Хто такий генерал Шведюк, новий командувач ОК «Захід»

Хто такий генерал Шведюк, новий командувач ОК «Захід» 15.04.2024 16:15 Укрінформ Бригадний генерал Шведюк у 2006-му попав під скорочення ЗСУ. Але в 2014-му наполіг на своєму – і відновився

Командувачем військ оперативного командування «Захід» 15 квітня призначено бригадного генерала Володимира Шведюка.

Новопризначений командувач народився 23 червня 1969 року у Вінницькій області в сім'ї військовослужбовця.

Батько Володимира Шведюка був танкістом і син повторив його шлях. У 1990 році, після закінчення Казанського танкового училища, починав службу у Групі військ в Німеччині. Після краху СРСР повернувся до України у 1992 році. Пройшов усі командирські посадові щаблі: взвод, рота… – і так до генеральських посад. 

Закінчив у 1999-2001 році Національну академію оборони України. Додаткову освіту здобував там же у 2019-2021 роках.

У 2003 році служив у морській піхоті Криму. Пізніше перейшов до берегової охорони. 

У вересні 2006 року у віці 37 років вийшов на пенсію. Це пояснювалося масштабними скороченнями, яких, згідно з рішеннями центральної влади, зазнавали у той період ЗСУ. За словами генерала Шведюка, він не міг з цим змиритися.

Згодом працював на державній службі в Представництві Президента України в АР Крим. Має ранг держслужбовця.

У 2014 році, після анексії Криму ворогом, разом з дружиною прийняв рішення повернутися разом із сім'єю до Чернівців. Тоді ж вирішив повернутися і на військову службу. 

В одному з інтерв’ю генерал описує це так: «Я відразу почав оббивати пороги військкоматів. У першу та другу хвилі мобілізації мене не взяли. Та завдяки своїй природній настирливості таки домігся призову на військову службу».

Військова служба після 2014 року

– Брав безпосередню участь в антитерористичній операції на сході України. У квітні 2015 року, після рішення повернутись на службу, був призначений на посаду начальника штабу – першого заступника командира 59 окремої мотопіхотної бригади. Воював на Луганщині, в районі Попасної.

– Призначений наказом Міністра оборони України від 21 травня 2016 року на посаду військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату оперативного командування «Захід» Збройних сил України.

– У 2018-2019 роках – командир 59 окремої мотопіхотної бригади, яка брала участь в АТО/ООС.

– До березня 2022 року був заступником командувача сил Тероборони ЗСУ, потім очолив штаб угруповання Об'єднаних сил при командувачу – генералу Сергію Наєву. Його частина брала участь в героїчній обороні Києва, зокрема, в Гостомелі. От що каже Володимир Шведюк про важливу деталь щодо військ ТРО: «Відсутність підготовки наших воїнів, попри рід військ, мала місце лише в перші тижні широкомасштабного вторгнення. Тепер же всі приходять на посади за своїми напрямками, вчаться за відповідними програмами…».

– З січня 2024 року – начальник штабу – заступник командувача Сил ТрО.

– 17 червня 2022 року полковник Шведюк отримав звання бригадного генерала.

Відзнаки

– Орден Богдана Хмельницького III ст. 

– Орден Богдана Хмельницького II ст. 

– Відзнака «Доблесть і честь»

– Відзнака «Знак пошани»

– Відомча заохочувальна відзнака Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» (АПС)

– Лицарська почесна відзнака «Орден Звитяги» (2022).

Цитата 15 квітня 2024 року

«Відсьогодні, маю за честь очолити, без перебільшень, одне із найпотужніших військових з’єднань Збройних Сил України. Дуже вдячний за довіру командуванню, яке поклало на мене цю відповідальну місію. Це велика честь і привілей, і я розумію, що воно несе за собою велику відповідальність перед вами, перед нашими військовими частинами і перед Україною» – цитує генерала пресслужба ОК «Захід».

Підготувала Жанна Телеганова

Призначення Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *