“Збереження здорового глузду до пізньої старості та омолодження організму”: Як відновити роботу мозку, щоб він працював, як в молодості

До образливого незручна ситуація, коли зустрічаєш на вулиці знайомого і ніяк не можеш згадати його ім'я. І начебто воно крутиться десь на кінчику язика, але ніяк не хоче вибиратися з глибин пам'яті, інформує Ukr.Media.

У такі моменти нічого розумнішого, як поскаржитися на старість, на думку не спадає. Але старість тут зовсім не до чого. Винувата тільки наша лінь і небажання навантажувати мозок. І це — науково доведений факт.

Є дивовижна книга "Нейрофітнес, або Мозок для продуктивного життя" американського нейрохірурга Рахула Джандіала — одного з найавторитетніших фахівців світу не лише в хірургії, а й у галузі відновлення мозкової активності після тяжких травм, перенесених інсультів або на тлі хвороби Альцгеймера.

Роботу мозку можна не тільки відновити, а й підняти до вершини активності після будь-якого захворювання, не кажучи вже про вікові зміни, якими ми так любимо виправдовувати власну забудькуватість.

У книзі описано безліч випадків відновлення роботи головного мозку за розробленою нейрохірургічною системою. І сьогодні, хочемо вам розповісти про напрочуд прості, але від цього не менш ефективні рекомендації.

"Дихання 4-4-4-4"

Таке дихання ще називають уважним чи "ритмічним". Невірно думати, що його винайшов Рахул Джандіал. Ця практика вже понад 2500 років застосовується йогами та буддистськими ченцями. Рахул брав участь у багатьох дослідженнях, результатом яких стало науково обґрунтоване підтвердження взаємозв'язку між ритмічним диханням та омолодженням головного мозку.

✔ На тлі ритмічного дихання посилюється робота мигдалеподібного тіла, яке відповідає за реакцію організму на найсильніші емоції, і тим самим людина ефективніше справляється зі стресом. А стрес — одна з головних причин швидкого старіння організму.

✔ Ритмічне дихання стимулює зростання нервових волокон у корі головного мозку, яка не тільки регулює частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск, відповідає за концентрацію уваги, а й допомагає зберігати розум холодним, оберігаючи його від емоційних сплесків. А значить, розумовий процес йде швидше, а на пошук правильних рішень йде менше часу.

✔ Завдяки ритмічному диханню активізується робота нейронів головного мозку і збільшується кількість зв'язків між ними, отже покращуються і всі когнітивні функції організму: мова, концентрація уваги, вміння сприймати предмети на дотик і здійснювати цілеспрямовані рухи. Тобто все те, що страждає першим за старечої деменції.

✔ Регулярне ритмічне дихання посилює зв'язки між різними відділами головного мозку, підвищуючи розумову активність та одночасно заспокоюючи нервову систему. І це найдивовижніше.

Виявилося, що на тлі ритмічного дихання загострюється наше так зване "шосте почуття". Це не те, що прийнято вважати інтуїцією. Йдеться про здатність головного мозку вловлювати сигнали від усіх органів і систем та миттєво реагувати на найменші зміни в їхній роботі, знижуючи рівень тривожності та купуючи панічні атаки.

Перше, що потрібно зробити — знайти відокремлене місце, відключити телефон, щоб він раптово вас не потурбував, прийняти зручну позу та розслабитись. Постаратися, всього на 5-10 хвилин, прогнати з голови суєтні думки. Усю увагу сконцентрувати на своєму диханні і більше ні про що не думати.

  • Рахуйте подумки 1-2-3-4 та робіть глибокий вдих через ніс (це важливо).

  • Затримати подих, рахуючи подумки: 1-2-3-4.

  • Спокійно видихайте, знову ж таки через ніс, та рахуйте 1-2-3-4.

  • І знову порахувати 1-2-3-4 перед тим, як зробити черговий вдих.

Не повірите, але це все, що потрібно робити. За твердженням Джандіалу, саме регулярне ритмічне дихання позбавило багатьох його пацієнтів необхідності хірургічного втручання.

Двічі на тиждень — відмовитися від сніданку

За основу нейрохірург взяв результати наукових досліджень нейробіологів знаменитого університету Джона Хопкінса. Зокрема, праці Марка Маттсона, у яких було переконливо доведено, що саме уривчасте голодування запускає процеси омолодження в організмі та продовжує життя.

Рахул вважає, що незначні розвантажувальні дні благотворно позначаються насамперед на роботі головного мозку, змушуючи прокинутися всі органи, звідси і наступні позитивні реакції. Такі як зниження рівня цукру в крові, регуляція артеріального тиску і посилення метаболічних процесів.

Джандіал насамперед випробував цю систему на собі, і тепер не тільки двічі на тиждень пропускає сніданок, а й практикує так звані 16-годинні вікна голодування. Коли останнє приймання їжі — максимум о 5-й вечора, а потім, до наступного сніданку тільки вода і чай у необмежених кількостях.

Він каже, що така система харчування допомагає йому концентруватися, легше переносити багатогодинну напругу під час найскладніших операцій, зберігаючи ясність розуму та чітку координацію.

Своїм пацієнтам нейрохірург радить відмовлятися від першого приймання їжі не частіше 2-х разів на тиждень, з розривом у 3 дні, оскільки і цього цілком достатньо, щоб зупинити розвиток деменції та запобігти захворюванню, пов'язаному з втратою пам'яті.

Рідше сидіти та лежати, частіше стояти

Деякі з нас, більшу частину часу проводять у сидячому положенні. Давайте додамо до цього ще 8-годинний сон і виходить, що на таке корисне для розуму вертикальне положення залишається всього нічого. А це неприродно для людської природи, адже мозок людини створений для тих, хто ходить прямо.

Саме у вертикальному положенні виробляє максимальну кількість білка BDNF (нейротрофічний фактор мозку), який називають протеїном для молодих нейронів. Він не тільки стимулює їхню появу, а й контролює їх розвиток, допомагаючи виживати.

Погодьтеся, нічого складного, трудомісткого та недосяжного. Особливо, коли йдеться про збереження здорового глузду до пізньої старості та омолодження організму.

Стаття написана з ознайомлювальною метою і не є рекомендацією.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *