Битва за Україну. День дев’ятсот сорок третій

Битва за Україну. День дев’ятсот сорок третій 23.09.2024 21:14 Укрінформ ЗСУ прорвали ще одну з ділянок ворожого кордону у Курській області. Україна першою у світі запровадила технологію «рою дронів» і атакувала понад 200 цілей в РФ за рік

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сорок третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Підрозділи 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади Десантно-штурмових військ Збройних сил України прорвали ще одну з ділянок російського кордону у Курській області – командування ДШВ оприлюднило відповідне відео. Це вже друга успішна операція прориву російського кордону з початку операції на території Курської області РФ.

Кіберфахівці ГУР Міноборони України атакували АТ «Россільгоспбанк» і ПАТ «Московський кредитний банк» – Укрінформу повідомило джерело у розвідці. Порушено роботу сайтів, немає доступу до послуг інтернет-банкінгу, не працюють мобільні додатки. Технічні служби банків навіть приблизно не можуть визначити, коли відновиться стабільна робота сервісів.

***

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відкрився дводенний Саміт майбутнього. Виступ Президента Зеленського очікується 23 вересня близько 15:00 (22:00 за Києвом) – Укрінформ.

Президент Зеленський розпочав візит до Сполучених Штатів Америки з відвідання Скрентонського армійського боєприпасного заводу, де виробляють складові частини артилерійських і мінометних снарядів – сайт Офісу Президента

Президент Зеленський провів зустріч з губернатором штату Пенсильванія (США) Джошем Шапіро, сенатором від цього штату Бобом Кейсі та конгресменом Меттом Картрайтом – телеграм глави держави. У присутності Володимира Зеленського була підписана угода про співпрацю між штатом Пенсильванія та Запорізькою областю, її підписали Джош Шапіро та голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Президент Зеленський з нагоди отримання The Golden Plate Award, яку йому вручила Американська академія досягнень, зазначив, що наступні кілька місяців стануть вирішальними у війні.

В інтерв'ю американському тижневику The New Yorker Президент Зеленський зазначив, що він не впевнений, що Дональд Трамп насправді знає, як зупинити війну в Україні, навіть «якщо йому здається, що він знає, як це зробити».

ЦИТАТИ

Гітанас Науседа, президент Литви: «Відсутність багатосторонньої відповіді на агресію Росії проти України викликає серйозні сумніви щодо здатності ООН підтримувати глобальний мир і безпеку. Зрозуміло, що потрібні значні реформи Ради безпеки. ООН має отримати повноваження зупиняти та стримувати агресорів».

Метте Фредеріксен, прем'єр-міністр Данії: «Давайте закінчимо дискусію про червоні лінії. Найважливішу червону лінію вже перейдено. І це сталося, коли росіяни вторглися в Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

З'явилися нові супутникові знімки 23-го арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ) Міноборони Росії, розташованого поблизу селища Октябрського Тверської області, де видно, що було знищено більше 58 будівель складів, кілька відкритих майданчиків з боєприпасами, пошкоджено залізницю і знищено потяги з боєприпасами  – OSINT-дослідник MT_Anderson.

Окупанти 89 разів атакували позиції ЗСУ – найбільше боїв на Покровському напрямку – 18 ворожих атак. Сили оборони стримують натиск – Генштаб ЗСУ.

Покровськ і надалі є головною ціллю російських військ, але Сили оборони України змогли уповільнити просування РФ на цьому напрямку – Міноборони Британії. Росія з високою ймовірністю захопила Гродівку, що на схід від Покровська, та Українськ, що на південь від міста. Загарбники залишаються приблизно за 8 км від Покровська.

На Харківському напрямку ситуація залишається складною, ворог перегруповується поблизу Глибокого. За минулу добу Сили оборони в зоні відповідальності ОТУ «Харків» знищили 78 окупантів та 71 одиницю ОВТ ворога – пресслужба ОТУ «Харків».

За період з 10 травня по 21 вересня 2024 року на Харківському напрямку окупанти втратили загалом 16 384 військовослужбовців – ОТУ «Харків».

За час повномасштабного вторгнення РФ 15-а бригада артрозвідки «Чорний ліс» знищила вже цілий полк протиповітряної оборони ворога – 30 засобів ППО – Українська правда.

Курська операція частково вже виконала завдання, поставлені військово-політичним керівництвом України. Вдалося скувати резерви ворога, які могли бути використані в Україні – Павло Лакійчук, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХI».

Вночі сили ППО збили три російські безпілотники типу Shahed. Решта повітряних цілей – один безпілотник і дві ракети не досягли своїх цілей через активну протидію РЕБ Сил оборони України – Повітряні сили ЗСУ.

На війні загинули поет Тарас Ілля, син українських поетів Валерія Іллі та Валентини Отрощенко, а також колишній член елітного крила армійських рейнджерів Збройних сил Ірландії, 29-річний Роберт Діган з Ньюбріджа у графстві Ко-Кілдер. Вічна пам'ять Героям…

***

Внаслідок нічних атак окупаційних військ РФ по середмістю Запоріжжя пошкоджені 40 багатоквартирних будинків, соціальні та інфраструктурні об'єкти, постраждали 22 людина, серед яких двоє дітей – ДСНС.

Дронові атаки по цивільних

  • У Херсонській області російські загарбники атакували автомобіль швидкої допомоги з безпілотника, постраждали фельдшер і водій; у Кіндійці росіяни скинули з дрона вибухівку, поранено чоловіка;
  • Окупанти атакували рейсовий автобус у Миропіллі на Сумщині, пошкоджено автобус, є двоє поранених.

Донеччина

  • Ворог обстріляв місто Краматорськ, загинула жінка, троє поранених;
  • Під час обстрілу села Шахове поранення отримали 7 людей, у тому числі 2 дітей.

Харківщина

  • Вранці 23 вересня росіяни вдарили по Куп'янську, загинула жінка;
  • Ворог вдарив по Старому Салтову Чугуївського району Харківщини, внаслідок чого дістали поранення троє поліцейських, один із них – у тяжкому стані.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Харківської, Херсонської та Донецької областей 4 людей загинули, 21 отримала поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

Фахівці виявили забруднення небезпечними важкими металами ґрунтів на трьох уже розмінованих ділянках Первомайського району Миколаївської області – Міноборони.

В Україні наразі триває гасіння 18 пожеж у 7 областях – Полтавській, Чернігівській, Київській, Харківській, Донецькій, Рівненській і Сумській – ДСНС. Це – пожежі в екосистемах, це і відкриті території, суха трава, чагарники, сухостій, торфяні пожежі, які дуже важко і довго ліквідовуються, і також це – лісові пожежі, здебільшого – лісова підстилка. Усе це горить на площі понад 1300 гектарів.

НОВИНИ: УКРАЇНА

23 вересня у світі відзначається Міжнародний день жестових мов. Захист прав жестомовних людей є одним із завдань закону про державну мову – Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови.

Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, набув чинності – сайт ВРУ.

Київська митрополія Української православної церкви (УПЦ МП) потерпіла чергове гучне судове фіаско. Релігійна організація під проводом митрополита Онуфрія вкотре не зуміла спростувати канонічний зв’язок з Московським патріархатом. Їхні аргументи не переконали Феміду – Главком.

Міністр оборони Рустем Умєров для видання Forbes Ukraine повідомив:

– Україна першою у світі запровадила технологію «рою дронів» – за останній рік вдалося знищити або пошкодити понад 200 об'єктів на території Росії.

– У 2024 році Міноборони профінансувало український обороно-промисловий комплекс на понад $4 млрд, а кожен другий боєприпас із тих, що є на фронті зараз, українського виробництва.

– У рамках платформи «Рамштайн» працюють 8 коаліцій спроможностей, які надали Україні нові стратегічні системи ППО, профінансували виробництво українських артсистем, а в межах чеської ініціативи вже розпочалося постачання боєприпасів.

– Міноборони спільно з правоохоронними та антикорупційними органами викрило десяток ділків, які збагачувались на армії, і тільки в 2024 році зекономило на закупівлях понад 16 млрд грн.

Командування Сухопутних військ випустило директиву, яка зупинила призов обмежено придатних чоловіків з 18 до 25 років – Олексій Гончаренко, нардеп від Євросолідарності.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга

– під час зустрічі з міністром закордонних справ Киргизстану Жеенбеком Кулубаєвим обговорив шляхи розвитку двосторонніх відносин між країнами і подальшого діалогу;.

– обговорив із Генеральним секретарем Ради співробітництва країн Перської затоки Джасемом Мохамедом Альбудайві Формулу миру та глобальну продовольчу безпеку.

У рамках реформи корпоративного управління у складі АТ «Українська оборонна промисловість» буде створено ще три товариства з обмеженою відповідальністю –  пресслужба товариства.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) провело інспекцію на Рівненській атомній електростанції – Держінспекція ядерного регулювання. Перевірка пройшла без зауважень.

Українська кіберспортивна організація Natus Vincere (2) виграла престижний турнір ESL Pro League Season 20, що проходив на Мальті – Українська правда.

Служба безпеки України нейтралізувала оперативно-бойову групу воєнної розвідки РФ, яка готувала силове захоплення влади в Одесі – пресцентр СБУ.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату від фракції «Слуга народу» Андрію Одарченко, обвинуваченому у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення, а також у втечі до Румунії – пресслужба ВАКС.

***

Фонд державного майна України 16-20 вересня 2024 року провів 16 приватизаційних аукціонів, на яких залучив ₴2,574 мільярда – пресслужба ФДМУ.

Чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків за січень-серпень 2024 року склав 106,8 млрд гривень. Це більше, ніж за аналогічний період минулого року, на 11,6%   дані НБУ.

В «Укренерго» пропонують збільшити тариф на передачу електроенергії на 2025 р. на 48% – до 783,71 грн/МВт*год. – ExPro. Остаточне рішення буде прийнято Регулятором після процедури відкритого обговорення.

Україна експортувала майже 692 тис тонн цукру в маркетинговому сезоні 2023-2024 років, який закінчився 31 серпня – «Укрцукор». 77% українського експорту цукру пішло в країни Євросоюзу, насамперед в Італію (19% від цього обсягу), Болгарію (18%) і Угорщину з Румунією (по 14%).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У будівлі Палацу миру в нідерландській Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року – Укрінформ. Основні тези:

  • Побудований Росією міст через Керченську протоку – незаконна споруда, яка перешкоджає вільному судноплавству, тому його необхідно демонтувати – сайт МЗС.
  • Україна доводить численні порушення Росією морського права та демонструє, що Росія не може переписувати його – Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України.

Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький провів зустріч з італійським співаком Андреа Бочеллі, де обговорили відновлення традиції відвідин України діячами культури – пресслужба МКСК.

Нідерланди поки що поставили Україні радарну систему з батареї Patriot і найближчим часом поставлять три пускові установки. Про це заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс – Delfi.

Фейкові новинні сайти, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні ЗМІ, поширюють дезінформацію про західні компанії, що працюють в Україні – The Guardian.

На австрійській верфі ÖSWAG завершені випробування модернізованого судна Дунайського пароплавства Kapitan Antypov, яке готове повернутися до порту Ізмаїл – Дмитро Москаленко, гендиректор ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

Лідери Конгресу США оголосили про досягнення угоди щодо тимчасового законопроєкту про витрати. Це дасть змогу фінансувати федеральні агентства впродовж найближчих трьох місяців – AP.

Речниця прем'єр-міністра Британії заявила, що уряд країни не змінив своєї позиції щодо використання ракет Storm Shadow Україною для ударів по РФ – The Guardian.

За результатами нового національного опитування NBC News, Камала Гарріс випереджає Дональда Трампа на 5 відсоткових пунктів – NBC News.

У другому турі президентських виборів на Шрі-Ланці переміг лідер лівих політичних сил країни Анура Кумара Діссанаяке – BBC.

До Південної Кореї у понеділок прибув ударний атомний підводний човен ВМС США «Вермонт», озброєний крилатими ракетами «Томагавк» – Yonhap. Метою його заходу вказано поповнення запасів та відпочинок членів екіпажу.

Американський оборонний гігант Northrop Grumman та Литва планують спільно виробляти боєприпаси калібру 30 мм. Уряд Литви у понеділок підписав меморандум із Northrop Grumman про співпрацю у зміцненні оборонної промисловості країни – Lrt.

Іран готовий розпочати ядерні перемовини на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, якщо «інші сторони будуть готові» – Reuters.

***

Щонайменше 182 людини загинули і 727 отримали поранення, в тому числі жінки, діти та медики, в результаті ізраїльських ударів по об'єктах «Хезболли» у Південному Лівані в понеділок – Reuters.

Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) наказав своїм членам припинити користуватися будь-якими засобами зв'язку після нещодавніх вибухів пейджерів і рацій бойовиків Хезболли у Лівані – Reuters.

,

Російський літак порушив повітряний простір Японії – винищувач Повітряних сил самооборони країни запустив сигнальну ракету, а Токіо висловило протест Москві – японське міноборони.

ВОРОГ

Росіяни залізли в рекордні з початку великої війни борги за кредитами. За серпень 2024 року вони витратили 33,9% від доступного ліміту за кредитними картками, що на 1,9 в. п. більше за показники початку 2022 року – росЗМІ.

Telegram передаватиме правоохоронним органам різних країн світу на підставі їхніх офіційних запитів IP-адреси та номери телефонів користувачів, які порушуватимуть правила користування месенджером, зокрема використовуватимуть його для порушення законодавства – Павло Дуров, засновник месенджера.

Російських військових моряків, які несли службу на єдиному в російській армії авіаносці «Адмірал Кузнецов»,  перевели до сухопутних військ, сформували так званий «фрегатний» батальйон у складі 1-ї гвардійської танкової армії і відправили на фронт воювати проти України – Forbes.

Західні санкції проти «Новатеку» спрацювали: компанія заморозила свої плани з будівництва нових заводів зі зрідження газу – росЗМІ.

Обсяг імпорту нафти в Індію з Росії в серпні скоротився на 18,3% приблизно до 1,7 млн барелів на добу порівняно з попереднім місяцем через зниження обсягів переробки на деяких нафтопереробних заводах – росЗМІ.

У Росії спостерігається зростання дефіциту водіїв- «далекобійників», що сягнув понад 50%, а також падіння виторгу автовантажоперевізників на 30% з початку 2024 року – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *