Закон про мобілізацію: дубль два. Які зміни очікують на розгляд і як оцінюють їх експерти

Закон про мобілізацію: дубль два. Які зміни очікують на розгляд і як оцінюють їх експерти 01.02.2024 11:36 Укрінформ Зайти з другої спроби – Кабмін вніс на розгляд ВР оновлений законопроєкт, який стосується реформи мобілізаційної системи. Які основні зміни він пропонує і якою може бути доля – розбираємось далі

За день до завершення першого місяця року, 30 січня, на сайті ВР з’явився проєкт закону “про мобілізацію”, як його називають спрощено, –  повна назва: “Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

Епопея зі змінами у мобілізаційній системі триває від 26 грудня 2023 року, коли  Кабмін запропонував до розгляду Верховній Раді законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". Детальніше про те, якими бачать зміни експерти та що було враховано у попередньому законопроєкті читайте у матеріалі Укрінформу за посиланням.

Попередник цього законопроєкту викликав хвилю дискусій. Розуміючи потребу поповнення лав військовослужбовців і збільшення контролю щодо ухилянтів, саме варіанти поповнення лави запасних, уніфікації і прозорості системи контролю та призову стали і найбільшим викликом для  колективу авторів. Здається, що будь-які рішення не будуть приємними всім, а “підсолодити” непопулярність у проєкті може  рівність всіх щодо обов’язків. Скажімо, Валентин Бадрак, директор «Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння» наполягає на необхідності єдиного підходу до всіх: “Мають бути чіткі правила для всіх. Запит на справедливість – одна із найважливіших вимог, яка має бути врахована у новому проєкті”. 

Військовий експерт Михайло Самусь зосереджував увагу на потребі людиноцентричності у підходах до підготовкеи та мобілізації військовозобов’язаних: “Ми живемо в іншій, демократичній країні, коли людина є центром всіх процесів, на відміну від тоталітарної, де в основі є держава. В цьому саме і є принципова проблема, яка в нас зараз існує. Реформа мобілізаційної системи має бути не лише косметичною, а  принциповою: стати людиноцентричною”.

11 січня 2024 року уряд офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію, однак терміни повторного внесення проєкту, як зазначав Давид Арахамія,  голова парламентської фракції “Слуга народу”, не обговорювалися. Натомість експертне середовище очікувало на новий документ якомога швидше. Михайло Самусь, зокрема, пояснював потребу швидкого ухвалення необхідністю поповнити лави військових до початку нової літньої кампанії. “Якщо Україна не покаже результатів на полі бою 2024 року, то у 2025 році новий президент США цілком ймовірно відмовить виділяти нам допомогу.  Нам треба добитися успіху, який ми планували на минулий рік. Тому ця реформа мобілізаційної системи має відбутися швидко. Якщо це розтягнути на пів року, то саме тоді в нас має бути активна фаза наступальних операцій”.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *