Битва за Україну. День сімсот сорок шостий

Битва за Україну. День сімсот сорок шостий 10.03.2024 20:00 Укрінформ Розвідка підтвердила, що під час атаки дронів по заводу у Таганрозі українці вивели з ладу ще ворожий радіолокаційний літак А-50

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Реакція на слова Папи Римського про «підняття білого прапора»

  • У межах балансу можна також заохотити Путіна набратися мужності і вивести свої війська з України, відтак зайвими будуть будь-які переговори – Радослав Сікорський, глава польської дипломатії.
  • Глава УГКЦ відреагував на слова Папи Римського про «підняття білого прапора» – Святослав Шевчук переконаний у здатності українців вистояти проти російської агресії, нікому й на гадку не спадає здатися – пресслужба УГКЦ.
  • Не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало – Едгарс Рінкевичс, президент Латвії.
  • Міністр іноземних справ Дмитро Кулеба відреагував на заяву Папи римського Франциска щодо нібито необхідності Україні підняти «білий прапор»: Україна не підійматиме іншого прапору, окрім як державного. Міністр закликав понтифіка «не повторювати історичних помилок» – соцмережа Х.
  • Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш незабаром матиме зустріч з Папою Римським, на якій сподівається донести «кілька моментів, які є базовими» – Україна не може прийняти модель «підняття білого прапора» – Радіо Свобода.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Що більше з Москви лунає божевільних заяв, то більшою повинна бути наша сила. Тільки сила нашого захисту життя, нашої здатності досягати власних цілей може повернути Росію до стану хоча б часткової тверезості».

Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції: «Ми дуже наївні, коли думаємо, що можемо встановлювати собі обмеження, в той час коли саме Росія порушує міжнародне право».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Стратегія допомоги Україні по краплях більше не працює. Якщо все триватиме так, як зараз, то це добром не закінчиться ні для кого».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– З'явились супутникові знімки таганрозького авіаційного заводу, який вчора було атаковано безпілотниками – РБК-Україна. На кадрах, зроблених 9 березня, можна побачити пошкодження одного з ангарів. Помітні сліди підпалу на даху, що свідчить про пожежу. Атаковані цехи складання літаків. Розвідка підтвердила, що під час атаки дронів по заводу у Таганрозі українці вивели з ладу ще один дуже цінний радіолокаційний літак А-50.

– У Санкт-Петербурзі закривали аеропорт «Пулково», біля якого палає ангар на площі 1 тисяча кв.м, влада заявила про збитий безпілотник – росЗМІ.

– У ніч на 10 березня силами та засобами протиповітряної оборони України були знищені 35 із 39 дронів-камікадзе, якими атакувала Росія – Повітряні сили ЗСУ.

– Воїни бригади Нацгвардії «Спартан» на південному напрямку зупинили за допомогою дронів та артилерії дві колони ворожої техніки, які рухалися у напрямку позицій українських військ – Олександр Півненко, командувач Нацгвардії України. Весь особовий склад ворога був ліквідований.

– Впродовж минулої доби відбулося 73 бойових зіткнення. На Новопавлівському напрямку ворог за підтримки авіації понад 30 разів намагався прорвати оборону наших військ – Генштаб ЗСУ.

– Навколо Авдіївки російські війська сповільнюють свій наступ. За останні 10 днів Росія захопила лише трохи більше квадратного кілометра території – The New York Times.

– На Луганщині ворог завдав авіаційних ударів по Білогорівці та Серебрянському лісу – Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА. Росіяни намагалися просунутися південніше Невського – в районі Тернів. ЗСУ стримують усі атакувальні спроби противника.

– Сили оборони України продовжують розширювати плацдарм на лівому березі Дніпра на Херсонщині, біля Кринок ворог зазнає втрат – Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

– Сили оборони України почали прискорено зводити оборонні позиції на кількох ділянках фронту. Це означає, що будь-яка спроба прориву з високою ймовірністю супроводжуватиметься великими втратами – Міноборони Британії.

– В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» за добу відбулися 54 бойові зіткнення. За добу загальні втрати ворога склали 310 осіб (убитими й пораненими), 65 одиниць озброєння та військової техніки. Нейтралізовані або збиті 312 БПЛА різних типів – Олександр Тарнавський,  командувач ОСУВ «Таврія».

– Росіяни 6 днів не виходять у Чорне море після втрати корабля «Сергей Котов» – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

– На південному напрямку російські війська другий день не проводять штурмові дії, зосередившись на аеророзвідці та використанні ударних дронів і артилерії – Сили оборони півдня України.

– За тиждень вороги близько 50 разів скидали з безпілотників гранати із речовиною задушливо-сльозогінної дії, а тільки за минулу добу зафіксовано 15 таких скидів боєприпасів. Майже всі ці застосування були в смузі оборони на Запорізькому напрямку – Дмитро Лиховій, Речник Об'єднаного пресцентру Таврійського напрямку.

– Військовослужбовці 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» отримали нового командира. Новий комбриг, полковник Яцишин пообіцяв продовжувати справу свого попередника та дійти до перемоги разом з воїнами 47-ї бригади – РБК-Україна.

– У російському місті Курськ сталася пожежа на території нафтобази, місцева влада заявляє, що туди нібито впав український безпілотник – росЗМІ.

– У тимчасово окупованому Докучаєвську на Донеччині підірвали машину зрадника Ігоря Циферова, який раніше працював у СБУ, а потім переметнувся на бік ворога і працював у так званому «міністерстві державної безпеки ДНР» – Gazeta.ua

– Під час виконання бойових завдань на передовій загинули бійці Грузинського Легіону – Нодар Насіров та Георгій Гогіашвілі. Вічна пам’ять і слава Героям….

***

– На Харківщині за минулу добу поліція евакуювала п’ятьох цивільних, зокрема двох дітей, з районів, що перебувають під російськими обстрілами – поліція Харківської області.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької,  Харківської, Херсонської областей 2 людей загинули, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський подякував Франції і особисто президенту Еммануелю Макрону за підтримку України – Фейсбук глави держави.

– Головнокомандувач ЗСУ Сирський запропонував Президенту Зеленському подвоїти «бойові» виплати військовим, які захищають Україну на передовій – Руслан Горбенко, нардеп від фракції «Слуга народу».

– Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія заявив, що питання відстрочки від мобілізації для людей з І, ІІ та ІІІ групою інвалідності та аспірантів буде врегульовано – Телеграм-канал нардепа.

– За результатами перевірок у 2023 році Державній аудиторській службі вдалося попередити бюджетних фінансових втрат майже на 20 млрд грн – пресслужба ДАСУ.

– Вчотирнадцяте у Києві відбулася акція «Не мовчи! Полон вбиває!» на підтримку військовополонених та зниклих безвісти. Близько 1500 людей зібралися біля червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка – Укрінформ з посиланням на Суспільне.

– У херсонському храмі Сорока мучеників Севастійських вперше відправлена Божественна літургія українською мовою – Никодим, Єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією ПЦУ.

***

– Національний банк України за тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 156,8 млн доларів США, а також купив 23,11 млн дол. США – НБУ.

– В енергосистемі України 10 березня дефіцит електроенергії не передбачався. Планувався експорт до Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови та Угорщини – до 5100 МВт*год – Міненерго.

– Український товарообіг за січень-лютий 2024 року становив 16,8 млрд дол. США, що на 2% більше показника аналогічного періоду 2023-го – Держмитслужба України.

– До кінця опалювального сезону тарифи на газ в Україні не підвищуватимуть. Проте, вже у квітні-травні чинний тариф можуть переглянути – Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що заява французького президента Емманюеля Макрона спровокувала дискусію, яка «заощадить Європі багато часу» на усвідомлення того, що необхідно зробити більше для підтримки України – Delfi.

– Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провів таємну зустріч із президентом Венесуели Ніколасом Мадуро у Каракасі. Сторони обговорили російсько-українську війну – The Sunday Times.

– США та Японія розглядають можливість оборонної співпраці для допомоги Україні. Йдеться про постачання Києву військової техніки та її ремонт – Bloomberg.

– Міністр економіки і віцеканцлер Німеччини Роберт Габек впевнений, що військова допомога Україні буде розблокована в Конгресі США – Tagesschau. «Я сподіваюся, що це не буде занадто довго».

– У Варшаві українська громада, учні українських шкіл, дипломати і представники влади варшавської дільниці Мокотув взяли участь у вшануванні 210-річчя від дня народження Кобзаря – Роман Шепеляк, Радник-посланник посольства України в Польщі.

– У столиці Китаю дипломати разом з китайськими друзями вшанували 210-ту річницю від дня народження Кобзаря – Укрінформ.

***

– Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс висловився щодо вимог польських фермерів: «Навіть якщо теоретично погодитися з вимогами польських протестувальників, то невідомо, що можна зробити».

– Лідер польської опозиційної партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський збирає своїх прихильників 18 травня на велику демонстрацію у Варшаві проти «зеленого курсу» ЄС та імпорту агропродукції з України – Укрінформ.

– Польські фермери станом на ранок неділі вони блокують рух на 5 напрямках. До цього було 6 напрямків, а в ніч з 8 на 9 березня вони припинили свої дії на напрямку «Краківець». Це тимчасово, орієнтовно до 13 березня – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

– Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що введення військ НАТО в Україну означатиме «крок до односторонньої ескалації, яка зітре шлях до дипломатії» – РБК-Україна.

– Сенат США підтримав законопроєкт на $460 млрд про фінансування уряду до кінця вересня. Законопроєкт підтримали 75 членів верхньої палати Конгресу, 22 були проти – The Hill.

– Президентка Словаччини Зузана Чапутова розкритикувала прем’єра країни Роберта Фіцо за спроби послабити верховенство права і його контакти з Росією  і порівняла його з Орбаном – Financial Times.

– У Португалії у неділю, 10 березня, проходять позачергові парламентські вибори – Reuters.

– У Франції президентський блок іде на вибори до Європарламенту з гаслами про єдину Європу та підтримку України – BFMTV.

– Азербайджан вимагає від влади Вірменії негайно передати контроль над чотирма селами – Баганіс Айрим, Ашаги Аскіпара, Хейрімли і Гизилгаджили – Шахін Мустафаєв, заступник прем'єра Азербайджану. Згадані села розташовані на міжнародно визнаній території Азербайджану. Вірменські сили їх зайняли 1990 року під час бойових дій.

– Американські чиновники попередили Raiffeisen Bank International (RBI), що у разі продовження ведення бізнесу в РФ банк ризикує залишитися «відрізаним від фінансової системи США» – EUobserver.

– В ЄС активізувалася російська агентура – швейцарська розвідка. Швейцарія виступає як основний центр координації російських розвідувальних операцій.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара «твердо підтримує» палестинське терористичне угруповання ХАМАС – AFP.

– Президент США Джо Байден вважає, що ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньягу «більше шкодить Ізраїлю, ніж допомагає йому» у тому, як він підходить до війни проти ХАМАС у Газі – AP.

– США заявили, що військові США, Великої Британії та Франції збили десятки дронів у районі Червоного моря у суботу після того, як єменські бойовики-хусити, яких підтримує Іран, атакували суховантаж Propel Fortune та американські есмінці – Reuters.

ВОРОГ

– Пропагандисти поширюють дезінформацію у соцмережах про те, що командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош нібито почав закликати до повалення влади в Україні – команда української ініціативи StopFake. 

– Нікулінський районний суд Москви заарештував на 10 діб студента Московського державного університету Олега Тарасова через назву створеної ним у гуртожитку мережі Wi-Fi із назвою «Slava Ukraine» – Радіо Свобода.

– У Росії на газопроводі в Ханти-Мансійському автономному окрузі Тюменської області стався вибух, разом з цим зайнялася велика пожежа – Telegram-канал SHOT. Губернатор та інші представники місцевої влади епізод ніяк не коментували.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Японія Безпілотник Китай Літак Пам'ять Папа Франциск Переговори Пожежа США Тарас Шевченко Росія Військова техніка Ремонт Війна з Росією Пошкодження Повітряна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *