Битва за Україну. День шістсот вісімнадцятий

Битва за Україну. День шістсот вісімнадцятий 03.11.2023 20:36 Укрінформ США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $425 мільйонів. Президент Зеленський призначив нового командувача ССО – Сергія Лупанчука

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–  Уряд Сполучених Штатів виділяє новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони загальною сумою $425 мільйонів, який включатиме, в тому числі, постачання ракет для HIMARS, ППО, артснарядів, протитанкових систем та іншого озброєння –  офіційне повідомлення Пентагону. Пакет військової допомоги на суму 125 мільйонів доларів надаватиметься в межах механізму Presidential Drawdown Authority, який передбачає передання озброєння із запасів американської армії. Окремо Міністерство оборони США замовляє для України додаткові засоби боротьби з безпілотниками з лазерним наведенням на суму 300 мільйонів доларів. Їх передадуть через програму "Ініціатива сприяння безпеці України" (USAI), яка передбачає закупівлю зброї у виробників, а не її передання зі складів армії США.

–  Палата представників США схвалила законопроект про надзвичайну допомогу Ізраїлю на суму 14,3 мільярда доларів – CNN. Законопроект про допомогу Ізраїлю без згадки України схвалено за підсумками голосування у Палаті представників Конгресу США. Проект підтримали 226 членів палати, проти голосувало 196. Президент США Джо Байден раніше пообіцяв накласти вето на цей документ.

–  Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону про держбюджет-2024, підготовлений до другого читання – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміна у Верховній Раді. Дохідну частина держбюджету збільшили порівняно з І читанням на 22,2 млрд грн і передбачили у сумі 1 768,5 млрд гривень. Видатки та надання кредитів збільшили у законопроєкті до другого читання на 95,2 млн грн – до 3 355 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту зменшили на 22,1 млрд грн (до 1 571,5 млрд грн). Потреба у зовнішній фінансовій підтримці становить близько 41 млрд дол.

***

Війна в Ізраїлі

–  Державний секретар США Ентоні Блінкен знову прибув до Ізаїлю. Держсекретар закликатиме уряд Ізраїлю погодитися на серію короткочасних припинень військових операцій у Секторі Гази, щоб забезпечити звільнення заручників і розподіл гуманітарної допомоги.

–  Ізраїль може зробити паузу у війні з угрупованням ХАМАС лише за умови, якщо бойовики погодяться відпустити усіх заручників – Біньямін Нетаньягу, глава уряду Ізраїлю.

–  Лідер "Хезболли" Хасан Насралла заявив, що його ополчення вже бере участь у боях із Ізраїлем уздовж лівансько-ізраїльського кордону, і пригрозив подальшою ескалацією, оскільки війна між Ізраїлем і ХАМАСом триває вже чотири тижні. – AP

–  Влада Ізраїлю перестала інформувати російську сторону про атаки у Сирії після початку війни проти терористичного угрупування ХАМАС 7 жовтня – Bloomberg

–  Армія оборони Ізраїлю заявляє, що в результаті нічного авіаудару в Секторі Гази убили командира батальйону ХАМАС "Сабра-Тель аль-Хава" Мустафу Даллула – The Times of Israel

–  Сполучені Штати використовують розвідувальні дрони для пошуку у секторі Гази заручників, захоплених ХАМАСом під час нападу на Ізраїль 7 жовтня – ЗМІ

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Київ не веде жодних таємних переговорів з країною-агресором. Якщо перекладати з дипломатичної (мови – ред.) на звичайну, то це означає, що Росія має піти геть з України. Доки цього не станеться, доки вона не буде готова цього зробити, немає сенсу вести жодні переговори».

Сергій Баранов, начальник ГУ Генштабу ЗСУ: «Ми вп'ятеро більше знищуємо ворожу техніку, ніж втрачаємо»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  Президент Зеленський звільнив Віктора Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, натомість призначив Сергія Лупанчука – сайт Офісу глави Української держави. Причин звільнення не повідомляють, жодної інформації про нового очільника ССО ЗСУ у відкритих джерелах наразі немає.

–  На Таврійському напрямку Сили оборони України за добу ліквідували 483 російських загарбників та знищили 31 одиницю ворожої техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

–  Російські сили перетнули залізничну колію поблизу Степового (3 км на північ від Авдіївки) і готуються атакувати з цих позицій Авдіївський коксохімічний завод – Інститут вивчення війни (ISW)

–  Росія відчуває снарядний голод, але шукає розв'язання цієї проблеми, Україна ще має резерви та намагається організувати виробництво боєприпасів – Сергій Баранов, начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ

–  Ні українські, ні російські війська не здатні прорвати лінію фронту в Україні через надійну протиповітряну оборону обох сторін та величезну лінію зіткнення, яку необхідно утримувати – британська розвідка

***

Атака по Україні

–  У ніч на 3 листопада Росія вдарила по Україні. ППО знищила 24 із 38 запущених «Шахедів» та ракету Х-59 – Генштаб.

–  Ворог завдав близько 10 ударів безпілотниками "Shahed" по Харкову та його передмістю. Зафіксовані пошкодження приватних будинків, навчального закладу та автомобілів, до медиків звернулися восьмеро людей – ОВА.

–  В Одеській області внаслідок атаки російських дронів є влучання по території інфраструктурного об'єкта. Постраждалих і значних руйнувань не зафіксовано – ОВА.

–  У Львівській області є 5 влучань російських ударних дронів в обʼєкт критичної інфраструктури, Пожежу оперативно ліквідували, обійшлося без жертв та постраждалих – Маким Козицький, голова ОВА. Загалом на захід України прямували 16 ворожих ударних дронів, Українській ППО вдалося знищити 11 ворожих безпілотників.

***

–  Російські загарбники завдали ракетного удару по селу Зарічне Комишуваської громади Запорізького району, поранені 11 місцевих мешканців – ОВА.

–  В Україні через російську агресію пошкоджені чи зруйновані 1711 об’єктів культурної інфраструктури – Міністерство культури та інформаційної політики України. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та у Києві.

–  З восьми небезпечних населених пунктів Донеччини, які постійно обстрілюються російською армією, ще залишається евакуювати 185 дітей – ОВА

–  Унаслідок обстрілів російськими військами Херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  В Україні 3 листопада відзначається День ракетних військ і артилерії, а також День інженерних військ – Укрінформ

–  Президент Зеленський відзначив державними нагородами ще 211 оборонців України, 78 з них – посмертно – сайт президента

–  Міністерство оборони з 1 листопада суттєво скоротило терміни постачання техніки та зброї вітчизняного виробництва Збройним силам України – МОУ. Відтепер саме виробник визначає, за якими технічними параметрами він здаватиме замовнику продукцію, а військові погоджують перелік параметрів (раніше військові прописували в технічних умовах перелік цих параметрів).

–  Київська обласна військова адміністрація подала до Державного агентства відновлення та розвитку перелік зі 108 об’єктів у селі Мощун, які підлягають пріоритетній відбудові – Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА. Саме у Мощуні у березні 2022 року були зупинені рашисти, які рвалися до Києва.  

–  НАЗК під час моніторингу в Міноборони ідентифіковано низку ризиків, що сприяють корупції при закупівлі товарів, робіт і послуг – сайт НАЗК.

–  На Вінниччині станом на вечір 2 листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 268, у лікарнях залишаються 92 пацієнти – ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». У Тернопільській області у жительки однієї з громад лабораторно підтверджено вірусний гепатит А.

–  Народний депутата від "Батьківщини" Андрій Ніколаєнко збив насмерть на своєму автомобілі 18-річну дівчину на Житомирській трасі – Нацполіція в Житомирській області.  Державне бюро розслідувань розслідує обставини.

–  Кабінет міністрів ухвалив постанову про створення в країні Єдиного державного реєстру домашніх тварин – собак та котів – сайт Уряду

***

–  Станом на 3 листопада українські аграрії зібрали понад 67 млн т нового врожаю, зокрема, зернових культур – 47,18 млн т, олійних – 19,96 тис. тонн – Мінагрополітики

–  У Національному банку припускають, що за відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму регулятор зможе знизити облікову ставку в грудні – Нацбанк

–  Кабінет міністрів України продовжує до 2026 року державну програму забезпечення молоді житлом, завдяки якій у будівництво житла буде інвестовано понад 1 млрд грн – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Нідерланди нададуть Україні новий пакет військової допомоги на 500 млн євро: з них близько €260 млн буде витрачено на артилерійські снаряди і €240 млн – на боєприпаси для танків – Кайса Оллонгрен, міністр оборони Нідерландів

–  Сполучені Штати оголосили про введення санкцій проти громадянки РФ Катерини Жданової та її рахунків на криптовалютних біржах, за допомогою яких вона допомагала російським олігархам та шахраям переміщувати за кордон сотні мільйонів доларів – Офіс контролю за іноземними активами (OFAC).

–  За даними ізраїльських медіа, підготовка до візиту президента України Володимира Зеленського до Ізраїлю наступного тижня йде повним ходом – The Times of Israel

–  Федеральний канцлер Олаф Шольц провів відеоконференцію з головою КНР Сі Цзіньпіном, під час якої, серед іншого, обговорив загарбницьку війну Росії проти України – заява німецького уряду. Під час переговорів було наголошено, що ядерна війна не повинна вестися і ніколи не може бути виграна. Жодних інших подробиць німецький уряд не надав.

–  У Британії під час AI Safety Summit представники 29 урядів, зокрема США, Австралії, ЄС та Україна, підписали декларацію Блетчлі з безпеки штучного інтелекту – пресслужба Мінцифри.

–  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у рамках візиту до Німеччини зустрівся з гендиректором оборонного концерну Rheinmetall та обговорив із ним розширення співпраці німецького та українського оборонпрому – ЗМІ.

–  Сенат США у четвер затвердив раніше призначену адмірала Ліз Франчетті командувачкою Військово-морських операцій США. Вона стала першою жінкою на цій посаді – Defense News.

–  Польська націоналістична партія “Конфедерація” підтримає акцію з блокування перевізниками кордону з Україною, що має розпочатися 6 листопада – Кшиштоф Босак,

один з лідерів політ сили. До протесту приєднаються фермери, представники переробної промисловості та "усі, хто потерпає від безвідповідальної східної політики” чинного уряду, що призводить до "величезних збитків" бізнесу.

–  Голова Служби інформації та безпеки Молдови Олександр Мустяце заявив, що Росія витратила 1 млрд леїв (55,2 млн доларів) на дестабілізацію ситуації в його країні – NewsMaker

ВОРОГ

–  У Кремлі не погодилися зі словами головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного про те, що війна зайшла у глухий кут – ТАСС. Прессекретар Путіна Пєсков сказав, що Росія «продовжує проведення спеціальної військової операції. Всі цілі, які ставилися, повинні бути виконані».

–  Путін заявив, що Золота Орда для Москви завжди була краща "західних завойовників" та похвалив князя Олександра Невського за те, що їздив до ханів отримувати "ярлик" на князювання – росЗМІ

–  Ленінський районний суд Курська конфіскував кондитерське підприємство АТ «Конті-Рус», акції якого належали групі українського бізнесмена Ріната Ахметова – «Комерсант». Суд у повному обсязі задовольнив позов Генпрокуратури РФ, яка вимагала визнати власників підприємства «екстремістським об'єднанням» та звернути акції «Конті-Рус» у дохід держави.

–  У ніч з 2 на 3 листопада 2023 року в місті Нижній Новгород в Росії спалили автомобіль Volvo XC90  гендиректора підприємства яке виготовляє боєголовки до ракет – Головне управління розвідки Міноборони України. Акцію здійснили партизани.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *