Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят дев'ятий 14.12.2023 20:10 Укрінформ Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною. У США остаточно схвалили оборонний бюджет: $300 млн в ньому – для України

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят дев'ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Президент Зеленський 14 грудня прибув до Німеччини з неоголошеним візитом – DPA.

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про асигнування на потреби оборони (NDAA) із рекордною сумою дозволених витрат, а також $300 млн на допомогу України – CNN.

– НЕК «Укренерго» стала повноправним членом Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. «Укренерго» з 1 січня голосуватиме під час засідань вищих керівних органів ENTSO-E. Передбачається, що «Укренерго» матиме 4-у за розміром кількість голосів серед операторів енергосистем ENTSO-E. Це означає, що український оператор системи передачі впливатиме на стратегічний розвиток та правила функціонування загальноєвропейської енергетичної мережі – Володимир Кудрицький, голова правління компанії.

***

Зустріч глав держав та урядів країн ЄС у Брюселі

  • Європейська рада у четвер ухвалила рішення про початок переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною та Молдовою, а також надала статус кандидата Грузії – Шарль Мішель, голова Європейської ради.
  • Президент України Володимир Зеленський у четвер виступив по відеозв'язку на зустрічі Європейської ради – саміті Євросоюзу, де обговорюють можливість почати процес вступу України в ЄС – сайт глави держави. Президент Зеленський у виступі заявив, що у випадку нерішучості лідерів Євросоюзу результати саміту ЄС будуть перемогою Путіна.
  • Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Україна не виконала передумови для початку переговорів з ЄС щодо членства, тож наразі немає жодних підстав, щоб ухвалити таке рішення сьогодні під час Європейської ради – Укрінформ. Високопоставлений чиновник Євросоюзу, коментуючи блокування Угорщиною важливих рішень щодо початку переговорів про членство України і виділення їй 50 мільярдів євро допомоги, зізнався, що країни-члени "ситі по горло" поведінкою угорської влади.
  • Євросоюз має продовжувати демонструвати лідерство та єдність у питаннях власного розширення та прийняти рішення щодо початку переговорів з Україною, яка виконала умови, що є необхідними для такого кроку – президентка Європарламенту.
  • Президент Молдови Мая Санду зазначила, що її країна прагне якнайшвидше почати переговори про вступ до ЄС, але якщо відповідного рішення на саміті у грудні не буде – це ніяк не вплине на зовнішній курс країни – NewsMaker.
  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив на важливості збереження та збільшення підтримки України як у плані надання їй військової та фінансової підтримки, так і початку переговорів з нею щодо членства в ЄС – Укрінформ.
  • Росія очікує, що саміт Європейської ради у Брюсселі засвідчить спроможність ухвалювати історичні рішення, ЄС має продемонструвати силу та єдність – МЗС України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Сьогодні – день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві. Люди в Європі не зрозуміють, якщо "нагородою" за зустріч у Брюсселі стане задоволена посмішка Путіна».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Тим, хто вірить, що Росія не нападе на країну НАТО після святкування успіху в Україні, варто згадати, яким неймовірним здавалося масштабне вторгнення в Україну всього два роки тому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Упродовж минулої доби Сили оборони в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» знищили 637 російських загарбників і 19 одиниць ворожої військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

– Росіяни активізувалися на Авдіївському, Мар’їнському та Куп’янському напрямках − тут Сили оборони відбили 87 ворожих атак, загалом за минулу добу на фронті було 120 боєзіткнень – Генштаб.

– У Росії намагаються приховати факт диверсії на нафтобазі «Роснєфті» у Воронежі 12 грудня та власну неспроможність забезпечити безпеку на критичних об’єктах – розвідка.

– Минулої доби прикордонний наряд виявив декількох осіб ворожої ДРГ, які рухалися з території країни-агресора. По диверсантах бійці відкрили вогонь на ураження, зав’язався стрілецький бій. У результаті бою окупанти відійшли, втрати ворога уточнюються – ДПСУ.

– Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ підтвердило, що російські окупанти на Запорізькому напрямку використали полонених українських військових як «живий щит», паралельно обстрілюючи українські позиції – СтратКом ЗСУ. 13 грудня Радіо Свобода опублікувало відео з безпілотника, на якому зафіксовано, як окупанти ведуть беззбройних полонених воїнів ЗСУ під дулами автоматів у бік українських позицій та прикриваються ними. Офіс генерального прокурора повідомив, що ведеться розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

– Бійці 79 окремої десантно-штурмової бригади, які виконують бойові завдання на Мар’їнському напрямку, за два дні знищили та пошкодили 21 одиницю бронетехніки окупантів, також було знищено близько 100 окупантів, які намагалися штурмувати позиції українських захисників – пресслужба бригади.

– Німеччина передала Україні другу систему ППО Patriot – сайт федерального уряду.

***

– Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Сирський відвідав один із госпіталів, де вручив нагороди і відзнаки від головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного медикам та важкопораненим військовослужбовцям – пресслужба Сухопутних військ.

– На початку грудня 2023 року новосформована 104-та гвардійська повітряно-десантна дивізія ВДВ РФ, з високою ймовірністю, зазнала надзвичайно великих втрат і не виконала поставлених завдань у Херсонській області – британська розвідка.

***

– У ніч на 14 грудня 2023 року російські окупанти атакували ударними БпЛА та зенітними керованими ракетами С-300. Захисникам неба вдалось збити 41 із 42 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». Переважну більшість – в Одеській області – пресслужба командування Повітряних сил.

– Один з безпілотників-камікадзе, які Росія використала для атаки на портову інфраструктуру Одеської області в ніч проти 14 грудня, впав на території Румунії – Міноборони Румунії. МЗС Румунії викликало російського посла через падіння дрона. НАТО вважає, що падіння російського дрона на території Альянсу, тобто в Румунії, не було навмисним, а тому загрози не несе.

– Під час нічної атаки дронами на Одеську область в Одесі від падіння уламків пошкоджено гуртожиток – там постраждали 11 людей, також пошкоджено 19 будинків і згоріли два авто, а в Ізмаїльському районі зруйновано складські приміщення біля порту – ОВА.

***

– Вдень 14 грудня російські окупанти завдали удару по Хмельниччині ракетою Х-47 «Кинжал», попередньо руйнувань і постраждалих немає – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. Наслідки удару з’ясовуються. У Київській області в четвер, 14 грудня, падіння уламків від збитих ворожих цілей не зафіксоване, минулося без влучань в об’єкти цивільної інфраструктури.

– Минулої доби внаслідок обстрілів російськими окупантами Херсонської області одна людина загинула, ще одна – дістала поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Оператор мобільного зв’язку «Київстар» завершив підключення голосового сервісу та майже повністю відновив домашній інтернет – Київстар у Фейсбуці. Мобільний оператор почав відновлення послуг мобільної передачі даних – першою областю, де «Київстар» відновив мобільний інтернет, стала Івано-Франківська.

– За інформацією банків, через збій в роботі Київстар переважна більшість банкоматів та терміналів самообслуговування працюють у штатному режимі, безперебійно працюють банківські відділення, а проблеми виникають лише з роботою частини POS-терміналів – НБУ.

– Президент Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском – глава держави повідомив у Телеграмі.

– Представники посольства Сполучених Штатів Америки і Міністерства оборони України узгодили план спільних перевірок наданого американськими партнерами озброєння – Міноборони.

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС наголосив, що для запобігання новій масштабній техногенній катастрофі, потрібно зупинити Росію – сайт Уряду.

– Міністр оборони Рустем Умєров обговорив з послом Японії в Україні Кунінорі Мацудою питання співпраці в ІТ-коаліції та коаліції з розмінування, а також закликав японські компанії, які працюють у сфері високих технологій, електроніки та робототехніки, співпрацювати з українським оборонним сектором – МОУ.

– Україна та ще 10 країн на засіданні в Антверпені повернулись до Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання Росії – Комісія з журналістської етики (КЖЕ).

– Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту в затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом – пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики. Йдеться про пам’ятки культурної спадщини, які розташовані в Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях.

– Фінал Національного відбору на участь у пісенному конкурсі «Євробачення-2024» запланований на 3 лютого. Пісенний конкурс відбудеться у травні наступного року у шведському місті Мальме. Участь у ньому візьмуть представники 37 країн – Міністерство культури та інформаційної політики України.

***

– Правління Національного банку України ухвалило рішення з 15 грудня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 15% – Андрій Пишний, голова НБУ.

– У межах програми державної підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» Україна отримала грант у 50 млн євро від Кредитної установи для відбудови (KfW) – Мінфін.

– На Вінниччині за десять місяців 2023 року обсяги виробництва сільськогосподарської продукції зросли проти показників відповідного періоду минулого року зросли майже на 30% – ОВА.

– Станом на ранок 14 грудня в аварійний ремонт пішло 3 енергоблоки на теплоелектростанціях, також припинили видачу електроенергії дві ТЕЦ у південному та західному регіонах. НЕК «Укренерго» закликає українців ощадливо споживати електроенергію – Укренерго.

– Україна 14 грудня отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів США (663,9 млн СПЗ) від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у межах програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Естонія вирішила надіслати Україні пакет військової допомоги на €80 мільйонів, який включає протитанкові ракети Javelin – Міністерство оборони Естонії.

– Члени Палати представників США в середу, 13 грудня, проголосували за резолюцію щодо продовження розслідування в рамках процесу імпічменту президента Джо Байдена – CNN.

– Народні збори Болгарії ратифікували угоду з Європейською комісією про надання Україні допомоги у розмірі 3,6 млрд євро – Novitine.

– Шведський уряд у четвер затвердив зимовий пакет допомоги Україні на 124 млн євро, про який прем’єр Ульф Крістеррсон оголосив кількома днями раніше – представництво Швеції в ЄС.

– Уряд Фінляндії ухвалив рішення закрити пропускні пункти на східному кордоні з Росією, що відкрилися у четвер, 14 грудня – Yle. Міністр внутрішніх справ Марі Рантанен заявила, що уряд повністю «закриє кордон» із Росією.

Блокування кордонів

  • Війт прикордонного Дорогуська Войцєх Сава відхилив подання протестувальників щодо відновлення блокади руху вантажівок поблизу пункту пропуску «Дорогуськ-Ягодин» на польсько-українському кордоні – Укрінформ. На польсько-українському кордоні перебуває близько 2600 вантажівок, триває блокування руху на трьох пунктах пропуску.
  • Пропуск вантажних автомобілів з України у Словаччину частково поновлений. Станом на 06:00 у пункті пропуску «Ужгород» на виїзд з України оформлено 28 вантажних автомобілів. 24 з них уже пройшли всі види контролю на словацькій стороні – ДПСУ. На напрямку пункту пропуску «Ужгород» на словацькому кордоні очікують проїзду в Україну 520 вантажівок.

ВОРОГ

– Путін під час підсумкової «Прямої лінії» заявив, що Кремль не планує оголошувати другу хвилю мобілізації, начебто у цьому немає потреби, бо до кінця року наберуть достатню кількість добровольців. На лінії зіткнення у війні з Україною зараз перебувають 617 тисяч російських військових – ютуб-трансляція «прямої лінії». Путін заявив, що війна проти України закінчиться тоді, коли він досягне всіх своїх цілей – «денацифікації, демілітаризації та нейтрального статусу України».

– Путін сказав, що з якогось часу президент Франції Емманюель Макрон втратив зацікавлення до зустрічей з ним, російська сторона не ухиляється від таких стосунків. Якщо у президента Франції, лідерів інших європейських країн є такий інтерес, російська сторона готова – ютуб-трансляція «прямої лінії».

– У Росії призначили нового командира знищеного Україною у квітні 2022 року ракетного крейсера «Москва», ним став якийсь Андрєй Саватєєв – ГУР.

– Двоє чиновників Краснояружського району прикордонної з Україною Білгородської області РФ підірвались на встановленій російськими військовими міні, коли пересувались на «УАЗ-Патріот» – Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Євросоюз Німеччина Переговори Україна Візит Конгрес США допомога Зеленський Війна з Росією Вступ до ЄС

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *