Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят восьмий 04.09.2023 20:11 Укрінформ Міністр оборони Резніков подав у відставку. Чергова масована атака дронами по Ізмаїльському порту на Одещині. Частина з них впали і здетонували на території Румунії

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  4 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади міністра оборони. Верховна Рада розгляне заяву про його відставку на найближчому засіданні, До Верховної Ради також надійшла заява Рустема Умерова про звільнення з посади голови Фонду державного майна України, він є кандидатом на посаду нового міністра оборони – Руслан Стефанчук, Голова ВРУ.

– Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони, Комітет з питань економіки підтримав звільнення Рустема Умєрова з посади голови Фонду державного майна – Ярослав Железняк, народний депутат з фракції «Голос».

– Верховна Рада розгляне звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони у вівторок, 5 вересня. Розгляд кандидатури Рустема Умєрова заплановано на 6 вересня – LIGA.net з посиланням на співрозмовників в керівництві фракції «Слуга народу».

– З 5 по 7 вересня в українських судах відбудеться розгляд трьох справ, в яких Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов намагаються відстояти свої бізнес-інтереси, що зазнали втрат після націоналізації Приватбанку – Приватбанк.

***

– Сили та засоби Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищили 23 ворожі ударні БпЛА з 32 дронів, які атакували Одеську і Дніпропетровську області –  Повітряні сили ЗСУ.

  • У небі над Дніпропетровщиною збили шість ворожих дронів-камікадзе, є влучання по інфраструктурному об'єкту, без загиблих та постраждалих – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.
  • Вночі над Одеською областю сили протиповітряної оборони збили 17 російських дронів, у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств – Олег Кіпер, голова обласної військової адміністрації.
  • «Шахеди», які Росія запустила по Ізмаїльському порту на Одещині, впали і здетонували у Румунії – Олег Ніколенко, речник МЗС.
  • У Міністерстві національної оборони Румунії заявили про відсутність прямих військових загроз у результаті падіння та детонації російських дронів на румунській території в ніч із 3 на 4 вересня – сайт Міноборони Румунії.
  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявляє про необхідність посилити санкції проти російського військово-промислового комплексу, адже російські дрони і ракети загрожують сусіднім з Україною країнам – Телеграм-канал керівника ОП.

***

– Євросоюз очікує, що Росія повернеться до Чорноморської зернової ініціативи, та закликає цю країну негайно припинити агресію проти України, включаючи блокаду українських чорноморських портів – Пітер Стано, речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики.

– Ексгенсек ООН Пан Гі Мун закликав світ створити спеціальний міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії Росії проти України, щоб притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності за міжнародні злочини – Голос Америки. Спеціальний трибунал закриє правову прогалину, адже Міжнародний кримінальний суд не може переслідувати злочин агресії, бо Росія не ратифікувала Римський статут, а рішення Ради Безпеки ООН Росія заветує.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Резніков, міністр оборони: «Нас точно запросять в НАТО, бо це буде їм вигідно. Але це відбудеться після нашої перемоги. Тоді буде політичне голосування, бо це буде політичне рішення, а не юридичне, тому що де-факто ми вже – країна НАТО за всіма показниками».

Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду ФРН: «Ми вважаємо правильними цінності демократичного волевиявлення і виборів, але треба брати до уваги особливу ситуацію, яка наразі є і буде тривати протягом осяжного майбутнього в Україні… Вона змушена захищатися, захищати свою територіальну цілісність і суверенітет. Це наразі – найголовніше питання».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України:  «У нас є фотодокази (падіння дронів на території Румунії – ред.). Ми готові ними поділитися, але остаточні висновки робитиме румунська влада, яка потім має не тільки зробити висновки, а й сказати, що вона з цим буде робити. Через це така надобережна реакція».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– На Бахмутському напрямку противник обороняється, безуспішно намагається відновити втрачене положення у районах Кліщіївки, Курдюмівки, Озарянівки Донецької області. В районі Кліщіївки ЗСУ мають певні успіхи. Загалом звільнено під Бахмутом 47 кв км. Протягом минулого тижня звільнена площа збільшена на 3 кв. км – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

– На Авдіївському, Мар’їнському напрямках противник безуспішно наступав у районах Сєверне, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Новомихайлівка Донецької області – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

– На Лиманському напрямку противник веде безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області.

– ЗСУ в районі Роботиного на Півдні знищують російські підрозділи, які забезпечують прикриття відступаючих військ противника. Ворог обороняється «ділянками», а не безперервною лінією оборони – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія».

– Протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 1 зенітно-ракетний комплекс противника, завдали 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки – Генштаб.

– Спецпризначенці загону Національної гвардії «Омега» у Донецькій області за допомогою FPV-дрона знищили самохідну артилерійську установку «МСТА-С» – Нацгвардія.

– За тиждень Сили оборони знищили 3 танкових батальйони і 10 артдивізіонів ворога – АрміяInform.

– Протягом літа в тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області партизани ліквідували 21 російського військового. Зокрема, шляхом отруєння – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко з посиланням на «Маріуполь.Спротив».

– Дрон SAKER SCOUT зі штучним інтелектом Міноборони допустило до експлуатації у ЗСУ – Міноборони.

– Благодійники передали українським розвідникам авіаційний розвідувальний комплекс «Мара», який завдяки невразливості до ворожої РЕБ може ефективно працювати у тилу ворога – ГУР Міноборони.

***

– Гелікоптер Ка-52 зазнав катастрофи в Азовському морі, за попередніми даними, двох пілотів вдалося врятувати – росЗМІ. За попередньою версією, причиною падіння стали складні метеоумови.

– У тимчасово окупованому Донецьку 4 вересня пролунали потужні вибухи. Попередньо, удару було завдано по будівлі «адміністрації» міста – ЗМІ.

– Окупанти під наркотиками влаштовують перестрілки між підрозділами ЗС РФ на Херсонщині. Російські командири погрожують розстріляти перед строєм як тих, хто постачає, і тих, хто вживає наркотики – підпільний рух «АТЕШ».

– На незаконних псевдовиборах, які росіяни влаштували на тимчасово окупованій території Запорізької області, понад 45% «кандидатів» – мешканці Москви, Дагестану, Сибіру, Алтайського краю РФ – Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

– Міноборони Росії заявило, що вночі 4 вересня нібито знищило у Чорному морі 4 швидкохідні військові катери з десантними групами ЗСУ – Міноборони РФ. Сили спеціальних операцій ЗСУ спростували цей черговий фейк Міноборони РФ.

***

– Російські війська вранці обстріляли м. Дружба Сумської області. Поранень зазнала 47-річна місцева жителька – прокуратура Сумщини.

– У Житомирській області 16-річний хлопець дістав опіки через спалах невідомого предмета в руках, поліція з’ясовує обставини – Національна поліція України.

– Загарбники за минулу добу в Херсонській, Харківській, Сумській, Запорізкій, Донецькій і Одеській областях вбили 3 мирних жителів, 18 людей поранили, серед них дитина – дані ОВА.

– Російські загарбники за час повномасштабної війни вбили в Україні щонайменше 503 дітей, ще 1119 дітям завдали поранень різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– В Києві відбулась пресконференція незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні. На думку представників ООН, злочини РФ в Україні не відповідають юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид – «Радіо Свобода».

– Форум оборонних індустрій відбудеться в Києві за кілька тижнів – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

– Міністр оборони Олексій Резніков дав велике інтерв’ю Укрінформу. Основні тези:

  • День війни нам коштує $100 мільйонів;
  • На озброєння Міноборони поставлено близько 300 видів техніки і озброєння НАТО;
  • До експлуатації допущені 30 моделей різних типів дронів українського виробництва;
  • АТ «Українська оборонна промисловість» під керівництвом Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України наразі серйозно працює над налагодженням власного військово-промислового комплексу
  • Міністерство оборони влітку минулого року звернулося до Держаудитслужби з проханням призначити перевірку відомства за період після повномасштабного вторгнення.
  • Не існує ядерної зброї, яка знищить таку територіально велику країну, як Україна.
  • Внутрішні «корупційні» розборки в Україні, посилені пропагандою, яка їх підхоплює (як Росії, так і інших зацікавлених сторін), можуть негативно вплинути на постачання країнами-партнерами озброєнь і боєприпасів для Сил оборони, що лише на руку Росії.
  • В України давно мали би бути своя ракетна програма, а головне – протиракетна програма. Нині держава працює над цим питанням.
  • Росія майже втратила кадровий кістяк своєї армії.
  • Українська влада вже обговорює з міжнародними партнерами концепцію майбутніх Сил оборони нашої країни.

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

  • обговорив із прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим питання експорту української аграрної продукції та запропонував налагодити постійний міжурядовий діалог й активізувати роботу спільних комісій – Телеграм-канал глави уряду.
  • провів нараду про покращення бізнес-клімату та антикорупційні реформи – Укрінформ.

– Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що Чорноморська зернова ініціатива має бути відновлена, але не за рахунок виконання забаганок Росії – Укрінформ.

– Нацагентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення – пресслужба агентства. Загалом у реєстрі понад 46 тис. записів, із них більш як 15 тис. – за кримінальними правопорушеннями.

– Ліквідація наслідків після теракту на Каховській ГЕС завершена, не виявлено жодного випадку захворювання на холеру – МОЗ.

– До поліції Києва вранці 4 вересня надійшло повідомлення про замінування усіх середніх шкіл та коледжів столиці – КМВА. Інформація не підтвердилась.

– На Київщині у селі Стоянка відкрили всі чотири смуги для проїзду автотранспорту відремонтованим мостом через річку Ірпінь на трасі М-06 Київ–Чоп – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

***

– Вилучені в ході розслідування у Черкаській та Миколаївській областях товари військового призначення, серед яких бронежилети, турнікети, тактичні шоломи, тепловізори, передали на потреби Збройних сил України – Офіс генерального прокурора.

– У Києві правоохоронці викрили посадовців військово-лікарської комісії та військкомату, які переправляли ухилянтів за кордон – Офіс генпрокурора. Трьом особам – повідомлено про підозру.

– Апеляційна палата ВАКС змінила вирок колишньому заступнику начальника департаменту Генеральної прокуратури Дмитру Сусу – не 9, а 7 років позбавлення волі – пресслужба Антикорупційної прокуратури.

***

– Українська зернова асоціація збільшила оцінку цьогорічного потенційного врожаю зернових та олійних в Україні на 3,7 млн т – до 80,5 млн т – пресслужба УЗА.

– У рамках програми «єРобота» 47 підприємців, які працюють у переробній галузі, отримають гранти від держави на 211 млн грн для розвитку бізнесу – пресслужба Мінекономіки.

– З вересня 2022 року дохід від оренди державного майна склав понад 670 млн грн – ФДМУ.

– Упродовж наступних трьох місяців – з 4 вересня до 30 листопада 2023 року – по всій Україні триватиме благодійна акція «Смілива гривня» по збору монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень. Сума зібраних коштів буде перерахована на потреби Збройних сил України – НБУ.

– «Укрзалізниця» запровадила тимчасові конвенційні обмеження на перевезення всіх вантажів до станції «Ізмаїл» з 3 вересня – сайт підприємства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Нідерландське агентство з підприємництва оголосило програму держсубсидій для голландських та міжнародних компаній, які готові інвестувати в проєкти відновлення України – сайт агентства. Компаніям пропонують компенсації від 500 000 євро до 5 млн євро. Загальна сума субсидій – 25 млн євро. Уряд Нідерландів компенсує 100% витрат компаній у їхніх проєктах із відновлення.

– У «Софії Київській» представники заповідника та волонтери на чолі з Іриною Нікіфоровою, яка опікується допомогою українським музеям, прийняли черговий гуманітарний вантаж для музеїв України від МЗС Німеччини та Центру допомоги мистецтву України (Ukraine Art Aid Center) – Укрінформ.

– Рада Європи випускає нову офіційну марку із зображенням муралу, створеного в Парижі на підтримку українців французьким стріт-арт художником Крістіаном Гемі, відомим під псевдонімом C215 – пресслужба Ради Європи.

– Балтійський контейнерний термінал у порту Гдині (BCT) запустив пряме сполучення для експорту товарів, виготовлених в Україні. Наразі BCT приймає поїзди з контейнерними вантажами, переважно кукурудзою, зерном і шротом.

***

– У США випробували нові ракети GMLRS збільшеної дальності для реактивних систем залпового вогню HIMARS – пресслужба компанії-виробника Lockheed Martin.

– Міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант надіслав у неділю офіційний запит до США й компанії Lockheed Martin на придбання третьої ескадрильї з 25 літаків F-35, після чого загальна кількість таких винищувачів Ізраїлю збільшиться до 75 – The Jerusalem Post.

– У мережі шириться фейкова новина, нібито Польща почала екстрадувати в Україну чоловіків, які незаконно виїхали з країни. Польське видання Rzeczpospolita, на яке йде посилання, не писало цього.

– Німеччина продовжує відтягувати рішення про передачу Україні крилатих ракет Taurus і багато що залежить від федерального канцлера Олафа Шольца – BILD. Міністр закордонних справ Анналена Бербок і міністр фінансів Крістіан Лінднер виступають за рішення на користь поставок.

– З початку повномасштабної війни США арештували російських активів за кордоном на суму понад 1 мільярд доларів – CBS News.

– Лідер Китаю Сі Цзіньпін не братиме участі в саміті G20, натомість китайську делегацію очолить прем’єр-міністр Лі Цян – Мао Нін, речниця МЗС КНР. Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що він розчарований тим, що Сі Цзіньпін не відвідає саміт G20 в Індії.

– Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що «незалежне розслідування» не знайшло доказів вивезення російським судном наприкінці минулого року зброї, призначеної для Росії – Reuters.

– У Габоні лідер військового перевороту генерал Бріс Клотер Оліґі Нгема оголосив себе тимчасовим президентом – Reuter.

ВОРОГ

– Путін зустрівся у Сочі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом – CNN Türk.

  • Путін після переговорів із главою Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом заявив, що Москва не готова одразу повертатися до Чорноморської зернової ініціативи. Для цього потрібно виконати поставлені раніше Кремлем вимоги – зняття частини санкцій стосовно постачання російського зерна і добрив на європейські ринки – «Європейська правда».

– Російська «дочка» одного з найбільших банків Уолл-стріт Citigroup Inc – «Сітібанк» – 4 вересня повідомила про згортання мережі банкоматів – Moscow Times.

– Комітет башкирського національного руху в екзилі заявив про створення Башкирської армії визволення на базі Збройних сил України – Телеграм-канал Комітету.

– На Красній площі в Москві затримали жінку, яка вийшла з пікетом, загорнувшись в український прапор – російський правозахисний медіа проєкт ОВД-Інфо.

– Спільні навчання військових Білорусі та Росії вкотре продовжили, тепер щонайменше до 11 вересня – «Беларускі Гаюн».

Підготувала Жанна Телеганова

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *