В колонії плів кікімори, а буде штурмовиком. Засуджені почали укладати контракти із ЗСУ

Фото: надане Олегом Цвілим

Близько 350 засуджених вже отримали умовно-дострокове звільнення для мобілізації. Понад 4 300 клопотань на розгляді, заявив в інтерв’ю The New York Times міністр юстиції Денис Малюська.

Тільки із однієї Райківецької виправної колонії (№78) до навчальних центрів ЗСУ поїхали 50 чоловік за рішенням Хмельницького міськрайонного суду. Розгляд заяв відбувався у режимі відеоконференції, всі добровольці пройшли військово-лікарську комісію. Більшість відбувала покарання за крадіжки.

Про те, як запрацював закон про мобілізацію утриманців колоній, Коротко про розповів голова правління ГО “Захист в’язнів України” Олег Цвілий.

Грошове забезпечення – як в усіх військових

– Хлопці, які вже в навчальних центрах, пишуть, скидают фотографії, кажуть, що всім задоволені. Ставлення нормальне, харчування хороше, форму видали. Контракт підписаний на рівні з усіма, тобто грошове забезпечення таке саме, як в усіх військових, – інформує Олег Цвілий.

За його словами, процедура така:

– Командири підрозділів дають заявки на обласні ТЦК та СП, що вони готові взяти засуджених. Наприклад, у 3-ю штурмову. Представники терценру їдуть до виправних закладів і розповідають, які є пропозиції. Добровольці зголошуються, пишуть заяви. Військово-лікарську комісію вони проходять в колонії, куди виїжджають лікарі. До проходження ВЛК претензій ми не чули.

Олег зазначає, що засуджених запрошують не тільки у штурмовики. Є заявки від механізованих бригад, від артилеристів. Єдине – звільнені умовно-достроко не можуть служити в Нацгвардії.

Ув’язненим військові розповідають про те, як ті можуть захистити Україну. Фото: facebook.com/brunogrubich

Давно просилися на фронт

Коли закон вступив в силу, заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі телемарафону повідомила, що заяви на умовно-дострокове звільнення подали понад 3000 засуджених. Олег Цвілий каже, що це цілком реальна цифра, але отримати звільнення зможуть не всі. Здебільшого – через стан здоров’я.

– У багатьох тест показав гепатит, але можуть бути різні його форми. З одними можна йти до війська, з іншими – ні. Зараз хлопці шукають можливості, щоб розкрити свої тести і все-таки прорватися на фронт. Ми намагається розворушити Центр охорони здоров’я Державної виконавчо-кримінальної служби, щоб таких добровольців долікували.

Достатньо велика кількість заяв пояснюється тим, що багато ув’язнених і раніше просилися на війну, але мали відмову, бо не було законних підстав. Про це розповідали суддям умовно звільнені на Хмельниччині, про це свідчить й приклад Віталія Кононенка з Бердичівської виправної колонії №70.

– Віталій неодноразово судимий, відбував покарання за крадіжки. З перших днів повномасштабного вторгнення написав до президента прохання про помилування, щоб долучилися до Сил оборони, але його не почули, – каже Олег Цвілий. – Не в змозі сидіти просто так, він вирішив допомагати фронту, чим може. І став плести захисні кікімори для бійців.

Кононенко одним з перших в Україні уклав контракт із ЗСУ і вже носить військову форму.

В колонії Віталій Кононенко (ліворуч) плів кікімори. Олег Цвілий (праворуч) дякує йому за волонтерство. Фото надане Олегом Цвілим

Чи будуть спецокопи для спецпідрозділів?

Почин видається вдалим, що буде далі – покаже час. За законом умовно-достроково звільнені мають служити в спеціальних підрозділах при військових частинах. А для цього заявка має бути принаймні на десять чоловік. Чи зможуть такі запити заповнювати, коли закінчиться перший потік ентузіастів, поки невідомо. У бесідах із суддями добровольці із Райківецької виправної колонії визнавали, що там залишається велика кількість осіб, які не бажають звільнятися, щоб іти на війну.

– Засуджені значитимуться в спецпідрозділах при військових частинах. Ми наполягали на тому, що це має бути добровільний вибір – або в спецпідрозділ, або у звичайний. Але законодавці вибору не дали. Ми ще не знаємо, чи будуть умовно-достроково звільнених утримувати окремо від інших бійців, чи ні.

Лінія фронту – не санаторій, де є номери “економ” та “люкс”. Спецокопи для спецпідрозділів, напевне, не ритимуть.

Ускладнює мобілізацію засуджених і така вимога закону, що на засіданні комісії в колонії, яка буде вирішувати, подавати чи не подавати добровольця на УДЗ, має бути присутній представник військової частини. Відряджати людину з Донецького чи Миколаївського напрямку, припустимо, до Івано-Франківської області – це клопіт. Таку участь можна було передбачити на відеоконференції.

Правозахисники кажуть, що стежитимуть за процесом.

Які вимоги висуває закон

  • Не пізніше ніж через 24 години після набрання ухвалою суду чинності умовно-достроково звільненого конвой Нацгвардії має доставити до ТЦК та СП для укладання контракту з визначеною для нього військовою частиною.
  • На командира частини покладається здійснення адміністративного нагляду за умовно-достроково звільненим терміном на один рік.
  • Умовно-достроково звільненим забороняється перебувати поза межами дислокації військової частини. Вони можуть виїхати тільки з дозволу командира.
  • Якщо після підписання контракту умовно-достроково звільнений вчинить нове правопорушення, то суд призначатиме покарання за сукупністю вироків – із зарахуванням терміну попереднього ув’язнення.
  • Якщо умовно-достроково звільнений ухилятиметься від обов’язків по контракту, йому загрожуватиме від 5 до 10 років позбавлення волі.
  • Звільнені умовно-достроково позбавлені права на щорічну основну відпустку. Надається тільки відпустка за сімейними обставинами на 10 днів або тимчасове звільнення у зв’язку з хворобою чи після поранення.
  • Якщо під час воєнного стану буде проводитися демобілізація, на умовно-достроково звільнених вона не поширюватиметься. Припинити контракт колишні в’язні зможуть тільки після війни або за станом здоров’я – згідно з висновком ВЛК про непридатність до служби.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *