Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят перший

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят перший 01.10.2024 19:56 Укрінформ Кабмін дозволив командирам призивати добровольців без участі ТЦК. Марк Рютте офіційно став генсеком НАТО

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 01 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

1 жовтня у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва. Президент Володимир Зеленський привітав українських воїнів із Днем захисників і захисниць України. Він відзначив, що сьогодні – той день, завдяки якому є завтра, а ми стоїмо тут, на своїй землі, у своїй столиці.

1 жовтня у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбулася церемонія передання повноважень від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до нового очільника Альянсу – колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що сповнений рішучості підготувати Альянс до викликів майбутнього, а серед ключових його пріоритетів залишатиметься посилення підтримки України та наближення її до НАТО – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Іван Гаврилюк, перший заступник міністра оборони: «На сьогоднішній день (показник – ред.) співвідношення у використанні артилерійських боєприпасів на полі бою зменшився порівняно із зимою 2024 року, коли він був 1:8. На сьогоднішній день він становить 1:3, але все одно перевага на боці РФ».

Метью Міллер, речник Держдепартаменту США: «Україні не потрібен дозвіл CША, щоб завдавати ударів у відповідь по цілях углиб Росії, вона може використовувати зброю, яку виготовляє самостійно».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Ситуація на фронті та підготовка до «Рамштайну» стали ключовими темами доповідей Президенту Володимиру Зеленському від міністра оборони Рустема Умєрова, головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича – сайт президента. Глава ГУР МОУ Буданов доповів Президенту Зеленському про наміри російських військ до кінця поточного року.

1 жовтня 2024 року поблизу заводу автотракторних запчастин у тимчасово окупованому Мелітополі вибухнув автомобіль ВАЗ 2110. Операцію зі знищення загарбників, причетних до жорстокого терору місцевого населення, під координацією ГУР здійснили українські підпільники– ГУР.

На Харківському напрямку ворог збільшив активність, Сили оборони України стримують натиск ворога. За минулу добу знищено понад 200 окупантів – пресслужба ОТУ «Харків».

У Вугледарі йдуть бої в межах міста, у населеному пункті знаходяться ще 107 мешканців – Вадим Філашкін, голова Донецької ОВА.

Таврійські десантники відбили масовану російську атаку на Курахівському напрямку фронту, знищивши 19 одиниць бронетехніки ворога – пресслужба 79 окремої десантно-штурмової бригади

За даними Генштабу, від початку доби на фронті відбулося 74 бойових зіткнень. Наші захисники зупиняють ворога, тримають рубежі та руйнують плани росіян.

На Харківському напрямку у Вовчанську противник впродовж минулої доби понад десять разів намагався штурмувати позиції Сил оборони України, зазнав втрат в живій силі та техніці та відступив. – ОТУ «Харків».

Відновлення українськими військами контролю над Вовчанським агрегатним заводом у Харківській області сприятиме подальшим контрнаступальним діям ЗСУ на півночі міста – британська розвідка

Сили ППО в ніч на 1 жовтня збили 29 із 32 ворожих дронів-камікадзе типу Shahed. Внаслідок протидії РЕБ три ворожі безпілотники локаційно втрачено – Повітряні Сили ЗСУ.

***

Зранку військові РФ вдарили по центральній частині Херсона, обстріл відбувся поруч із місцевим ринком і зупинкою громадського транспорту, 6 людей загинуло, 6 отримали поранення – ОВА.

Ворог завдав 6 ударів ФАБами по території обласного центру, загинув 1 працівник насосної станції КП "Водоканал", 24 поранених – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Внаслідок російської атаки на магістральну підстанцію знеструмлено одну з ліній живлення окупованої Запорізької АЕС. Станція знову опинилася на межі блекауту – Міненерго.

Людські втрати

Починаючи з 2014 року, Росія вбила в Україні 96 медійників. 69 із них загинули, ставши на захист України – Інститут масової інформації

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Головнокомандувач Олександр Сирський та керівництво Офісу Президента сьогодні, 1 жовтня, у День захисників і захисниць України вшанували пам’ять полеглих воїнів – Укрінформ.

Президент Зеленський:

–  у День захисників і захисниць України присвоїв звання Героїя України льотчику "Джусу" Андрію Пільщикову (посмертно).

– Указами оголошено про почесні найменування окремих бригад та полків та нагородження відзнакою "За мужність та відвагу".

– увів першого заступника міністра оборони Івана Гаврилюка до складу Ставки Верховного головнокомандувача.

У Міністерстві закордонних справ спростували інформацію джерела Financial Times щодо обговорення міністром закордонних справ України на приватних зустрічах на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку територіальних компромісів задля досягнення миру – МЗС.

До кінця цього року в Україні планують виготовити 1,5 млн дронів, уряд також запустив експериментальний проєкт щодо сертифікації шкіл операторів БПЛА – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Кабінет міністрів:

– дозволив командирам призивати добровольців без участі ТЦК

– ухвалив рішення про звільнення Станіслава Гайдера з посади заступника міністра оборони України, а також Людмили Дараган з посади державного секретаря МОУ

– оновив ліцензійні умови, які врегульовують всі етапи обігу медичного канабісу.

– розподілив 2 млрд 548 млн гривень гранту від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) на програми екстреного відновлення в енергетичній, безпековій та інфраструктурній сферах.

На платформі Prozorro оголошено тендер на проведення протиаварійних робіт у діагностичному корпусі НДСЛ "Охматдит", який постраждав внаслідок російської атаки 8 липня. Загальна сума тендеру становить 9,5 млн грн. – Олександр Урін, в.о. генерального директора НДСЛ "Охматдит"

***

За умови низьких температур (мінус 10-15 градусів) енергетики можуть застосовувати одну чергу у графіках відключень у ранкові та вечірні години. За теплої погоди Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень – Укренерго.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розпочала процедуру перегляду цінових обмежень на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому та балансуючому ринках електроенергії – НКРЕКП

З початку року держава придбала товарів через Prozorro Market на загальну суму понад 30 млрд грн, заощадивши при цьому 3 млрд грн. – ДУ «Професійні закупівлі».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

1 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Пропаганда і свобода інформації в Європі" більшістю голосів. Резолюція також наголошує на визнанні Російської православної церкви пропагандистським рупором Кремля та закликає на поширенні країнами персональних санкцій проти російських пропагандистів – Укрінформ.

Пентагон уклав контракт із компанією Boeing вартістю 6,9 млрд дол. на виробництво бомб малого діаметра з подальшим їх продажем, зокрема Україні – сайт Пентагону.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга розпочав перший після призначення на посаду візит до Польщі із вшанування пам’яті полеглих за Україну на православному цвинтарі у Варшаві – МЗС.

Президент США Джо Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить свою посаду у січні 2025 року – Financial Times.

Пекін не може і надалі підживлювати найбільший в сучасній історії конфлікт у Європі без того, щоб не зашкодити своїм власним інтересам та репутації – Марк Рютте, генсек НАТО.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче вперше за майже два роки провести телефонну розмову з Путіним. Розглядається можливість телефонної розмови напередодні зустрічі G20 у Бразилії в листопаді. Однак прохання про розмову з боку Берліна поки що не надходило – Die Zeit.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга та його угорський колега Петер Сійярто під час переговорів 30.09 досягли конструктивного діалогу щодо найважливіших тем війни та миру – МЗС.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що прикордонникам можуть бути надані повноваження збивати повітряні кулі (метеозонди) з контрабандою, що перетинають литовський кордон з Білорусі чи Росії – LRT.

Нижня палата парламенту Японії у вівторок обрала лідера правлячої в країні Ліберально-демократичної партії Шіґеру Ішібу новим прем’єр-міністром країни – Kyodo

Війська ЦАХАЛу розпочали наземну операцію "Північні стріли": локалізовані і цілеспрямовані рейди проти терористичних об'єктів "Хезболли" в прикордонній зоні на півдні Лівану – ЗМІ. Міністр оборони США Ллойд Остін висловив підтримку міністру оборони Ізраїлю Йоаву Галланту. Миротворчі сили ООН засудили наземну операцію Ізраїлю на півдні Лівану, заявивши, що це порушує «суверенітет і територіальну цілісність» країни.

ВОРОГ

Згідно з проєктом бюджету РФ на 2025 рік, частка секретних видатків побила новий рекорд. У 2025 році уряд збирається витратити за закритими статтями 13,08 трильйона рублів, або 31,5% від загальних витрат скарбниці – The Moscow Times.

Самопроголошений Лукашенко під час зустрічі з директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі заявив, що "не розуміє", чому Україна нібито поширює фейк про план захоплення Білоруссю Чорнобильської АЕС – ЗМІ.

Депутат Держдуми РФ Затулін, який є першим заступником голови комітету Думи у справах СНД, заявив, що Росія у будь-якому разі не розглядає виведення своїх військ з окупованих територій Грузії – ЗМІ. Раніше мер Тбілісі Каха Каладзе позитивно відреагував на пропозицію Москви "допомогти примиритися" із «владою» окупованих територій.

Росія і Пакистан відчувають певні труднощі в проведенні взаємних платежів. Тому дві компанії прийняли рішення запустити механізм бартерної торгівлі.  Російська компанія Астарта-Агротрейдинг експортуватиме нут і сочевицю в обмін на мандарини і рис від пакистанської Meskay + Femtee Trading Company – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

НАТО Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *