Битва за Україну. День п’ятсот дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот дев’ятий 17.07.2023 21:14 Укрінформ Керченський міст у Криму знову закрито. Вірогідно, через результативну атаку морських дронів. Росія офіційно повідомила про вихід із «зернової угоди»

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– «Бавовна» на Кримському мосту

  • В ніч на 17 липня на Кримський міст було здійснено атаку з допомогою двох безпілотних надводних апаратів – ЗМІ. Повідомляють як мінімум про двох загиблих та одного постраждалого.
  • Рух транспорту Кримським мостом зупинено, також зупинено поромну переправу через Керченську протоку – ЗМІ. На Кримському мосту і на пором утворилася черга з машин.
  • Поромною переправою через Керченську протоку перевозить лише вантажний транспорт, легкові автомобілі рухаються т. зв. «сухопутним коридором», що пролягає через тимчасово окуповані території материкової України – ЗМІ. На тимчасово окупованій Херсонщині утворився затор протяжністю понад 5 кілометрів.
  • Російські загарбники заявили, що рух потягів Керченським мостом відновлено – ТАСС.
  • Вибух на Кримському мосту вдарить по престижу Кремля та може створити проблеми для армії РФ – Financial Times.
  • На Росії піднялася хвиля істерії і закликів до ударів по «центрах ухвалення рішень» – Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.
  • Нічна атака на Кримський міст була спецоперацією СБУ та ВМС – "Української правда". Міст атакували за допомогою надводних дронів.
  • Усі деталі щодо організації «бавовни» на Кримському мосту СБУ розкриє після Перемоги – Артем Дехтяренко, речник СБУ.

***

– Росія сьогодні офіційно поінформувала Туреччину, Україну і секретаріат ООН про вихід із «зернової угоди» – Інтерфакс.

– Російське зовнішньополітичне відомство випустило заяву із додатковими поясненнями щодо припинення Москвою дії «Стамбульських домовленостей/зернової угоди».  У РФ вимагають зняти західні санкції з російських добрив і продовольства в обмін на продовження «зернової угоди».

– Реакція світу на рішення РФ щодо входу із «зернової угоди»

  • Чорноморський зерновий коридор може діяти і без участі РФ. Про це заявив Президент Зеленський в інтерв'ю африканським ЗМІ – Сергій Никифоров, речник глави держави. Президент також дав розпорядження МЗС після офіційного сигналу РФ підготувати українські офіційні сигнали до ООН і Туреччини, чи готові продовжувати зернову ініціативу.

  • Першим наслідком непродовження Росією «зернової угоди» буде зростання цін на збіжжя в усьому світі. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба – CBS. Люди у найбільш уразливих регіонах Азії й Африки це відчують. І це буде результатом дій Росії.

  • Ціни на пшеницю виросли на 1,3-3,4% на тлі зниження прогнозу урожаю в ЄС та зупинки зернової угоди – GrainTrade.
  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує поговорити з Путіним про продовження дії так званої «зернової угоди», бо вважає, що російський диктатор теж цього хоче –  Anadolu.
  • Китай готовий тісніше взаємодіяти з усіма сторонами Чорноморської зернової ініціативи для досягнення домовленостей щодо забезпечення світової продовольчої безпеки – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення Росією дії «зернової угоди», незважаючи на зусилля ООН і Туреччини – Твіттер-сторінка Президента.
  • Німецька сторона закликає російське керівництво переглянути своє рішення про вихід із «зернової угоди» та не перекладати це протистояння на плечі найбідніших на цій планеті – Крістіне Гоффманн, представниця федерального уряду.

  • МЗС Австрії наполегливо закликало Росію погодитися на продовження Чорноморської зернової ініціативи, не використовуючи продовольство як зброю – Твіттер-сторінка МЗС Австрії.

  • Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра висловив розчарування тим, що Росія блокує продовження «зернової угоди» – Твіттер-сторінка міністра. Для Росії абсолютно аморально використовувати їжу як зброю.

***

– У роковини трагедії рейсу MH17 Малайзійських авіаліній

  • У Європейському Союзі очікують від Росії визнання відповідальності за катастрофу літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17, коли загинули 298 осіб – «Європейська правда». Про це йдеться у заяві глави зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля.

  • Президент Зеленський вшанував пам’ять жертв рейсу MH17 – Твіттер-сторінка Глави держави.
  • МЗС України висловило співчуття сім’ям та близьким усіх загиблих пасажирів та членів екіпажу літака, а також закликало всі держави співпрацювати для притягнення Росії до відповідальності – МЗС.

  • Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк згадала невинних жертв трагедії – Твіттер-сторінка Брінк. Агресія Росії проти України почалася не у 2022-му, її наслідки відчував увесь світ роками.

***

– Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 17-18 липня здійснить робочий візит до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку – МЗС України. 17 липня він візьме участь у міністерському засіданні Радбезу ООН щодо агресії Росії проти України та заході високого рівня до 25-ї річниці Римського статуту МКС.

– В адміністрації президента Джо Байдена підтвердили, що США дозволять європейським країнам розпочати навчання українських льотчиків на винищувачах F-16. Про це сказав радник Білого дому Джейк Салліван – CNN.

– Перша група пілотів із України вже виїхала на навчання управлінню винищувачами F-16. Україні надали десятки майданчиків для тренувань – Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ.

– Санкції проти «вагнерівців» і «кадировців» допоможуть зменшити воєнні ресурси РФ – Марія Мезенцева, голова української делегації в ПАРЄ, детальніше в інтерв’ю Укрінформу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Росія збила MH17 9 років тому, вбивши всіх 298 людей на борту. Вона роками брехала про трагедію, намагаючись уникнути відповідальності, поки голландський суд не встановив правду. Ми сумуємо за жертвами MH17 і повторюємо: відповідальність за російські злочини неминуча». 

Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини:  «Ніхто не може вести загарбницькі війни у XXI столітті й залишатися безкарним… В очах злочинців Міжнародний кримінальний суд уже є гострим мечем. В очах постраждалих він – надія на те, що їхні страждання не залишаться безкарними…». 

Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони: «Зараз весь світ бачить багатокілометрові затори і порушення мостових конструкцій (Кримського мосту – ред). Що стосується додаткових коментарів причин цього – ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що «Кримський міст – конструкція там зайва». 

Володимир Зеленський, Президент України: «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна». 

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Сили оборони за тиждень на Бахмутському напрямку звільнили близько 7 кв.км. Ідеться про східний фланг. На півдні України протягом тижня вдалося взяти під контроль ще 10,9 кв.км. А загалом за час наступу на Бахмутському напрямку вдалося звільнили понад 30 кв.км території, на півдні — майже 180 кв.км – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

– ЗСУ продовжують наступальну операцію у напрямку Мелітополя та Бердянська в районі Макарівки, Старомайорського, Новодарівки, Приютного, Малої Токмачки, Новопокровки, П'ятихаток та Грозового — є успіх – Ганна Маляр, заступник міністра оборони України. На Таврійському напрямку Сили оборони за тиждень знищили 36 складів боєприпасів противника  134 одиниці ворожої зброї та техніки та 36 складів боєприпасів противника й 2 склади з пально-мастильними матеріалами та взяли в полон 50 окупантів.

– На східному напрямку найактивнішими напрямками є Бахмутський і Лимано-Куп'янський. Ворог хоче зберегти свої позиції під Бахмутом і сам Бахмут. Стягує туди свої резерви, успіху у ворога в контратаках не було – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Протягом доби відбулося понад 15 бойових зіткнень, під час яких 121 окупанта було знищено, 256 – поранено. Знищено чотири ворожі танки, дві самохідні установки, чотири бойові машини піхоти, два міномети, зокрема 240-мм самохідний міномет "Тюльпан", два безпілотні апарати типу "Орлан-10" та два дрони-камікадзе "КУБ", п’ять одиниць автомобільної ворожої техніки.

– Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав бійців на Східному напрямку – Military Media Center. Він заявив, що оперативна обстановка у Східному напрямку складна. В районі Кремінної окупанти намагаються витіснити Сили оборони із Серебрянського лісу на Лиман/Ямпіль. Тут ЗСУ зараз в обороні. Противник накопичує підрозділи на ділянці фронту Куп'янськ-Лиман, де в ці дні дуже "гаряче".

– Безпілотні літальні апарати "Армії дронів" тільки за сім днів знищили щонайменше 38 одиниць військової техніки бійців Збройних сил РФ – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Україна наростила виробництво власних безпілотників у 100 разів.

***

– Обстріли

  • Російські окупанти атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 17 липня. Усі "шахеди" знищено – Сергій Лисак, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації.
  • Зранку ворог обстріляв Вовчанськ Чугуївського району. Є поранений – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.
  • Російська армія завдала ракетного удару по Краматорську, поранено двох людей – Олександр Гончаренко, мер міста.
  • Загарбники вдень обстріляли місто Білопілля у Сумській області, 2 людини загинули та 10 поранено – Юрій Зарко, мер міста.
  • Російські загарбники обстріляли Білозерську громаду, що на Херсонщині, поранені дві жінки – Херсонська обласна прокуратура.

– Ситуація на Запорізькій АЕС залишається складною. НАЕК «Енергоатом» отримує інформацію про мінування станції окупантами. – Петро Котін, президент ДП «НАЕК «Енергоатом».

– Ворог за минулу добу в Херсонській, Донецькій області і м.Харкові вбив 2 цивільних, ще 16 (з них 2 – діти) поранено – ОВА.

***

– В Одесі на пляжі у Пересипському районі було виявлено два вибухонебезпечних предмети – Патрульна поліція Одеської області.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Уряд створив Міжвідомчу робочу групу для підготовки плану заходів з реалізації програми європейських реформ та змін – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. ЄС запускає чотирирічну програму на 50 млрд євро, яка, зокрема, покликана допомогти фінансувати дефіцит бюджету. Ця програма Ukraine Facility також допоможе реалізовувати програму європейських реформ та змін.

– Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку USAID Саманта Пауер вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибула з візитом до Києва – посол США в Україні Бріджит Брінк.

– Обвинувальний акт щодо колишнього президента Віктора Януковича та колишнього заступника міністра юстиції Володимира Богатиря про узурпацію ними державної влади у 2010 році скеровано до суду – Держбюро розслідувань.

– Україні на шляху євроінтеграції треба дозволити розміщення в країні іноземних військових баз, для цього необхідно змінити одну із застарілих норм Конституції – Олексій Резніков, міністр оборони.

– Справа екссвященника УПЦ МП пішла до суду – виправдовував агресію РФ і дякував загарбникам за виконання в Україні «брудної кривавої роботи» – пресслужба столичної прокуратури.

– В Україні через бойові дії та негоду залишаються знеструмленими понад 400 населених пунктів. Енергетики продовжують відновлювальні роботи там, де це можливо – Укренерго.

– Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 17 липня 2023 року залишається стабільним – Енергоатом.

***

– Через саботаж РФ з України не експортовано 25 млн тонн збіжжя – АМПУ.

– Без морпортів експорт української агропродукції знизиться до 3,8 мільйона тонн на місяць – Дмитро Соломчук, народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

– НБУ за минулий тиждень зменшив чистий продаж валюти на міжбанку на 15% до $400 млн – НБУ.

– Ощадбанк цьогоріч уклав нових договорів з великим бізнесом на ₴11,8 мільярда – пресслужба Ощадбанку. Більшість укладених договорів – з підприємствами-представниками аграрно-промислового комплексу та торгівлі.

– Українці через «Дію» придбали військові ОВДП на 1,5 мільярда – пресслужба «Дії».

– На одній з АЕС України вийшов із ремонту енергоблок, який додав енергосистемі 1000 МВт потужності. Генерація повністю покриває потреби споживачів – Міненерго.

– За підтримки Канади на Львівщині відкривають перший кооперативний молокопереробний завод «Набіл» – голова Золочівської районної ради Орест Кавецький.

– «НІБУЛОН» будує катер для водолазної групи розміновування акваторій внутрішніх водних шляхів – Михайло Різак, директор із взаємодії з органами влади та питань сталого розвитку «НІБУЛОНу». Компанія розраховує на підтримку донорів та держави, що дозволить виготовити 15 суден для потреб ДСНС, адже наразі в Україні заміновано понад 16 тис. км² акваторії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– НАЗК внесло DP World, одного з найбільших світових портових операторів, до переліку міжнародних спонсорів війни – УНН. Компанія DP World з Об’єднаних Арабських Еміратів підписала угоду з російською державною корпорацією «Росатом» щодо «розвитку Північного морського шляху». Це принесе в бюджет росії близько 20 трлн рублів (224 млрд дол.)

– Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розраховує на реформування сфери міжнародного права, яке допомогло б притягнути Російську Федерацію до відповідальності за повномасштабну агресію проти України – Tagesschau.

– Рада Безпеки ООН проведе свою першу офіційну дискусію щодо штучного інтелекту (ШІ) цього тижня у Нью-Йорку – Reuters. Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі головуватиме на обговоренні питання ризиків використання штучного інтелекту у вівторок.

– В Брюсселі 17−18 липня, вперше за вісім років,  ЄС і Співтовариство держав Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC) проведуть спільний саміт. Лідери держав обговорять війну Росії проти України –  АРА. У ньому візьмуть участь глави держав і урядів із 60 країн. Серед них — 27 країн ЄС і 33 держави Латинської Америки та Карибського басейну. Офіційно мета саміту – відновлення партнерства двох регіонів світу з метою зміцнення миру та сталого розвитку.

– Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що Україна матиме одноголосну підтримку всіх членів НАТО на наступному саміті у Вашингтоні – «Еспресо».

– Шведський уряд оголосив про виділення понад $584 мільйонів для відновлення України та проведення реформ, спрямованих на набуття країною членства в ЄС. Про це повідомив міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Юган Форссел – The Guardian.

– Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає Україні понад 500 млн доларів додаткової гуманітарної допомоги та обладнання для ДСНС на 2,3 млн доларів – Саманта Пауер, адміністраторка USAID.

– Hyundai приєднається до проєкту післявоєнного відновлення України. Відповідну угоду компанія підписала з представниками Міжнародного аеропорту «Бориспіль» щодо майбутнього проєкту розширення аеропорту – The Korea Herald.  Планується відновлення злітно-посадкової смуги та будівництво нового вантажного терміналу.

– США в рамках пакету військової допомоги передадуть Україні танки Abrams до кінця літа 2023 року, а не восени цього року, як передбачалося раніше – ЗМІ.

– Федеральний уряд Канади анонсував нову імміграційну програму для українських переселенців. Вона дасть змогу возз'єднатися тим сім'ям, які розділені між двома країнами – CBC News.

– Уряд Великої Британії запровадив санкції щодо 14 росіян з огляду на спроби російської влади знищити українську національну ідентичність, зокрема проти 11 причетних до примусової депортації українських дітей – пресреліз уряду.

– Шведський виробник засобів особистої гігієни Essity продав бізнес у РФ за 1,2 млрд шведських крон (майже 117 млн дол) – пресслужба компанії.

– Французька група Danone і данська пивоварна група Carlsberg втратили свої активи в Росії. За рішенням Путіна, з 16 липня їхні частки в АТ «Данон Росія» та ТОВ «Пивоварна компанія Балтика» передали під зовнішнє управління Федерального агентства з управління державним майном – Ліга.Новини.

– У Китаю проблеми з ВВП. У другому кварталі він виріс лише на 0,8% через падіння експорту – Financial Times.

ВОРОГ

– Путін у понеділок увечері проведе нараду щодо ситуації на Кримському мосту – російський «Інтерфакс». Він доручив віце-прем'єру Марату Хуснулліну на місці організувати роботу з проведення ремонтно-відновлювальних робіт на Кримському мосту.

– На територію Центрально-Африканської Республіки на ротацію прибули сотні бійців ПВК «Вагнер» – Al Arabiya. Офіційна мета прибуття нових найманців – ротація і навчання військових та правоохоронців ЦАР, відповідальних за безпеку під час національного конституційного референдуму, запланованого на 30 липня.

– Третя колона ПВК «Вагнер» прибула до Білорусі – ЗМІ. У складі колони щонайменше 20 різних машин модифікацій, вони рухаються зі прапорами РФ і з символікою ПВК "Вагнер".

– Російський штурмовик Су-25 упав у Краснодарському краї в Азовське море, пілот катапультувався, але помер дорогою до лікарні – росЗМІ. Військові повідомили, що штурмовик упав під час виконання навчального польоту через відмову двигуна.

– У Росії чиновникам заборонили користуватися технікою Apple для роботи – Financial Times. Обмеження використання цієї техніки посилюються через підозри в шпигунстві.

– У Росії оголосили двоетапне підвищення внутрішніх цін на газ, яке перевершило прогнози. – «Интерфакс». Йдеться про підвищення оптових цін для всіх категорій споживачів – як населення, так і промисловості.

– У Молдові вбито лідера компартії невизнаного Придністров'я Олега Хоржана. РосЗМІ пишуть, що його начебто зарізали.

Підготувала Жанна Телеганова

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *