Як працює «рядовий» стабпункт на бахмутському напрямку

Як працює «рядовий» стабпункт на бахмутському напрямку 18.10.2023 18:20 Укрінформ У відеорепортажі – розповідь про те, як веде роботу один зі стабілізаційних пунктів на Бахмутщині. Що розповідають його медики

Стабілізаційний пункт (стабпункт) – це місце, куди бойові медики евакуюють поранених із передової. Тут лікарі надають пораненим першу медичну допомогу, стабілізують їхній стан та відправляють до шпиталю.

На відео проєкту «Український Свідок» – один зі стабпунктів на бахмутському напрямку.

Про його роботу розповідають медики 5 ОШБр.

«Коли ми перебували в обороні, то втрат було більше, аніж зараз. Хоча зазвичай все навпаки, – каже командир медичної роти бригади Денис «Осьмак». – Серед поранених, які потрапляють у цей стабілізаційний пункт, виживає понад 92%».

Медик також розказав про моральні дилеми, з якими стикаються у стабпункті. «Анестезіологи мають обрати, кому варто надавати допомогу, хто має шанси вижити, – розповідає Осьмак. – Бувають поранені, яким допомогти вже неможливо. Але подібні ситуації трапляються не часто».

Про особливості своєї роботи розповів також водій евакуаційної машини 5 ОШБр Сергій на псевдо «СС». «Ситуації бувають різні, – каже він. – Звернеш не в той бік – і за пораненим ти не доїдеш». Одного разу «СС» евакуював одразу 11 бійців – на мінівені Volkswagen T5.

Як каже начальник лікувального відділення 5 ОШБр із позивним «Бігль», до цього стабпункту частіше за все потрапляють ті, хто дістав поранення від FPV-дронів, мінометних та інших артилерійських снарядів. «Наша задача – прибрати турнікети, зупинити кровотечу та провести реанімаційні заходи, якщо це потрібно, – каже він. – Після цього ми відправляємо пораненого у шпиталь».

«Український Свідок»

Фото: RFE/RL

Бахмут Військові Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *