Битва за Україну. День сімсот сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят п’ятий 08.04.2024 20:20 Укрінформ Українські хакери разом з СБУ атакували російський дата-центр, знищено 300 ТБ даних. Внаслідок пожежі виведено з ладу російський ракетний корабель «Серпухов»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Президент Зеленський провів 8 квітня засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили, зокрема, захист Харкова від російських ударів та можливість посилення ППО та РЕБ у Харківський області – Зеленський у Telegram. Кабінет міністрів готує заходи економічної підтримки для Харкова та області.

***

– Уряд Греції може передати Україні до 32 винищувачі F-16  у рамках оновлення авіапарку – РБК-Україна.

– Перший саміт миру у Швейцарії можуть провести вже в червні. На нього запросять до ста країн – Bloomberg. Такої кількості країн вдасться досягнути завдяки запрошенню держав Глобального Півдня. Офіційна заява кабінету міністрів Швейцарії може надійти вже 10 квітня.

ЦИТАТА

Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «Чим більше українців знайдуть у собі мужність стати до лав ЗСУ, тим менше буде шансів у Росії втілити її кровожерливі задуми. Тому я закликаю українців залишити емоції, не піддаватись провокаціям. Маємо усвідомити, що відсидітися нікому не вдасться. Адже на кону – доля країни, доля нашої нації».

Александер Стубб, президент Фінляндії: «Звичайно, коли йдеться про негайний мир, він починається з діалогу, а після діалогу ви починаєте встановлювати параметри. Але я думаю, що холодна правда в цьому конкретному випадку полягає в тому, що єдиний спосіб досягти миру – це на полі бою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Українські хакери, яких пов’язують з кібердепартаментом СБУ, знищили дата-центр, яким користувалися російські промислові гіганти. Серед них – Газпром, Лукойл, Телеком та провідні підприємства російського ВПК – Укрінформ.

– На військово-морській базі у місті Балтійськ Калінінградської області 7 квітня внаслідок пожежі виведено з ладу ракетний корабель «Серпухов»: всередині повністю знищено його засоби зв’язку та автоматизації – ГУР Міноборони. Відновлення боєздатності «Серпухова» потребуватиме тривалого часу.

– У ніч на 8 квітня 2024 року ворог завдав удару керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої частини Запорізької області та 24 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим, а також районів Курська та,Єйська – РФ. Сили ППО вночі збили 17 «Шахедів» та ракету – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

– На фронті російські війська просунулися на захід від Авдіївки. Позиційні бої тривають в районі Кремінної, на північний захід від Бахмута, на ділянці адмінкордону Донецької, Запорізької областей та біля Кринок на Херсонщині – сайт ISW.

– Бригада «Сталевий кордон» за допомогою FPV-дрона знищила реактивну систему залпового вогню «Ураган», з якої російські загарбники обстрілювали Харківську область – Держприкордонслужба.

– Бійці Нацгвардії минулого тижня знищили 16 російських танків та 94 артилерійські системи – Ігор Клименко, глава МВС.

***

– Росія змінила тактику атак по енергоінфраструктурі України, використовуючи високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених, ніж Київ, районах. Деякі об'єкти не зможуть повністю відновити до наступної зими – Financial Times.

– Російські окупанти ударними безпілотниками атакували Одеську область. Пошкоджено логістично-транспортний об'єкт. Уламками збитого Shahed також пошкоджено АЗС. Люди не постраждали – Олег Кіпер, голова Одеської ОВА.

– У Звягелі Житомирської області через атаку російських ударних дронів по обʼєкту інфраструктури виникла загроза забруднення повітря, жителям міста рекомендовано залишатись вдома із закритими вікнами, школи переведені на дистанційне навчання – Звягельська міськрада.

– У Сумах і Білопіллі внаслідок авіаційних ударів одна людина загинула і п'ятеро поранено – Сумська облпрокуратура.

– У Запоріжжі ворог завдав удару по промисловому об'єкту, пошкоджено також 7 багатоквартирних будинків та медичний заклад. Постраждало щонайменше шестеро людей – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА.

– Внаслідок атаки безпілотниками у ніч на 8 квітня пошкоджене обладнання на одній із підстанцій НЕК «Укренерго» та дві високовольтні повітряні лінії – Укренерго.

– Інформації про суттєві пошкодження після вибуху дрона на ЗАЕС наразі немає – ГУР.

***

– Наказ про розстріл українських військовополонених під Кринками віддав полковник Сергій Іштуганов. У ГУР інформація про цей воєнний злочин збирається та перевіряється –  LIGA.net.

– Росія знищила понад 60 тисяч гектарів українських лісів – розслідування NGL.media.

– Від початку повномасштабного вторгнення до 25 березня 2024 року агресія Росії зруйнувала або пошкодила 1 046 пам’яток культурної спадщини, найбільше – на Харківщині – МКІП.

– У Чорному морі за березень 2024 року загинули 130 чорноморських китоподібних. Їхні тіла виявили біля берегів Краснодарського краю, на різних берегах тимчасово окупованого Криму та в бухтах Севастополя – Іван Русєв, директор науково-дослідного відділу національного природоохоронного парку «Тузлівські лимани».

– Внаслідок обстрілів Донецької, Харківської, Запорізької, Херсонської, Сумської областей,  3 людей загинули, 10 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення, що пов’язані з мобілізацією та військовим обліком, виключив кримінальну відповідальність і визначив розміри штрафів для громадян і посадових та юридичних осіб – Сергій Іонушас, голова комітету.

– Профільний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити  у новій редакції законопроєкт № 10439 про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ). Втім, без зауважень бізнесу та узгодження іноземних партнерів – Данило Гетманцев, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

– Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева провела зустріч із конгресменами США, які перебували цього тижня з візитом в Україні. До складу делегації увійшли члени як Демократичної, так і Республіканської партій – представництво Президента в АРК. Ташева звернула увагу на те, що цього року відзначатимуться 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу.

– Очільники Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко зустрілися із членами Конгресу США та представниками Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) США – пресслужба САП. Головною темою зустрічі стали досягнення українських антикорупційних органів упродовж 2023 – 2024 років.

– При Міноборони України вперше за час існування відомства створили новий координаційний дорадчий орган для Департаменту внутрішнього аудиту – Аудиторський комітет, до якого зокрема увійшли аудитори з держав НАТО – Укрінформ.

– У Міністерстві культури каналам, які беруть участь у телемарафоні «Єдині новини», підтвердили статус критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період – Інтерфакс-Україна.

***

– Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом «Слідства.інфо» за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями з боку працівників СБУ і ТЦК – пресслужба Офісу генпрокурора.

– ДБР відкрило кримінальну справу щодо загибелі підлітка на київському фунікулері – затриманому планують оголосити підозру в умисному вбивстві. Затриманий – водій Управління державної охорони – LIGA.net.

– ВАКС призначив покарання у вигляді шести років позбавлення волі колишньому директору Чернівецького перинатального центру за підкуп посадовців Чернівецької облради – САП.

***

З початку повномасштабного вторгнення Україні вдалося залучити вже понад 83 млрд доларів США завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами – пресслужба Мінфіну.

– Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 483,6 млн доларів США, а також купив 29,6 млн дол. США – сайт Нацбанку.

– Станом на 8 квітня 2024 року у системі Prozorro.Продажі проведено понад 10,8 тис. успішних земельних аукціонів із продажу та оренди землі, на яких залучено 2,82 млрд грн – АТ «Прозорро.Продажі».

– Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила низку змін, що підвищать привабливість українських газосховищ для європейських замовників – пресслужба регулятора.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

  • з главою МЗС Великої Британії Девідом Кемероном скоординували наступні кроки для пошуку та доставки додаткових систем протиповітряної оборони – соцмережа X глави української дипломатії.
  • з главаю МЗС Японії Йоко Камікавою обговорили шляхи просування Формули миру Президента Володимира Зеленського та зміцнення особливого глобального партнерства – соцмережа X Дмитра Кулеби.

– Сенаторка США від Республіканської партії Джоні Ернст очікує, що Конгрес проголосує за пакет допомоги для України впродовж кількох наступних тижнів – Радіо Свобода.

– Данія виділяє 40 мільйонів данських крон (понад $5,8 млн) на відновлення пошкоджених українських енергетичних систем у відповідь на військові атаки Росії на енергоінфраструктуру України – МЗС Данії.

– Литва запропонувала розібрати свої закриті ТЕС та надати запчастини для відновлення української енергосистеми – Герман Галущенко, міністр енергетики.

– Нацбанк та Міністерство фінансів США підписали Меморандум про взаємодію та співробітництво у сфері кібербезпеки – пресслужба НБУ.

– Так звана ІТ-коаліція в рамках Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») сформувала експертні підгрупи, а двоє її учасниць – Естонія та Люксембург – оголосили про нові фінансові внески – пресслужба Міноборони.

– Україна та Угорщина підписали зміни до угоди між урядами щодо контролю прикордонного руху, що дозволить розпочати роботи для запуску нового пункту пропуску для легкового автотранспорту – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

– На кордоні з Польщею наразі заблокованими залишаються три напрямки – «Ягодин», «Рава-Руська», «Угринів». У черзі на них перебувають близько 500 вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужба України.

***

– Під час свого візиту до Вашингтона міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон попередить, що США ризикують безпекою Заходу, затримуючи новий пакет допомоги Україні – The Telegraph.

– Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає, що варто бути готовими до активізації російських кібератак і кампаній дезінформації у спробах вплинути на європейські вибори та забезпечити кращі результати політсилам, більш вигідним для Москви – Digi24.

– Європейські оборонні підрядники попереджають, що залежність від китайської бавовни, яка використовується для виробництва пороху, загрожує їхній здатності розширювати виробництво боєприпасів для підтримки ЗСУ – Financial Times з посиланням на шведську компанію Saab і німецьку Rheinmettal.

– Франція подвоїть виробництво радарів повітряного спостереження ground master – Рolitico.

– В Іспанії представили потужний розвідувальний дрон SIRTAP – Зазначається, що цей БПЛА може літати 20 годин. Його вантажопідйомність становить 750 кг. Безпілотник може подолати дистанцію близько 2000 км.

– Напад РФ на Україну, ситуація на Близькому Сході та у Східній Азії потребують змін у політиці Японії. Союз Японії та США стає все важливішим – Фуміо Кішіда, премʼєр-міністр Японії.

– На місцевих виборах у Польщі перемагає партія Качинського. За даними екзит-полів, PiS набрала 33,7% голосів виборців, випередивши ліберальну «Громадянську коаліцію» з її 31,9% голосів. Офіційні результати голосування на виборах до місцевих органів влади Польщі стануть відомі не раніше 10 квітня – Reuters.

– Чеська влада за співпрацю зі спецслужбами РФ має намір депортувати уродженця Росії Олександра Степанова, який мешкає у Чехії майже 20 років – Radio Prague International.

– Перша група військових з Німеччини прибула до Литви – це частина бригади, яка буде повністю розгорнута в країні протягом чотирьох років – LRT.

– Голова уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що, всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон про «іноагентів» – Грузия Online.

– Пекін заперечує надання Китаєм військової підтримки Росії для її війни проти України та запевняє в належному контролі за експортом товарів військового призначення – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

– Армія оборони Ізраїлю в неділю відвела свої підрозділи з півдня сектора Гази, але війна з ХАМАС ще триває і далека від завершення, заявив начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Галеві – The Times of Israel.

ВОРОГ

– Станом на 8 квітня ситуація з паводком в Оренбурзі погіршується. Вранці рівень води в річці Урал становив 872 см і наближається до небезпечного значення – 930 см. Мер Оренбурга Сергій Салмін закликав абсолютно всіх жителів міста евакуюватись через можливе затоплення після прориву дамби в Орську – росЗМІ.

– У Центрі судноремонту «Дальзавод» у Примор'ї сталося займання багатофункціонального судна постачання «Катерина Велика». Це унікальний корабель, який здатний доставляти вантажі в арктичних широтах. За попередніми даними, три особи перебувають у лікарні, одна – загинула – Далекосхідна транспортна прокуратура РФ.

– Росія, традиційний експортер нафтопродуктів до країн Центральної Азії, звернулась до Казахстану з проханням створити аварійний резерв автобензину обсягом 100 000 тонн для постачання на російський ринок у разі виникнення там дефіциту – Reuters.

– РФ набирає некваліфікованих лікарів із країн Африки у зв'язку з браком власного персоналу через війну та мобілізацію – Міноборони Великої Британії.  Станом на січень 2024 року, протягом попередніх 15 місяців кількість лікарів скоротилася на 7500, виною тому є довгий робочий день та низька заробітна плата.

– Метою візиту глави МЗС Росії Сергія Лаврова до Китаю може бути прагнення з’ясувати напередодні європейського турне Сі Цзіньпіна, наскільки КНР готова враховувати європейські інтереси замість російських – Олексій Їжак, експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

– Російський волонтер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям повернутися додому, помер у СІЗО в Бєлгороді. Жодних подробиць про причини його смерті немає – BBC.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Африка Японія Греція Грузія Митниця Саміт Швейцарія Угорщина Лікарі Росія Корабель допомога Війна з Росією Іноагент Пошкодження Ставка Верховного головнокомандувача F-16

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *