова Комітету ВР з питань свободи слова. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу.

– У різних районах столиці проводитимуть безпекові навчання з 25 по 28 грудня, у рамках яких розгорнуть тимчасові блокпости, встановлять обмежувальні знаки і проводитимуть перевірку автомобілів – пресслужба Київської МВА.

***

– Приморський суд Одеси закрив справу щодо загибелі учасника нападу на активіста Сергія Стерненка в 2018 році – соцмережі Стерненка.

– У Вищій раді правосуддя заявили, що не наділені повноваженнями здійснювати розслідування обставин щодо можливого порушення вимог законодавства головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романом Ігнатовим, який начебто має громадянство РФ – сайт відомства.

– Державне бюро розслідувань продовжує вести досудове розслідування стосовно ексзаступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека у кримінальному провадженні за статтею «Незаконне збагачення» – ДБР.

***

– Національний олімпійський комітет визначив найкращих спортсменів та тренерів року. Ярослава Магучіх стала найкращою спортсменкою, Олександр Желтяков – найкращий юний спортсмен – сайт НОК.

– АТ «Укрпошта» реалізувало тестову доставку залізницею посилок клієнтів зі світових маркетплейсів. В Україну залізницею прибули 3 вагони із майже 80 тисячами посилок – пресслужба «Укрпошти».

– Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки метро на Виноградар через зрив термінів будівництва – Prozorro.

– Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова (Shaman) до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці – «Українська правда».

– Традицію Щедрого вечора в Україні включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини – МКІП.

***

– Платоспроможні банки за січень-листопад 2023 року отримали 130,550 млрд гривень чистого прибутку – дані НБУ.

– В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на понад 9 млрд грн вже отримали 6073 родини – Мінекономіки.

– Ціна війни: За 11 місяців 2023 року на оборону з держбюджету виділили 1,56 трлн грн – Мінфін.

– У Києві середній розмір заробітної плати на середину грудня 2023 року становив 14,1 тисячі гривень – Дмитро Новицький в інтерв'ю Укрінформу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Франція передала Україні ще один корабель, який допоможе експортувати зернові – Клеман Бон, міністр Франції з питань транспорту.

– У Швеції є проблеми з купівлею артилерійських боєприпасів як для себе, так і для того, щоб мати можливість відправляти їх в Україну – для цього потужність заводів має збільшитися – Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

– Україна ініціювала дискусію з партнерами щодо Вашингтонського саміту НАТО в липні наступного року і хоче почути думку США, як вони бачать цей захід – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

– Україна протягом наступного року уникатиме того, що втягуватиме її у передвиборчі перегони в США – Дмитро Кулеба, глава МЗС України..

– Україна не бачить жодної потреби перезавантажувати відносини з Польщею в політиці, військовому співробітництві та підтримці, але це потрібно робити в питаннях економіки – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Про ситуацію на українсько-польському кордоні

  • В чергах станом на 26 грудня стоять понад 3 тисячі вантажівок, заблоковані три контрольно-пропускні пункти. 24 грудня був розблокований рух на напрямку пункту пропуску «Шегині», черги ще залишаються – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Час перетину вантажівками кордону у пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» зараз становить понад 30 діб через посилення протесту з боку польських перевізників – Rmf24.

Різдвяні святкування українців за кордоном

  • Українська діаспора в Анкарі до Різдва організувала ярмарок, частині від виручених на якому коштів буде спрямована на потреби захисників України – Укрінформ.
  • В Українській суботній школі в бельгійському місті Гент відбувся святковий концерт, присвячений Різдву Христовому та Новому року. В українській школі «Серденько» імені Василя Стуса в бельгійському місті Антверпен відбувся святковий захід «Українські різдвяні традиції» – Посольство України в Бельгії.

***

– Комітет із закордонних справ парламенту Туреччини на засіданні 26 грудня підтримав ратифікацію протоколу про вступ Швеції в Північноатлантичний Альянс – АР.

– Міністр закордонних справ Грузії Ілія Дарчіашвілі представив перелік заходів на 2024 рік для виконання дев'яти рекомендацій ЄС, щоб відкрити переговори щодо вступу країни до Євросоюзу – «Грузия Online».

– Уряд Південної Кореї вирішив посилити експортний контроль щодо Росії та Білорусі. В рамках санкцій Сеул значно розширив список товарів сотнями позицій, які підлягають обмеженням – Yonhap.

– Міжнародна федерація кінного спорту не допустила російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх навіть під нейтральним прапором – Reuters.

– Італія готується до ризику терористичних атак напередодні Нового року – ANSA.

– Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час засідання Вищої Євразійської економічної ради (ЄАЕС) у Росії вказав Путіну та Лукашенку, що ЄАЕС не повинна мати політичного та геополітичного порядку денного – «Радіо Азатутюн».

– Парламент Албанії зазнав кібератаки – хакери намагалися отримати доступ до його даних і знищити їх, тимчасово зупинивши його роботу – АР.

– Найбільші у світі банки скоротили понад 60 000 робочих місць у 2023 році, що зробило цей рік одним із найважчих з часів глобальної фінансової кризи 15 років тому – Financial Times.

Війна в Ізраїлі

  • Сполучені Штати ведуть переговори з палестинцями і міжнародною спільнотою щодо можливості «оновлення» Палестинської адміністрації за збереження керівництва Махмуда Аббаса – The Washington Post.
  • Терористичні угруповання ХАМАС та Ісламський джихад відхилили пропозицію Єгипту про «триступінчасте» припинення війни в секторі Гази, за яким вони повинні були допустити до управління Газою владу Палестинської автономії – Reuters.
  • Збройні сили США завдали ударів по об’єктах угруповання Катаїб Хезболла, підтримуваного Іраном, у відповідь на атаку безпілотником по американській базі в Іраку – Едрієн Вотсон, речниця Ради національної безпеки Білого дому.
  • Найбільший у світі морський вантажоперевізник Maersk завдяки початку багатонаціональної військово-морської операції для захисту судноплавства готується поновити рух суден Червоним морем, припинений через напади єменських хуситів, – The Washington Post.

ВОРОГ

– Шойгу вже доповів Путіну про знищення великого десантного корабля «Новочеркаськ» у районі Феодосії в окупованому Криму – росЗМІ з посиланням на прессекретаря Пєскова.

– Шойгу доповів Путіну про «повне взяття» Мар'їнки. ЗСУ спростували: Наші військові перебувають в адміністративних кордонах Мар’їнки, проте місто вщент знищено – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

– Влада РФ засекречує дані про кількість злочинів у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. Це відбулося після значного зростання цієї статистики – Центр національного спротиву.

– МВС Росії оголосило в розшук командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука – «Настоящее время».

– Самопроголошений Лукашенко заявив, що вся російська ядерна зброя, яку РФ планувала поставити в Білорусь, уже перебуває в країні – «Європейська правда».

– Перенаправлення потоку мігрантів, які шукають притулку в Євросоюзі, з кордону Білорусі на фінсько-російський кордон, відбувається з листопада під контролем російської ФСБ – The Insider.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Вибух Корабель Феодосія Валерій Залужний Війна з Росією Пресконференція Підготовка пілотів F-16

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *