Вчені назвали властивість характеру, що захищає мозок від деменції

Дослідження американських вчених показало, що сумлінність є ключовою рисою характеру, що сприяє збереженню когнітивних функцій навіть за наявності неврологічних змін, пов'язаних із хворобою Альцгеймера. Провідний автор дослідження, доктор Ейлін Грем, зазначає, що сумлінні люди краще справляються з когнітивними викликами старіння, інформує Ukr.Media.

Дослідження виявило, що наявність сумлінності, яка характеризується організованістю, відповідальністю та самодисципліною, сприяє високій когнітивній стійкості. Це означає, що навіть в умовах погіршення структури мозку, пов'язаного зі старінням або хворобами, такі люди зберігають кращі розумові здібності.

На відміну від цього, дослідження також показало, що невротичні риси, як-от схильність до тривожності або песимізму, корелюють із нижчою когнітивною стійкістю. Це означає, що такі особистісні особливості можуть прискорювати когнітивне старіння.

Доктор Грем наголошує, що зміна рис характеру може бути можливою через особисті зусилля або спеціалізовані програми, що відкриває нові можливості для запобігання погіршенню розумових здібностей у літньому віці. Це надає підґрунтя для розробки профілактичних стратегій, спрямованих на поліпшення когнітивного здоров'я в осіб старшого віку.

Результати дослідження ґрунтуються на аналізі мізків 1375 померлих, зіставлених з їхніми психологічними та когнітивними профілями, що дає нове розуміння взаємозв'язку між особистістю та здоров'ям мозку. Ці відкриття можуть значно вплинути на підходи до догляду за літніми людьми, пропонуючи індивідуалізовані заходи для підтримки та поліпшення їхнього когнітивного стану.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *