Битва за Україну. День шістсот вісімдесятий

Битва за Україну. День шістсот вісімдесятий 04.01.2024 19:45 Укрінформ ЗСУ уразили командний пункт з’єднання окупантів поблизу Севастополя. На російському аеродромі «Шаґол» (м.Челябінськ) згорів тактичний бомбардувальник Су-34

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У ніч на 4 січня 2024 року на російському аеродромі «Шаґол» (м. Челябінськ) згорів тактичний бомбардувальник Су-34 – ГУР МОУ. Причини займання літака уточнюються.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликає засідання Ради НАТО-Україна в середу, 10 січня, на рівні послів на прохання України після нещодавніх російських ракетних та безпілотних атак – Ділан Вайт, виконуючий обов’язки речника НАТО.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «За часів Холодної війни коаліція, яка перемагала СРСР та його союзників, була за всіма показниками набагато слабшою за коаліцію, яка зараз допомагає Україні відбивати російську агресію. Сукупний ВВП України та її партнерів у 21 раз вищий, аніж ВВП Росії та її небагатьох союзників, тож є достатньо ресурсів, щоб надати Україні допомогу, про яку вона просить».

Джорджа Мелоні, прем'єр-міністерка Італії: «Єдина можливість, яка є в України для досягнення будь-якого дипломатичного рішення, це зберегти баланс на полі бою… Якби ми зробили те, що пропонували нам ті, хто каже, що ми не повинні підтримувати Україну, ми б отримали не мир, а вторгнення, війну ближче до наших осель».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Збройні сили України уразили командний пункт з’єднання російських окупаційних військ поблизу Севастополя – СтратКом ЗСУ. Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук подякував за бездоганну бойову роботу у Севастополі і Євпаторії українським льотчикам та всім, хто планував операцію.

– На південному напрямку українські захисники за допомогою установки HIMARS знищили зенітно-ракетний комплекс російських військ «Стріла-10» – командування ССО.

– Російські загарбники збільшили майже в два рази кількість атак на Таврійському напрямку. Продовжують завдавати авіаударів та обстрілювати наші позиції з артилерії – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».  Загальні втрати окупантів склали 423 особи та 72 одиниці військової техніки, було знищено два склади боєприпасів.

– На Куп'янсько-Лиманському напрямку окупанти намагалися наступати в районі Синьківки, завдають авіаудари переважно у Серебрянському лісництві – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ. Українські захисники ліквідували та поранили 171 загарбника та знищили чотири одиниці військової техніки.

– Росіяни намагаються наступати на північний захід від Бахмута, водночас ЗСУ досягли певного прогресу на Запоріжжі – ISW. 

– Російські загарбники не можуть впоратись із потоком санітарних втрат серед особового складу, тому військовим з легкими пораненнями не надають медичної допомоги, а важкопоранених відправляють у Росію – розвідка.

– Центр національного спротиву повідомляє, що отримав докази щодо намірів окупантів обладнати крилаті ракети X-32 касетними боєприпасами – сайт ЦНС.

– Волонтери з тимчасово окупованого Криму розробили спеціально для Збройних сил України дрон «Канюк». Він запускається з катапульти та розганяється до 300 км за годину, а також може нести велику масу заряду – Руслан Жаднов, голова ГО «Актив Криму».

***

– У Кропивницькому внаслідок ракетної атаки 8 травмованих і 1 загиблий, пошкоджена лінія електропередач і будівлі, що належать місцевим енергетикам, удар прийшовся на об'єкти «Укренерго» і «Кіровоградобленерго» – ОВА.

– У Харкові в лікарні померла заслужена артистка України Вікторія Тимошенко, яка отримала тяжкі поранення 2 січня внаслідок російської ракетної атаки по житлових кварталах – Харківський академічний драматичний театр.

– Станом на грудень понад 220 російських солдатів здалися в полон через гарячу лінію «Хочу жить», ще понад 1 000 інших заявок перебувають на розгляді – Financial Times.

– Слідчими криміналістами ГУ МВС було виявлено ще двох загиблих. Станом на 07:00 04.01.24 загальна кількість загиблих від ракетного удару ворога 29.12.23 становить 32 людини, постраждалих 30 – КМВА.

– Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської, Миколаївської та Донецької областей 3 людини загинуло, 7 отримали поранення – дані ОВА.

– В Україні станом на ранок 4 січня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 515 дітей, поранення дістали 1182 дитини – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Комітет Верховної Ради з питань безпеки й оборони почав розглядати урядовий законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу». Міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала під час засідання Комітету наголосили на необхідності удосконалення мобілізації.

– Російські хакери проникли в систему українського телекомунікаційного оператора «Київстар» щонайменше у травні минулого року, хоча масштабна атака сталася 12 грудня – Ілля Вітюк, керівник Департаменту кібербезпеки СБУ.

– Генеральний прокурор Андрій Костін і керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс побували у Харківській області в місцях російських атак на цивільну інфраструктуру – Офіс генпрокурора.

– Україна та Румунія підписали угоду про співпрацю задля розвитку 5G та підвищення стійкості українських інтернет-мереж – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр.

– Міська рада Львова оголосить архітектурний конкурс для відбудови музею командира УПА Романа Шухевича в Білогорщі, який зруйнували росіяни 1 січня, але будівельні роботи розпочнуться після завершення війни – Андрій Садовий, міський голова Львова.

– Голосіївський районний суд Києва визнав винним в.о. голови Конституційного суду України Сергія Головатого у вчиненні адміністративного правопорушення та зобов’язав його сплатити штраф – Національне агентство з питань запобігання корупції. Після набрання судового рішення законної сили відомості про суддю будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб, що вчинили корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.

– Національне агентство з питань запобігання корупції внесло виробника і постачальника морепродуктів Viciunai Group, відомого під брендом Vici, до переліку міжнародних спонсорів війни – НАЗК.

***

– За 2023 рік морем Україна вивезла майже на 1 млн тонн вантажів більше, ніж торік. Крім зерна, цим шляхом експортуються й інші товари, у тому числі метал. У грудні порівняно з листопадом показник вивезення напівфабрикатів зріс на 40% та прокату плоского на 45,3% – Мінекономіки.

– Транзит російського газу через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком – до 14 млрд 646,6 млн куб. м – дані «Оператора ГТС України».

– У Вінницькій області в межах урядового проєкту «єРобота» 13 агропідприємств отримали гранти на 66,2 млн грн. – ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Адміністрація США не виявила жодних ознак зловживань зі зброєю, надану Україні та продовжує наполегливо працювати, щоби гарантувати Конгресу й американцям, що вся допомога використовується за призначенням – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому. Він додав, що якщо Конгрес не ухвалить подальшої підтримки України, постачання військової допомоги доведеться зупинити, однак адміністрація США робитиме все можливе для того, щоб українці отримували необхідні озброєння.

– Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс запропонував заборонити імпорт російського та білоруського зерна до країн ЄС – LSM.

– Порушення російською ракетою повітряного простору Польщі, що сталося під час масованого обстрілу Росією території України 29 грудня минулого року, могло бути свідомою провокацією Кремля – Яцек Сєвєра, голова Бюро національної безпеки Польщі (BBN).

– Японія планує надати Україні технологію з виробництва біопалива для підтримки зусиль з відновлення країни після війни з Росією – Kyodo.

***

Блокування кордону

  • Кордони не відкриватимуться, ембарго на українську сільськогосподарську продукцію буде безстрокове, до його відміни – Чеслав Секерський, міністр сільського господарства.. Польща отримала лист Європейської комісії із вимогою скасувати безстрокове ембарго на безмитний імпорт деяких сільськогосподарських товарів з України.
  • На ранок заблокованими є три пункти пропуску: «Рава-Руська – Гребенне», «Краківець – Корчова», «Ягодин – Дорогуськ». Станом на ранок в бік України в чергах на Території Польщі перебуває десь 1400 вантажівок. Рух вантажівок навпроти пункту пропуску «Медика – Шегині» знову заблоковано – Андрій Демченко, речник ДПСУ.
  • Час очікування на перетин вантажівками кордону в Люблінському воєводстві поблизу пункту пропуску «Гребенне-Рава Руська» становить понад три доби, а в пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» – близько 10 діб – поліція Польщі.

***

– Над країнами НАТО падає сигнал GPS – причиною є те, що РФ використовує базу радіоелектронної боротьби у Калінінградському регіоні – допис члена дослідницької мережі Mastodon у соцмережі X. З 15 грудня пілоти літаків країн НАТО потерпають від навігаційних помилок над південною частиною Балтійського моря.

ВОРОГ

– Путін підписав указ про прийом до громадянства РФ іноземних громадян, які уклали контракт зі Збройними силами РФ під час війни проти України, і членів їхніх сімей – росЗМІ.

– Росія планує придбати балістичні ракети малої дальності в Ірану і вже отримує десятки балістичних ракет і пускових установок з Північної Кореї – The Wall Street Journal.

– Самопроголошений Лукашенко підписав поправки до закону про президента, які, зокрема, гарантують йому недоторканність, довічну охорону і право на державну нерухомість після відставки – Радіо Свобода.

– У листопаді 2022 року Путін надав владі Москви повноваження створити спеціальну силову структуру для охорони столичного метрополітену. Згодом вона отримала назву «відомчої охорони уряду Москви». з липня 2023 року ця структура почала набувати рис парамілітарної організації, зокрема, отримала дозвіл застосовувати вогнепальну зброю. У неї розраховують залучити 15 тисяч осіб, з яких ймовірно залучили вже кілька тисяч – розвідка Британії.

– У Москві багатоповерхівки у декількох районах залишились знеструмленими через пожежу, яка спалахнула на трансформаторній підстанції – телеграм-канал ASTRA. Займання призвело до відключення електроенергії та опалення в районах російської столиці Альтуф’єво, Відрадному, Бібірево, Північному та Південному Медведковому. Пожежу на підстанції ліквідували. Постраждалих немає.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *