Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят четвертий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят четвертий 04.10.2024 19:44 Укрінформ ЗСУ уразили нафтобазу базу під Воронежем. ГУР атакувало ресурси постачальників армії РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 04 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Кіберфахівців Головного управління розвідки МОУ атакували кілька ворожих онлайн-ресурсів, які мають стосунок до постачання окупаційної армії або відстежування переміщення людей в РФ – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник у розвідці. Внаслідок операції отримано дані до ресурсу okrug.ru, який є постачальником військового спорядження та уніформи для МО РФ (ВКС РФ, СВ РФ, ВМФ РФ).

Унаслідок розстрілу російськими військовими 16 українських військовополонених на Покровському напрямку загинули бійці двох підрозділів ЗСУ – Юрій Бєлоусов, начальник Департаменту війни Офісу генпрокурора. Українське слідство має дані, де саме відбувся розстріл українських військовополонених і який підрозділ збройних сил РФ може бути причетний до вчинення цього злочину. Правоохоронці мають дані про страту російськими окупантами на полі бою 93 українських військовополонених.

ЦИТАТИ

Фелікс Бауманн, посол Швейцарії в Україні: «Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Президент Володимир Зеленський під час поїздки на Сумщину зустрівся з військовими ЗСУ, які виконують завдання в Курській області – Укрінформ. Президент заслухав доповідь командира бригади Героя України Дмитра Волошина про оперативну ситуацію у смузі відповідальності бригади, виконання бойового завдання та взаємодію із суміжними підрозділами. Президент України провів засідання Ставки у Сумській області. Головними питаннями стали захист інфраструктури, енергетики – робота ППО.

Сили оборони вночі 4 жовтня завдали удару по російській базі зберігання пально-мастильних матеріалів «Аннанєфтєпродукт» у Воронезькій області – Генштаб. Підтверджене влучання у щонайменше один із вертикальних резервуарів. Сталося займання. Результати ураження уточнюються.

4 жовтня у тимчасово окупованому Енергодарі вибухнув автомобіль, у якому перебував воєнний злочинець – "начальник охорони" Запорізької атомної електростанції Короткий Андрій– ГУР.

Окупанти РФ перебувають за 7 кілометрів від околиць міста Покровськ, у місті пошкоджено 80% критичної інфраструктури. Попри це, у Покровську залишаються 13 тисяч людей, з них 94 дитини – Сергій Добряк, начальник Покровської міської військової адміністрації

За даними Генштабу, на фронті від початку доби відбулися 79 бойових зіткнень, найнапруженішою ситуація є на Курахівському напрямку.

На Луганському напрямку фронту аеророзвідники Сил безпілотних систем знищили понтонну переправу ворога, якою росіяни постачали підкріплення та боєприпаси – Сил безпілотних систем

***

У ніч на 4 жовтня Росія атакувала об’єкти критичної інфраструктури України. Протиповітряна оборона знищила 9 дронів типу Shahed із 19 запущених, ще 7 було локаційно втрачено – Повітряні Сили ЗСУ.

У Голованівському районі Кіровоградської області вночі 4 жовтня російські загарбники безпілотниками атакували підприємство, поранений чоловік – ОВА.

***

Щонайменше 177 українських військовополонених загинули в російському полоні з початку повномасштабної агресії Росії проти України 

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Харківської, Донецької, Сумської  та Херсонської областей 3 людини загинуло, 23 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Запорізька АЕС цього тижня на 36 годин втрачала зв'язок з єдиною резервною лінією електропередач, що свідчить про нестабільність постачання електроенергії, необхідної для охолодження шести реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки – глава МАГАТЕ.

Через наслідки російської атаки у частині Сумської та Полтавської областей застосовуються аварійні відключення електроенергії – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Кабінет Міністрів України змінив термін явки громадян на військову службу під час мобілізації, скоротивши його до семи-десяти діб залежно від місця проживання – постанова Уряду.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович просить Кабінет міністрів України передбачити хоча б 1 млн гривень на програму з пошукових робіт, зокрема й за зверненнями польських громадян – ЗМІ.

Міністерство внутрішніх справ вже облаштувало 750 пунктів незламності й у разі потреби готове розгорнути ще 450 – Ігор Клименко, глава МВС 

За майже два місяці роботи у застосунку "Армія+" зареєструвалися 300 000 військовослужбовців, а понад 1 000 військових формувань вже використовують його для електронних рапортів – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації

Уряд ухвалив рішення про передання Харкову, Дніпру та Кременчуку 28 модульних газових котелень – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

На 76-му році життя помер відомий футболіст, тренер та функціонер, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Анатолій Дмитрович Коньков – Українська асоціація футболу.

У Шептицькому районі Львівської області невідомий вбив подружжя, яке володіло відпочинковим комплексом; поліція оголосила план перехоплення – Головне управління Національної поліції Львівської області.

Національна атомна енергогенерувальна компанія «Енергоатом» звільнила свого топменеджера Олександра Скопича, викритого в одержанні хабаря – Енергоатом.

***

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання у парламенті законопроєкт про історичне збільшення податків №11416-д – Ярослав Железняк, народний депутат.

Задля підвищення прозорості фінансових операцій та боротьби з ухиленням від сплати податків Україна успішно здійснила свій перший міжнародний автоматичний обмін інформацією за стандартом Common Reporting Standard (CRS) – Мінфін.

Кабінет Міністрів ухвалив два документи, які дозволять залучити додатково майже 62 млн євро фінансування від Європейського інвестиційного банку на енергетику – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

В Україні станом на 4 жовтня аграрії зібрали 56,6 млн тонн нового врожаю з площі 15,8 млн га – Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

НАТО не буде перехоплювати ракети та безпілотники над Україною так, як робить це над Ізраїлем, бо це "два дуже різні ландшафти і поля бою" і це було б "втягненням нас у війну" – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону

Україна закупить у французького відділення спільного франко-німецького концерну KNDS 12 артилерійських систем CAESAR – Себастьян Лекорню, міністр збройних сил Франції

Міністри закордонних справ Франції та Канади Жан-Ноель Барро та Мелані Жолі пообіцяли розробити "дорожню карту" з конкретними заходами для повернення викрадених Росією українських дітей під час міністерської конференції з питань людського виміру, що відбудеться в Монреалі наприкінці жовтня – Укрінформ.

Тренування нової групи українських пілотів на американських літаках F-16 у США будуть сплановані та розпочнуться після того, як вони пройдуть навчання з мовної підготовки – Пентагон.

Депутата Європейського парламенту Пекку Товері обрали головою делегації Європарламенту з питань України – Yle.

Міністерство юстиції США оголосило у четвер про арешт 41 інтернет-домена, який використовувався агентами російської розвідки для комп’ютерного шахрайства і зловживань у країні – сайт Мін’юсту США.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, голова Польської селянської партії, заявив, що блокуватиме вступ України до Євросоюзу, поки не вирішать питання ексгумації і пам’яті жертв Волинської трагедії – Wirtualna Polska.

Ізраїльська авіація завдавала удару в районі на Західному березі Йордану, внаслідок якого був ліквідований лідер місцевого осередку ХАМАС Захі Ясер Абд аль-Разек Уфі – CNN

ВОРОГ

Речник Пєсков заявив, що рішення щодо участі Путіна в самітах G20 і АТЕС ще не ухвалили – росЗМІ.

У проєкті федерального бюджету на 2025-2027 роки Росія заклала 90 млрд рублів на одноразові виплати за укладення контракту з Міноборони, що дозволить набрати до 225 тисяч нових контрактників – росЗМІ.

Самопроголошений Лукашенко каже, що після завершення війни, яку Росія розв'язала проти України за сприяння Мінська, білоруси допомагатимуть у відновленні України – ЗМІ.

У четвер, 3 жовтня, у Новосибірську підпалили будівлю обласного управління Федеральної служби безпеки РФ – пресслужба ГУР.

Білоруські правоохоронці затримали жительку Калінковичів, чия камера на будинку зафіксувати вибух, ймовірно, російського дрона. Жінці погрожують кримінальним переслідуванням – Euroradio. 

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *