Полковник ЗСУ і львівський підприємець брали “відкати” на закупівлях для військових, обох затримали

Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки викрила ще одну схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України. У результаті комплексних заходів у Києві «на гарячому» затримали начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника – гендиректора львівської компанії-постачальника оборонних товарів. Про це повідомляє СБУ. Вони налагодили схему «відкатів» під час укладання контрактів.

– За даними слідства, військовий посадовець мав отримати від підприємця хабар у розмірі майже 45 тис. доларів США. За цю суму він обіцяв укласти договір про поставки оборонних товарів для ЗСУ. СБУ затримала обох фігурантів під час передачі першого «траншу» – 14,6 тис. американських доларів. При цьому сума запланованої угоди підприємця із Збройними силами становила 36 млн грн, – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці заблокували реалізацію цієї оборудки та унеможливили подальші махінації з бюджетними коштами, які призначенні для фінансування потреб українських захисників. Вони провели понад 30 обшуків на роботі та вдома у фігурантів у Києві та Львові. У результаті вилучили  комп’ютери, мобільні телефони, носії електронної інформації, документи та чорнову бухгалтерію із доказами злочинної схеми. Окрім того, майже 10 млн готівки у гривневому еквіваленті, походження якої з’ясовується.

Наразі обом затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди) та ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави – 10 млн грн кожному.

Триває розслідування, встановлюються й інші можливі учасники вказаної протиправної схеми. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

  • У Києві затримали керівника одного з головних управлінь Міноборони, який причетний до розкрадання бюджетних коштів під час держзакупівель. Чиновник привласнив 1,5 млрд грн, замовляючи артилерійські снаряди для ЗСУ за завищеною ціною. Це на 130 млн грн перевищило вартість продукції за прямим договором з виробником.
  • Наприкінці 2023 року Державне бюро розслідувань затримало Гринкевича, який намагався за $500 тисяч підкупити одного із керівників ДБР. Суд відправив його під варту з альтернативою у вигляді застави у розмірі понад 420 млн. грн.
  • 9 січня заступник міністра оборони Віталій Половенко заявив, що відомство розірвало укладені договори із родиною Гринкевичів. Проте залишився один контракт з афілійованими з нею компаніями, який детально вивчає Міноборони, – щодо постачання харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях.

Фото Фото 19 Сiчня14:46

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *