Битва за Україну. День сімсот шістдесят третій

Битва за Україну. День сімсот шістдесят третій 27.03.2024 20:59 Укрінформ Окупанти вперше з 2022 року вдарили авіабомбами по Харкову. У Варшаві відбулося перше засідання країн-учасниць коаліції бронетехніки на підтримку України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У столиці Польщі 26 березня відбулося перше засідання країн-учасниць коаліції бронетехніки на підтримку України. Під час першого засідання представники країн-учасниць виробили консолідовану позицію щодо підсилення технічного парку Збройних сил України певними зразками бронетехніки та організації системи їх ремонту – Міноборони.

– Перший Глобальний саміт миру, провести який Україні погодилась допомогти Швейцарія, не передбачає участі Росії, а лише країн, які підтримують і поділяють цілі та норми Статуту ООН і побудовану на них Українську формулу миру – Дмитро Кулеба, глава МЗС України. Між 2014 і 2022 роками ми провели майже 200 раундів переговорів із Росією в різних форматах, і Росія завжди діяла однаково, перешкоджаючи переговорам та не даючи учасникам досягти справжніх вичерпних домовленостей з усього спектра питань.

– Лідер парламентської фракції Польської селянської партії Кшиштоф Пащик сказав, що офіційна Варшава та Київ близькі до угоди про імпорт сільськогосподарської продукції з України – Reuters.

– Уряд Чехії включив у національний санкційний список обвинувачуваного у держзраді колишнього народного депутата України Віктора Медведчука, російського пропагандиста Артема Марчевського та компанію Voice of Europe – Radio Prague International.

ЦИТАТА

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Росія не має милосердя, коли йдеться про відновлення її імперської влади на землі, яку вона вважає своєю. Стратегічною метою Росії є відновлення своєї могутності та повного панування у Центральній Азії, тому найкращим стратегічним рішенням для цих країн (щоб уберегти суверенітет і незалежність – ред.) буде підтримка України через поразку Росії».

Грант Шеппс, міністр оборони Великої Британії: «Велика Британія вчинила правильно, продовживши безмитний та безквотний імпорт з України для більшості товарів ще на 5 років. Велика Британія закликає Європу наслідувати цей приклад, щоб захистити свободу і демократію від вторгнення диктатора Путіна в суверенну Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Президент Володимир Зеленський під час візиту до Сумської області, що межує із РФ і регулярно потерпає від обстрілів з боку окупантів, оглянув фортифікаційні споруди, які зводяться у регіоні задля посилення захисту – ОП. Зеленський також відвідав військовий госпіталь, де вручив пораненим захисникам України державні нагороди.

– Міністри оборони України та Литви Рустем Умєров і Лаурінас Кащюнас обговорили шляхи розширення двосторонньої співпраці. Участь у ній узяли також головнокомандувачі збройних сил обох країн Олександр Сирський і Вальдемарас Рупшис – Міноборони України.

– 27 березня у Бєлгороді безпілотник влучив в будівлі управління МВС на проспекті Слави. У результаті пошкоджено кілька кабінетів, у будівлі вибито вікна, 1 людина постраждала – телеграм-канали.

– Сили оборони України на Авдіївському напрямку знизили динаміку наступальних дій російської армії. Це не означає, що росіяни припинили спроби наступу і попри те,  що ворог кожного дня втрачає велику кількість техніки і піхоти, на його плани щодо наступу це не впливає – Максим Жорін, заступник командира Третьої штурмової бригади.

– Російські війська здійснили три невдалі штурми на лівобережжі Херсонської області. На Оріхівському та Херсонському напрямках знищено 116 загарбників та 31 одиницю озброєння та військової техніки – пресслужба Сил оборони півдня.

– На Запорізькому напрямку прикордонники знищили 11 FPV-дронів росіян та приземлили один дрон – ДПСУ.

– Сили оборони знищили або вивели з ладу за два з лишком роки війни третину кораблів Чорноморського флоту Росії – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил.

– Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш заявив, що українські системи протиповітряної оборони можуть збивати російські ракети типу «Циркон» за допомогою систем SAMP/T та Patriot – АрміяInform.

– За минулу добу російські загарбники атакували позиції захисників на 7 напрямках фронту, найбільше – на Новопавлівському, загалом відбулося 67 бойових зіткнень – Генштаб.

– Сили протиповітряної оборони за ніч збили 10 із 13 дронів, які РФ запустила по Україні – Повітряні сили ЗСУ.

***

– Росіяни завдали удару по житловому будинку Харкова ймовірно керованими авіабомбами, 1 людина загинула, 19 поранені, серед яких 4 діти – Ігор Терехов, мер Харкова. Сильно пошкоджені пʼятиповерхові будинки, де жили люди. Також постраждав інститут невідкладної хірургії.

– У Миколаєві унаслідок ракетної атаки, ймовірно балістичною ракетою "Іскандер-М" поранено 8 людей – ОВА.

– Український омбудсмен Дмитро Лубінець і турецька делегація на чолі з омбудсменом Туреччини Шерефом Малкочем відвідали у Львівській області табір, де утримуються російські військовополонені – Укрінформ.

– У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Україні, що охоплює період з 1 грудня 2023-го по 29 лютого 2024 року йдеться про те, що Росія продовжує практику старт і катувань військовополонених українців, нав’язує російське громадянство, політичну, правову та адміністративну системи держави-окупанта на тимчасово окупованих територіях – Укрінформ.

– Уночі 27 березня росіяни трьома «Шахедами» вдарили по Ізюму на Харківщині, зруйновано гімназію, постраждав охоронець – Харківська обласна прокуратура.

– Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Харківської областей 7 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав уряд Південної Кореї якнайшвидше знайти спосіб передати Україні засоби ППО, а також переглянути своє рішення про утримання від постачання нашій країні летального озброєння – Укрінформ.

– У новому законі про мобілізацію правки щодо бронювання військовозобов'язаних, які отримують певну зарплатню та сплачують податки, були відхилені комітетом Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки – Ігор Копитін, член профільного комітету

– Президент Володимир Зеленський привітав діячів театрального мистецтва та всіх причетних з Міжнародним днем театру – Укрінформ.

– Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду щодо роботи над забезпеченням міста Миколаїв стабільним водопостачанням, де доручив забезпечити безперебійну подачу технічної води до міста протягом цього року, а також невідкладно розпочати будівництво нового водогону – сайт уряду.

– Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі із делегацією політичної групи Європейського Парламенту Renew Europe на чолі з Валері Айє обговорив євроінтеграцію України – Укрінформ.

– Національна збірна України з футболу пробилася до фінального турніру XVII чемпіонату Європи. У стиковому матчі фіналу плей-офф кваліфікації «синьо-жовті» здобули вольову перемогу над командою Ісландії – 2:1 – Укрінформ. Президент України Володимир Зеленський привітав збірну України з футболу з виходом на Євро-2024.

– У Житомирі відкрили перше в Україні Почесне консульство Естонської Республіки – ОВА Віталій Бунечко, начальник Житомирської ОДА.

– Суд зобов'язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор XII століття в Каневі Черкаської області, який є об'єктом культурної спадщини національного значення – Офіс генерального прокурора.

– Організатори Євробачення-2024 провели традиційне жеребкування для визначення черги виступів всіх учасників. Представники від України alyona alyona та Jerry Heil змагатимуться за перемогу у першому піфвіналі під номером п'ять – сайт suspilne.eurovision.

– 27 березня у віці 54 років помер український політик, народний депутат України VIII скликання та координатор 1-го батальйону оперативного призначення Національної гвардії України Андрій Антонищак – нардепка Ірина Геращенко у Facebook.

***

– Дефіциту електроенергії в українській енергосистемі 27 березня немає, напередодні зменшувалось навантаження на об'єкти ВДЕ та застосовувались графіки відключення в чотирьох областях – пресслужба Міненерго.

– З початку 2024 року Україна експортувала наземним транспортом через західні кордони лише 2 млн т агропродукції – пресслужба Мінагрополітики

– Рада директорів Світового банку в вівторок схвалила позику для України з метою підтримки політики розвитку «Основи зростання» (DPL, Growth Foundations Development Policy Loan) обсягом $1,5 мільярда – сайт уряду.

– Міністерство фінансів 26 березня 2024 року на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету ₴12,502 мільярда – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Сполучені Штати зберігають позицію щодо атак України проти російських НПЗ, яка полягає в тому, щоби не заохочувати українські сили завдавати удари поза власними кордонами – Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

– Європейський Союз виділив німецькому оборонному концерну Rheinmetall понад 130 млн євро для нарощування виробництва боєприпасів. Ці кошти будуть використані на нарощування виробництва пороху й артилерійських снарядів калібру 155 мм – пресслужба Rheinmetall.

– Президент США Джо Байден назвав Путіна «м’ясником» та заявив, що Сполучені Штати могли б надати захист Україні, якби розглянули можливість підвищення податків для мільярдерів – сайт Білого дому.

– Заморожені кошти Росії на Заході треба використати не лише на відбудову, але і на закупівлю озброєння для України – Крішʼяніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії.

– Польські фермери продовжують блокаду українсько-польського кордону на пунктах пропуску «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів» – ДПСУ.

– Європол розслідує інцидент зі зникненням конфіденційних даних вищих посадових осіб відомства. Ці дані мали зберігатися під замком, у безпечній камері зберігання всередині штаб-квартири Європолу в Гаазі. Зазначена подія спровокувала кризу в поліцейському управлінні ЄС – Politico.

– Група з 39 лауреатів Нобелівської премії 27 березня виступили із закликом до світових лідерів розширити підтримку Україні і боротись з режимом Путіна – T-invariant.

– Тисячі людей вийшли на протест увечері, 26 березня, в столиці Угорщини Будапешті, з вимогою відставки прем'єр-міністра Віктора Орбана та головного прокурора після оприлюднення аудіозапису зі свідченнями про корупцію в угорському уряді – Reuters.

– Армія оборони Ізраїлю підтвердила, що заступник командувача військового крила ХАМАСу Марван Ісса був убитий у результаті ізраїльського авіаудару в центральній частині сектора Гази на початку цього місяця – Times of Israel.

ВОРОГ

– Російські нафтові компанії стикаються з затримками в оплаті за нафту і паливо на кілька місяців, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стають більш обережними через вторинні санкції США – Reuters.

– Генеральна прокуратура Росії з початку 2023 року домоглася повернення в державну власність 15 підприємств військово-промислового комплексу вартістю понад 333 мільярди рублів ($3,6 млрд) – Радіо Свобода.

– Сервіс Samsung Pay оголосив про припинення роботи з російською платіжною системою «Мир» із 3 квітня, із програми будуть видалені всі раніше додані карти «Мир», уточнює видання The Moscow Times. Оплата проїзду в громадському транспорті за допомогою Samsung Pay також буде недоступна  – сайт компанії Samsung.

– Після смерті в лікарні ще одного постраждалого внаслідок атаки на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Хол» число загиблих від теракту зросло до 140 – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Чехія Євроінтеграція Дмитро Кулеба Ліквідація Медведчук Санкції Сумщина Театр Російські військові Харків Полонені Дрон Зеленський Стефанчук Бомба Рустем Умєров Війна з Росією ППО Дмитро Лубінець Фортифікаційні споруди

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *