Битва за Україну. День семисотий

Битва за Україну. День семисотий 24.01.2024 21:30 Укрінформ Прем'єр-міністри України та Словаччини провели зустріч в Ужгороді. У Бєлгородській області розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення техніки і десанту

Ми зібрали для вас інформацію про семисотий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся в Ужгороді з прем'єром Словаччини Робертом Фіцо. На порядку денному – наші двосторонні відносини та підтримка європейських ініціатив – Укрінформ. Прем'єр-міністри України і Словаччини  під час зустрічі досягли низки домовленостей:

  • Уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу. Будемо співпрацювати у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.
  • Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу.

– Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо за підсумками проведених переговорів підписали спільну заяву, яка має посилити двосторонні відносини – Укрінформ.

– Глава уряду України Денис Шмигаль дав брифінг після зустрічі. Головне:

  • Українці та словаки вже спільно виробляють певні види військової техніки у Словаччині, цю співпрацю масштабуватимуть і розширюватимуть спільну базу для ремонту військової техніки.
  • Словаки поставлять Україні інженерну техніку для будівництва трирівневої лінії оборони. Зокрема йдеться про броньовані екскаватори та розмінувальні машини.
  • Денис Шмигаль запросив словацький бізнес брати участь у відновленні України та сказав, що бачить велику зацікавленість у такій співпраці з боку словаків.
  • Україна пропонує оператору газотранспортної системи Словаччини продовжити використання підземних сховищ газу в Україні для зберігання стратегічних запасів газу Словаччини.
  • Україна і Словаччина поглиблюють співпрацю в енергетиці, зокрема, пришвидшать реконструкцію міждержавного інтерконектора «Мукачево-Вельке Капушани».

– Словаччина візьме участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

***

Підсумки 18-ї зустрічі у форматі «Рамштайн»

– Україна отримає від іноземних партнерів озброєння для ефективного ураження ворога як на лінії зіткнення, так і в тилу, та для знищення його логістичних вузлів – Ілларіон Павлюк, начальник управління преси та інформації МОУ.

– Федеральний уряд Німеччини хоче підтримати оборону України постачанням військових гелікоптерів із запасів Бундесверу, а саме 6 багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41 з комплектуючими та запчастинами. Окрім того, планується підготовити пілотів – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН. Обіцяні Німеччиною гелікоптери Sea King можуть прибути в Україну вже в квітні цього року.

– На «Рамштайні» Естонія оголосила про приєднання до навчальної операції Interflex, яку очолює Велика Британія – Міноборони країни. Завдяки операції Interflex вже понад 34 000 українських солдатів здобули необхідні навички для ведення бойових дій на передовій.

– Данія анонсувала допомогу обсягом понад 12 млн євро для розвитку кіберстійкості систем Збройних сил України і Міноборони України. У рамках нової зустрічі формату «Рамштайн» 23 січня Данія та інші країни-учасниці ІТ-коаліції підписали домовленість про співпрацю, де визначено внески країн – Міністерстві оборони Данії.

– Іспанія в рамках формату «Рамштайн» візьме участь у коаліції з морської безпеки, артилерії, наземної ППО, інформаційних технологій та розмінування – Міноборони Іспанії.

***

– У Росії знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планета» – ГУР. Вказане російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім Міністерство оборони, Генеральний штаб та служби МНС РФ.

– Експерти британської організації Conflict Armament Research (CAR) виявили на фрагменті однієї з балістичних ракет, яку Росія випустила по Україні, написаний від руки корейський ієрогліф  – CAR.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Taurus нам потрібні не для нападу на Москву. Ракети великої дальності, які надали західні партнери, потрібні не для того, щоб атакувати Москву чи будь-яку іншу частину території Росії. Taurus нам потрібні, щоб знищити російську військову інфраструктуру за фронтом на території України».

Грант Шаппс, міністр оборони Британії: «Путін вважає, що Захід можна «вимотати». Він вірить, що у нас не вистачить стратегічного терпіння. А ми маємо довести, що він помиляється… У цей визначний «рік демократії». Доля України – у руках Заходу. І ми не можемо їх підвести».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Американська сторона станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

– Російський літак Іл-76, який сьогодні впав в Бєлгородській області, перевозив ракети для ЗРК С-300. Саме ці ракети використовуються для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України – Укрінформ з посиланням на джерело в ЗСУ. В Повітряних силах  наразі не коментують інформацію щодо падіння Іл-76 в Корочанському районі Білгородської області, однак пообіцяли надати її згодом. Російські місцеві телеграм-канали пишуть, що в Бєлгородській області розбився транспортний літак Іл-76, який  використовують для перевезення техніки і десанту. РосЗМІ пишуть, що на борту літака перебували 63 особи, усі загинули.

– Збройні Сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку – Генштаб.

– Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає до оприлюднення офіційних даних утриматися від поширення неперевіреної інформації щодо падіння російського військово-транспортного літака Іл-76, який нібито перевозив українських військовополонених – Коордштаб. За даними ЗМІ, в Міноборони РФ стверджують, що в літаку «перебували 65 полонених українських військовослужбовців», а також шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

– Росіяни у ході обміну не повідомили українській стороні про необхідність гарантування безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилося в минулому. Це може свідчити про навмисні дії Росіі, направлені на створення загрози життю та безпеці полонених – ГУР.

– У середу 24 січня мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною, але наразі він не відбувається – Андрій Юсов, представник ГУР МОУ. За словами представника ГУР, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, наразі перевіряється.

– Наявність літаків в повітряному просторі РФ під час оголошеної повітряної тривоги, скидання документів з літака Іл-76, неточні дані щодо кількості нібито військовополонених на бортах літаків – все це свідчить про недостовірність російської версії щодо падіння літака Іл-76 в Бєлгородській області – Дмитро Снєгирьов, військовий експерт, співголова громадської ініціативи «Права справа».

– Росія зажадала проведення термінового засідання Ради Безпеки ООН через збиття військового літака в Бєлгородській області – ЗМІ.

– Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець перевіряє інформацію щодо російського Іл-76, який нібито перевозив полонених – Укрінформ.

– Російський військово-транспортний літак Іл-76 могла збити своя ж система ППО – Ніко Ланге, німецький військовий експерт.

***

– Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський заявив про нейтралізацію або знищення за минулу добу 200 різних ворожих БпЛА – Укрінформ. Загальні втрати загарбників склали 394 особи. Сили оборони України знищили склад боєприпасів, склад паливно-мастильних матеріалів та ще один важливий об’єкт армії РФ.

– На фронті упродовж минулої доби відбулися 56 бойових зіткнень. Сили оборони продовжують заходи із розширення плацдарму на Херсонському напрямку – Генштаб.

– Головне управління розвідки Міноборони розкрило деталі операції, проведеної групою полковника Олега Бабія, в результаті чого в Росії було знищено та виведено з ладу три бомбардувальники ТУ-22М3 – ГУР. У серпні 2023-го розвідники виконали завдання у глибокому тилу противника – пройшли пішки 600 км. Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з російськими загарбниками, український розвідник Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув.

***

– Війська РФ завдали удару по приватному житловому сектору міста Гірник Донецької області – двоє цивільних загинули, ще восьмеро постраждали – ОВА.

– У Херсоні під час обстрілу російськими військами центральної частини міста пошкоджена одна з міських лікарень. Поранень зазнали двоє медичних працівників та ще одна жінка – ОВА.

– У Дніпрі уламки двох російських ракет, збитих силами ППО, впали на територію підприємства. Поранення отримав 38-річний чоловік, його госпіталізовано – ОВА.

– Кількість потерпілих унаслідок вечірнього обстрілу Харкова  військами РФ зросла до дев'ятьох, пошкоджено житлові будинки, об'єкти цивільної інфраструктури, наукову установу – ОВА.

– У Харкові дістали з-під завалів тіла двох загиблих 23 січня, таким чином кількість жертв ракетних ударів зросла до 10. Пошуково-рятувальна операція продовжується – Харківська обласна прокуратура.

– Станом на ранок 24 січня 2024 року, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 521 дитина загинула та понад 1211 отримали поранення різного ступеня тяжкості  – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Володимир Зеленський обговорив із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом питання забезпечення макрофінансової допомоги Україні з боку Євросоюзу та військову підтримку – сайт президента.

– Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак обговорив з керівницею канцелярії прем’єр-міністра Королівства Данія Барбарою Бертельсен підготовку Глобального саміту миру – пресслужба ОП.

– Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив військову підтримку України із делегацією Постійного комітету Стортингу Норвегії з питань закордонних справ та оборони на чолі з головою комітету Іне Сьорейде – Укрінформ.

– Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич спростував інформацію деяких ЗМІ про внесення урядом до парламенту доопрацьованого законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації та проходження військової служби – Укрінформ.

– Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив керівникам закордонних дипломатичних установ України в державах-членах ЄС активізувати роботу на напрямах забезпечення фінансової та військової підтримки нашої держави і посилення санкційного та політичного тиску на РФ – МЗС.

– При двох закупівельних агенціях Міністерства оборони, які опікуються тиловим забезпеченням армії та закупівлею озброєння і техніки, з’являться наглядові ради, до яких увійдуть і основні міжнародні партнери України – Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони.

– Епідеміологічна ситуація з ковідом і грипом в Україні контрольована, в межах епідеміологічних порогів, тому ніяких додаткових заходів не проводиться – Віктор Ляшко, міністр МОЗ.

– Суд відхилив позовні вимоги у двох справах управління Чернігівської єпархії УПЦ МП щодо продовження договорів безоплатного користування об’єктами-пам’ятками архітектури національного значення – Міністерство культури та інформаційної політики.

– Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у кримінальному провадженні про недобудовані військові склади Міністерства оборони  – НАБУ. Серед підозрюваних – народний депутат VIII скликання та його помічник, колишній перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, директор підконтрольної компанії, двоє колишніх та чинних військовослужбовців старшого та вищого офіцерського складу.

***

– За підсумками 2023 року у військових умовах портами України перевантажено близько 62 млн тонн вантажів, із них 56,3 мільйона тонн на експорт – Адміністрація морських портів України (АМПУ).

– Міністерство економіки України, Лондонська фондова біржа та британська організація TheCityUK підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки розвитку українського ринку фінансових та пов’язаних професійних послуг через «Хаб City-Ukraine» – Мінекономіки.

– Упродовж 2023 року підприємства Групи «Нафтогаз» перерахували до місцевих бюджетів понад 6,8 мільярда гривень податків – Олексій Чернишов, голова правління Групи «Нафтогаз».

– Українська енергетична біржа уже зареєструвала 14 учасників ринку з України у секції імпорту/експорту електроенергії, на завершальному етапі реєстрації – дві компанії-нерезиденти – Роман Матвієнко, директор з питань взаємодії з державними органами.

– Міністерство фінансів на аукціонах з розміщення гривневих облігацій внутрішньої держпозики у вівторок змогло знизити ставку відсікання тільки трирічних облігацій – до 18,5% з 18,6%, на яких вона утримувалася два попередні місяці – дані Мінфіну.

– За результатами 2023 року ПриватБанк спрямує до бюджету 26,8 млрд грн податку на прибуток – Герхард Бьош, голова Правління ПриватБанку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Адміністрація Байдена має намір забезпечити Києву бюджетну підтримку в розмірі 11,8 млрд доларів у рамках запиту на додаткове фінансування – Джанет Єллен, міністр фінансів.

– Відсутність рішення Конгресу США про подальшу допомогу Україні впливає на спроможності Пентагону передавати ЗСУ зброю й боєприпаси, а також обслуговувати озброєння, які були надані раніше – Патрік Райдер, речник Пентагону.

– Перші після тривалої перерви польсько-українські міжурядові консультації відбудуться у березні. Під час відновлених консультацій обговорять, серед іншого, тему сільського господарства – Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі.

–  Наступний 13-й пакет санкцій Європейського Союзу проти Російської Федерації передбачатиме заборону імпорту алюмінію – Politico.

– Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що за кілька днів Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо експортних ліцензій. За його словами, початок переговорів поки що не означає скасування ембарго і наразі воно залишатиметься в силі – Polskie Radio.

– Для нападу на країни НАТО росіянам потрібно вивести з України 300 тисяч своїх солдатів. Також РФ знадобиться час на відновлення військ – Мартін Герем, командувач Сил оборони Естонії .

– Представник Ізраїлю при ООН Гілад Ердан звинуватив Росію у використанні іранських безпілотників для вбивства цивільних людей в Україні – Укрінформ.

– Перед початком засідання ПАРЄ, на якому асамблея мала розглянути рішення про повноваження азербайджанських депутатів, представники делегації Азербайджану зробили заяву для преси про те, що вони більше не зацікавлені у роботі в ПАРЄ за нинішніх умов – ЗМІ.

– 24 січня у Польщі починається загальнонаціональний протест фермерів, які вимагатимуть захистити їхній бізнес від імпорту з третіх країн, зокрема з України – RMF FM.

– Італія в середу спростувала заяву Росії про загибель італійського військового в Україні, назвавши її фейковою новиною, що використовується як зброя для психологічної війни  – Reuters. Міністерство оборони Італії заявило, що підполковник Клаудіо Кастілья помер в Італії з природних причин, після того, як посольство Росії в ПАР перепостило повідомлення про те, що Кастілья начеб то був знайдений мертвим в Україні.

– Грузинська опозиційна партія «Єдиний національний рух» звернулась до влади України із закликом розслідувати факти можливого принизливого і нелюдського поводження з екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі з боку грузинської влади – Ехо Кавказа.

– Глава угорського уряду Віктор Орбан в телефонній розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом обговорив питання ратифікації заявки Швеції на членство в альянсі, і закликає парламент схвалити її «за першої можливої ​​нагоди» – Укрінформ.

– Ізраїль і ХАМАС загалом згідні з тим, що обмін ізраїльських заручників на палестинських в'язнів може відбутися під час місячного перемир'я, яке гальмується через розбіжності між двома сторонами бачення, як досягти остаточного припинення війни в Газі – Reuters.

ВОРОГ

– Найбільший кіпрський банк – Bank of Cyprus – закрив свої представництва у Москві та Санкт-Петербурзі – The Moscow Times. За даними центробанку РФ, кіпрський банк припинив акредитацію своїх відділень в Росії з 22 січня. З початку 2024 це вже третє представництво іноземного банку, що закрилося в Росії. Загальна їх кількість у країні зменшилася до 23.

– Генпрокуратура Білорусі заочно порушила кримінальну справу проти письменника, автора Радіо Свобода Сергія Дубовця. Його обвинувачують у порушенні закону про протидію екстремізму, перешкоджанні реабілітації нацизму та запереченні геноциду білоруського народу – «Радыё Свабода».

– Басманний районний суд Москви заочно заарештував трьох іноземців, які воювали на боці України. Йдеться про 28-річного фіна Топі Хухтала, який командував скандинавським взводом Team Wiking, який займався розвідкою та брав участь у бойових діях. Також заочно арештували 41-річного Давида Руруа (про його громадянство не відомо) та військового з Латвії Атварса Аніньша.Усіх звинувачують у найманстві – Медіазона.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Бізнес Літак Обмін Переговори Зброя Росія Військові Словаччина Шмигаль Анонс Війна з Росією далекобійні ракети Роберт Фіцо

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *