Мобілізація 2.0 у Росії: офіційно поки що немає, але вже йде

Фото: t.me/itsdonetsk

У Росії триває тиха істерика через чергову хвилю мобілізації, яка чи то буде, чи ні. Різноманітні і суперечливі заяви і коментарі політиків, «військкорів» і «знаючих людей», що виключають одна одну, викликали новий хаос на додаток до вже наявного.

Триста тисяч голів

– Мобілізації в травні не буде за жодних умов, – заявив у інтерв’ю російським телеканалам голова оборонного комітету Держдуми Андрій Картаполов. – Мобілізація – це пройдений етап. У нас сьогоднішня система комплектування Збройних сил забезпечує виконання всіх завдань, які стоять перед нами у рамках СВО.

Такі самі за змістом слова звучали від Картаполова у вересні 2022 року, рівно за добу до початку справжньої «могилізації» росіян та співчуваючих.

Щоправда, 300 тисяч голів із мобілізаційної хвилі-2022 кудись безслідно пропали, але це не суть.

Винен, звичайно, Зеленський. Це він повідомив на весь світ, що в РФ з 1 червня готується мобілізація третини мільйона людей. У Росії кричать «Наврал!». Ну а підвищення призовного віку до 30 років, ловля нещасних «мобиків» і «СОЧей» (що самовільно залишили частину) на окупованих територіях України, вручення повісток мігрантам у самій Росії – це так, це нічого не означає.

Та якщо поставитися до всього серйозно, то указ Путіна про мобілізацію у вересні 2022 року не скасовано. Тобто вона ніби й не закінчувалася, а продовжується.

Але є нюанс

Більше схильні вірити росіяни «військкорам», які діляться з ними здобутою в поті та сльозах інформацією про те, що мобілізація буде. Якийсь воєнкор Романов, широко відомий у вузьких колах, лаконічно повідомив у своєму телеграм-каналі:

– Мобілізація у травні. Цифру знаю, не озвучуватиму. Рекомендую підготуватись кожному. Екіпірування, медицина, фізика. Якщо є «свої» підрозділи – нехай уже готують вам «ставлення».

Щоправда, наприкінці схлипнув: «Набиратимуть масово, в армії гостра нестача людей».

Таким чином, «військкор Романов» дав зрозуміти, що мобілізація буде, а кількість мобілізованого “поголів’я” має сильно здивувати супротивника, тобто це не 300 тисяч, а набагато більше. Якщо й ця армія тихо згине в авдіївських лісопосадках, то для цього військкор має «соломку» – «договорняки». Адже мали ж перемогти!

Як можна перемогти у військовій операції – на це питання філологи розгублено мовчать. Операцію можна розпочати і закінчити, а перемогти – у війні чи битві. Але за слово «війна» в Росії громадян садять у в’язницю, хоча чиновники ні-ні та й бовкнуть, мовляв, війна у нас. І ніхто їх під білі рученьки не тягне до СІЗО, і ногами не штовхає.

Ще один російський «військкор» Роман Альохін пише про мобілізацію 1-1,5 мільйона людей, щоб захоплювати великі українські міста. Ні, «в плани країни не входить окупація українських територій», як заявляв Путін 24 лютого 2022 року. Мабуть, трошки пограються і одразу віддадуть.

– Або хоча б 500 тисяч солдатів набрати. Але є нюанс із забезпеченням та підготовкою новобранців: ми повинні розуміти, що для 500 тис. осіб потрібно 500 тис. автоматів, 500 мільйонів набоїв, як мінімум, мільйони гранат, а також екіпірування, медицина та СІБЗ. Крім того, в армії, в якій керують професіонали, розуміють, що для зниження втрат потрібно щонайменше 2 місяці якісних інтенсивних тренувань та злагодження, – розмірковує Альохін. І пропонує всім росіянам починати готуватися вже зараз: якщо не “злагоджуватись”, то качати прес, вивчати пристрій автомата та закуповувати собі обмундирування. Так-так, багата, сильна і незалежна країна не спромоглася нашити бушлатів своїм воякам.

Фейки це, вкидання чи сувора реальність – поки що невідомо. Відомо лише одне: «урфін джюс» у Кремлі не зупиняючись клепає армію своїх дерев’яних солдатиків і має плани на їхніх дітей. Якщо солдатики, звичайно, встигнуть завести потомство.

Скільки цього разу Кремль готується набрати «мобиків», наразі невідомо. Фото: REUTERS

Ціль – Харків

«У Росії, схоже, продовжується прихована мобілізація. У московському метро та на вокзалах регулярно видно групи по 5-10 осіб з речами, бомжуватих на вигляд, з регіонів під командою старшого. Кудись їдуть? Поки їхав 4 станції, бачив три групи. Те саме спостерігав і за першої хвилі мобілізації», – пишуть читачі опозиційного російського телеграм-каналу «Місто Глупов».

Не вірити їм не виходить – російська пропаганда не надто й приховує свої наміри, але на ТБ говорить прямо протилежне. Наприклад, доволі велика кількість жителів РФ в інтернет-просторі і прямо, і натяками повідомляють, що мета «мобілізації 2.0» – Харків, перша столиця України і столиця «ХНР» якби мрії здійснились. Місто, яке дало серйозну відсіч як у 2014-му, так і в 2022-му, та й зараз вистоює під масованими ракетними ударами. Навіть на російському ТБ закликають знищити місто.

– Взяття чи руйнування міста деморалізує українське суспільство, – спокійно в ефірі констатує чергова « розмовляюча голова », яка бажає «зламати через коліно» Україну. Знищення міста в чужій країні обговорюється в телестудії спокійно, повсякденно, з доказами та переконливо. Настільки страшне це спокійне обговорення росіянами вбивства українського міста та всієї України, що відсутність в українців емоцій з приводу безперервних російських бід – потоп, пожежа, теракт – цілком зрозуміла і вже не засуджується.

Мільйон за путівку в окоп

Коли у пропагандистів вичерпуються сили доводити, що ніякої мобілізації не буде, вони починають розповідати про небувалу кількість добровольців, які готові захищати інтереси Батьківщини зі зброєю в руках. Які інтереси Росії можуть бути в Одесі, Харкові чи в Авдіївці, ми можемо припустити, але пропаганда, як і раніше, дбає про «повернення споконвічних земель руських» і твердить: «вони самі хотіли на нас напасти».

У російському міноборони гордо заявили, що з початку 2024 року 100 тисяч добровольців виявили бажання брати участь у «СВО». Нібито особливо зросла їхня кількість наприкінці березня завдяки охочих «помститися за теракт у «Крокусі ». Щоправда, підписували добровольці контракт із автоматом у боці чи під страхом інтимного знайомства зі шваброю, відомство мудро промовчало.

Звичайно ж, зовсім не через мобілізацію і всього, що з нею пов’язано, губернатори двох областей – Ростовської та Краснодарської – підвищили одноразову регіональну виплату за укладення контракту приблизно до 1 млн рублів. Десь радісно скрикнули майбутні вдови-власниці білих «лад», і, до речі, ті ж російські «військкори» пошепки доповіли своїм читачам, що контракти, які пропонують підписати мобілізованим та добровольцям, не тривають менше 3 років. Якщо прикинути на око швидкість утилізації російської армії в Україні за 2 роки, то майбутні вдови можуть спати спокійно – вірняк, гроші будуть! Шанс для чоловіка повернутися додому в красивому пластиковому мішку дуже великий.

У військо можуть насильно викликати резервістів, «загнати на контракт» строковиків, а також мобілізувати росіян, які перебувають у запасі. У російських військкоматах не під запис говорять про мобілізацію як про справу вирішену. Також заплановані військові збори «запасників», після яких значну частину присутніх змусять підписати контракт і відправлять воювати в Україну. Що ж, як співається у «Колисковій для ворога»: «Ти ж хотів землі цієї, тож тепер змішайся з нею, станеш сам моєю землею!»…

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *