Битва за Україну. День вісімсот сорок другий

Битва за Україну. День вісімсот сорок другий 14.06.2024 19:42 Укрінформ Україна підписала безпекові угоди з усіма країнами «Великої сімки». Країни НАТО погодили план допомоги Україні

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Україна підписала безпекові угоди з усіма країнами «Великої сімки»

– Безпекова угода зі США містить механізм екстреного реагування, який передбачає, що у разі повторної агресії Росії, протягом 24 годин США реагуватимуть зовсім по-іншому, ніж реагували у 2022 році – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу Президента.

– Міністри оборони країн НАТО, які завершили дводенну зустріч у штаб-квартирі Альянсу, погодили довгостроковий план з допомоги Україні та тренування українських військових, але водночас поки не дійшли згоди щодо регулярних фінансових внесків – Укрінформ.

***

Президент України Володимир Зеленський

  • зустрівся в Італії з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді й обговорив підготовку до Саміту миру – телеграм глави держави.
  • зустрівся з Папою Римським Франциском і обговорив наслідки російської агресії проти України, російський терор і складну ситуацію в енергетиці – фейсбук глави держави.

– Путін у виступі напередодні Саміту миру у Швейцарії, який Росія намагається підірвати, заявив, що для початку мирних переговорів з РФ українські війська мають вийти з усієї території чотирьох українських областей – Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської. Також однією з його «умов» є нейтральний позаблоковий статус України та закріплення Криму й інших тимчасово окупованих земель як «суб’єктів РФ» в межах адміністративних кордонів, які існували в момент входження чотирьох регіонів в Україну.

ЦИТАТА

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Це не Україна має виводити свої сили з української території. Це справа Росії – вивести свої війська з окупованих українських земель. Така пропозиція, насправді, означає, що Росія хоче отримати право окупувати навіть більше українських земель в українських областях, які вона вважає неукраїнськими. Це демонструє, що це не та пропозиція, що зроблена в дусі доброї волі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– За минулу добу ЗСУ вразили 11 районів зосередження ворога, озброєння і військової техніки загарбників та станцію РЕБ – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

– На фронті цієї доби вже сталося 60 бойових зіткнень, росіяни активізувалися на Куп’янському та Лиманському напрямках – Генштаб ЗСУ (станом на 16:00).

  • На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили чотири ворожі атаки. Одне боєзіткнення, біля Петропавлівки, ще триває.
  • Продовжують активні дії російські загарбники на Лиманському напрямку. Кількість бойових зіткнень тут зросла до шести. Чотири атаки українські захисники відбили, дві – ще тривають біля Греківки і Невського.
  • Ворог не збавляє темпів на Покровському напрямку. Від початку доби підрозділи Сил оборони вже відбили 11 ворожих штурмових дій. Ще стільки ж – тривають. Росіяни продовжують атаки біля Уманського, Новоселівки Першої, у трьох локаціях неподалік села Сокіл та шести – у районі Новоолександрівки.

– Українські захисники в операційній зоні Сил оборони півдня відбили шість російських штурмів на Оріхівському напрямку і шість у районі Кринок – Сили оборони півдня України.

– Вдень 14 червня у Київській області ППО збила усі ворожі дрони, пошкоджень і постраждалих немає –  Руслан Кравченко, голова Київської ОДА.

– Західні компоненти є в усіх високотехнологічних зразках російської зброї. Залежність Росії від імпортних технологій колосальна, у деяких видах зброї – 80-90%. Незважаючи на санкції, Кремлю вдається їх купувати – Олена Трегуб, виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії.

– Кіберфахівці ГУР МОУ спільно з кіберугрупованням BO Team завдали кіберудару по муніципальних сайтах у РФ – BO Team.

– На Запорізькій АЕС 11 червня поряд зі ставком-охолоджувачем вибухнула міна. Внаслідок вибуху ніхто не постраждав, руйнувань також немає – сайт МАГАТЕ.

– Росія за місяць боїв втратила на Харківському напрямку близько 4000 військових, 52 танка; 59 бойових бронемашин; 165 артилерійських систем; 6 одиниць техніки ППО; 425 бліндажів/укриттів ворога; 37 складів боєприпасів – ОСУВ «Хортиця.

– У Стрілецькій бухті тимчасово окупованого Севастополя партизани виявили протичовновий корабель ВМФ Росії МПК-49 «Олександрівець» – рух «АТЕШ».

– На підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованої Херсонщини вдалося повернути ще 12 дітей – трьох хлопчиків та 9 дівчаток, віком від 2 до 17 років – Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

– У Києві пройшла церемонія прощання із військовою Шурою Рязанцевою («Ялтою»), яка померла від серцевої недостатності – Укрінформ.

***

– В Україну повернули тіла ще 254 полеглих оборонців. Після ідентифікації тіла передадуть родинам для гідного поховання – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

– На Київщині третю добу рятувальники гасять пожежу на промисловому об’єкті. Загоряння локалізовано, розповсюдження вогню немає. На місці працюють 221 людей особового складу, 76 одиниць техніки і п’ять пожежних потягів – ДСНС.

– На Хмельниччині внаслідок ворожої атаки виникла пожежа на об'єкті інфраструктури – Сергій Тюрін, начальник Хмельницької ОВА.

– Росіяни атакували FPV-дроном соціальний автобус в Есманській громаді Шосткинського району, поранені 3 людей – Сумська ОВА.

–  На Херсонщині ворог скинув вибухівку з дрона на територію фермерського господарства, є загиблий та поранений – Херсонська обласна прокуратура.

– На Донеччині в окупованій Горлівці один з російських пропагандистів з телеканалу «НТВ» – оператор Валерій Кожин помер, інший – військкор Олексій Івлієв втратив руку – телеграм-канал АSTRA.

– У Маріупольський морський порт зайшов перший з початку окупації міста ворожий танкер – Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

– У Генічеську на ТОТ Херсонщини росіяни розгорнули пересувні мобілізаційні пункти – рух опору «Жовта стрічка».

НОВИНИ: Україна

– Мета низки чергових маніпулятивних заяв Путіна, які він зробив 14 червня, – ввести в оману міжнародну спільноту, підірвати дипломатичні зусилля спрямовані на досягнення справедливого миру та розколоти єдність світової більшості довкола цілей і принципів Статуту ООН – коментар МЗС України.

– У МЗС провели зустріч із послами G7, на якій перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга обговорив з очільниками дипломатичних місій країн «Групи семи» взаємодію в міжнародних організаціях, Формулу миру та реалізацію безпекових угод – МЗС України.

– До Одеси прибула посол США в Україні Бріджит Брінк – посольство США в Україні.

– При Міністерстві енергетики створена Група з координації міжнародної допомоги для оперативного відновлення енергосистеми та підготовки до зими, до якої увійшли українські та іноземні фахівці – Міненерго.

– В Україні ветеранам спростили процес звернення за житловою пільгою. Замість двох окремих заяв з червня ветеранам надана можливість подавати одну – про взяття на облік і надання пільг – ПФУ.

– В Івано-Франківську відкрили 24-й центр рекрутингу української армії. Кожен п’ятий-шостий відвідувач рекрутингових центрів – жінки – Олексій Бежевець, представник Міністерства оборони з питань рекрутингу.

– У Києві на базі Відкритого міжнародного університету розвитку людини “Україна" відкрили третій Центр ветеранського розвитку – Мінветеранів.

– На національному мультипредметному тесті англійська мова є найпопулярнішим предметом за вибором. Дуже мало учасників обирають фізику та хімію та інші іноземні мови – німецьку, французьку, іспанську – Тетяна Вакуленко, директорка УЦОЯО.

– У Києві відбулася зустріч із організаторами національного відбору на Дитяче Євробачення-2024 – Укрінформ.

– Контррозвідка СБУ затримала керівника одного із відділів Хмельницької міськради, який передавав росіянам дані про пункти дислокації та місця проживання українських військовослужбовців на території регіону – СБУ.

У Львові Нацполіція викрила масштабну спільноту сутенерів, оголосили 24 підозри. Загальний щомісячний обіг коштів злочинного формування сягав понад 16 мільйонів гривень – Департамент внутрішньої безпеки НПУ.

***

– В усіх регіонах України у суботу, 15 червня, з 08:00 до 23:00 будуть застосовані графіки погодинних відключень – НЕК «Укренерго».

– Рішення країн «Групи семи» щодо надання Україні 50 млрд дол. за рахунок заморожених російських активів, зняло напруженість у плануванні бюджету на 2025 рік – Сергій Марченко, міністр фінансів.

– Україна зможе використовувати відсотки із заморожених російських активів в обсязі 50 мільярдів доларів на бюджетне фінансування, гуманітарні цілі та на військові потреби – Ярослав Железняк, народний депутат, заступник голови фінансового комітету.

– Із 50 млрд євро, передбачених планом Ukraine Facility, понад 1 млрд отримають громади. Кошти буде спрямовано на фінансування питань відновлення – Олена Шуляк, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

– Пропускна здатність імпорту електроенергії в Україну досягла межі. Українські енергетики терміново відновлюють пошкоджену через атаки генерацію та докладають зусиль до впровадження маломасштабної розподіленої генерації – ENTSO-E.

У січні – квітні 2024 року Україна імпортувала товарів на 21,92 млрд дол. США, що на 7,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас експорт українських товарів збільшився на 0,3%, до 13,45 млрд доларів – Держстат.

Через систему Prozorro 7,3 тис. публічних замовників оголосили закупівлі на 128,3 млрд грн, що на 63% більше, ніж у квітні – Мінекономіки.

– Надходження до державного бюджету у січні – травні 2024 року по платежах, що контролюються Державною податковою службою України, становлять 482,4 млрд гривень – пресслужба ДПС.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Німеччина передала черговий великий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли реактивні системи HIMARS, засоби для ППО, танки – Укрінформ.

– Пентагон продовжив контракт із компанією SpaceX Ілона Маска на надання інтернет-послуг Starlink в Україні. Контракт діятиме до 30 листопада – Bloomberg.

– Данія стала першою країною НАТО, яка інвестуватиме кошти у виробництво озброєння на території України. Це підтвердження того, що українська оборонна промисловість готова до співпраці на міжнародному рівні – Міноборони України.

– Данія надасть Миколаєву ще €33,5 мільйона на відновлення інфраструктури та освітні програми – Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва.

– З Латвії відправили нову партію гумдопомоги для українських військових. Вантаж був зібраний латвійськими волонтерськими та благодійними організаціями – посольство України в Латвії.

– Уряд Японії має намір наступного року провести міжнародну конференцію з розмінування в Україні – МЗС Японії.

– Глава угорського уряду Віктор Орбан вважає помилковим прагнення держав НАТО до поразки Росії в Україні. Він сказав, що перемога України не є необхідною, але, незважаючи на це, НАТО все ще «сприяє війні, в той час як Угорщина виступає на боці миру» – Telex.

– Вірменія візьме участь у Глобальному саміті миру – Арменпресс.

– Китай вітає всі зусилля з досягнення миру в Україні, але наполягає на участі в переговорах усіх зацікавлених сторін, у тому числі й Росії – Лінь Цзянь, речник МЗС КНР.

– У Південній Кореї заявили, що КНДР передала Росії майже 5 мільйонів артснарядів в обмін на технології для космічних супутників та конвенційну зброю. Сеул зафіксував щонайменше 10 000 транспортних контейнерів, переданих КНДР росіянам – Bloomberg.

– Президент США Джо Байден заявив, що не очікує на підписання угоди про припинення вогню у секторі Гази в найближчому майбутньому – AP.

– США, Південна Корея і Японія проведуть спільні навчання із залученням підрозділів сухопутних військ, ВМС, ВПС та кібервійськ. Їх метою визначено посилення співпраці трьох країн у сфері безпеки проти загроз Північної Кореї – Yonhap.

– Китайська державна компанія “Wuchan Zhongda Group Co” зазнала збитків на $20 мільйонів через шахрайство російських партнерів. Почавши розслідування, представникам компанії навіть не вдалося дізнатися місцезнаходження металургійного заводу, у якого вони придбали 2 тисячі тонн обробленої міді – Bloomberg.

ВОРОГ

– У Москві сталася пожежа на території колишнього дослідно-конструкторського бюро (ДКБ) «Сухого». Площа пожежі до 800 кв.м, у будівлі обвалилася покрівля – росЗМІ.

– У Морозовську Ростовської області заявили про атаку на аеродром, де дислокуються Су-34 та Су-24, які беруть участь в атаках на Україну.  У Воронезькій області заявили про атаку безпілотників на нафтобазу, пошкоджені резервуари з паливом – росмЗМІ.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *