Битва за Україну. День шістсот п’ятий

Битва за Україну. День шістсот п’ятий 21.10.2023 20:00 Укрінформ Секретар РНБО Олексій Данілов вкотре підкреслив, що переговори з Росією не відбудуться, доки вона не залишить окуповану українську територію

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Лідери Європейського Союзу та Сполучених Штатів за підсумками саміту підтвердили готовність вивчити шляхи використання суверенних активів Росії для допомоги Україні згідно з національним й міжнародним правомспільна заява за підсумками саміту.

***

Війна в Ізраїлі

  • Президент США Джо Байден вважає, що ХАМАС був умотивований напасти на Ізраїль частково бажанням перешкодити цій країні нормалізувати відносини з Саудівською Аравією – АР.
  • Уряд Ізраїлю звернувся із закликом до своїх громадян якнайшвидше виїхати з Єгипту і Йорданії та утриматися від поїздок до ще низки країн – The Times of Israel.
  • Через пропускний пункт «Рафах» між сектором Гази і Єгиптом проїхала колона з 20 вантажівок з гуманітарною допомогою, після чого рух через КПП знову закрили – CNN.
  • Державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив звільнення перших двох американських громадян, захоплених бойовиками ХАМАС під час атаки на Ізраїль 7 жовтня – Держдепартамент США.
  • Американські та ізраїльські офіційні особи обговорюють можливість створення в секторі Гази тимчасового уряду за підтримки ООН та за участі урядів арабських країн після витіснення з анклаву бойовиків ХАМАС – Bloomberg.
  • ЦАХАЛ знищив старшого інженера терористичної групи ХАМАС, який був відповідальним за розробку зброї, в тому числі й безпілотників – The Times of Israel.

ЦИТАТА ДНЯ

Гітанас Науседа, президент Литви: «Весь вільний світ має згуртуватися заради перемоги України. Тільки перемога утримає інших потенційних агресорів світу від спокуси повторити прецедент, який створює Росія».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Україна не вестиме переговори про припинення вогню з Росією, доки Москва відмовляється повернути окуповані українські території».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Авдіївському напрямку дещо знизилась активність ворога, але він продовжує йти вперед. Наші воїни стійко тримають оборону – Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. За словами речника 110-ї окремої механізованої бригади Антона Коцуконя росіяни почали риють тунелі ближче до українських позицій і застосовують для підвозу боєкомплекту роботи.
  • На Таврійському напрямку за минулу добу загальні втрати ворога склали 496 осіб, двоє окупантів здалися в полон, знищено 50 одиниць військової техніки – Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.
  • 20 жовтня українські війська продовжили більш масштабні, ніж зазвичай, наземні операції на лівому березі Херсонської області та закріпилися у селі Кринки – Інститут вивчення війни.
  • У Південному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України відбулося представлення особовому складу нового начальника бригадного генерала Юрія Петріва – ДПСУ. У 2019-2022 роках Юрій Петрів очолював Луганський прикордонний загін імені Героя України полковника Євгена Пікуса.

***

  • Ворог продовжує масовано обстрілювати Херсонщину з реактивних систем залпового вогню, мінометів, артилерії, авіації та БпЛА; атаки зазнали об’єкти цивільної та житлової інфраструктури у Бериславському, Каховському та Херсонському районах, 1 людина загинула – ОВА.
  • У Кривому Розі внаслідок нічної атаки росіян є руйнування на промисловому об'єкті. Загиблих та постраждалих немає – ОВА.
  • Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 8:00 суботи, 21 жовтня, знизився до 15,70 м – Енергоатом.
  • Минулої доби внаслідок обстрілів ворогом Херсонської, Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей 2 людини загинуло, 4 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президенти України і Туреччини Реджеп провели телефонну розмову, в ході якої  обговорили війну в Україні, а також конфлікти між Ізраїлем і Палестиною та гуманітарну кризу в регіоні – сайт президента.
  • Кабінет Міністрів підтримав розроблену Міністерством оборони постанову, яка дозволяє спрощений допуск до експлуатації та постачання безпілотників та засобів радіоелектронної боротьби РЕБ Збройним силам України – сайт уряду.
  • У Тарасівці Київської області відкрили першу чергу «Містечка Хансена». Це житло для родин, які втратили свої оселі внаслідок російської агресії – Руслан Кравченко, КОВА. Будівництво фінансує благодійна організація To Ukraine With Love. Основний інвестор цього проєкту – Делл Лой Хенсен. 

***

  • Пільгові іпотечні кредити на загальну суму 5,8 млрд гривень за програмою єОселя вже отримали 4 тис. родин. 69% кредитів отримали військовослужбовці та силовики, 13% – педагоги і науковці, 10% – медики – Мінекономіки.
  • Національний банк за тиждень з 16 по 20 жовтня на міжбанківському валютному ринку продав 735,48 млн доларів і купив 0,14 млн доларів – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Дванадцятий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії стосуватиметься, зокрема, обмежень на торгівлю російськими алмазами, що вже обговорюється на рівні G7 – EUobserver. Цими вихідними або на початку наступного тижня Єврокомісія має розпочати закриті переговори щодо 12-го пакета санкцій проти РФ.
  • США хочуть зменшити розмір фінансової допомоги Україні з 1,1 млрд доларів до 825 млн доларів на місяць – Укрінформ. Бюджетна підтримка надаватиметься через Світовий банк як відшкодування дозволених і підтверджених витрат уряду України відповідно до поточної системи умов, розробленої урядом США.
  • Уряд Сполучених Штатів запровадив санкції проти трьох організацій у Китаї, які сприяли розповсюдженню зброї масового знищення та засобів її доставки на користь Пакистану – Держдепартамент США.
  • Єгипет приймає у суботу саміт світових лідерів, присвячений обговоренню ескалації війни між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС у Газі – Reuters.
  • Приблизно 20,3 мільйона людей подивилися виступ президента США Джо Байдена в прайм-тайм у четвер увечері, в якому він виступив за допомогу для Ізраїлю та України – Reuters. Це більша аудиторія, ніж Байден залучив у червні, коли він виступив у прайм-тайм з промовою в Овальному кабінеті, проголошуючи двопартійну угоду про подолання кризи боргового обмеження.
  • Глава правлячої партії Грузинська мрія Іраклій Кобахідзе припустив, що після президентського терміну проти Саломе Зурабішвілі буде порушено кримінальну справу – Голос Америки.
  • Державний секретар федерального Міністерства економіки Німеччини Йохен Флясбарт під час візиту до України в п’ятницю оголосив, що ФРН виділить додаткові 200 мільйонів євро на відновлення України – DPA.
  • Україна та Латвія випробували новий зерновий коридор, який дозволяє транспортувати українське зерно до портів країн Балтії за допомогою залізниці – Данило Гетманцев, голова Комітету ВР. Туди доставлено 1 423 тонни ріпаку, для транспортування яких знадобилося 54 контейнери.
  • Український бізнес отримав від міжнародних партнерів понад €4 мільярди підтримки на програми, які затверджені впродовж останніх років та є діючими на сьогодні – Мінекономіки. Майже 60% підтримки – пряме фінансування через банківську систему та напряму компаніям реального сектору економіки.

ВОРОГ

  • Новим командувачем Повітряно-космічних сил Росії призначений генерал-полковник Віктор Афзалов, який змінив на цій посаді генерала Суровікіна, який  втратив довіру після заколоту «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина – ТАСС.
  • Росія припиняє дію угоди з Фінляндією про сприяння прикордонному співробітництву. Відповідний указ підписав російський прем'єр-міністр Михайло Мішустін – ТАСС.
  • Заступник міністра закордонних справ Ірану з питань економічної дипломатії Мехді Сафарі оголосив про підписання контрактів на експорт автомобілів іранського виробництва в цільові країни, зокрема до Росії та Білорусі – Tasnim.
  • Співробітники російської розвідки, які відрекомендувалися представниками Російського географічного товариства (РГТ) просили громадянина Норвегії сфотографувати військові об'єкти поблизу міст Алта та Тромсе – ЗМІ. За зйомки норвежцю обіцяли виплатити гонорар – понад 1000 доларів на добу, а також пропонували з'їздити на «географічну конференцію» до Мурманська чи Архангельська. Записи телефонних розмов та листування Івана з вербувальниками «з РГТ» передано до норвезької поліції, проводиться перевірка. За шпигунство в Норвегії загрожує покарання до 15 років.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *