Ротація в Міноборони: за що подякуємо Олексію Резнікову і чого чекаємо від Рустема Умєрова?

Ротація в Міноборони: за що подякуємо Олексію Резнікову і чого чекаємо від Рустема Умєрова? 04.09.2023 22:15 Укрінформ Резніков зміг налагодити постачання зброї в Україну, а Умєров має примножити спадщину попередника і зреалізувати все те позитивне, що про нього кажуть

3 вересня Президент Зеленський анонсував заміну міністра оборони України. Він підтвердив намір звільнити Олексія Резнікова. Його місце займе голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Звісно, формально заміну міністра оборони має ще затвердити Верховна Рада, проте мало хто сумнівається, що це стане технічним рішенням і станеться вже цього тижня: чинний голова Міноборони уранці 4 вересня уже подав у відставку, а голосування очікується 5-го. Майбутній міністр — написав заяву про звільнення з посади у ФДМ. Голосування за його кандидатуру, скоріше за все, буде 6-го вересня. Тож, чекаємо.

А поки спробуємо відійти від сумної традиції, коли про екс-очільника нічого хорошого ніхто не скаже. У випадку з Олексієм Рєзніковим це було б особливо несправедливо. Тож нагадаємо, що позитивного для України та ЗСУ встиг зробити уже майже колишній глава Міноборони Резніков (до речі, рекомендуємо прочитати його велике інтерв’ю (тут і тут), яке він дав “Укрінформу” незадовго до подання заяви про відставку), за що йому варто подякувати. А також окремо про те, чого ми очікуємо від його наступника — Рустема Умєрова? 

Можна по-різному ставитись до Резнікова, але за понад 500 днів Великої війни він справді багато зробив для обороноздатності України

Олексій Резніков очолив відомство в листопаді 2021 року — незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення. Ще до цього, як голова Мінреінтеграції, він потрапив у декілька рейтингів найвпливовіших людей України за версією українських медіа. Окрім того, він був одним із перемовників від України у «нормандському форматі» та першим заступником голови української делегації в Тристоронній контактній групі.

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення новий міністр закликав надати Україні наступальну зброю, однак чимало союзників на той час відкидали таку можливість. Втім, Олексій Резніков  у багатьох випадках таки зумів переконати їх в тому, що неможливе – можливе.

“Рєзнікову є за що подякувати, адже він очолив міністерство оборони в дуже непростий період для України. Ворог готувався до наступу, нашій державі було надзвичайно важливо здійснити швидкі кроки для того, щоб отримати від міжнародних партнерів необхідну оборонну підтримку. Йому вдалося здійснити певні кроки з реформування оборонного відомства, зокрема у сфері закупівель. Багато хто забув, але відповідний закон парламент ухвалив лише у 2020-му. А входити в якусь практичну площину ми почали лише у 2021-му. Міністру Резнікову довелося по-новому будувати систему закупівель, яка всі ці роки була радянською, на 99% закритою, корупційною. Вважайте, він робив це все під час повномасштабної війни, – коментує директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь. – Але найголовніше — Резнікову вдалося налагодити механізми отримання від партнерів західної зброї. Лише згадайте, з чим ми зустрічали ворога 24 лютого 2022 року і чим витурюємо його з нашої землі сьогодні. А починали ми, по суті, зі зброї для ведення партизанської війни, якої, до того ж, було недостатньо. Нині ж маємо уже багато сучасних засобів”.

Зустріч у форматі "Рамштайн"

Результати роботи міністра Резнікова дійсно справляють враження. Ось основне: ми отримали – НАТІвські танки,  сотні інших танків, делекобійні гаубиці і Хаймерси, далекобійні ракети, тисячі ББМ, сучасну ППОЮ, касетні боєприпаси; отримаємо – літаки «F-16», розгортаємо виробництво боєприпасів, вже розгорнули масове виробництво БПЛА і ще багато іншого. От за це все і потрібно йому подякувати, бо політичні домовленості (у них Олексій Резніков теж відігравав значну роль) то одне, а практична реалізація – це саме робота МО.

“І в цьому, без перебільшень, також величезна заслуга Резнікова і його команди. Особисто він доклав величезних зусиль для створення формату "Рамштайн", своєрідної антипутінської коаліції, де щоразу Резнікову вдавалося "вибивати" з партнерів необхідну номенклатуру для забезпечення українського війська. Втім, у суспільства є запит на зміни, запит побачити когось іншого в кріслі міністра. Звісно, такий запит сформувався не без допомоги журналістів-розслідувачів. Це добре чи погано? Особисто в мене є низка питань до розслідувань, в яких фігурувало Міноборони й особисто Резніков. Тобто залишився такий присмак певної політтехнологічності, відчуття замовлення. З іншого боку… Нічого страшного немає у тому, що в демократичній країні одна людина змінює іншу.”, – переконує військовий експерт. І додає, що Резнікову, який за понад 500 днів Великої війни справді багато зробив для обороноздатності України, можна симпатизувати, можна критикувати, але поливати брудом — точно не варто.

Міністр багато чого зробив над суміжністю ЗСУ із військами НАТО. Україна навіть обійшла деяких членів Альянсу за кількістю впроваджених стандартів НАТО. Його відомство взялося за цифровізацію даних, зокрема для військово-лікарських комісій та територіальних центрів комплектування.

“Попри все, Резнікову таки варто подякувати. Не на кожного міністра оборони звалюються такі випробування. Навіть не знаю, чи погодився б він обійняти цю посаду в листопаді 2021 року, знаючи, що через чотири місяці йому доведеться стати однією з ключових фігур в кривавій боротьбі за виживання України. "Ми розуміли, що вторгнення буде, але моя велика помилка, що я недооцінив цинізм росіян. Я не вірив, що вони скидатимуть бомби на наші міста” – сказав Резніков в інтерв'ю "Форбс" у квітні 2022. Заслуга міністра в тому, що він зміг налагодити тісну координацію та співпрацю з головнокомандувачем ЗСУ генералом Валерієм Залужним та іншими військовими топ-посадовцями. І найголовніше, Резніков зміг налагодити роботу з партнерами в форматі "Рамштайн". Сподіваюсь, його наступник піхопить цей прапор – наступний "Рамштайн" уже 18-24 вересня”, – нагадує керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

Політолог Володимир Фесенко: “Резнікову можна подякувати перш за все за налагодження конструктивної співпраці Міноборони з керівництвом Збройних Сил України. Така співпраця сприяла ефективним діям Сил Оборони України і нашим перемогам на фронті. Нагадаю, що до призначення Резнікова керівники Міноборони і Збройних Сил конфліктували між собою. По-друге, Резніков запам’ятався своєю результативною і яскравою роботою на платформі “Рамштайн”.

Сказав своє слово й Мирослав Гай: “Можна по-різному ставитись до Резнікова, але це був точно не Єжель, Саламатін чи Лебедєв, що відверто нищили ЗСУ і тепер знаходяться в РФ. Є і інші міністри оборони, що нагидили Україні, фактично готуючи агресію РФ… Резніков же не тільки не нагидив, але й отримав пост в найскрутніший час для держави. Його наступнику буде ще важче. Тому, можу тільки подякувати за те, що він був у цей час, коли ми могли не вижити”.

А це — політичний експерт Євген Савісько: “ Скандали, що час від часу виникали довкола його міністерства, завершилися нічим. Враховуючи набутий досвід, встановлені контакти та вміння приховувати свої справжні емоції, пан Резніков може стати успішним послом у Великій Британії”.

Вимоги до Умєрова будуть дуже високі, багато чого залежатиме від того, чи зможе він привести в Міноборони свою команду

У 41-річного глави Фонду Держмайна Рустема Умєрова послужний список теж неабиякий — колишній народний депутат від фракції "Голос", секретар парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, співголова міжфракційного об’єднання "Кримська платформа". До приходу в політику він був бізнесменом та радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Після початку повномасштабного російського вторгнення він увійшов до складу української делегації для переговорів із представниками Росії. У липні 2022 року очолив тимчасову слідчу комісію з контролю за використанням військової допомоги Україні. У вересні 2022 року був призначений головою Фонду держмайна.

За відгуками — Умєров розумний та компетентний, він має широку мережу контактів в Україні та за її межами, показово, що говорить не лише англійською, а й турецькою (і має добрі контакти в Анкарі), є гарним комунікатором.

Рустем Умєров

"В Умєрова хороша репутація, від гарно проявив себе на чолі ФДМ, залишаючись на посаді без скандалів та конфліктів. Саме він, судячи з різних джерел інформації брав участь в низці міжнародних переговорів, зокрема в пошуку боєприпасів у незахідних країнах. Кажуть, що він один із трьох в керівництві держави, з ким напряму може спілкуватися президент Туреччини Ердоган. Ще двоє — Президент України та глава його Офісу. Схоже, що в команді Зеленського Умєров неофіційно відповідає за переговори з представниками мусульманського світу",— характеризує кандидата в міністри Володимир Фесенко.

Втім, і це найголовніше, – що ми від нього чекаємо як від міністра оборони воюючої України?

“Від Умєрова ми чекаємо перш за все налагодження внутрішнього ладу в роботі Міноборони і подолання тих проблем, які виникли в роботі міністерства в сфері державних закупівель, – каже пан Фесенко. – Звичайно, необхідно зберегти і всі позитивні тенденції та напрацювання в роботі відомства”.

Політолог Микола Давидюк акцентує на тому, що пан Умєров має хорошу репутацію як в Україні, так і серед західних партнерів: “Хочеться побачити від нього ту ефективність, яку очікує країна в ситуації, в якій ми перебуваємо. Чи складно буде йому налагодити комунікацію з партнерами, зокрема у форматі "Рамштайн. Не думаю, що це буде проблема. Навпаки. Умєров має класний прозахідний імідж, який може бути кристалізований у непогану комунікаційну історію”.

Павло Лакійчук відзначив те, що пан Умєров є представником корінного кримськотатарського народу, батьківщина якого досі залишається під російською окупацією.

“Не секрет, що деякі з наших міжнародних партнерів "дуже бояться ескалації" і з острахом чекають на початок звільнення Криму від окупантів. Уявіть тепер чи зможуть вони кинути в очі українському міністру оборони: "Ну навіщо вам той Крим…". Для мене призначення нового міністра – добрий знак. Але знаки – знаками, а зміни – змінами. Чи вдасться Умєрову докорінно змінити систему роботи Міністерства оборони? Адже сьогодні ті методи кризового менеджменту, які були прийнятні в перші місяці вторгнення, вже не виглядають ефективними, викликають запитання. При цьому переналаштувати систему необхідно плавно, не зупиняючи ні на день, ні на годину – бо дехто потирає руки "коней на переправі не міняють". Виклики серйозні”.

За словами експертів, багато чого залежатиме від організаторських та комунікаційних нового міністра, а також від тої ступені свободи дій, яку він матиме. Простіше кажучи, судити про ефективність Умєрова можна буде по його заступниках. Тобто, чи зможе він привести в Міноборони свою команду?

“Вимоги до нового міністра будуть дуже високі. Особливо в питанні боротьби з корупцією. Основне його завдання — продовжувати ті реформи, які розпочав Олексій Резніков, зокрема у сфері закупівель”, – наголошує Михайло Самусь.

Він нагадує, що днями стало відомо про створення нової Агенції із закупівель, яка безпосередньо займатиметься матеріально-технічним забезпеченням армії – тими ж «яйцями», «куртками» й так далі.

“Рустем Умєров має зробити усе, щоби закупівлі здійснювалися максимально ефективно і прозоро. А його зусилля щодо поставок озброєння ЗСУ мають бути щонайменше такими ж, як у Резнікова, якому це добре вдавалося. Сподіваюся, що Умєров також налагодить міцні стосунки з міністрами оборони та військовими чиновниками країн-членів Альянс, – акцентує пан Самусь. – Нарешті, сподіваюся, що новий міністр оборони стане інтегратором, візьме на себе лідерство в кооперації Міноборони з іншими міністерствами, як от з Мінстратпромом та Мінцифри. Бо інколи виникають парадоксальні ситуації, коли, наприклад, виробництвом морських дронів займається СБУ, а закупівлями наземних дронів – Мінцифри. При цьому окремо якісь проекти ще веде Мінстратпром. Тут має бути державний, системний підхід, а не спорадичність і хаос”.

Євген Савісько ще раз нагадав, що призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони відбувається напередодні запланованого на 18 вересня чергової зустрічі у Рамштайні.

“Часу повноцінно підготуватися в Умєрова немає, а там потрібно добре розбиратися в усіх питаннях — як в тих, що будуть обговорюватися, так і в тих, що були опрацьовані раніше. А це вкрай важливо, з тим, аби вчасно нагадати союзникам про обіцяне, погоджене та невиконане, – каже політичний експерт. – Між тим, Рустем Умєров поєднує в собі риси по-своєму унікальні. Він свій і для Заходу, і для Сходу. Має налагоджені зв'язки в Сполучених Штатах, Парламентській асамблеї Ради Європи, а також в Туреччині та Саудівській Аравії. А саме серед східних країн підтримка України найменша ”.

Відтак новому міністру оборони доведеться це також виправляти.

“Загалом же — Умєров хороший менеджер, вміє бути непублічним. Крим для нього не абстрактний термін, це його батьківщина, і для того щоб її звільнити він буде робити максимум. Дві очевидні на сьогодні проблеми – налагодження ефективної роботи міністерства оборони на всіх щаблях та отримання якомога більшої та своєчасної допомоги від союзників”, – резюмує Євген Савісько.    

Мирослав Ліскович. Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *