Москвичі про дрони над Москвою: Гаразд, Рубльовка, а нас за що – Новини на KP.UA

Москвичі про дрони над Москвою: Гаразд, Рубльовка, а нас за що?

Фото: REUTERS/Evgenia Novozhenina

«Москва, 30 травня 2023 року, нова реальність» – напевно, під таким заголовком у майбутні підручники історії увійде опис останнього (хоч би як двозначно це звучало) весняного ранку в столиці Росії. Під торохтіння безпілотників та звуки пострілів ППО прокинулися жителі Москви та Підмосков’я, схопили свої мобільні телефони та висунулися у вікна – знімати наліт. Частина БПЛА були збиті, частина приземлилася в квартирах приголомшених москвичів. Жертв немає, руйнувань теж, подряпини та поламані віконні укоси не беруться до уваги.

Ніколи такого не було і знову

Отже, повернемося на три тижні тому, коли в ніч на 3 травня дрони не дали виспатися мешканцям Кремля. Чиї це були дрони – досі невідомо. І щоб там не вигадувала російська пропаганда, Україна відкинула всі звинувачення. Злегка побитий дах однієї з веж та охриплі від зойку обурення пропагандисти – ось і всі збитки.

Цими днями був наліт на Київ – із загиблими, пораненими та зруйнованими будинками. Росія чесно сказала, що то вона. І удар по лікарні у Дніпрі – справа рук росіян. «Просто ППО українців відхилило ракету, що летіла до центру ухвалення рішень, і направило її на лікарню»… – сказав з усмішкою один «військор». Цинізм зашкалив, у повітрі запахло адекватною відповіддю.

Випадково чи ні, але у вівторок зранку до Москви прилетіли дрони. Якби росіяни знали свою історію, вони згадали б, що 28 травня 1987 року (у день прикордонника, до речі) абсолютно безперешкодно на Великому Москворецькому мосту приземлив свою «Сесну» 19-річний пілот-аматор з Німеччини Матіас Руст. З мосту «Сессна» скотилася до собору Василя Блаженного, і Руст ще годину роздавав автографи присутнім, перш ніж був заарештований.

Така символічність непроста, особливо з огляду на любов росіян до сакральних дат. А може, просто збіг… Але так чи інакше, країна, яка хвалилася іскандерами, які ще нещодавно «сміються», за 30 з гаком років не навчилася адекватно протистояти загрозам з повітря, продемонструвавши стару і діряву системи повітряного захисту. Частину апаратів, звичайно, збили, але ті, що долетіли, наприклад, до Рубльовки, навіть порадували деяких несвідомих громадян, які зраділи, що рублівські буржуї зараз отримають за заслуги.

Москва, Істра, Красногорськ, Одинцово, Барвіха почули звуки війни. Телеграм-канали кричали про збитих 32 безпілотників, міністерство оборони РФ рапортувало про вісім, збито з яких було п’ять. Телеканали, традиційно помовчавши з ранку, опівдні вибухнули обуренням – доки? А користувачі соцмереж запитували, заламуючи руки – «А нас за що?»

У цей же час Київ намагався оговтатися від нічної атаки дронів із Росії. У Голосіївському районі загинула людина, четверо госпіталізовано, уламки збитих дронів пошкодили будинки та автомобілі – понад 50 одиниць. Столицею України запустили 31 безпілотник – 29 було збито. У Росію прилетіло набагато менше, і точно не 32.

Хто живе в Ромашковому та Тимошкіному?

Отже, на середину дня офіційно відомо: дрони в Москві потрапили до трьох житлових будинків: на Профспілковій вулиці, на вулиці Атласова в Новій Москві та на Ленінському проспекті. Начинка дрону – три вибухові пристрої – не здетонували.

Тут би запитати: якщо це справ рук України, то що це за тренувальні польоти з болванками, які не вибухають? Демонстрація сили? Так, Україна її чудово демонструє і без цих «авіашоу». Може, дрони запустили якісь криворукі особи, які перебувають набагато ближче до Москви, ніж українці? Наприклад, із Підмосков’я? І така теорія розглядається.

Мер Москви Собянін повідомив, що в “ході атаки ніхто серйозно не постраждав”, а вдома отримали незначні пошкодження. На три години мешканців кількох під’їздів із цих будинків евакуювали, потім люди повернулися до своїх квартир. Страшна атака, просто кров холоне у жилах… І це після заборони градоначальника запускати дрони над столицею!

Над Рубльовкою губернатор Московської області Андрій Воробйов нарахував п’ять збитих дронів. Очевидці розповідали про десять дронів, які заплуталися у деревах.

Найточнішим був депутат Держдуми Росії Олександр Хінштейн, який опублікував «первинний перелік» місць падіння збитих БПЛА у Підмосков’ї. Це Красногірський район (село Іллінське та село Тимошкіне), Одинцівський район (села Роздори та Ромашкове), Істринський район (селище Грінфілд). Неподалік села Роздори, в Ново-Огарево, знаходиться резиденція президента Росії Володимира Путіна, в самих Роздорах, як кажуть росіяни, розташовані державні дачі та особисті будинки чиновників та бізнесменів – аж до міністрів та глави «Газпрому».

«Безпілотники цілилися у військові об’єкти, а на житлові багатоповерхівки їх перенаправила російська ППО»… Чомусь пропагандисти не поспішають озвучувати цю версію, яку пропонували Україною. Може тому, що їм давно вже не вірять навіть свої?

Нелякані росіяни ще не знають, що знімати місце прильоту небажано. Фото: REUTERS/Maxim Shemetov

Усе за планом

Не лякані війною москвичі і жителі передмість, які воліють стежити за війною онлайн і відправляти на забій нещасних провінціалів, з мазохістським задоволенням зняли на камери айфонів роботу ППО, в коментарях до новин поділилися, що в Іллінці живуть Роттенберги, а недалеко інше цікаве. От якби туди долетіло, а не впало збите – було б цікавіше.

Улюлюкання в мережах стоїть таке, що навіть головний пропагандист країни Соловйов обурюється, мовляв, не можна радіти ударам по Москві, і по Рубльовці, зокрема там теж живуть росіяни. Правда, рублівські росіяни мають з десяток громадянств інших країн, і дітей вважають за краще народжувати там, де громадянство відразу дається по праву народження, та й сам Соловйов (у дівстві Шапіро) має посвідку на проживання в Італії – але зараз же не про це! А про те, що над районом Рубльово-Успенського шосе п’ять БПЛА збили, а над цілим містом Москва три не збили.

Втім, все ж таки йде за планом. Або як ще розцінити мовчання президента цієї країни, який, за словами його прес-секретаря Пєскова, не планує звертатися до громадян цієї ж країни, бо протягом дня у нього «зустріч із представниками креативних індустрій».

Про всяк випадок нагадуємо значення фрази «креативна індустрія»: до культурних та креативних індустрій відносяться театральні та образотворчі види мистецтва, кінематограф, телебачення та радіо, музика, видавнича справа, комп’ютерні ігри, нові медіа, архітектура, дизайн, мода та реклама.

Подумаєш, безпілотники прилетіли якісь! Жертв немає? Розходимося!

Щоправда, після зустрічі з «креаклами» Путін на ходу таки дав вичерпний коментар:

– Вони провокують нас на дзеркальні дії, побачимо, що з цим робити. Ну подивимося.

Спокій тільки спокій

Спокій глави держави підтримують його соратники. Наприклад, голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов без частки хвилювання називає атаку дронів на Москву інформаційною акцією.

– Ця акція розрахована на те, що зараз підніметься хвиля паніки, почнуть цю справу мусолити. Нам головне цього не допустити. Це акт залякування, спрямований на мирне населення… У нас дуже велика країна і завжди знайдеться лазівка, де безпілотник може пролетіти, оминаючи райони розташування засобів протиповітряної оборони.

Десь вдалині регочуть «іскандери», а в Думі терміново просувають закон про кримінальну відповідальність за відео- та фотозйомку як БПЛа, так і засобів ППО. У редакції газет і ТБ спустили темники, за якими вся інформація про «атаку дронів» була насичена лише позитивними наративами: «успішно спрацювала ППО», «реакція федеральних служб» та керівництва Москви та Московської області була миттєвою, а робота – якісною та зосередженою; «мети провокації не досягнуто; «Завдання атаки було психологічним, але жителі показали спокій та витримку ».

Саме «спокій і витримку» продемонстрував громадянин Росії Євген Пригожин, засновник ПВК «Вагнер», коментуючи подію. Якщо опустити недруковані слова, його реакція виглядає приблизно так

– Я знаю про безпілотників у Москві і, звісно, ​​переживаю. Ми на роки відстаємо від супротивників і не робимо нічого, щоб їх наздогнати. Це я як фахівець говорю. А зараз скажу як громадянин РФ. Ви худоби! Ви міністерство оборони, якого… ви припускаєте приліт цих безпілотників до Москви? Те, що вони на Рубльовку летять до вас додому – та й… з ним! А що людям звичайним робити, коли у їхні вікна врізаються безпілотники з вибухівкою?

Пригожин не додав, що у московських квартирах вибухівка не спрацювала, а у київських – уже неодноразово. Схоже, в Росії забули, що війна – це жорстока гра, в яку грають кілька сторін. І кожна з них має право і захищатися, і атакувати, якщо вже доводиться брати участь. Чи хтось думав інакше?

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *