Потріскані та сухі губи: це симптоми хвороби чи неправильний догляд

Потріскані губи зазвичай є результатом неправильного догляду за ними, особливо в екстремальних погодних умовах. Тонка шкіра губ, позбавлена сальних залоз, також дуже чутлива до недостатнього зволоження організму.

Крім того, потріскані й дуже сухі губи можуть бути ознакою і більш серйозних проблем зі здоров’ям. Про всі можливі причини потрісканих губ, та що робити і як уникнути такої проблеми, розповідає лікарка сімейної медицини Кристина Шевченко.

Чому губи тріскаються і пересихають

Вплив несприятливих зовнішніх чинників, таких як сухе повітря, мороз, використання електрообігрівачів або кондиціонерів, іноді є основним джерелом сухих і потрісканих губ. Також сприяти розвитку подібної проблеми може порушення питного режиму (вживання надто малої кількості води), дефіцит вітамінів (переважно з групи В і вітаміну А), а також нестерпність деяких продуктів харчування або інгредієнтів у косметиці.

Слід також підкреслити, що терміни “сухість” і “потріскані губи” є взаємозамінними і випливають один з одного. Потріскані губи є наслідком їх пересихання і пов’язаної з цим втрати еластичності епідермісу.

Часте розтріскування губ також може бути наслідком:

Проблем зі щитоподібною залозою. Аутоімунних системних захворювань, таких як діабет, псоріаз, шкірні захворювання, хейліт, періоральне запалення, хвороба Крона. Гормональних порушень. Захворювань слизової порожнини рота.

Підвищена сухість губ і тріщини на них можуть стати результатом вживання деяких ліків, наприклад, діуретиків, хіміотерапевтичних препаратів, ретиноїдів або місцевих засобів проти акне, наприклад на основі саліцилової кислоти. Однак часто справа в наших шкідливих звичках — кусати губи, облизувати їх на вітрі та холоді, використовувати невідповідну косметику, все це найчастіше і стає причиною появи сухості та тріщин.

Коли слід іти до лікаря з потрісканими губами

Якщо тривалий час на губах, незважаючи на використання зволожувальних і захисних бальзамів для губ, залишаються незагоєні тріщинки, що поглиблюються до крові, стаючи дедалі більш запаленими й болісними, необхідно відвідати дерматолога. Фахівець виключить можливість бактеріальної суперінфекції, контактного дерматиту або призначить відповідні засоби.

Сухість шкіри може бути одним із симптомів гормональних або обмінних порушень, а тріщинки, обвітрені губи та куточки рота можуть свідчити про їхнє виникнення. Так, за такого захворювання як гіпотиреоз (дефіцит тиреоїдних гормонів), шкіра і волосся стають надзвичайно сухими і насамперед, страждають губи. Крім того, цій проблемі може сприяти тривале приймання антибіотиків, раціон із високим вмістом цукру, карієс і знижений імунітет.

Як лікувати сухі й потріскані губи

Сухість губ можна лікувати різними способами. Більшість людей використовують домашні засоби для лікування, але якщо сильно потріскані губи починають кровоточити або їхній стан не поліпшується, незважаючи на догляд, необхідно відвідати дерматолога. Хворобливі тріщини, особливо в куточках губ, зміна кольору губ на червоний або темно-рожевий, поява білого нальоту, вузликів, виразок мають спонукати якомога швидше записатися до дерматолога на приймання.

Як запобігти сухості та тріщинам губ

Потріскані губи завдають болю, мають некрасивий вигляд, ускладнюють нанесення макіяжу, навіть приймання їжі стає проблематичним. Саме тому варто дотримуватися принципу: профілактика краща, ніж лікування.

Правила профілактики свідчать, що:

Регулярно користуйтеся захисними бальзамами — наносьте їх щоразу, коли виходите на вулицю, незалежно від сезону; найкраще рішення для губ — помади, що містять натуральні олії, віск, олію ши, алое вера, мед, ланолін, гліцерин. Обирайте на літо захисні помади з УФ-фільтром із коефіцієнтом не нижче 15. Пийте багато води, щоб шкіра залишалася зволоженою. Ретельно обирайте кольорові помади та бальзами; слід уникати тих, які містять консерванти, сильні фарбувальні пігменти, нікель. Не використовуйте чужу косметику, призначену для губ.

Потріскані губи — проблема, яка часто загострюється восени та взимку. Тому перед виходом з дому завжди наносьте захисну помаду на основі олії ши, олії какао, вітамінів А і Е.

Найкращі вітаміни для потрісканих губ

Схильність до появи тріщин на губах може бути зумовлена нестачею в організмі вітамінів групи В і А. Тому найкращий спосіб заповнити дефіцит вітамінів — це багата й різноманітна дієта. Так, Вітамін В2 (рибофлавін) є найбільш важливим з погляду його впливу на сухі губи, а міститься він у чорному хлібі, м’ясі, субпродуктах, рибі, горосі, квасолі. Джерелами вітаміну А здебільшого є продукти тваринного походження, такі як печінка, риба, яйця, молоко і солодка картопля. Однак, якщо з якихось причин раціон недостатньо багатий на продукти з підвищеним вмістом цих вітамінів, а аналізи крові вказують на дефіцит, можна використовувати широкий спектр БАДів з їхнім вмістом.

Топ-новини зараз:

• Вартість медикаментів: що зараз відбувається з цінами та доступністю ліків
• Китай побудує залізницю до Європи в обхід Росії
• Нововведення для ФОП: з 1 липня можуть скасувати пільги для підприємців
• Китай обурений через рішення на саміті G7: Фесенко пояснив причину

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *