Музей Булгакова не буде відмивати червону фарбу із меморіальної дошки письменнику – Новини на KP.UA

Музей Булгакова не буде відмивати червону фарбу із меморіальної дошки письменнику

Музей Булгакова у Києві не буде відмивати червону фарбу, якою невідомі облили оновлену меморіальну дошку письменнику. Таким чином музей хоче акцентувати увагу на тому, що “історію треба вивчати, а не відкидати”.

– Під час війни Російcької Федерації проти України постаті наших співвітчизників з контроверсійними поглядами піддаються переосмисленню. Внаслідок дій невідомих в ніч з 27 на 28 травня 2023 р. меморіальна дошка Михайлу Булгакову набула теперішнього вигляду. Історію треба вивчати, а не відкидати. Для того, щоб ніхто не забував про це, дошку збережено у спотвореному вигляді, – пояснили у музеї. 

27 травня у мережі опублікували фото оновленої меморіальної дошки на будівлі музею. Напис змінили з російської на українську, а Булгакова замість “російського радянського письменника” назвали “видатним киянином”. Наступного дня меморіальну дошку облили червоною фарбою.

У вересні 2022 року Національна спілка письменників України запропонувала закрити музей Булгакова і натомість відкрити музей композитора та фольклориста Олександра Кошиця, який жив у цій будівлі на Андріївському узвозі в Києві. Музей тоді оголосив, що оновить концепцію, але закривати музей чи змінювати його назву не планує. 

У серпні 2020 року меморіальну дошку Булгакову демонтували з фасаду жовтого корпусу Київського університету імені Тараса Шевченка (Інститут філології). Таке рішення пояснили тим, що Булгаков був українофобом, а наразі став маркером російської окупації.
 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *