Під загрозою повноцінного блекауту: які наслідки знищення Трипільської ТЕС

Фото: t.me/nvua_official

Під час нічного удару Росії було повністю зруйновано Трипільську ТЕС. Як це могло статися, коли ще влітку 2023-го у «Центренерго» запевняли, що Трипільська ТЕС облаштована фізичним захистом від обстрілів на 100%, який план реалізовує ворог та які наслідки чекають на споживачів?

«Масштаби руйнувань жахливі»

Як повідомили у «Центренерго», у ніч на 11 квітня РФ атакувала Трипільську ТЕС у Київській області, і внаслідок удару вона повністю зруйнована.

«Масштаби руйнувань жахливі, – зазначив голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота. – Грошима це не оцінити. Це для нас найбільший виклик за всю історію підприємства».

Враховуючи, що 22 березня 2024-го РФ повністю знищила Зміївську ТЕС у Харківській області, а 25 липня 2022-го російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині, «Центренерго» втратило 100% генерації. А поки писався матеріал, Росія вдарила КАБами по Сумській ТЕЦ. 

Про наслідки атаки минулої ночі повідомили і в «Укренерго». Як зазначено на сторінці компанії у фейсбуці, ворожими ракетами пошкоджені підстанції «Укренерго» та об’єкти генерації в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. З 6:31 на Харківщині введені графіки аварійних відключень.

«У ворога є план»

– Обстрілами були повністю зруйновані енергетичні потужності «Центренерго», – зазначив у коментарі Коротко про голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. – Це означає, що ми втратили серйозні енергетичні потужності в Києві та Київській області, а також в Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях. Також ми втратили ще й маневрові потужності, тобто тепер ми не зможемо покривати пікові навантаження по електроенергії вранці та ввечері. Якщо не вдасться балансувати постачання у пікові години за допомогою імпорту, зазначені вище регіони сидітимуть без світла.

Тому, каже експерт, питання підвищення тарифів наразі вже не настільки актуальне, як питання, як взагалі забезпечити споживачів електроенергією. По факту, як ми бачимо, захистити генеруючі потужності та всі підстанції неможливо.

– Дивуватися нема чому, з позиції ворога це навіть було очікувано, – відзначив у розмові з Коротко про енергетичний експерт Юрій Корольчук. – Вважаю, що по ГЕС більше не будуть завдавати ударів, бо ті потужності, що залишилися, вже не здатні забезпечити всі потреби споживача. З огляду на те, що відбувається, у ворога немає мети знищити все. Є якійсь інший план. На мій погляд, він полягає в тому, щоб через суттєве пониження потужності маневреної генерації змусити активніше використовувати АЕС.

Фактично, продовжує експерт, у влади зараз два шляхи. Перший – берегти АЕС та відключати промислових і побутових споживачів настільки, наскільки треба. Другий – навантажувати більшою роботою АЕС, маневрувати ними – тобто розганяти та зменшувати потужності кожного дня. Це може обернутися дуже поганими наслідками для блоків.

«Відключення неминучі»

За словами Юрія Корольчука, потужності Трипільської ТЕС дещо перебільшуються.

– Зараз ЗМІ пишуть, що її потужність складала 3600 МВт. Але там по електроенергії навіть проектна потужність буда 1800 МВт, і вона не використовувалась на повну. Максимально працювали на 1000 МВт, а то й менше. Хоча, звісно, і 1000 – це дуже великий обсяг, який закривав потреби Київської області, частину Черкаської, частину Житомирської, тобто немало. По Трипільській ТЕС ситуація складна, але все ж таки сподіваюсь, що це попередня оцінка, і насправді знищено не все. З загального об’єму близько 500 МВт потребуватиме довгострокового ремонту, а приблизно 500 МВт можна відновити до осені, – зазначив експерт.

Якщо подивитися разом з попередніми атаками, ситуація, звісно, погіршилася, каже Юрій Корольчук. Тож взимку на Україну чекає чималий дефіцит.

– Взагалі зараз вийшло в ремонт з того, що використовувалось, близько 4,5 тис. МВт разом з ДніпроГЕСом, а разом з Трипільською ТЕС – 5,5 тис. МВт, – наводить експерт конкретні цифри. – До зими реально відновити 2,5 тис. МВт, а 3 тисячі до зими не відновлять. Враховуючи дефіцит зими, що минула, загалом виходимо на дефіцит наступною зимою близько 4 тис. МВт. Взимку вся Україна споживає 14 МВт, а в нас буде 10 МВт. Зрозуміло, що за таких обставин відключення неминучі.

Щодо підвищення тарифів, то, на думку Юрія Корольчука, в будь-якому разі воно б відбулося, навіть без прив’язки до ракетних ударів. Підвищення потрібно для самої енергосистеми, але для ремонтів воно нічого не дасть.

До речі

Так казали ж, що все «захищено»?

У серпні минулого року у «Центренерго» запевняли, що Зміївська ТЕС оснащена засобами фіззахисту від обстрілів на 70%, а Трипільська – взагалі на 100%.

Проте, якщо вчитатися в минулорічне повідомлення «Центренерго», стає зрозуміло, що все було зовсім не так, як в заголовках ЗМІ. Тоді в компанії заявили, що «фізичний захист критично важливих елементів об’єктів ТЕС від падіння уламків ракет, непрямих атак БПЛА та інших ушкоджень виконується шляхом влаштування штучних захисних споруд навколо них». Як бачимо, про захист від прямого влучання навіть не згадувалося.

В новині «Центренерго» від 18.08.2023 говориться, що важливі елементи ТЕС не захищені від прямих ударів. Скріншот centrenergo.com

Проте, каже Олег Попенко, на такий захист витратили мільярди. Тож питання щодо відповідності вартості «облаштування» і його якості залишаються. 

– Тільки 9 млрд грн виділили на захист “Центренерго”. Це й є Трипільська, Зміївська та Вуглегірська ТЕС, – відзначив Попенко у коментарі Коротко про. – А загалом на захист об’єктів критичної інфраструктури було виділено 50 млрд гривень. По факту, як ми бачимо, об’єкти зруйновані , і Україні загрожує повноцінний блекаут.

Якщо почитати заголовки ЗМІ, дійсно здається, що на захист пішли шалені гроші, погоджується Корольчук. Але, по-перше, їх пішло значно менше, по-друге, який захист вони могли зробити?

– Для ТЕС неможливо зробити «саркофаги», як для ЧАЕС, не можна навіть уявити, скільки часу та грошей могло б на це піти, – підсумував експерт. – Дійсно, заяви щодо захисту були, і зараз керівництво «ловлять за язик». Але, на мою думку, вони що могли, те й зробили. По суті, вони могли зробити тільки «пасивний захист», тобто покласти мішки з камінням та поставити бетонні блоки. Логічно було б захищати генеруючі потужності ППО, але наразі це виглядає нереальним.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *