Битва за Україну. День шістсот двадцятий перший

Битва за Україну. День шістсот двадцятий перший 06.11.2023 20:10 Укрінформ Український ВПК запустив у серійне виробництво аналог «Шахедів». Команди президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна домовилися про зустріч глав держав у період з 11-17 листопада

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцятий перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У Брюсселі проходить зустріч керівників закордонних дипломатичних місій ЄС, до участі в якій запрошені керівники ключових Європейських інституцій – Укрінформ.

Основні тези виступів на зустрічі в Брюсселі:

  • Входження України до ЄС є найкращим шляхом для гарантування її безпеки, стабільності та заможності на середню й довгострокову перспективу, а сам процес розширення також відповідає геостратегічним інтересам Європейського Союзу – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.
  • Україна, яка нещодавно стала країною-кандидатом на членство в ЄС, стала «прискорювачем» для процесів розширення, на яке інші країни-кандидати чекали довгими роками – Жозеп Боррель.
  • Конфлікт на Близькому Сході не має призвести до ерозії міжнародної підтримки для України – Жозеп Боррель.
  • ЄС надає Україні найбільшу допомогу у протистоянні російській агресії і має зберігати єдність у таких зусиллях, адже ставкою у цій боротьбі є ключові європейські цінності – Жозеп Боррель.
  • Метою у війні в Україні повинен лишатися стійкий і справедливий мир, а не заморожений конфлікт – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.
  • Країни Європейського Союзу не можуть допустити «втоми» від надання допомоги Україні, де зараз вирішується майбутнє європейської безпеки – Роберта Мецола, президент Європейського парламенту.
  • Путін не зміг досягти в Україні жодної зі своїх стратегічних цілей, водночас Росія вже втратила половину власного військового обладнання та більш як 100 тисяч військовослужбовців – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у Брюсселі опублікує цієї середи, 8 листопада, звіт з оцінкою прогресу України на шляху до членства в ЄС, з позитивними рекомендаціями. Але за певних умов – Reuters. Зазначається, що для цього Україна має, зокрема, посилити боротьбу з корупцією та схвалити реформу щодо захисту прав меншин.

***

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів у Преторії переговори з міністеркою міжнародних відносин і співробітництва Південно-Африканської Республіки Наледі Пандор. Головне на переговорах:

  • Міністр МЗС України поінформував про ситуацію на фронті та наслідки російської збройної агресії проти України.
  • Дмитро Кулеба запросив південноафриканську сторону взяти участь в Глобальному саміті миру, проведення якого опрацьовує Україна спільно з партнерами.
  • Під час перемовин йшлося про незаконне вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії.
  • Міністри обговорили експорт українських зернових і продовольчу безпеку в Африку. Кулеба запросив ПАР долучитися до глобальної гуманітарної ініціативи «Зерно з України».
  • Дмитро Кулеба запропонував провести незабаром у Києві бізнес-форум України та ПАР.
  • За підсумками перемовин сторони підписали меморандум про розвиток співпраці у сфері дипломатичної освіти та досліджень між МЗС України та департаментом міжнародних відносин і співробітництва ПАР.

***

Війна в Ізраїлі

  • Те, що палестино-ізраїльський конфлікт не перекинувся на увесь регіон, є успіхом – Ентоні Блінкен, держсекретар США. Блінкен у Туреччині обговорив також підтримку України.
  • Повітряні сили Йорданії на парашутах доставили медичну допомогу в сектор Гази – соцмережа Х (колишній Twitter) короля Йорданії Абдалли II ібн Аль-Хусейна.
  • Підконтрольне ХАМАСу Міністерство охорони здоров'я Гази заявило про понад 10 тисяч загиблих унаслідок бойових дій – The Guardian.
  • Пропускний пункт «Рафах» між сектором Гази та Єгиптом знову відкрився у понеділок для евакуації іноземних громадян та поранених палестинців – CNN.
  • Центральне командування збройних сил Сполучених Штатів оприлюднило інформацію про те, що на Близький Схід прибув атомний підводний човен, оснащений балістичними ракетами – CNN.   
  • Велика Британія відкликала частину співробітників свого посольства зі столиці Лівану Бейрута через побоювання поширення війни у регіоні – Yahoo Finance.
  • Армія оборони Ізраїлю заявляє, що війська вночі захопили опорний пункт ХАМАСу і завдали ударів по 450 об'єктах, які належать палестинським бойовикам – Times of Israel.
  • ООН заявляє, що з початку бойових дій між Ізраїлем і ХАМАСом загинули 88 співробітників Агентства ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) – Times of Israel.
  • Від 7 жовтня, початку війни між ХАМАСом та Ізраїлем, у Франції було скоєно 1040 антисемітських актів. 486 осіб заарештовано за антисемітські дії – Жеральд Дарманен, міністр внутрішніх справ Франції.
  • У Німеччині поліція фіксує значне зростання кількості злочинів на ґрунті антисемітизму – Rheinische Post.
  • Для підтримки Євросоюзом населення Гази Європейська комісія виділить ще 25 мільйонів євро гуманітарної допомоги – сайт Єврокомісії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Київ готується до будь-якого розвитку подій у США наступного року, тому що не може дозволити собі залежати лише від американської підтримки. Тому ми зараз інвестуємо у великих масштабах у власне виробництво всіх видів зброї, значно збільшуючи внутрішнє виробництво та мілітаризуючи економіку».

Мілош Земан, експрезидент Чехії: «Моя найбільша невдача полягає в тому, що я тотально помилявся щодо Путіна, тому що тільки нерозумна людина могла зробити таку трагічну помилку, як вторгнення в Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Під Мар'їнкою ЗСУ розбили російську колону: намагалася штурмувати вночі в туман, в результаті росіяни втратили чотири одиниці техніки і відступили – 79 окрема десантно-штурмова бригада.

– Протиповітряна оборона з вечора 5 листопада знищила 15 із 22 ворожих ударних БпЛА Shahed-136/131 та одну керовану авіаційну ракету Х-59  –  Повітряні сили ЗСУ.

– Сили оборони України продовжили наступальні дії та досягли успіхів на північний захід від Вербового Запорізької області – Інститут вивчення війни. Кадри з геоприв’язкою показують, що ЗСУ просунулися до південно-західного кута ферми сонячних батарей неподалік Підстепового (12 км на схід від Херсона та за 3 км від річки Дніпро), українські сили утримують позиції у селищі Кринки.

– Оператори «Армії дронів» за тиждень знищили рекордну кількість опорних пунктів росіян – 335 позицій. Серед ураженого – 83 бойові броньовані машини, 72 вантажівки, 36 танків та сотні окупантів – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України.

– 6 листопада 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада вперше виступила із заявою щодо ракетного удару військ РФ на Запоріжжі.  Втрачено 19 бійців – повідомлення 128-ї ОГШБр у Фейсбуці.

– На фронті загинув військовий та письменник, автор роману-щоденника «Спокійної ночі» Максим Петренко. Довгий час його вважали зниклим безвісти. Вічна пам'ять Герою…

***

Росія вдарила по Одесі ракетами та БПЛА

  • Внаслідок нічної російської атаки по Одесі пошкоджено 32 будинки та музей в історичній частині міста. Постраждала припортова інфраструктура. 8 місцевих жителів отримали поранення – Олег Кіпер, голова Одеської обласної військової адміністрації.
  • В Одеському художньому музеї внаслідок російської повітряної атаки пошкоджено сім експозицій з творами сучасних художників – МКІП України.
  • В ЮНЕСКО засудили чергову атаку по Одесі, здійснену військами РФ, внаслідок чого було, зокрема, пошкоджено будівлю Національного художнього музею –  соцмережа Х ЮНЕСКО.

– Росіяни почали будувати залізницю з Ростова-на-Дону, через Маріуполь і Бердянськ до Криму. Кримським мостом окупанти уже бояться користуватися – ЗМІ.

– Російські війська минулої доби обстріляли Херсонщину, Донеччину, Дніпропетровщину, внаслідок чого одна людина загинула та ще 11 зазнали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– АТ «Українська оборонна промисловість» за січень-вересень 2023 року збільшило виробництво техніки та озброєння на 62% до показників минулого року – Герман Сметанін, генеральний директор УОП. Український ВПК освоїв виробництво FPV-дронів і запустив у серійне виробництво аналог «Шахедів».

– Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав президентські законопроєкти щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації – Давид Арахамія, голова парламентської фракції «Слуга народу».

– Місія МВФ 6 листопада розпочала свою роботу щодо перегляду виконання Україною програми Механізм розширеного фінансування – пресслужба НБУ.

– В Україні від сьогодні набрав чинності закон про заборону використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків та петард – Євгеній Кравчук, заступник голови комітету з питань Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики.

– Спалах гепатиту А зафіксовано лише у Вінницькій області, в інших регіонах є поодинокі випадки захворювання – МОЗ.

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів.

  • Наразі розслідуються 265 проваджень щодо воєнних злочинів РФ проти довкілля, 14 – за фактами екоциду – Андрій Костін, генпрокурор.
  • Окупанти повністю знищили заповідну зону Джарилгацького нацпарку та два водно-болотних угіддя. Це 1588 га – Міндовкілля.
  • Окупаційна адміністрація вивозить тварин з херсонського заповідника «Асканія-Нова» до краснодарського «Сафарі-парку» і знищує унікальний заповідник – Центр національного спротиву.

***

– Вищий антикорупційний суд обрав екснардепу та бізнесмену Максиму Микитасю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі щодо недобудованих військових складів Міноборони – САП.

– Печерський райсуд столиці обрав народному депутату Олександру Дубінському запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного браслета. Справа стосується організації схеми незаконного перетину кордону для чоловіків призовного віку – Держбюро розслідувань.

– Колишньому заступнику міністра оборони України повідомили про підозру у розтраті майже 1 млрд грн на постачанні для Збройних сил України непридатної військової форми – Офіс генпрокурора.

– Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави розміром 26,840 млн грн народному депутату, підозрюваному у незаконному заволодінні 320 га землі. Також його зобов’язали носити електронний браслет  – САП. За даними джерел Укрінформу в правоохоронних органах, йдеться про народного депутата Роберта Горвата (депутатська група «Довіра»).

– Служба безпеки України упродовж 2022-2023 років заблокувала діяльність 76 ботоферм загальною потужністю понад 3 млн акаунтів – пресцентр СБУ.

– Народному депутату Андрію Ніколаєнку повідомили про підозру у вчиненні смертельної ДТП – Офіс генпрокурора.

***

– В Комітеті з монетарної політики Національного банку очікують зниження облікової ставки на 1 відсотковий пункт до 15% у грудні з відповідним коригуванням інших ставок НБУ за операціями з банками – НБУ.

– Фонд державного майна України за січень-жовтень 2023 року залучив до держбюджету 634 млн грн від оренди державного майна – пресслужба фонду.

– Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 6 листопада 2023 року) експортувала 9,794 млн т зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

– В Україні за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» банки минулого тижня видали 589 пільгових кредитів на загальну суму 2,4 млрд грн – Мінфін.

– Компанія Укргазвидобування з групи Нафтогазу пробурила дві високодебітні свердловини. Разом вони збільшили добовий видобуток компанії на 500 000 куб. м газу – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Французька компанія Cybergun підписала контракт на суму 36 мільйонів євро на поставку Україні озброєння – пресслужба компанії. Передбачається постачання 10 тисяч штурмових гвинтівок, двох тисяч снайперських гвинтівок і 400 гранатометів.

– Державна служба України з надзвичайних ситуацій отримала шість роботів для дистанційного розмінування територій в рамках чергової партії технічної допомоги від уряду Канади – ДСНС.

– Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод оголосив про призначення головою місії СКУ в Україні відомого журналіста, громадського активіста, політика та дипломата Андрія Шевченка – сайт СКУ.

– Десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. Ключова вимога польських перевізників – скасування транспортного безвізу для України – RMF 24. Україна закликає польських перевізників припинити блокаду.

***

– Команди президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна досягли домовленості про зустріч глав держав. Вона відбудеться в листопаді у Сан-Франциско. Переговори пройдуть у межах форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який проведуть з 11 по 17 листопада – Обозреватель.

– Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі в Пекіні з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албанезе заявив, що китайська економіка витримала тиск кризових факторів, стабілізувалася і відновила зростання – МЗС КНР.

– Президент Польщі Анджей Дуда визначився з кандидатурою прем’єр-міністра країни й озвучить її сьогодні ввечері під час телевізійного звернення до польського народу – Марцін Масталерек, голова політичного кабінету президента РП.

– Однією з тем переговорів держсекретаря США Ентоні Блінкена з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом в Анкарі стало питання щодо підтримки України в умовах її протистояння агресії РФ – пресслужба Держдепу США.

– Німеччина досі не визначилася в питанні постачання Україні крилатих ракет Taurus і сумнівається, що ці ракети загалом можуть радикально змінити ситуацію на фронті – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН.

– Місцеві вибори в Молдові пройшли мирно та ефективно, але були затьмарені обмежувальними заходами, вжитими владою країни для забезпечення національної безпеки на тлі втручання з-за кордону – заява Міжнародної місії зі спостереження за виборами у Республіці Молдова.

– У п’яти із шести штатів США, голосування в яких традиційно суттєво впливає на результат виборів президента, в опитуваннях лідирує Дональд Трамп, і лише в одному – Джо Байден – Дослідницький інститут Сієнського коледжу.

– Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що уряд не блокуватиме постачання зброї та боєприпасів Україну від приватних виробників – Bloomberg.

– Нідерландські компанії постачають до Росії «санкційні» товари через Туреччину – ЗМІ.

– 127 британських компаній визнали, що порушували запроваджені проти Росії санкції від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – Financial Times.

ВОРОГ

– Путін ухвалив рішення про свою участь у президентських виборах Росії, які заплановані на березень 2024 року – Reuters.

– Керівника російського державного інформагентства ТАСС Сергія Михайлова звільнили з посади за надто докладне висвітлення заколоту найманців ПВК «Вагнер» – The Moscow Times. Кремль вирішив, що Михайлов, який очолював ТАСС 11 років, виставив керівництво країни у невигідному світлі.

– Економіка РФ ризикує перегрітися через інфляцію та війну в Україні – Міноборони Британії.

– У Держдумі готують законопроект, що передбачає виділення росіянам на окупованих територіях «східноукраїнського гектара» – ЗМІ. Йдеться про отримання земельних ділянок в окупованих частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

– Російські Державні збори Республіки Саха, тобто Якутії, випадково (чи ні) визнали, що тимчасово окуповані території України не є частиною РФ. Там опублікували карту країни-агресора, де не було захоплених регіонів, а заразом «загубилася» і Калінінградська область – Обозреватель.

– Росія планує створити військову базу на території Лівії, дві країни ведуть про це переговори одразу ж після візиту до Москви і зустрічі з Путіним головнокомандувача Лівійської національної армії Халіфи Хафтара – Bloomberg.

– Росія за місяць виробила 115 високоточних ракет з дальністю понад 350 км – дані української розвідки.

– Спікерка Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко запропонувала створити в країні «міністерство щастя» та ухвалити закон про «загальне щастя» – The Insider.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Перше фото: konkurent.ua

Байден Сі Цзіньпін Україна Війна з Росією Герман Сметанін ВПК

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *