Битва за Україну. День сімсот шістдесят другий

Битва за Україну. День сімсот шістдесят другий 26.03.2024 20:24 Укрінформ Президент звільнив Олексія Данілова з посади секретаря РНБО і призначив на його місце голову Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Олександра Литвиненка

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У межах чеської ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ Київ потенційно може отримати 1,5 млн боєприпасів замість заявлених 800 000 – МЗС Чехії.

– До держбюджету України 26 березня надійшов третій транш фінансової підтримки в межах програми розширеного фінансування EFF від Міжнародного валютного фонду у розмірі 880 мільйонів доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

– Президент Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України і призначив на його місце голову Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Олександра Литвиненка – указ глави держави. Олексій Данілов заявив, що йому не соромно за свою роботу на посаді секретаря Ради національної безпеки і оборони.

ЦИТАТА

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Дайте нам кляті Patriot… Якби у нас було достатньо систем протиповітряної оборони, а саме Patriot, ми б змогли захистити від руйнування не лише життя наших людей, а й нашу економіку».

Василь Малюк, голова СБУ: «Нехай росіяни очікують на чергову бавовну… Ми ніколи не повторюємося і якщо вони десь видозмінюються в своїй обороні щодо наших морських дронів, то ми, зрозуміло, йдемо на крок попереду. Всьому свій час, ви все побачите».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Сили оборони України атакували ракетою «Нептун» корабель «Костянтин Ольшанський», який був захоплений російськими загарбниками у 2014 році – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ. Речник також підтвердив, що уражені російські кораблі «Азов», «Ямал» та «Іван Хурс» не зможуть виконувати бойові завдання найближчим часом.

– Російські окупанти здійснили чотири штурми на Оріхівському напрямку, Сили оборони півдня утримують та укріплюють свої позиції – пресслужба Сил оборони півдня. Окупанти не припиняють аеророзвідку, тиснуть артилерійськими обстрілами, поновили практику авіаційних ударів, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів.

– За минулу добу російські загарбники атакували позиції захисників на 6 напрямках, найактивніше штурмували Лиманський та Новопавлівський, в цілому відбулося 57 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

– Українські захисники знищили на Запорізькому напрямку ворожий ЗРК «БУК» – Сил спеціальних операцій

– Силами та засобами протиповітряної оборони в ніч на 26 березня були знищені 12 із 12 ударних БпЛА, якими Росія атакувала Україну – Повітряні сили ЗСУ.

– Правоохоронці запобігли російській диверсії на «Укрзалізниці»: у Полтавській області зловмисники намагалися підірвати ділянку залізничної лінії, яка сполучає центральні та східні регіони України. Диверсантів затримали прямо на місці – СБУ.

***

– Ворог 26 березня завдав удару ракетою Х-35 по гуртожитку спортивного коледжу у Харкові, 1 людина постраждала – ОВА.

– Після серії російських атак на енергетичну інфраструктуру найважчою залишається ситуація з енергопостачанням в Одесі, Харкові та Кривому Розі – Укренерго. В Одесі та Одеському районі без електропостачання залишаються 23 тисячі споживачів. На відновлення енергопостачання в Харкові знадобиться до 14 днів, технічні рішення для цього є.

– Унаслідок ракетного удару по рекреаційній зоні Одеси ввечері 25 березня до лікарів за меддопомогою звернулися щонайменше 10 людей. Пошкоджені будинки та інфраструктурний об’єкт – ОВА.

– Енергетикам вдалося стабілізувати ситуацію в енергосистемі та впровадити для абонентів Одеси та Одеського району графіки, замість екстрених відключень. На маршрути виведено 50% рухомого складу міського електротранспорту – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський

  • нагородив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» 1-шу Президентську бригаду оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії України
  • призначив Олега Іващенка на посаду голови Служби зовнішньої розвідки України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль

  • обговорив із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном питання конфіскації заморожених активів РФ
  • обговорив з президентом Рійгікогу (парламенту) Естонії Лаурі Хуссар оборонну допомогу й притягнення Росії до відповідальності за скоєні проти України злочини.

– В Україні 26 березня відзначають День Національної гвардії. Свято встановлене згідно з указом Президента від 18 березня 2015 року. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав особовий склад та ветеранів Національної гвардії України – Укрінформ. На флагштоку біля  будівлі Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації, а також всіх районних державних адміністрацій столиці підняли прапори Національної гвардії України.

Кабінет Міністрів:

  • затвердив план заходів з реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади на 2024-2027 роки;
  • схвалив законопроєкт, який спрямований на вдосконалення бюджетного планування на місцевому рівні.

– Україна приєдналась до низки держав, які будуть наповнювати платформу WIPO ALERT для протидії роботі вебсайтів, на яких порушуються права інтелектуальної власності – пресслужба Мінекономіки.

– Опалювальний сезон у столиці планується завершувати 28 березня, враховуючи суттєве потепління, яке прогнозують синоптики – Віталій Кличко, мер.

– У Львові на 99-му році життя відійшов у вічність перший віцепрем'єр-міністр України у 1992–1993 роках, Герой України, академік, фізик-теоретик, політик і громадський діяч Ігор Юхновський – Андрій Садовий, міський голова Львова.

***

– Цьогоріч очікується, що Україна отримає 5,4 млрд доларів від МВФ, ця допомога надходитиме протягом року кількома траншами – Олег Устенко, радник Президента України.

– ПАТ «Укрнафта» у лютому 2024 року порівняно із лютим минулого року збільшило видобуток нафти на 0,09% – до 110,3 тис. тонн, видобуток газу – на 92,1 млн кубометрів, тобто на 10,7% – Укрнафта.

– Центральний союз ділового життя Фінляндії (ЄК) та торгово-промислова палата EastCham відкривають спільний офіс у Києві – Yle. Офіс допомагатиме фінським компаніям брати участь у проєктах відбудови України та працюватиме на українському ринку.

– ТОВ «Оператор ГТС України» у 2024 році планує зберегти умови, які діяли у минулому році, для транспортування іноземного газу до підземних сховищ – пресслужба компанії.

– На військових облігаціях, які продаються в застосунку «Дія», українці з жовтня 2022 року заробили понад 94 млн грн – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– На зустрічі урядів України і Польщі 28 березня у Варшаві розглядатимуться питання підтримки у військовій сфері, економічної співпраці, а також історичних проблем, при цьому Київ і Варшава мають підготувати протокол розбіжностей – Анджей Шейна, заступник глави МЗС Польщі.

– Адміністрація президента США Джо Байдена вкотре закликала Конгрес якомога скоріше ухвалити законопроєкт із допомогою Україні, підкресливши, що це питання тісно пов’язано з національною безпекою Америки – Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому.

– Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню запевнив, що Франція незабаром зможе поставити Україні 78 самохідних артилерійських установок (САУ) Caesar, а також істотно збільшить постачання снарядів, щоб задовольнити нагальні потреби Києва в боєприпасах – AP.

– Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що у НАТО «розглядають варіант збиття російських ракет», коли вони летять у бік території Північноатлантичного альянсу – RMF FM.

– Уряд Ісландії виділить майже 2 мільйони євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України – пресреліз уряду.

– Латвійська національна авіакомпанія airBaltic заявила про готовність відновити польоти до та з Києва, Львова та Одеси, коли це дозволять умови, пов'язані з безпекою – компанія написала у Х.

– Глави дипломатичних відомств C5 (Central 5) – Австрії, Словаччини, Словенії, Чехії і Угорщини  обговорили 26 березня в Любляні ситуацію в Україні та розширення Європейського Союзу – МЗС Чеської Республіки.

– Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів на годину в обох напрямках, або взагалі перекриваючи рух на окремих напрямках – ДПСУ.

– Президент США Джо Байден оголосив, що продовжує надзвичайний стан у країні через загрозу нацбезпеці у зв’язку зі зростанням зовнішніх загроз зловмисної кіберактивності – Білий дому.

– Уряд Японії у вівторок ухвалив рішення пом’якшити суворі національні правила продажу озброєння до третіх країн, що дозволить експортувати винищувачі наступного покоління, які будуть розроблені країною спільно з Великою Британією та Італією – Kyodo.

– Міст Francis Scott Key Bridge в американському місті Балтімор (штат Меріленд) обвалився після того, як в нього врізався вантажний контейнеровоз – Daily Mail.

– Міністерство закордонних справ Бразилії викликало угорського посла Міклоша Халмая після публікації The New York Times про те, як у будівлі посольства два дні перебував експрезидент Жаїр Болсонару, близький соратник Віктора Орбана – Népszava. Бразилія вирішила відкликати свого посла з Угорщини, але наразі незрозуміло, чи пов’язано це з інцидентом із Жаїром Болсонару.

ВОРОГ

– Басманний районний суд Москви «заочно заарештував» на два місяці главу СБУ Василя Малюка у справі «про публічні заклики до тероризму». Малюка також оголосили у федеральний та міжнародний розшук – телеканал «Настоящее время». Василь Малюк відповів, що рішення кишенькового суду російського диктатора про заочний «арешт» голови Служби безпеки України не варте уваги, всіх українців цікавить лише суд над Путіним.

– Секретар Радбезу РФ Микола Патрушев після того, як Путін звинуватив у вчиненні стрілянини в «Крокус Сіті Холі» «тих, хто воює з Росією руками київського режиму», заявив, що за терактом 22 березня стоїть Україна, а не ІДІЛ – росЗМІ.

– Російські слідчі у вівторок у Таджикистані допитували родичів чотирьох обвинувачених у скоєнні теракту у концертному залі «Крокус Сіті Хол» під Москвою – Reuters.

– Московський міський суд продовжив до 30 червня арешт кореспондента московського бюро The Wall Street Journal Евана Гершковича – росЗМІ.

– Російська влада дозволила постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї всупереч санкціям ООН. В обмін на нафту Росія отримує зброю – Financial Times

– Підконтрольна «Газпрому» компанія «Сахалінський проєкт» придбала 27,45% акцій в оператора проєкту «Сахалін-2», які раніше належали Shell, приблизно за 1 млрд дол. – Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Дмитро Кулеба МВФ Нацгвардія Опалення допомога Шмигаль Юхновський Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *