Битва за Україну. День сімсот шістдесят четвертий

Битва за Україну. День сімсот шістдесят четвертий 28.03.2024 20:10 Укрінформ Президент Зеленський: РФ готується до нового наступу у травні-червні, Україні вже зараз необхідна допомога. Росіяни збили власний літак, який злітав з аеродрому «Бельбек»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Українсько-польські міжурядові консультації на рівні прем’єр-міністрів обох країн

Учасники українсько-польських урядових консультацій обговорили у Варшаві питання, що становлять взаємний інтерес у співпраці, зокрема ситуацію на кордоні й торгівлю в аграрному секторі – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Під час зустрічі сторони приділили велику увагу ситуації, що склалася на українсько-польському кордоні й торгівлю в агросекторі. Шмигаль підкреслив, що Україна очікує від Польщі конкретні відповіді на запропоновані кроки, а також запевнив, що більша частина з них вже виконана.

– У Варшаві відбулася зустріч віч-на-віч прем’єр-міністрів України і Польщі Дениса Шмигаля і Дональда Туска – Укрінформ. Після зустрічі прем’єрів відбулася пленарна сесія української та польської делегацій.

– У Раді міністрів Польщі не сподіваються, що сьогоднішні українсько-польські міжурядові консультації на рівні прем’єр-міністрів принесуть «якийсь прорив» – Ян Грабєц, керівник канцелярії голови Ради міністрів Польщі.

Головне зі спільного брифінгу глав урядів України і Польщі:

  • Україна й Польща планують створити спільні оборонні заводи – Шмигаль.
  • Європейський Союз запровадить 50% мита на агропродукцію з Росії і Білорусі, що фактично означатиме ембарго на імпорт цієї продукції до ЄС – Дональд Туск.
  • Блокада українського кордону з боку окремих польських груп шкодить економіці Польщі, України та Європейського Союзу в цілому – Шмигаль.
  • Київ і Варшава шукають і вже близькі до спільного рішення щодо імпорту і транзиту українського збіжжя, аби воно не загрожувало польському ринку. Крім того, сторони домовилися у питаннях вантажних автоперевізників, аби уникнути нечесної конкуренції – Туск.
  • Спільна мета обох держав – безпечна, квітуча та мирна Європа, де раз і назавжди покладено край російському імперіалізму – Денис Шмигаль.
  • Глава польського уряду повідомив, що польські торгово-промислові місії приїдуть до України з візитом, що дасть можливість польським компаніям брати участь у відбудові України після переможного для України завершення війни.

– Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Політики обговорили військову допомогу Україні – Укрінформ.

***

– У Брюсселі відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО, ініційоване Києвом у зв’язку із масованими обстрілами російськими військами української критичної інфраструктури – сайт Місії України при НАТО. Міністр оборони України Рустем Умєров поінформував союзників про наслідки російських атак, заходи з реагування, які вживаються Україною, та закликав держави-члени НАТО надати додаткові системи ППО та ПРО, а також ракети до них, щоб захистити українські міста і громадян.

– Українські телеканали зазнали ворожої кібератаки – пропагандистський контент росіян проник в ефіри. Ворог намагався заглушити ефіри власних і партнерських телеканалів 1+1 media де, зокрема, транслюються канали 1+1 Україна, 1+1 Марафон, ТЕТ, ПлюсПлюс, Бігуді, 2+2, УНІАН та інші. Проблема уже усунена. Супутникове мовлення відновлене – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Ця агресія та армія Путіна можуть прийти в Європу, і тоді громадяни Сполучених Штатів, солдати Сполучених Штатів повинні будуть захищати Європу, тому що вони є членами НАТО».

Герман Галущенко, міністр енергетики: «… Це наймасштабніша атака (ракетна атака рф 22.03 – ред.) взагалі по енергетиці з початку великої агресії. Більше ніж 150 засобів ураження одночасно… Хороша новина в тому, що система стабільна і вона цілісна. Бо метою цієї атаки був тотальний блекаут держави».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– На Авдіївському напрямку російська армія намагається просуватися в районі Семенівки. Ситуація на напрямку залишається складною – Максим Жорін, заступник командира Третьої окремої штурмової бригади.

– На Оріхівському напрямку в районі Роботиного та Старомайорського загарбники здійснили чотири штурми, успіху не мали. На лівобережжі Дніпра ворог наважився на один штурм українських позицій, зазнав втрат і відійшов на вихідні позиції – Сили оборони півдня України.

– У тимчасово окупованому Севастополі російські військові збили власний літак, який злітав з аеродрому «Бельбек», льотчик катапультувався – телеграм-канал «Крымский ветер».

– Інформація про підготовку російських військ до наступу на Харків є частиною ворожої кампанії «пропаганди страху» та не відповідає дійсності –  Центр протидії дезінформації.

– Сили протиповітряної оборони в ніч на 28 березня знищили 26 із 28 ударних дронів, якими атакувала Україну Росія – Повітряні сили ЗСУ. Росіяни намагалися поцілити по об'єктах енергетики на півдні.

– Німеччина передала нову партію військової допомоги Україні. У пакеті – бронетехніка, боєприпаси, дрони, автомобілі спецпризначення та інше – уряд ФРН.

– Агенція оборонних закупівель підписала контракт із українським підприємством на постачання військової техніки, а Державний оператор тилу – на закупівлю речового майна – МОУ.

***

– На теплових електростанціях ДТЕК в Івано-Франківській та Вінницькій областях внаслідок російських ударів 22 березня постраждали всі енергоблоки – Дмитро Сахарук, виконавчий директор ДТЕК. Постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки в різному ступені руйнації: від повної до понад 50%.

– Внаслідок нічної атаки на Запоріжжя дві жінки отримали поранення, уламками «Шахедів» зруйновано 2 приватні будинки, ще 86 мають часткові руйнування і пошкодження,  знеструмлені 37 осель – ОВА.

– Через наслідки російських атак на енергетичну інфраструктуру зберігаються графіки відключень у Харківській області – Укренерго.

– На Дніпропетровщині енергетики відновили електропостачання 1,8 тис. споживачів; на Харківщині заживили 134 точки обліку в трьох населених пунктах – Міненерго.

– Станом на ранок 28 березня 2024 року, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 537 дітей загинули та понад 1269 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візит голови Національної асамблеї Франції Яель Брон-Піве до Києва

– У Києві на засіданні Верховної Ради виступила голова Національної асамблеї Франції Яель Брон-Піве – Ярослав Железняк, народний депутат із фракції «Голос». Разом з головою нижньої палати парламенту Франції до України з робочим візитом також прибула французька делегація.

– Президент Володимир Зеленський зустрівся з главою Національних зборів Франції  Яель Брон-Піве, обговорили співпрацю в оборонній сфері та першочергові потреби українських захисників – ОП.

– Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляє, що Україна розраховує на започаткування довгострокових проєктів із французькими компаніями оборонно-промислового комплексу – ВРУ.

***

Президент Зеленський:

  • провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Джонсоном. Глава держави розповів йому про ситуації, в яких допомога від Сполучених Штатів необхідна Україні;
  • представив особовому складу нового керівника Служби зовнішньої розвідки Олега Іващенка.

Президент Зеленський в інтерв'ю CBS News сказав:

  • Ми стабілізували ситуацію. Вона краща, ніж була два-три місяці тому, коли в нас був великий дефіцит артилерійських боєприпасів. Ми абсолютно не бачили великого, величезного контрнаступу з боку РФ… Росіяни не мали успіху
  • У цій артилерійській війні на виснаження РФ має перевагу не лише завдяки більшій кількості вогневих засобів, але й завдяки більшій дальності їхнього ураження.
  • Україні вже зараз необхідна допомога. Адже новий наступ РФ очікується наприкінці травня або у червні.
  • війна в секторі Гази переорієнтувала світову увагу – та допомогу США – від України.
  • Путін використовує терористичний акт ІДІЛ у Підмосков'ї 22 березня для максимальної консолідації російського населення.

– Відбулось невідкладне засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці. У Києві невідкладно опрацюють питання проведення масових заходів через заяви керівників РФ про наміри збільшити кількість ракетних атак, спрямованих на цивільні об’єкти та жителів України і Києва зокрема – КМВА.

– Сьогодні набув чинності закон про запровадження в Україні нового виду кримінальних покарань – пробаційного нагляду – Центр пробації. Пробаційний нагляд полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

– У Сухопутних військах Збройних сил України проведуть службову перевірку щодо оприлюдненого відео за участі, ймовірно, начальника одного з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Рівненської області – сторінка Сухопутних військ ЗСУ у Фейсбуці.

– Національний антидопінговий центр України  (НАДЦ) представив стратегію розвитку до 2028 року, яка стосується не лише чистого спорту, але й міжнародних зобов’язань, передбачених відповідними Конвенціями Ради Європи та ЮНЕСКО, підписантом яких є наша країна – Укрінформ.

– Вищий антикорупційний суд продовжив до 26 травня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову, який обвинувачується в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди – пресслужба САП.

– Клінічна лікарня «Феофанія» буде надавати послуги з лікування інфарктів, інсультів та онкології – НСЗУ.

***

– У минулому році реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022-му – Держстат.

– ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» завершило будівництво третьої баржі SLG і готове будувати до 10 одиниць суден щорічно – Дмитро Москаленко, генеральний директор УДП

– У Фонді підтримки енергетики є 40 мільйонів євро, які спрямують на закупівлю обладнання для пошкоджених енергетичних об’єктів – Герман Галущенко, міністр енергетики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 28-29 березня відвідає Індію з візитом на запрошення свого індійського колеги Субраманьяма Джайшанкара – пресслужба МЗС. Український міністр закордонних справ відвідує Індію вперше з 2017 року.

– Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що його рішення не поставляти Україні крилаті ракети Taurus пов’язане з прагненням запобігти прямому зіткненню Росії та НАТО – Märkische Allgemeine.

– США та Велика Британія перевіряють понад 20 мільярдів доларів криптовалютних транзакцій, які пройшли через російську віртуальну біржу, у рамках зусиль союзників по боротьбі з ухиленням від санкцій, які підтримують війну Путіна в Україні – Bloomberg.

– Адміністрація США висловила обурення заявами Кремля, який продовжує звинувачувати Україну, США та інші країни у причетності до теракту в «Крокусі», та повідомила, що попереджала РФ про цю загрозу детально в письмовому вигляді – Білий дім.

– У пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» тимчасово завершилось блокування руху вантажівок до 2 квітня – ДПСУ. Станом на ранок 28 березня в чергах на пунктах пропуску з польським кордоном «Ягодин», «Рава-Руська», «Угринів» стояли майже 370 вантажівок .

– У штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) в Парижі під час 219-ї сесії ухвалили рішення про дії та програму надзвичайної допомоги Україні – пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

– Уряд Колумбії вислав співробітників посольства Аргентини після того, як аргентинський президент Хав'єр Мілей у телевізійному інтерв'ю назвав колумбійського колегу Густаво Петро терористом, вбивцею і комуністом – Bloomberg.

– Посол Росії в Польщі Сергій Андрєєв на фоні скандалу з неприбуттям до польського МЗС після порушення російською ракетою повітряного простору Польщі, виїхав з РП. Андрєєв не був видалений з Польщі і не інформував про свою відставку – Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі.

ВОРОГ

– Російський Слідчий комітет заявив, що отримав «докази» зв'язку нападників на концертний зал «Крокус Сіті Хол» з «українськими націоналістами». В СК заявили, що виконавцям нібито надходили кошти з території України – росЗМІ.

– Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств «Роснефти» і «Лукойлу», випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4% – The Moscow Times.

– Директор служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін із понеділка по середу відвідав Північну Корею, де обговорив шляхи посилення співпраці РФ із КНДР «у відповідь на постійно висхідні шпигунські дії та змови з боку ворожих сил» – північнокорейське державне інформагентство KCNA.

– Росія збільшила імпорт пального з Білорусі у березні, щоб подолати ризик дефіциту на своєму внутрішньому ринку, який виник через ремонти на російських НПЗ після атак дронів – Reuters.

– У Росії після нападу на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Хол» посилилася антимігрантська риторика, що загрожує перерости у міжетнічну ворожнечу всередині РФ – The New York Times.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

ДТЕК Дуда Кібератака Ліквідація Літак Німеччина Туск Росія Засідання Дрон Боєприпаси допомога Шмигаль Війна з Росією Рада Україна-НАТО

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *