Битва за Україну. День шістсот сорок другий

Битва за Україну. День шістсот сорок другий 27.11.2023 20:21 Укрінформ В Україну з Нідерландів повернули «Скіфське золото»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– В Україну з Нідерландів повернулися предмети з колекцій кримських музеїв, представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» – Національний музей історії України. Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України. Презентація окремих артефактів із колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря» відбудеться 28 листопада в Скарбниці на території Києво-Печерської лаври.

– На зустрічі ради Україна – НАТО будуть узгоджені пріоритетні реформи для майбутнього членства країни в Альянсі – Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО.

***

Негода в Україні

– Президент Зеленський подякував рятувальникам, працівникам комунальних служб, Національної поліції, обласній та місцевій владі, енергетикам, які допомагають людям під час негоди – Укрінформ.

– Укренерго заживило 3 високовольтні повітряні лінії 330 кВ у південному регіоні, що були пошкоджені негодою. Залишаються відключеними через погодні умови 4 високовольтні повітряні лінії 330 кВ. Шквальний вітер і мокрий сніг ускладнюють проведення аварійно-відновлювальних робіт. У мережах обленерго відключено 32 повітряні лінії 110-35 кВ – Укренерго.

– Через негоду на 14 автодорогах України перекрито рух транспорту, у 16 областях знеструмлені населені пункти – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ. У ДСНС уточнили, що станом на 12:00 в Україні перекрито рух транспорту на 13 автодорогах, без електропостачання залишаються 1844 населені пункти. На Миколаївщині відкрили проїзд по дорогах на Київ та Одесу для всіх видів транспорту.

– У тимчасово окупованому Криму бушує шторм, внаслідок чого перекриті траси, затоплені набережні, повалені дерева, 1 людина загинула, в Євпаторії через затоплення вулиць проводиться евакуація – Крим.Реалії.

Київщина

  • Станом на 16:30 у Київській області відновлене енергопостачання 26,317 тис. споживачів. Без світла залишаються 22 тис. домівок.
  • через погіршення погодних умов пошкоджене полотнище найбільшого прапора країни між статуєю Батьківщини-матері і Лаврською дзвіницею.

Одеса:

  • Станом на 7 ранку в Одесі зафіксували 78 обривів контактної мережі міського електротранспорту − наразі більшість тролейбусів і трамваїв не курсують
  • 3 людини загинули, 13 постраждали
  • Через складні погодні умови та перепади напруги відключено районні котельні, в одній із них впала 100-метрова труба

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенберг,  генеральний секретар НАТО: «До завершення активних бойових дій в Україні її повноправне членство в НАТО є неможливим, але союзники по Альянсу будуть підтримувати Україну та послідовно надавати їй допомогу у реалізації реформ з наближення до членства в НАТО».

Грант Шеппс, міністр оборони Великої Британії: «Путін інтенсифікує своє вторгнення – безглуздо відправляючи на смерть більше росіян, ніж в будь-який час з початку війни. Хоробрість українців та підтримка Заходу стримують їхнє просування, але ми не можемо бути бездіяльними. Україні потрібна наша непохитна підтримка, щоб боротися та перемогти».

Вера Юрова, віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості:  «Зараз я абсолютно в іншому стані, порівняно з 2017 роком, коли я тут була. Я вважаю, що українцям набридла «стара Україна», вони хочуть бачити нову систему й інституції, які добре функціонують, розслідують справи про корупцію на всіх рівнях. Я мушу сказати, що я вражена… Мій меседж до Брюсселю та країн-членів, які будуть вирішувати процес вступу до ЄС, полягає в тому, що Україна робить усе, щоб посилити боротьбу з корупцією».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Ворог продовжує безуспішні спроби наступу на трьох напрямках: Куп’янському, Бахмутському та Лиманському – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. З початку місяця російські війська втратили 8 тисяч 690 особового складу, знищено або пошкоджено 1 002 одиниці військової техніки, з яких 109 танків, 175 бойових броньованих машин та понад 200 артилерійських систем та мінометів різного калібру.

– На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, північно-східніше Бердичів, Авдіївки, Опитного, Сєверного та південіше Тоненького Донецької області, де Силами оборони відбито 21 атаку – Генштаб. Начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що під Авдіївкою тривають запеклі бої, проте окупанти не дійшли ні до коксохімзаводу, ні до промзони.  

– Російські загарбники продовжують наземні атаки, використовують авіацію – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".  Загарбники втратили за добу понад 500 осіб і три танки. Близько 80% втрат ворога – у Донецькій області. Триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

– Останні шість тижнів, ймовірно, мали найвищі показники втрат серед російських військових за весь час війни проти України – розвідка Британії. Упродовж листопада втрати росіян становлять у середньому 931 особу на добу, свідчать дані українського Генштабу ЗСУ.

– Повітряні сили України за минулий тиждень знищили 124 із 126 ворожих безпілотників типу «Шахед» – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

– Унаслідок масованої атаки безпілотниками на Київ у ніч на 25 листопада було пошкоджено Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ – сайт Української греко-католицької церкви. Ударна хвиля пошкодила двері та вибила вікна в соборі. Більших руйнувань зазнала багатоповерхівка поблизу храму, є незначні пошкодження фасаду собору.

– На війні проти Росії загинув шаховий діяч, віцепрезидент Федерації шахів України Артем Сачук – Федерація шахів України.

***

– Тимчасово захоплена росіянами Запорізька атомна електростанція у неділю, 26 листопада, цілий день перебувала на межі блекауту – Енергоатом. Внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше Запорізької АЕС відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська».

– Експерти МАГАТЕ зафіксували пуски ракет, скоріш за все, з реактивної системи залпового вогню з близької відстані від окупованої росіянами Запорізької АЕС – МАГАТЕ.

– У Донецькій області через ворожі обстріли без електропостачання залишилися три шахти, під землею залишаються заблокованими понад 70 шахтарів – Міненерго.

– Один із засуджених в Україні росіян уже вп'яте звернувся до влади РФ з проханням забрати його додому, однак та не реагує. Водночас Україна готова до обміну цивільних – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

– Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської та Донецької областей 2 людини отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський і спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммад бін Салман аль Сауд в телефонному режимі обговорили імплементацію української Формули миру та зміцнення українсько-саудівських зв’язків – Укрінформ.

Візит віцепрезидентки Єврокомісії до Києва:

  • Віцепрезидент Європейської комісії Вера Юрова прибула до української столиці з метою обговорення з парламентарями вступ України до ЄС.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з Верою Юровою, обговорив євроінтеграційні реформи України.
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, заступниця Голови ВР Олена Кондратюк та парламентарії провели зустріч Верою Юровою.

– Москва активізувала мережу «сплячих» шпигунів в Україні за останні два місяці, оскільки Путін намагається дестабілізувати ситуацію в нашій країні та підірвати її єдність – Олексій Данілов, секретар РНБО.

– До нового 2024 року на Софійській площі у Києві встановлять новорічну ялинку, жодних ярмарок та заходів у столиці не передбачено. Ялинку встановлять та прикрасять за рахунок меценатів – Віталій Кличко, мер Києва.

– Працівники ДБР завершили розслідування щодо авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року в Броварах, де загинуло керівництво Міністерства внутрішніх справ – ДБР. Матеріали справи відкриті для ознайомлення підозрюваним та їхнім захисникам, а також потерпілим та їх законним представникам.

– На поєдинку групового етапу Ліги чемпіонів-2023/2024 у квартеті D «Реал Сосьєдад» (Іспанія) – «Зальцбург» (Австрія) працюватиме українська суддівська бригада. Поєдинок відбудеться 29 листопада в іспанському місті Сан-Себастьян – Укрінформ.

***

– За минулий тиждень у межах Програми надано 500 пільгових кредитів на загальну суму 2,5 млрд грн, у тому числі банками державного сектору економіки укладено 333 кредитні договори на суму 1,1 млрд гривень – Мінфін.

– Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 22 листопада 2023 року) експортувала 12,033 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики. У поточному МР Україна вже експортувала: 5,484 млн т пшениці, 860 тис. т ячменю, 0,9 тис. т жита та 5,559 млн т кукурудзи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 28-29 листопада здійснить візит до Брюсселя з метою мобілізації політичної та військової підтримки з боку держав-членів ЄС і НАТО – пресслужба МЗС.

– Лідер сенатської більшості, демократ із Нью-Йорка Чак Шумер планує провести голосування щодо запиту президента Джо Байдена про надання допомоги Україні та Ізраїлю 4 грудня – Politico. Голова комітету з питань розвідки Палати представників, республіканець Майк Тернер заявив, що допомогу Україні та Ізраїлю буде важко схвалити до кінця року, оскільки в Конгресі залишаються розбіжності щодо запропонованих змін у сфері безпеки кордону США з Мексикою.

– Катар веде переговори з Росією щодо повернення до України викрадених під час війни українських дітей – Джасім аль Тані, прем'єр-міністр Катару.

– Президент Польщі Анджей Дуда передав вірчі грамоти новому послу РП в Україні Ярославу Гузи – Укрінформ. На посаді посла Польщі в Україні Ярослав Гузи замінив Бартоша Ціхоцького, який обіймав її з лютого 2019 року.

– Польські протестувальники з понеділка розпочали цілодобову блокаду пункту пропуску «Медика-Шегині», яка триватиме до 3 січня, й не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги – PAP.

– Катар як посередник успішно провів переговори щодо угоди між Ізраїлем і ХАМАС про продовження чотириденного перемир'я між ними ще на два дні – Маджед Аль-Ансарі, прес-секретар Міністерства закордонних справ Катару.

– Військово-морські сили США звільнили танкер, який захопили озброєні особи в Аденській затоці на Близькому Сході – Reuters. Особи нападників наразі не встановили.

– Одна з головних літературних відзнак світу – Букерівська премія – оголосила цьогорічного переможця. Лауреатом Букера за 2023 рік став 46-річний ірландський письменник Пол Лінч – ЗМІ. Лінч, якого обрали серед шести претендентів на Букерівську премію 2023, відзначений за роман «Пісня пророка» (Prophet Song).

– На Заході занепокоєні обсягами постачання Туреччиною в РФ товарів цивільного призначення, які можуть використовуватися з військовою метою, зокрема йдеться про мікрочіпи, комунікаційне обладнання та телескопічні приціли – FT.

– Північна Корея після скасування угоди про зниження військового напруження 2018 року почала відновлювати охоронні пости та розміщувати важку зброю вздовж кордону з Південною Кореєю – Міноборони Південної Кореї.

ВОРОГ

– Обсяг російської нафти, імпортованої в ЄС через нафтопереробний завод (НПЗ) «Лукойл» у Болгарії, значно зріс впродовж останніх кількох місяців – Euractiv. Це означає додатковий прибуток у розмірі сотень мільйонів для російської компанії за останній квартал року.

– Російський проект газопроводу «Сила Сибіру-2», який необхідний, щоб замінити «Газпрому» втрачений європейський ринок, просувається вкрай повільно через позицію, яку зайняв Китай – The South China Morning Post. Китай відмовився інвестувати в будівництво трубопроводу, пропонуючи Росії повністю оплатити багатомільярдний рахунок за будівництво. Крім того, Китай вимагає подальших знижок на російський газ.

– Після запровадження санкції проти російської нафти, Москва все частіше стикається з проблемами через недоліки розрахунків у валюті, відмінній від долара, і короткострокового розв'язання цієї проблеми немає – Reuters.

– У тимчасово окупованому Криму біля берегів Севастополя затонув російський патрульний катер «Раптор» – Телеграм-канал «Крымские партизаны».

– Розгінний блок зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-С» пробив стіну житлового будинку в Підмосков'ї під час атаки безпілотників на Москву в ніч на 26 листопада – Сергій Собянін, мер Москви. Пошкоджено двоповерховий дерев'яний будинок. На місці виникла пожежа, яку господарі погасили самі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Скіфське золото Україна Негода Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *